Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van kattenluiers?

Soms moeten katten een luier dragen, op korte of lange termijn. Dit kan te maken hebben met een medische aandoening zoals fecale of urine-incontinentie. Dit kan voor een paar weken zijn tijdens het herstellen van verwondingen zoals een auto-ongeluk, of op lange termijn als de schade aan de zenuwen permanent is. Luiers worden ook gebruikt om te beschermen tegen onbedoelde paring of zelfs om een wond te bedekken terwijl deze geneest.

Snel overzicht

01

Katten kunnen luiers dragen om eigenaren te helpen omgaan met kattenincontinentie, en er zijn verschillende luieropties om uit te kiezen.

02

Ouders van huisdieren kunnen voorkomen dat ze vuil door incontinentie in huis moeten opruimen en de urine- en fecale productie in de gaten houden om ervoor te zorgen dat deze binnen normale volumes valt.

03

Er zijn enkele mogelijke zorgen, zoals urineschilfering of zweren, die kunnen worden vermeden als ze op de juiste manier worden beheerd door een toegewijde verzorger.

Het belangrijkste is om te weten hoe u uw kat in een luier moet behandelen en de tekenen van infectie of zweren kent die het gevolg kunnen zijn van langdurig luiergebruik. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en mogelijke risico’s van het dragen van luiers bij katten.

Lees ook: De 6 beste kattenluiers

Waarom zou een kat een luier nodig hebben?

Kat die een beschermende luier draagt

Luiers kunnen worden gebruikt om ongewenste paringen te helpen voorkomen.

Het dragen van luiers is een modern fenomeen en kan een eenvoudige oplossing zijn voor een gênant probleem.

Het dragen van luiers voorkomt urine en fecale broei. Een incontinente kat zal gedurende de dag in kleine hoeveelheden voortdurend urineren of uitwerpselen doorgeven. De afvalstoffen kunnen lekken of druppelen op de huid onder de urogenitale openingen. Na verloop van tijd zal de huid pijnlijk en ontstoken raken en kunnen er zweren ontstaan die geïnfecteerd kunnen raken.

Deze zweren hebben een lange tijd nodig om te genezen, omdat de huid voortdurend wordt blootgesteld aan urine / uitwerpselen. Wanneer u in plaats daarvan een luier gebruikt, wordt de urine opgenomen in de luier en weg van de huid, waardoor de kans op het ontwikkelen van zweren wordt verminderd.

Een luier kan ook een manier zijn om de hoeveelheid urine van fecale productie te kwantificeren. Als u bijvoorbeeld een babyluier gebruikt, hebben ze een ingebouwd indicatorsysteem dat kan detecteren wanneer urine wordt geproduceerd. Dit kan een nuttige test zijn als we niet zeker weten of een kat in staat is om zelf te plassen of te plassen.

Een incontinente kat of een oudere kat met cognitieve disfunctie (vergelijkbaar met de ziekte van Alzheimer) kan veel rommel en vlekken in huis veroorzaken. Door een kattenluier te gebruiken, kunt u de vervuiling van uw zachte meubels minimaliseren en vieze geuren in huis verminderen.

Luiers kunnen worden gebruikt om wonden aan de achterkant van uw kat te bedekken om likken en trauma te voorkomen en de wond te laten genezen. Dit is een kortdurend gebruik van luiers.

Een luier kan fungeren als een fysieke barrière om paring en zwangerschap bij vrouwelijke katten te voorkomen. Katten zijn geïnduceerde ovulatoren, dus u hoeft zich hier alleen zorgen over te maken als uw vrouwelijke kat zich in hetzelfde huis bevindt als een hele mannelijke kat en wees u ervan bewust dat dit geen oplossing voor de lange termijn is.

Lees ook: 5 dingen die de kont van je kat je kan vertellen over zijn gezondheid

Wat zijn de positieve aspecten van het dragen van luiers?

Kat die half in kattenbak zit

Katten kunnen baat hebben bij een luier als ze een medische aandoening hebben die hun toegang tot een kattenbak beperkt

Het grootste pluspunt voor eigenaren is minder rommel en vlekken rond het huis. Wanneer een kat een luier draagt, verzamelt hij urine en uitwerpselen en houdt ze in bedwang, waardoor de afvalproducten gemakkelijk kunnen worden weggegooid.

