21 katvriendelijke bloemen die je kunt kopen of kweken

Kat kauwt op kamerplant

Met veel kamerplanten die worden geleverd met ernstige waarschuwingen voor eigenaren van gezelschapsdieren (hallo lelies!), Kan het lastig zijn om een balans te vinden tussen verantwoordelijke huisdierouders zijn en wat groen in je leven willen. Katten kunnen ondeugend zijn en sommige bloeiende planten zijn zeker niet geschikt om in een huis te hebben met huisdieren die een knabbeltje van hen kunnen nemen. Gelukkig zijn er katvriendelijke bloemen en planten.

Snel overzicht

01

Veel planten en bloemen zijn giftig voor katten en andere huisdieren.

02

Er zijn tal van planten die zowel veilig als opvallend zijn, waaronder bloemen, varens, palmen, vetplanten en cactussen.

03

Houd katten (en planten!) veilig door planten ontoegankelijk of onaantrekkelijk voor hen te maken, zelfs als ze niet giftig zijn.

We hebben een lijst samengesteld met niet-giftige planten die huisdiervriendelijk zijn en volkomen veilig om in een huis met katten en honden te hebben, zodat u gerust kunt zijn. Van zonnebloemen tot Afrikaanse viooltjes, er is een bloem voor iedereen en voor elke kat.

Lees ook: 10 giftige en giftige planten voor katten

21 huisdiervriendelijke planten en bloemen

#1 Afrikaans Violet

Deze lage, compacte planten produceren dikke, donkere bladeren en prachtige violette bloemen. Afrikaanse viooltjes zijn niet alleen niet giftig voor katten, maar zijn ook onderhoudsarm en bloeien het hele jaar door – een winnaar voor beginners in kamerplanten!

#2 Vogelnestvaren

Deze opvallend ogende plant heeft lange, gekreukte bladeren. Het gedijt het beste in gebieden met weinig licht, maar met een hoge luchtvochtigheid, dus wordt het vaak aangetroffen in badkamers.

#3 Boston Varen

Dit is een van de beste kamerplanten om aan je huis toe te voegen, omdat het op NASA’s lijst met beste luchtzuiverende planten staat – en het is toevallig katvriendelijk! Het houdt van een warme, maar niet-directe zonlichtplek om te groeien en vereist een goede luchtvochtigheid.

#4 Bromelia

Deze populaire kamerplanten zijn levendig en kleurrijk, met hun prachtige katvriendelijke bloemen die bloeien in tinten kastanjebruin, groen en goud. Ze hebben voldoende drainage nodig (niet te veel water!) en fel licht en zijn zeer veilig.

#5 Gietijzeren plant

Deze huisdiervriendelijke kamerplanten zijn onderhoudsarm op de schaal van plantenverzorging, omdat ze alleen indirect licht en niet veel water nodig hebben. Misschien heb je wel wat ruimte nodig; Ze hebben grote ovale bladeren die ongeveer twee voet lang kunnen worden en de hele plant groeit ongeveer drie voet hoog.

#6 Calathea

Er zijn veel soorten Calathea, waaronder de gebedsplant, de zebraplant en de ratelslangplant. Ze zijn allemaal veilig voor huisdieren en hebben mooie afgeronde bladeren. Plaats in fel, indirect zonlicht en houd vochtig.

#7 Chinese geldplant (Pilea peperomioides |)

De Chinese geldplant is katvriendelijk en gemakkelijk te verzorgen.

Ook bekend als de pannenkoekenplant vanwege de ronde bladeren die tot een halve voet breed kunnen reiken, is dit een andere onderhoudsarme keuze voor beginners die op zoek zijn naar een nieuwe plant.

#8 Kerstcactus

Bekend om zijn aantrekkelijke rode, witte of roze bloemen die verschijnen in de tijd van november – januari, heeft deze heldere cactus veel vocht nodig, dus een luchtbevochtiger of iets dergelijks zal helpen voor de beste bloeiresultaten.

