Hoe de oren van katten schoon te maken

Katten zijn erg goed in het verzorgen van zichzelf en hebben onze hulp niet vaak nodig om schoon te blijven. Hoewel het voor hen moeilijk is om hun oren te bereiken, is oorreiniging niet iets dat vaak nodig is.

Lees verder om erachter te komen waar u op moet letten bij het controleren van de oren van uw kat, wanneer u mogelijk de oren van uw kat moet schoonmaken en hoe u dit stap voor stap moet doen.

Waar moet u op letten bij het controleren van de oren van uw kat?

Door uw kat te laten wennen aan het hanteren en onderzoeken van zijn oren als hij jong is, vermindert hij de stress van deze ervaringen naarmate hij ouder wordt.

Het is altijd het beste om uw kat regelmatig te controleren, inclusief zijn oren. Door uw kat te laten wennen aan het hanteren en onderzoeken van zijn oren als hij jong is, vermindert hij de stress van deze ervaringen naarmate hij ouder wordt. Katten kunnen oormijt en bacteriële/schimmeloorontstekingen krijgen.

Als uw kat oorproblemen heeft, kunt u de volgende symptomen zien:

 • Rode, ontstoken oorflappen
 • Ongemak of pijn bij aanraking van oren
 • Overmatig oorsmeer/afscheiding
 • Vieze geur uit de oren
 • Frequent krabben en/of wrijven van de oren
 • Frequent hoofdschudden

Als u een van deze tekenen opmerkt, is het tijd om een dierenartsbezoek te boeken. Uw dierenarts zal de oren van uw kat zorgvuldig beoordelen met een otoscoop. Ze kunnen een monster uit de oren nemen om onder de microscoop te kijken en te controleren op mijten, bacteriën en gist. Er kan dan een passende behandeling worden voorgeschreven zodat uw kat zich snel prettiger kan voelen.

Lees ook: Waarom zetten katten hun oren terug?

Wanneer moeten de oren van uw kat worden schoongemaakt?

Als u merkt dat er oorsmeer in de oren van uw kat optreedt en uw kat geen van de bovenstaande tekenen vertoont, overweeg dan om de oren goed schoon te maken.

Als u merkt dat er oorsmeer in de oren van uw kat optreedt en uw kat geen van de bovenstaande tekenen vertoont, overweeg dan om de oren goed schoon te maken. Als het wordt achtergelaten, kan het leiden tot irritatie en de ontwikkeling van oorinfecties. Aan de andere kant, als de oren van uw kat al zichtbaar vrij zijn van was en vuil, is het niet nodig om ze schoon te maken. Overreiniging kan ook leiden tot irritatie en infectie.

Als uw kat is gediagnosticeerd met een oorontsteking, zal uw dierenarts waarschijnlijk oorreiniging hebben geadviseerd voordat hij medicinale oordruppels aanbrengt. In dit scenario zorgt het verwijderen van zoveel mogelijk van het oorsmeer en de afscheiding ervoor dat de oordruppels effectiever werken.

Lees ook: Oorafscheiding bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

10 stappen om oren schoon te maken

Als uw kat er niet tegen bestand is dat de oplossing rechtstreeks in zijn oor wordt aangebracht, kunt u in plaats daarvan een watje met de oplossing weken.

 1. Ten eerste verzamel alle benodigde benodigdheden zodat je ze bij de hand hebt. Je hebt nodig:
 • Een speciaal samengestelde kattenoorreiniger. Uw dierenarts kan er een aanbevelen als u niet zeker weet welke u moet gebruiken. Gebruik geen waterstofperoxide, azijn of ontsmettingsalcohol. Deze worden vaak aanbevolen als huismiddeltjes, maar kunnen irritatie veroorzaken.
 • Watten/wattenbollen/wattenschijfjes. Gebruik geen wattenstaafjes / Q-tips, omdat ze oorsmeer verder in het kanaal kunnen duwen en ook schade aan de gehoorgang en het trommelvlies kunnen veroorzaken.
 • Handdoek (optioneel)
 • Behandelt
 1. Houd uw kat voorzichtig in bedwang. Als je alleen bent, is de beste manier om ze zo te positioneren dat ze van je af staan. Je kunt dan hun lichaam tegen je aan houden. Als je iemand hebt om je te helpen, kunnen ze je kat van achteren om hun voorpoten houden. Dit voorkomt dat uw kat wegdraait. Voor extra terughoudendheid, overweeg om je kat in een handdoek te wikkelen om een ‘kattenburrito’ te maken. Op deze manier wordt alleen hun hoofd blootgesteld en worden hun klauwen veilig van je weggestopt. Deze methode helpt ook om ze te kalmeren.
 2. Trek de oorklep (pinna) voorzichtig naar achteren zodat je de opening van de gehoorgang beter kunt zien.
 3. Neem de fles oorreiniger en richt de tip van het mondstuk in de richting van de opening van de gehoorgang. Knijp zachtjes zodat je het oor ‘overspoelt’ met de reinigingsoplossing. Elke overtollige oplossing zal daarna weglekken, dus maak je geen zorgen over het aanbrengen van te veel. Probeer het oor niet aan te raken met het mondstuk. Als je dat doet, zorg er dan voor dat je het een goede reiniging geeft voordat je het opnieuw gebruikt om de verspreiding van bacteriën of gisten te voorkomen.