Bij het gebruik van een luier voorkom je dat de urine of ontlasting op de huid lekt. Urine- en fecale incontinentie kan leiden tot haaruitval en pijnlijke zweren op de achterpoten, die na verloop van tijd geïnfecteerd kunnen raken. Het gebruik van een luier helpt uw kat comfortabel te houden en vermindert de kans op zweren en haaruitval.

Sommige katten die een luier nodig hebben vanwege incontinentie, hebben ook andere problemen zoals zwakte van de achterhand of verlamming. Deze katten willen zich nog steeds verplaatsen en hebben de neiging om hun billen en achterpoten te slepen of te schoppen. Het hebben van een luier om voegt een extra beschermingslaag toe en kan brandwonden op het tapijt of wrijvingszweren voorkomen.

Eigenaren kunnen geld besparen op kattenbakvulling en kattenbakken, vooral als ze herbruikbare luiers gebruiken, omdat hun kat de kattenbak niet langer zal gebruiken.

Lees ook: Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet?

Wat zijn de negatieve gevolgen van katten die luiers dragen?

Kat met kegel en luier na trauma

Katten kunnen halsbanden, kegels of luiers nodig hebben om te voorkomen dat ze toegang krijgen tot wonden of verwondingen.

Katten zijn niet ontworpen om dagelijks luiers te dragen en hebben het voor de hand liggende nadeel van het hebben van een staart. Sommige kattenluiers hebben gaten waar de staart doorheen kan passen, en andere niet.

Knip altijd een gat in de luier (wanneer je kat het niet draagt!) zodat de staart erdoorheen past, omdat het pijnlijk kan zijn om de staart in een onnatuurlijke hoek tegen het lichaam te hebben weggestopt. Je kat heeft ook zijn staart nodig voor beweging en balans als hij wil bewegen en springen.

Het dragen van elke vorm van luier of kleding kan leiden tot wrijving of bewegingswrijven en zweren. Controleer of je luier goed past en kijk dagelijks naar de huid voor tekenen van haaruitval, of roze huid die het begin van een probleem aangeeft.

De luiers moeten regelmatig verschoond worden. Als u de luier niet regelmatig verschoont, kunnen de urine en uitwerpselen in de buurt van de huid zitten en huiduitslag veroorzaken en de kans op een urineweginfectie vergroten.

Luiers kunnen posttraumatisch worden aanbevolen om te helpen bij het herstel. Deze katten kunnen soms hulp nodig hebben bij het uitdrukken van hun blaas, en het hebben van een luier om de afgekolfde urine op te vangen, kan het proces een beetje schoner maken. Het is belangrijk om te weten hoe je de blaas van een kat moet uitdrukken als ze hulp nodig hebben, en om dit regelmatig te doen, omdat een volle blaas ongemakkelijk kan zijn.

Lees ook: 9 veel voorkomende tekenen dat uw kat getraumatiseerd is en hoe u kunt helpen

Welk type luier is het beste voor mijn kat?

Er zijn een paar verschillende opties beschikbaar en het zal grotendeels afhangen van persoonlijke voorkeur.

1. Wegwerp

Wegwerpluiers kunnen speciaal worden gemaakt voor katten en honden, of u kunt babyluiers gebruiken. Deze luiers zijn voor eenmalig gebruik en hebben vaak een indicatorstrip om ouders van huisdieren te laten weten wanneer de luier moet worden verschoond.

Wegwerpluiers voor katten zijn de meest lekvrije optie voor katteneigenaren die zich zorgen maken over het lekken van de luiers.  Omdat ze voor eenmalig gebruik zijn, kunnen de kosten in de loop van de tijd oplopen en zijn ze niet milieuvriendelijk.

Lees ook: Waarom heffen katten hun billen op als je ze aait?

2. Herbruikbaar

Herbruikbare luiers of stoffen luiers kunnen op maat worden gemaakt voor katten omdat ze een staartgat nodig hebben. Andere alternatieven zijn het gebruik van herbruikbare babyluiers. Deze zijn gemaakt van stof, met inlegkruisjes en een absorberend kussen dat kan worden verwijderd en gewassen. Wasbare luiers zijn een milieuvriendelijkere optie voor diegenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en kunnen een kosteneffectieve oplossing zijn omdat alleen de eerste aankoop nodig is.