#9 Delosperma Echinatum

Ook bekend als de stekelplant, dit is een harige vetplant. Plaats op een zonnige plek en geef niet te veel water. Het bloeit niet vaak, maar als het dat doet is het erg mooi, met delicate, kleine gele bloemen.

#10 Freesia

Freesia bloemen zijn katvriendelijk en ruiken zoet en fris.

Deze mooie en zoet ruikende bloemen zijn niet giftig voor katten en worden als zeer veilig beschouwd om te hebben in huizen met huisdieren, of ze nu worden gekweekt of gekocht als onderdeel van een boeket.

#11 Gerbera Daisy

Deze mooie katvriendelijke bloemen, ook wel het Afrikaanse madeliefje genoemd, zijn er in een reeks levendige kleuren en worden vaak gebruikt in arrangementen en boeketten. Niet giftig voor huisdieren, ze zijn veilig om weer te geven in kattenhuizen.

#12 Gloxinia

Met blauwe, rode en paarse bloemen is dit een extreem mooie plant. Het groeit goed in lichte omstandigheden en moet misschien een zonnige vensterbank delen met die andere bekende zonaanbidders – katten!

#13 Druif klimop (Cissus verkleuring)

Dit is een prachtige klimrank, met stengels tot zes voet lang. Het kan worden gekweekt in een verhoogde pot of hangende plantenbak, zodat de lange stelen en bonte bladeren kunnen volgen tot bewonderd worden. De bladeren zijn donkergroen met zilveren aftekeningen en paarse onderkanten, en het vereist helder maar indirect licht.

#14 Haworthia fasciata (zebra plant)

Deze vetplant is veilig voor huisdieren, maar lijkt erg op aloë vera – wat niet zo is. De gestreepte bladeren zijn een onderscheidende en opvallende look om aan uw huis toe te voegen terwijl uw kat veilig blijft.

#15 Geldboom (Pachira Aquatica |)

Gedacht om grote fortuinen te brengen, is de geldboom vrij gemakkelijk te verzorgen, heeft regelmatig water nodig en een heldere plek uit direct licht. Het slaat water op in de hoofdstam, dus zorg ervoor dat je het niet te veel water geeft.

#16 Orchideeën

Orchideeën zijn mooi en uniek, waardoor ze een populaire katvriendelijke bloem in huis zijn.

Veel soorten orchideeën zijn katveilig. De mottenorchis heeft bijzonder mooie en exotische bloemen, maar kan lastig zijn om te groeien, omdat hij kieskeurig is over hoeveel zonlicht en water hij nodig heeft.

#17 Salon Palm

Opvallend en lang, de salonpalm is een populaire keuze voor eigenaren van gezelschapsdieren omdat hij zowel huisdierveilig als vrij gemakkelijk te onderhouden is. De Kentia-palm is een andere goede optie voor een hoge plant – hoewel deze tot 40 voet hoog kan worden.

#18 Rozen

Deze klassieke bloemen zijn gelukkig niet giftig voor katten. Ze kunnen veilig worden gekweekt of weergegeven in huizen en tuinen. Het innemen van rozenplanten kan milde buikklachten veroorzaken en de doornen kunnen irritatie veroorzaken, maar ze zijn over het algemeen veilig.

#19 Spinnenplant (Chlorophytum comosum)

Populair bij zowel beginners als liefhebbers, deze onderhoudsarme planten zijn huisdierveilig en niet-toxisch. Ze kunnen binnen worden gehouden, of uit een hanging basket. Ze zijn zelfs gemakkelijk om nieuwe planten van te maken als je je collectie wilt uitbreiden.

#20 Zonnebloemen

Zonnebloemen zijn veilig voor katten, hoewel het innemen ervan een beetje maagklachten kan veroorzaken.

