Hepatitis bij katten: tekenen, oorzaken en zorg (Vet Antwoord)

Je hebt misschien nog nooit gehoord van hepatitis bij katten (nauwkeuriger aangeduid als cholangitis / cholangiohepatitis), maar het is een van de belangrijkste oorzaken van leverziekte bij onze kattenvrienden 1.

Dit artikel zal de verschillende soorten inflammatoire leverziekte uitleggen die bij katten voorkomen, evenals hun oorzaken, tekenen, behandeling en prognose.

3 kat face divider

Wat is Hepatitis?

Het woord hepatitis betekent ontsteking van de lever. Katten houden er echter van om dingen ingewikkeld te maken en ontwikkelen meestal geen eenvoudige hepatitis. Het is gebruikelijk dat het galkanaalsysteem, dat gal (geproduceerd door de lever) naar de galblaas transporteert voor opslag, ook wordt aangetast.

Hier zijn enkele andere termen die u van uw dierenarts kunt horen wanneer ze inflammatoire leverziekte bij katten beschrijven:

 • Cholangitis: ontsteking van het galwegsysteem (de cellen van de lever zelf worden niet aangetast)
 • Cholangiohepatitis: ontsteking van het galwegsysteem EN de cellen van de lever
 • Triaditis: de combinatie van cholangiohepatitis, pancreatitis en inflammatoire darmziekte (IBD) bij dezelfde patiënt, op hetzelfde moment
zieke gemberkat
Afbeelding Creidt: JumpStory

Een opmerking over de anatomie van katten

Katten zijn uniek omdat de buis die gal uit hun galblaas (het gemeenschappelijke galkanaal) aflevert en de buis die spijsverteringsenzymen uit hun alvleesklier (de pancreaskanaal) transporteert, samenkomen voordat ze zich openen in de dunne darm. Bij andere soorten komen deze buisjes apart in de dunne darm.

Dit is belangrijk omdat, als bacteriën uit de dunne darm de buis binnendringen, ze toegang krijgen tot zowel de lever als de alvleesklier (waardoor een infectie in beide ontstaat). Katten met inflammatoire darmziekte (IBD) lijken een hoger risico te lopen dat dit gebeurt, mogelijk als gevolg van een overgroei van normale bacteriën en / of de aanwezigheid van schadelijke bacteriën.

Een vaak gerapporteerde studie 2 Gevonden dat katten met cholangiohepatitis vaak andere ontstekingsaandoeningen hadden op hetzelfde moment:

 • 83% had inflammatoire darmziekte (IBD)
 • 50% had pancreatitis
 • 39% had zowel IBD als pancreatitis

kattenpootverdeler

Wat zijn de oorzaken hepatitis bij katten?

De World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) erkent momenteel drie verschillende soorten cholangitis / cholangiohepatitis bij katten, op basis van hun vermoedelijke oorzaken:

 • Neutrofiel: waarschijnlijk als gevolg van een bacteriële infectie
 • Lymfocytisch: waarvan wordt gedacht dat het immuungemedieerd is (d.w.z. een abnormale reactie van het immuunsysteem)
 • Chronische cholangitis veroorzaakt door leverbotten (parasieten) in tropische gebieden

Het neutrofiele type wordt het meest gemeld bij katten en is hoogstwaarschijnlijk betrokken bij gevallen van triaditis.

Interessant is dat onderzoekers een kattenvirus (domestic cat hepadnavirus) hebben ontdekt dat vergelijkbaar is met het menselijke hepatitis B-virus, maar er zijn meer studies nodig om de rol ervan (indien aanwezig) bij kattenleverziekte te begrijpen 3.

Zieke kat in dierenarts
Afbeelding Credit: SeagullNady, Pixabay

Wat zijn de tekenen van hepatitis bij katten?

Katten zijn erg goed in het verbergen van hun ziekten in het algemeen, en leverziekte is geen uitzondering.

Tekenen van cholangitis / cholangiohepatitis zijn vaak vaag en kunnen zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Braken en/of diarree
 • Gewichtsverlies
 • Lethargie (extreem lage energie)
 • Meer water drinken en meer plassen dan normaal
 • Pijnlijke en mogelijk gezwollen buik
 • Geelzucht (gelige kleur van de ogen, het tandvlees en de huid)
 • Koorts

Als uw kat een van deze symptomen vertoont, zoek dan onmiddellijk veterinaire aandacht.

Hoe wordt hepatitis gediagnosticeerd?

Na een volledig lichamelijk onderzoek omvatten gemeenschappelijke diagnostische tests voor:

 • Bloedonderzoek: volledig bloedbeeld (CBC) om naar de bloedcellen te kijken, biochemiepaneel om naar de leverenzymen en het bilirubineniveau te kijken, een schildkliertest om te screenen op hyperthyreoïdie en specifieke tests om te zoeken naar pancreatitis
 • Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) van de buik om te screenen op leververgroting en/of andere duidelijke afwijkingen
 • Ultrageluid, wat nuttig is voor het beoordelen van alle organen in de buik

Een echogeleide naald kan worden gebruikt om een galmonster te verzamelen voor analyse. Sommige familiedierenartsen kunnen dit type testen Maar in veel gevallen wordt u doorverwezen naar een internist geneeskunde. Het galmonster wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd om te controleren op bacteriën. Als bacteriën aanwezig zijn, kunnen ze worden geïdentificeerd en uitgedaagd met verschillende antibiotica om te zien welke waarschijnlijk het meest effectief zijn.

Een exacte diagnose vereist vaak meer invasieve testen, in de vorm van een buikoperatie om een biopsie (stuk) van de lever te verzamelen voor onderzoek onder een microscoop.

