Helpen luchtreinigers bij kattenallergieën? Dierenarts beoordeelde feiten & FAQ

Hoewel ongeveer 70% van de Amerikaanse huishoudens een huisdier heeft, lijden veel mensen aan dierenallergieën.1 Maar liefst 10 tot 20% van de wereldbevolking heeft allergieën voor katten en honden. Als u deel uitmaakt van deze statistieken en comfortabeler met uw huisdier wilt leven, is een luchtreiniger misschien iets voor u.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe een luchtreiniger kan helpen bij uw kattenallergieën.

3 kat face divider

Wat zijn de oorzaken huisdier allergieën?

Veel mensen geloven dat het de bontjas van hun harige vriend is waar ze allergisch voor zijn, maar dit is niet het geval. Allergische reacties op katten treden op wanneer mensen worden blootgesteld aan de specifieke eiwitten in de huidcellen, urine en speeksel van dieren.

De meeste symptomen worden veroorzaakt wanneer een allergiepatiënt huidschilfers tegenkomt – de huidschilfers die dieren afwerpen. Huidschilfers zijn niet anders dan de roos die mensen krijgen.

luchtreiniger thuis
Afbeelding credit: Parinya Smithijaroenpon, Shutterstock

Kan een luchtreiniger helpen bij allergieën voor huisdieren?

De meeste filterluchtreinigers verminderen het aantal huisdiergerelateerde allergenen in uw huis, wachtend om een allergische reactie te veroorzaken. De huidschilfers van uw huisdier zweven vaak door uw lucht, wachtend om zich aan iets te hechten. Het wordt over het algemeen aanbevolen dat mensen met een allergie voor huisdieren huidschilfers zoals stoffen gordijnen en tapijten vermijden om u een idee te geven van waar die niesveroorzakende huidschilfers op de loer kunnen liggen.

Een filterluchtreiniger zuigt de lucht aan uit de kamer waarin het zich bevindt, filtert, vangt en vernietigt deze huidschilfers, zodat je veel comfortabeler naast je harige vriend kunt leven. Zodra de lucht is gefilterd en gereinigd van potentieel schadelijke deeltjes, wordt deze opnieuw verdeeld in de kamer.

Bovendien suggereren studies dat HEPA-luchtreinigers ook huisstofmijtallergenen en lagere fijnstofconcentraties kunnen verminderen.

garen kogelverdeler

Welk type luchtreiniger is het beste?

Er zijn talloze soorten luchtreinigers en modellen op de markt, dus hoe kunnen mensen met een allergie weten welke het beste werkt voor hun behoeften?

Hoewel alle filterluchtreinigers huidschilfers van huisdieren tot op zekere hoogte zullen aanpakken, zijn de beste opties voor mensen met dierenallergieën die met echte HEPA-filters, die veel effectiever zijn in het verwijderen van huidschilfers uit de lucht. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency zullen HEPA-filters 99,97% van de deeltjes verwijderen die 0,3 micron groot zijn.

Het is belangrijk op te merken dat een luchtreiniger geen wondermiddel is. Het zal uw allergieën waarschijnlijk niet volledig uitroeien, maar het zal de allergeenconcentratie in uw huis verminderen, hopelijk enkele van uw symptomen verlichten.

kat Luchtontvochtiger
Afbeelding credit: Mariia Boiko, Shutterstock

Wat kan nog meer helpen bij huisdierallergieën?

Een luchtreiniger zou niet uw enige verdedigingslinie moeten zijn bij het omgaan met allergieën. U kunt verschillende andere dingen doen in combinatie met investeren in een luchtreiniger om de allergenen in uw huis te minimaliseren.

Maak één kamer huisdiervrij. We raden je aan om je slaapkamer tot kattenvrije zone te verklaren. Je brengt een groot deel van je dag door in je bed, dus hoe minder huidschilfers en allergenen je daar hebt rondzweven, hoe beter.

Stofzuig en stof vaak. Huidschilfers kleven aan alle stoffen meubels in uw huis, dus regelmatige, gedetailleerde reiniging zal een lange weg gaan bij het aanpakken van uw allergiesymptomen.

Baad je kat. Regelmatige baden kunnen de hoeveelheid huidschilfers van uw kat verminderen. Gebruik alleen producten die specifiek voor katten zijn gelabeld. Niet alle katten zullen openstaan voor dit idee, dus gebruik je beste oordeel om te beslissen of het baden van je kat de moeite waard is. Regelmatig je kat afvegen is misschien een betere optie.

Denk aan immunotherapie. U kunt mogelijk uw immuunsysteem “trainen” om minder gevoelig te zijn voor de allergenen die uw symptomen veroorzaken. Immunotherapie wordt geleverd door middel van een reeks allergie-injecties een of twee keer per week. Deze shots zullen u gedurende enkele maanden blootstellen aan kleine doses van het allergeen.

Kunnen luchtreinigers helpen bij het geuren van huisdieren?

Alsof het verwijderen van de huidschilfers uit uw lucht niet genoeg is, kan een luchtreiniger ook de huisdiergerelateerde geuren in uw huis verminderen. Als u ook op zoek bent naar een oplossing voor geuren van huisdieren, probeer dan een luchtreiniger met een koolstoffilter te vinden.

Koolstoffilters zijn gemaakt van een sponsachtig bed van actieve kool. Ze werken door een proces dat bekend staat als adsorptie. Adsorptie treedt op wanneer moleculen zich hechten aan een extern oppervlak in plaats van te worden geabsorbeerd.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel je niet moet verwachten dat een luchtreiniger op wonderbaarlijke wijze uithardte uw kat allergieën, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een om een aantal van de allergeenconcentraties in uw huis te verlichten. Vergeet niet om te zoeken naar een luchtreiniger met een HEPA-filter, of bekijk onze koopgids voor luchtreinigers om te zien welke modellen we aanbevelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Anna Hoychuk, Shutterstock