Kan een kat beter horen dan een hond? Een door de dierenarts beoordeelde vergelijking

Katten en honden worden vaak met elkaar vergeleken en veel mensen voeren verhitte debatten om te bepalen welk huisdier beter is dan het andere. Als het gaat om de arena van het gehoor, heeft de wetenschap bewezen dat katten over het algemeen een beter gehoor hebben dan honden. Ze kunnen geluiden van verder weg detecteren en een breder scala aan toonhoogtes horen

Beide dieren hebben echter een uitstekend gehoor dat het menselijk vermogen overtreft, en hun vermogen om geluiden te detecteren is fascinerend en het onderzoeken waard. Dit is wat er tot nu toe bekend is over het gehoor van katten en honden.

3 kat face divider

Een vergelijking van het gehoor van katten en het gehoor van honden

Katten kunnen geluiden tussen 45 en 64.000 trillingen per seconde (Hz) oppikken,1 dat is een relatief breed bereik voor zoogdieren. Honden daarentegen kunnen geluiden tussen 67 Hz en 45 kHz oppikken. Katten kunnen dus zowel lagere als hogere frequenties horen die honden niet kunnen horen. Voor de context kunnen mensen geen geluiden horen met 20 KHz of meer en het is bekend dat ons gehoor afneemt naarmate we ouder worden, waarbij baby’s hogere frequenties kunnen horen dan hun ouders.

hond en kat gecontroleerd door dierenarts
Image Credit: v-svirido, Shutterstock

Katten pikken ook beter geluiden op. Zowel katten als honden hebben oren die uit drie hoofdonderdelen bestaan:

  • Het buitenoor
  • Het middenoor
  • Het binnenoor

Hoewel hun oren in dezelfde delen kunnen worden ontleed, zijn de oren van katten complexer. Om te beginnen hebben honden 18 oorspieren, terwijl katten 32 oorspieren hebben. De oorspieren van een kat stellen hen in staat om de oren tot 180 ° te draaien en elk oor kan onafhankelijk van het andere bewegen, waardoor ze geluiden uit verschillende richtingen kunnen identificeren en vastleggen.  Honden hebben een verscheidenheid aan gevormde oren – van de geprikte oren van de Duitse herder tot de lange slappe oren van de Spaniel. De grootte en vorm van de oren van de hond beïnvloedt hun vermogen om hun oren te bewegen en geluiden te trechteren.

Zowel katten als honden kunnen geluiden oppikken die veel verder weg zijn dan wij mensen. Honden kunnen geluiden horen die vier keer verder weg zijn dan wij en het lijkt vergelijkbaar te zijn voor katten. Katten zijn ook goed aangepast in het beoordelen van de locatie van een geluid dat wordt gemaakt, wat helpt bij het lokaliseren van prooien.

Hoewel het gehoor van een kat verfijnder is, hebben honden nog steeds een geweldig gehoor. Hun vermogen om hogere frequenties te horen overtreft het menselijk vermogen, omdat mensen slechts tot ongeveer 20 kHz kunnen horen. Honden zijn ook gevoeliger voor het horen van zachtere geluiden dan mensen. Ze kunnen decibels horen zo laag als -5 tot -15 dB, terwijl de laagste intensiteit die mensen meestal kunnen horen 0 dB is.

kat en hond samen op de bank
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoe u rekening kunt houden met het gehoor van uw kat of hond

Nu we weten hoeveel gevoeliger katten en honden zijn voor lawaai dan mensen, is het belangrijk om rekening te houden met geluidsniveaus thuis. Zowel katten als honden geven de voorkeur aan stillere volumes, dus het is belangrijk om het volume van uw tv of luidsprekers niet te hoog te zetten. Soms kan een geluid dat voor ons luid is, ook hoogfrequente tonen hebben die onze honden en katten kunnen horen, waardoor ze meer leed veroorzaken.

Katten- en hondenbezitters mogen nooit rechtstreeks in de oren van hun huisdieren praten of schreeuwen. Dit kan extreem pijnlijk en opzienbarend voor hen zijn.

Je kunt meestal zien wanneer een geluid te hard is voor katten en honden door hun vermijding. Meestal zal uw huisdier opstaan en naar een andere kamer gaan als het geluidsniveau in uw kamer te veel voor hen is. Kleinere katten en honden kunnen proberen zich onder meubels te verstoppen in een poging het geluid te dempen.

U kunt ook merken dat de oren van uw huisdieren trillen. Hoewel dit gedrag andere stemmingen kan betekenen, kan het erop wijzen dat een geluid uw huisdier irriteert. Katten en honden die geïrriteerd zijn door lawaai kunnen ook hun hoofd schudden en hun oren trillen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Over het algemeen hebben katten de overhand als het gaat om horen, omdat ze een breder scala aan frequenties kunnen horen en ook geluiden horen die van verder weg zijn gemaakt. Zowel katten als honden zijn echter gevoeliger voor geluiden dan mensen. Een luide thuisomgeving kan stressvol en irritant zijn voor uw huisdieren, en constante blootstelling aan harde geluiden kan een rol spelen bij gehoorverlies.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met het volume van je stem en andere geluiden in je huis. Uw huisdieren zullen de inspanning waarderen en zullen zich gelukkig en tevreden blijven voelen wanneer hun huizen vredig en stil zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Chendongshan, Shutterstock