Wie kan een glimlach weerstaan als je een lange zonnebloem ziet met zijn schitterende grote gele gezicht naar de zon gericht? Gemakkelijk te kweken en opvallend qua uiterlijk, het is goed nieuws voor katteneigenaren dat deze mooie bloemen zowel veilig als mooi zijn.

#21 Watermeloen peperomia

Vernoemd naar hun bladmarkeringen, die eruit zien als de buitenste schil van een watermeloen, kunnen deze veelzijdige planten thuis kijken in een pot op een plank of vensterbank of een hanging basket. Houd ze uit direct zonlicht en ze zullen goed omgaan met een beetje verwaarlozing als je een drukke eigenaar van een huisdier bent.

Hoewel dit geen volledige lijst is van katvriendelijke bloemen en planten, met anderen waaronder sedumvariëteiten, de stippenplant, de hertshoornvaren en hoya’s, is het vrij uitgebreid. De ASPCA biedt een volledige lijst van giftige en niet-giftige planten voor katten.

Katten en planten: veiligheidstips

Hoewel een plant misschien niet giftig is, is het een goed idee om kamerplanten ontoegankelijk en onaantrekkelijk te maken voor de nieuwsgierige kat in je leven.

Hoewel de bovenstaande planten niet giftig zijn en als veilig voor katten worden beschouwd, is het altijd de moeite waard om alle gevaren te overwegen als het gaat om onze ondeugende katachtigen. De meeste bloemen kunnen spijsverteringsstoornissen veroorzaken als ze in voldoende hoeveelheid worden gegeten.

Hier zijn enkele toptips om ermee om te gaan nieuwsgierige katten en kamerplanten of bloemen.

  • Houd planten en bloemen zoveel mogelijk buiten het bereik van huisdieren
  • Gebruik stevige, zware potten voor kamerplanten om te voorkomen dat je kat ze omver stoot
  • Gebruik stenen of kiezels rond de aarde aan de basis van planten om ze minder aantrekkelijk te maken om te graven
  • Zorg voor een ‘plantenkamer’ die verboden terrein is voor katten

Lees ook: 10 bewezen manieren om katten uit planten te houden

Katvriendelijke bloemen en planten: laatste gedachten

Als je hoopt om zowel groene vingers als een huisdierouder te worden, is dit een uitstekende lijst om je op weg te helpen op je flower-power reis. Er zijn tal van huisdierveilige opties als het gaat om planten, of je nu wat bloemen wilt kopen om je huis op te fleuren of om een onderhoudsarme kamerplant te laten groeien om wat groen en zuurstof in je huis te brengen.

Katten zijn echter nieuwsgierige wezens en het is altijd een goed idee om je huis zo veilig mogelijk te maken. Het vervangen van gevaarlijke bloemen, zoals Lelies, met veilige alternatieven, zoals zonnebloemen, is een verantwoordelijke stap voor elke katteneigenaar.

Lees ook: 10 hacks om katten weg te houden van planten

Veelgestelde vragen

Zijn rozen giftig voor katten?

Rozen worden als niet-toxisch beschouwd aan katten. Zoals de meeste bloemen kunnen ze echter maagklachten veroorzaken voor katten als ze worden gegeten. De doornen kunnen irritatie en schade aan de mond en het maagdarmkanaal van een kat veroorzaken als ze worden gegeten.

Kan mijn kat in de buurt van bloemen zijn?

Sommige bloemen zijn volkomen veilig om in de buurt van katten te hebben, waaronder rozen, freesia’s en zonnebloemen. Andere kunnen zeer schadelijk zijn, zoals lelies, narcissen en tulpen.

Zijn zonnebloemen veilig voor katten?

Zonnebloemen zijn over het algemeen veilig en worden beschouwd als niet-toxisch voor huisdieren. Zoals de meeste bloemen kunnen ze echter mogelijk een milde spijsverteringsstoornis veroorzaken als ze door katten worden gegeten.