Als uw kat er niet tegen bestand is dat de oplossing rechtstreeks in zijn oor wordt aangebracht, kunt u in plaats daarvan een watje met de oplossing weken. Plaats het watje niet verder dan de opening van de gehoorgang en masseer zoals hieronder.

Masseer de basis van het oor gedurende ongeveer 30 seconden om een gelijkmatige verdeling van de oorreiniging mogelijk te maken.

 1. Masseer de basis van het oor gedurende ongeveer 30 seconden om een gelijkmatige verdeling van de oorreiniging mogelijk te maken. Je zou een bevredigend onderdrukkend geluid moeten horen terwijl je dit doet, wat aangeeft dat je een voldoende hoeveelheid oplossing hebt toegepast. De oplossing zal het oorsmeer en puin in de gehoorgang losmaken en breken. Probeer je kat in dit stadium niet zijn hoofd te laten schudden.
 2. Zodra je klaar bent met het masseren van de basis van het oor met je duim en wijsvinger, ga je een beetje achterover staan en laat je kat zijn hoofd schudden om overtollige oplossing te verwijderen.
 3. Neem watten of een wattenschijfje of bal en reinig het oor met zachte veegbewegingen. Forceer uw vinger niet door de gehoorgang.
 4. Herhaal dit tot de watten of het wattenschijfje komt schoon weg, zonder vlekken. Zorg ervoor dat het oor zoveel mogelijk gedroogd is.
 5. Nadat het eerste oor is gereinigd, geef je kat een pauze. Veel gedoe, aandacht en traktaties zullen helpen om het oorreinigingsproces positiever te maken voor uw kat!
 6. Herhaal de bovenstaande stappen met het tweede oor.

Als uw kat erg gestrest en angstig wordt, is het het beste om te stoppen en het op een later tijdstip opnieuw te proberen.

Als u aarzelt om de oren van uw kat thuis schoon te maken, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze zullen u graag helpen en de vereiste stappen demonstreren, zodat u zich meer op uw gemak voelt om het alleen te doen.

Lees ook: Oormijt bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Conclusie

Katten zijn meestal erg goed in het schoonhouden van hun oren, ook al zijn ze moeilijk te bereiken.

Katten zijn meestal erg goed in het schoonhouden van hun oren, ook al zijn ze moeilijk te bereiken. Het is nog steeds het beste voor u om hun oren regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze in topconditie zijn.

U bent nu uitgerust met de kennis over hoe u de oren van uw kat grondig kunt reinigen als u extra wasachtige opbouw opmerkt of als uw dierenarts u heeft geadviseerd dit te doen. Oorreiniging kan voor veel katten een vreemde ervaring zijn, dus het is belangrijk om dingen in hun tempo te nemen om de stress voor alle betrokkenen te minimaliseren.

Lees ook: De 7 beste oormijtbehandelingen voor katten

Veelgestelde vragen

Moet ik de binnenkant van de oren van mijn kat schoonmaken?

Meestal hoeven we de oren van onze katten niet schoon te maken. Als u echter wat wasachtige opbouw hebt opgemerkt of als uw dierenarts heeft geadviseerd om schoon te maken, dan is het gebruik van een speciaal geformuleerde kattenoorreiniger de manier om was en vuil te verwijderen.

Welk huismiddeltje kan ik gebruiken om de oren van mijn kat schoon te maken?

Waterstofperoxide, azijn en ontsmettingsalcohol zijn enkele van de huismiddeltjes die online zijn aanbevolen om de oren van katten schoon te maken. We raden het gebruik hiervan af, omdat ze irritatie kunnen veroorzaken aan de gevoelige huid van de oren van uw kat. Kies in plaats daarvan voor een kattenoorreiniger die is geformuleerd om zacht voor de oren te zijn.

Hoe weet ik of mijn kat oormijt heeft?

Tekenen van mijtenplaag zijn onder meer:

 • Rode, ontstoken en ongemakkelijke oren
 • Donkerbruine of zwarte was en afscheiding
 • Constant oorkrabben en hoofdschudden
 • Dit zijn ook tekenen van infectie. Als u een van deze tekenen bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om ze naar uw dierenarts te brengen. Uw dierenarts zal een grondig klinisch onderzoek uitvoeren om de oorzaak van het oorprobleem van uw kat te bepalen.