Gebruik altijd een mild wasmiddel voor het wassen en vermijd het gebruik van bleekmiddel om vlekken schoon te maken. We raden aan om op zoek te gaan naar herbruikbare luiers met klittenband, omdat deze gemakkelijker aan te passen zijn aan de tailleomvang van uw kat.

Hoewel er veel voordelen zijn aan herbruikbare luiers, moet je de luier regelmatig vervangen om zweren, huiduitslag of urineweginfecties te voorkomen.

Lees ook: De 7 beste supplementen voor de gezondheid van kattenurines

Veel voorkomende problemen met luiers

Kat met luier en speeltje

Katten kunnen enige tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het dragen van een luier.

Katten stellen het soms niet op prijs om een luier te dragen en zullen proberen te bijten, kauwen of afrukken. Als een kat het materiaal uit een wegwerpluier eet, kan dit een medisch noodgeval zijn, omdat het materiaal superabsorberend is. Wanneer het materiaal in grootte opzwelt, kan het een verstopping van de darm of maag veroorzaken, waardoor een operatie nodig is om te verwijderen. Als je merkt dat je kat probeert te kauwen of bijten op de luier, overweeg dan om een baby-onesie over de top te gebruiken of een Elizabethaanse halsband te gebruiken om ongelukken te voorkomen.

Je kat kan vast komen te zitten op voorwerpen in huis met een luier om, dus controleer je kat altijd regelmatig om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn.

Het gebruik van feromoonverspreiders in huis, zoals Feliway om uw kat te helpen ontspannen, of uw dierenarts om angstremmers te vragen, kan uw kat ook helpen zich comfortabeler te voelen over het dragen van een luier.

Lees ook: De 7 beste kattenhalsbanden

Sourcing Cat Luiers

Uw lokale dierenwinkel of online retailer zoals Amazon heeft een grote selectie om uit te kiezen. Uw dierenarts zal u graag hun favoriete merk of type laten weten, en zal ook graag de pasvorm controleren zodra deze is gekocht, om pijnlijke wrijven of zweren te voorkomen.

Misschien merk je dat je kat een persoonlijke voorkeur heeft of beter kan bewegen in een bepaald type luier, dus koop altijd een paar verschillende soorten en experimenteer om te zien welke het beste is voor je kat.

Lees ook: Hoe de kont van een kat schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

Samenvatting

Kortom, het dragen van luiers kan een gemakkelijke en effectieve oplossing zijn om incontinentie te beheersen, ongeacht de onderliggende oorzaak. Verschoon de luiers van je kat altijd regelmatig en zorg ervoor dat ze goed passen.

Katten zijn in eerste instantie vaak niet dol op het dragen van een luier, maar met de juiste hulp en ondersteuning kunnen ze dat wel Leer je heel snel aan te passen. Als u worstelt met incontinentie bij uw kat, boek dan een gezondheidscheck bij uw dierenarts en kijk of luiers een goede optie zijn om hun gezondheid op lange termijn te beheren.

Lees ook: 3 redenen waarom katten hun peuken in je gezicht stoppen

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag een kat een luier dragen?

Luiers moeten regelmatig worden vervangen, idealiter ten minste om de 6 uur om de kans op een urineweginfectie (UTI) en luieruitslag of zweren te verminderen.

Kan een kat een hondenluier dragen?

Het belangrijkste verschil tussen katten- en hondenluiers is hun grootte. Een kat is klein, dus het kan zijn dat een hondenluier te groot is en dat afvalmateriaal gemakkelijk uit de zijkanten van een luier lekt. Een luier moet perfect passen en niet te strak zitten. Als je een vinger comfortabel tussen de luier en de huid van je kat kunt plaatsen, past het goed.

Schamen katten zich als ze onvrijwillig naar het toilet gaan?

Uw kat zal weten dat hij een kattenbak moet gebruiken. Ze schamen zich niet zoals mensen, maar je kunt vermijdingsgedrag zien zoals zich verstoppen nadat ze per ongeluk of op de verkeerde plaats naar het toilet zijn gegaan, omdat ze weten dat dit de verkeerde plek is om te toiletteren.

Mag ik mijn kat buiten laten in een luier?

Nee, het is niet aan te raden om je kat in een luier naar buiten te laten, tenzij je hem direct begeleidt in een catio of aan een kattenriem en tuigje. Katten kunnen vast komen te zitten op voorwerpen zoals hekken met een luier en gewond raken zonder dat er iemand is om hen te helpen ontsnappen.