Uw dierenarts zal de test(en) aanbevelen waarvan zij denken dat ze het meest nuttig zijn voor uw specifieke kat, rekening houdend met hun hele klinische beeld. Als uw kat bijvoorbeeld ook ernstige pancreatitis heeft, moet dat misschien de focus zijn van hun eerste behandeling en precies weten wat er in de lever gebeurt, kan minder belangrijk zijn.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met hepatitis?

Als u vermoedt dat uw kat een leveraandoening heeft, kunt u het beste meteen veterinaire hulp inroepen. Zelfs een paar dagen wachten kan extra problemen veroorzaken, zoals leverlipidose (leververvetting) door niet te eten.

Bij het maken van een behandelplan zal uw dierenarts rekening houden met het hele ziektebeeld van uw kat. Zijn ze uitgedroogd? Hebben ze voedingsondersteuning nodig (bijvoorbeeld een voedingssonde)? Hebben ze inflammatoire darmziekte (IBD) of pancreatitis die ook moet worden beheerd?

Veel katten zullen in het ziekenhuis moeten blijven, althans in eerste instantie.

Sommige van de medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van inflammatoire leverziekte omvatten:

 • Antibiotica
 • Immuunonderdrukkende geneesmiddelen (bijv. Prednisolon)
 • Anti-misselijkheid medicatie
 • Eetlustopwekkers
 • Medicatie om de galstroom te verbeteren (bijv. Ursodiol)
 • Leverondersteunende supplementen (bijv. Vitamine E, silymarine, S-adenosylmethionine)

Zodra uw kat uit het ziekenhuis kan worden ontslagen, moet u hem mogelijk een speciaal dieet geven, doorgaan met het geven van voorgeschreven medicijnen en / of supplementen en opnieuw afspraken bijwonen zoals aanbevolen door uw dierenarts.

Verander geen enkel deel van het behandelplan van uw kat zonder met uw dierenarts te praten!

U moet de eetlust van uw kat nauwlettend in de gaten houden en het kan erg handig zijn om hun gewicht thuis te volgen met een babyweegschaal. Aankomen is vaak een goede indicatie dat ze zich beter voelen!

3 kattenverdelers

Veelgestelde vragen

Kan een kat herstellen van hepatitis?

Helaas is herstel van cholangitis / cholangiohepatitis moeilijk te voorspellen bij katten omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Het volgende kan als zeer algemene richtlijnen worden beschouwd, maar onthoud dat elke kat uniek is:

 • Acute (plotselinge) hepatitis heeft meestal een betere prognose dan chronische (langdurige) hepatitis
 • Hepatitis veroorzaakt door een bacteriële infectie heeft over het algemeen een betere prognose dan het immuungemedieerde type (waarvoor het behandelingsdoel remissie is, in plaats van genezing)
 • Gevallen die vroeg worden geïdentificeerd en behandeld, hebben vaak een betere prognose dan gevallen die pas in een verder gevorderd stadium van de ziekte worden gevonden

Het is ook belangrijk om het volgende in gedachten te houden:

 • Een exacte diagnose is vaak niet mogelijk zonder geavanceerde diagnostische tests (bijv. Galkweek, leverbiopsie), wat een nauwkeurige prognose uitdagend maakt
 • De algehele kans op herstel hangt af van hoe goed eventuele gelijktijdige aandoeningen (bijv. Inflammatoire darmziekte, pancreatitis) kunnen worden beheerd

Uw dierenarts moet meer specifiek inzicht kunnen bieden op basis van de unieke situatie van uw kat.

kat behandeld door dierenarts
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Is cat hepatitis besmettelijk voor mensen?

Nee, kattenhepatitis is niet besmettelijk voor mensen of andere huisdieren.

Kan ik mijn kat beschermen tegen hepatitis?

Als u in een tropisch of subtropisch klimaat zoals Florida of Hawaï woont, zorg er dan voor dat u uw kat regelmatig ontwormt (zoals aanbevolen door uw dierenarts) om leverbotten te voorkomen, die chronische cholangitis kunnen veroorzaken.

Helaas hebben we niet veel andere specifieke strategieën om inflammatoire leverziekte bij katten te voorkomen, maar er zijn enkele algemene dingen die u kunt doen om uw kat zo gezond mogelijk te houden:

 • Help hen een ideaal lichaamsgewicht te behouden om hun risico op aandoeningen zoals diabetes en pancreatitis te verminderen (wat de kans op het ontwikkelen van andere ontstekingsaandoeningen, zoals leveraandoeningen, kan vergroten)
 • Houd ze op de hoogte van alle vaccinaties die door uw dierenarts worden aanbevolen om te beschermen tegen ziekten die het immuunsysteem aantasten (bijv. kattenleukemie), waardoor uw kat vatbaarder kan worden voor infecties
 • Als uw kat is gediagnosticeerd met inflammatoire darmziekte (IBD), roep dan de hulp van uw dierenarts in om het zo goed mogelijk te beheren (wat het risico op neutrofiele cholangitis kan verminderen)
 • Voor oudere katten, overweeg regelmatig bloedonderzoek om te screenen op hyperthyreoïdie en vroege tekenen van leverziekte

kattenpootverdeler

Conclusie

Cholangitis /cholangiohepatitis is de tweede belangrijkste oorzaak van leverziekte bij katten. Tekenen van deze aandoening kunnen vaag zijn, dus als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, maak dan eerder dan later een afspraak met uw dierenarts.

Het vangen van leverziekte in een vroeg stadium kan meer opties voor behandeling en een beter resultaat voor uw pelsbaby betekenen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock