Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

Dit artikel is bedoeld om de details van heterochromie bij katten uit te leggen: dit is de term die wordt gebruikt om de anatomische variant te beschrijven wanneer de ogen van een kat een andere kleur van elkaar hebben. Getroffen katten staan ook bekend als vreemdogige katten of katten met vreemde ogen.

Verschillende oogkleuren geven katten, of het nu huiskatten of rasdieren zijn, een onderscheidend uiterlijk: ze zijn vooral populair op sites voor het delen van foto’s zoals Reddit of Instagram.

Wat betekent heterochromie precies?

Katten met verschillend gekleurde ogen

Heterochromie betekent simpelweg katten met verschillend gekleurde ogen

Heterochromie betekent dat de irissen van elk oog een andere kleur hebben. In de meeste voorbeelden is het ene oog blauw en het andere groen, geel of bruin. Sansa de Polydactyl kat is hier een perfect voorbeeld van…

Wat is de iris in een kattenoog eigenlijk?

Wanneer je naar de ogen van een kat kijkt, is de iris het gekleurde deel van het oog: de pupil is het zwarte gebied in het midden van het oog, wat in werkelijkheid het gat in het midden van de iris is waardoor licht de achterkant van het oog kan bereiken.

De pupil verandert in grootte afhankelijk van het omgevingslichtniveau, als een reflexreactie van het oog.

  • Naarmate het licht zwakker wordt, ontspant de iris, waardoor de pupil groter wordt, om de hoeveelheid licht die de achterkant van het oog bereikt te maximaliseren. De iris lijkt kleiner, als een smal gekleurde rand rond de grote, zwarte, verwijde pupil. Dit maakt het moeilijker om de kleur van het oog te zien.
  • Naarmate het licht helderder wordt, trekt de iris samen, waardoor de pupil kleiner en spleetachtig lijkt, om de hoeveelheid licht die de achterkant van het oog bereikt te verminderen. De volledige kleur van het oog is goed te zien, met slechts een smalle verticale spleet van zwarte pupil in het midden.

Het is dus gemakkelijker om de kleur van de irissen van een kat te zien in helderdere lichtomstandigheden, wanneer de pupil op zijn kleinst is.

Hoe vaak komt heterochromie voor bij katten?

Heterochromie is zeldzaam bij mensen (er zijn enkele beroemde gevallen, waaronder David Bowie), maar het komt relatief vaak voor bij dieren, waaronder katten, honden, paarden, runderen, konijnen en fretten.

Wat zijn de verschillende soorten heterochromie?

Er zijn twee soorten heterochromie:

  1. Volledige heterochromie of “heterochromie irissiden” (“verschillend gekleurde irissen” in het Latijn) beschrijft wanneer een kat ogen heeft die twee verschillende kleuren hebben (bijvoorbeeld een blauw oog, een groen oog. Dit is de klassieke versie van heterochromie waar mensen normaal gesproken aan denken wanneer de term wordt gebruikt.
  2. Partiële heterochromie/sectoriële heterochromie of “heterochromie iridis”/ “heterochromie iridum” (“single different colored iris” in het Latijn): De iris van één oog heeft meer dan één kleur, bijvoorbeeld vlekken die oranje en blauw zijn in één oog.

Waarom betekent volledige heterochromie altijd dat er één blauw oog is?

Omdat blauwe ogen worden veroorzaakt door de afwezigheid van pigment, hebben katten met heterochromie altijd één blauw oog.

Het belangrijkste punt is dit: als pigment in het oog aanwezig is, worden kleuren als groen, bruin en geel gezien. Als er geen pigment in het oog zit, is de kleur van het oog blauw. Blauw betekent dus “er is geen pigment aanwezig”.

Hoe krijgen katten heterochromie?

De vreemde kleuren worden veroorzaakt door de genetische samenstelling van een individuele kat, veroorzaakt door de combinatie van genen die de pigmenten over het hele lichaam van een kat beïnvloeden.

Technisch gezien gebeurt het in twee situaties:

  1. Wanneer het dominante witte gen aanwezig is (dit domineert alle andere kleurgenen, waardoor een kat helemaal wit wordt)
  2. Wanneer het witte vlekkengen aanwezig is (dit is het gen dat verantwoordelijk is voor tweekleurige katten, waaronder zwarte en witte smokingkatten)

Als een van deze genen aanwezig is, voorkomen ze dat pigment (melaninekorrels) één oog bereikt tijdens de vroege ontwikkeling van de kat. Dit betekent dat één oog de blauwe kleur van de ogen van jonge kittens blijft, terwijl het andere oog een variabele kleur heeft (groen, bruin of geel).

Heterochromie komt zeer zelden voor bij katten die een van deze twee genen missen.

Dus als een kat een witte vacht heeft, of als er een witte vacht aanwezig is, is het waarschijnlijker dat een kat heterochromie heeft.

Zou heterochromie erop kunnen wijzen dat er iets zorgwekkends aan de hand is?

Nee. Heterochromie is slechts een incidentele bevinding bij katten en het betekent niet dat er helemaal niets is om je zorgen over te maken. Bij mensen, als een baby heterochromie heeft, wordt het aanbevolen dat een oogarts het kind onderzoekt, om het uiterlijk van heterochromie te bevestigen en om te zoeken naar onderliggende oorzaken.

In de meeste gevallen, zoals bij katten, is er niets om je zorgen over te maken, maar er zijn enkele zeldzame menselijke dizeeën die dit kunnen veroorzaken, daarom is het belangrijk om dit serieus te nemen.

Hebben sommige kattenrassen meer kans op heterochromie?

Als een aandoening met een genetische oorzaak is het geen verrassing dat heterochromie vaker voorkomt bij bepaalde rassen, omdat elk kattenras per definitie zijn eigen specifieke en unieke verzameling genen heeft.

Over het algemeen komt heterochromie vaker voor bij kattenrassen die vaak witte katten produceren.

Specifieke rassen met een hogere incidentie zijn onder meer:

Heterochromie is uiterst zeldzaam bij zwarte katten, maar komt vaker voor bij zwart-witte smokingkatten.

Diagnose van heterochromie

Een eenvoudig lichamelijk onderzoek van het oog van uw kat is voldoende om volledige heterochromie te identificeren. Als uw kat gedeeltelijke of sectorale heterochromie heeft, kunt u dit zelf ook zien, maar een DVM-dierenarts kan u er meer informatie over geven.

Onderzoek van het oog met behulp van verlichting en vergroting (bijvoorbeeld met behulp van een oftalmoscoop) stelt een dierenarts in staat om meer details van de iris te zien, inclusief het duidelijker visualiseren van de pigmentatie.

Behandeling voor heterochromie

Er is geen behandeling, en geen behandeling nodig, van heterochromie omdat er geen enkele impact is op de gezondheid van katten.

Doofheid bij katten met heterochromie

Doofheid bij katten met heterochromie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaakt heterochromie bij katten geen doofheid in één oor. Dat gezegd hebbende, witte katten met blauwe ogen hebben meer kans om doof geboren te worden.

Er is een onware mythe dat alle vreemdogige katten worden geboren met doofheid in één oor. In feite heeft ongeveer tweederde van de vreemdogige katten een normaal gehoor.

Het is waar dat witte katten met blauwe ogen een hogere incidentie van genetische doofheid hebben, omdat de cellen in het binnenoor die het gehoor mogelijk maken, in feite gespecialiseerde pigmentcellen zijn. Dus als er geen pigmentcellen in het lichaam zijn (zoals het geval is bij witte katten met twee blauwe ogen), is de kat altijd volledig doof.

Als een wit kitten slechts één blauw oog heeft, of groene, gele of bruine ogen, is de incidentie van doofheid veel lager, omdat dit aangeeft dat er enkele pigmentcellen in het lichaam zijn.

Conclusie

Heterochromie, of anders gekleurde ogen, is een veel voorkomende en interessante maar onschadelijke anomalie bij katten, veroorzaakt door hun genetische samenstelling en gekoppeld aan pigmentproductie in het lichaam.

Veelgestelde vragen

Komt heterochromie vaak voor bij katten?

Ja, het is gebruikelijk en onschadelijk voor katten om één blauw oog te hebben, of een stukje blauw in één oog. Dit wordt meestal gezien bij katten die witte vlekken vacht op hun lichaam hebben.

Zijn katten met twee verschillend gekleurde ogen doof?

Terwijl een witte kat met twee blauwe ogen bijna altijd volledig doof is, is een kat met slechts één blauw oog of met verschillend gekleurde ogen niet meer kans om volledig doof te zijn dan een kat met dezelfde gekleurde ogen.

Zijn kattenogen verschillende kleuren zeldzaam?

Nee. Net zoals het gebruikelijk is dat katten fragmentarische vachtkleuren hebben, is het gebruikelijk dat katten ogen hebben die verschillende kleuren hebben. Deze worden vaak beschouwd als bijzonder mooie katten vanwege hun onderscheidende uiterlijk.

Wat is de zeldzaamste oogkleur voor katten?

De meeste katten hebben ogen die groenachtig geel tot lichtoranje (of zelfs een “gouden oog”) zijn, wat betekent dat ze een relatief laag pigmentgehalte (melanine) hebben. Het is zeldzamer dat katten hogere niveaus van pigment in hun ogen hebben, en als dit gebeurt, worden bruine of donkeroranje ogen gezien.

Wanneer kun je zien welke kleur de ogen van een kitten zullen hebben als een volwassen kat?

De meeste kittens hebben lichtblauwe ogen wanneer hun ogen opengaan op de leeftijd van 10 – 14 dagen, en in de komende 4 – 8 weken verandert de oogkleur in de permanente kleur die de kat voor hun volwassen leven zal behouden.

Kunnen katten op oudere leeftijd heterochromie ontwikkelen?

Heterochromie is een ontwikkelingsaandoening die afhankelijk is van de genen van een kat, dus dit kan zich niet ontwikkelen bij een ouder dier. Er zijn echter enkele zeldzame oogaandoeningen waarbij ontsteking van de iris (uveïtis) kan leiden tot pigmentveranderingen in een oog. In dergelijke gevallen moet een veterinaire oogarts worden geraadpleegd voor een gedetailleerde analyse van wat er aan de hand is, en in sommige gevallen kan een behandeling worden geïndiceerd.