Hebben mannelijke katten tepels?

Net als alle mannelijke zoogdieren (inclusief mannelijke mensen) hebben jonge katten tepels. Vreemd, hè? In tegenstelling tot bij vrouwelijke katten zijn mannelijke tepels niet enorm nuttig. Ze produceren geen melk, verzorgen kittens niet en voeren over het algemeen geen enkel doel uit. Ze worden heel vroeg in de foetale ontwikkeling gevormd, voordat de geslachten van de kittens worden bepaald, maar alleen bij vrouwelijke kittens gaan de borstklieren naar volledige ontwikkeling.

Snel overzicht

01

Net als andere mannelijke zoogdieren hebben mannelijke katten tepels omdat de tepels worden gevormd voordat het embryo geslacht wordt bepaald.

02

Mannelijke kattentepels zijn klein, bleek en gerangschikt in paren langs de buik, waarbij tussen de vier en 10 tepels normaal zijn.

03

Mannen kunnen lijden aan sommige borstgerelateerde gezondheidsproblemen, maar niet vaak.

Lees verder om meer te weten te komen over mannelijke tepels bij katten: hoe ze eruit zien, waarom ze zijn gevormd en hoeveel er zijn.

Waarom hebben mannelijke katten zelfs tepels?

Alle katten ontwikkelen tepels al heel vroeg in de foetale ontwikkeling, voordat het geslacht van de kat zelfs maar is bepaald.

Het is een goede vraag! Jongenskatten hebben geen tepels nodig, dus waarom hebben ze ze?

Het komt allemaal terug op DNA en de allereerste ontwikkelingsstadia van een kittenfoetus. Tepels worden gevormd op zowel mannelijke als vrouwelijke embryo’s in de eerste paar dagen van de zwangerschap voordat het geslacht wordt bepaald. Mannelijke en vrouwelijke kittens ontwikkelen precies hetzelfde gedurende de eerste paar dagen van ontwikkeling.

Iets later in de zwangerschap wordt het geslacht van het kitten bepaald en worden geslachtshormonen geproduceerd. Bij mannen is testosteron het dominante hormoon en de productie ervan stopt de ontwikkeling van de borstklieren, waardoor ze klein en onderontwikkeld blijven, met de tepels als rudimentaire structuren. Bij vrouwen zijn oestrogeen en progesteron dominant en het borstweefsel is goed ontwikkeld.

Tepels zijn daarom aanwezig bij mannelijke katten, hoewel de interne borststructuren slecht ontwikkeld en niet functioneel zijn. Mannetjes zijn niet in staat om borstvoeding te geven en de tepels zijn evolutionair gezien onbelangrijk.

Lees ook: Basepaws Cat DNA Test Review (we hebben het geprobeerd)

Hoeveel tepels heeft een kat?

Individuele katten kunnen verschillende aantallen tepels hebben, maar zes of acht komt het meest voor.

Katten bevallen over het algemeen van meerdere kittens in een nest, en daarom hebben ze ook meerdere tepels zodat de kittens allemaal samen kunnen zogen. Katten kunnen tussen de vier en 10 tepels hebben, waarbij zes of acht het meest voorkomende aantal is, gerangschikt in paren. De rijen tepels zijn te vinden aan de onderkant van de kat, langs de buik (buik).

Katten kunnen een wisselend aantal tepels hebben, maar het is bijna altijd een even getal. Broers en zussen uit hetzelfde nest kunnen verschillende aantallen tepels hebben. Het is alleen in zeer zeldzame omstandigheden dat een kat een oneven aantal tepels kan hebben!

Mannelijke katten hebben dezelfde variaties in aantallen en locatie van tepels als vrouwtjes. Nogmaals, ze hebben meestal zes of acht, gerangschikt langs de onderbuik in paren.

Lees ook: Single Kitten Syndroom: Wat is het?

Hoe zien mannelijke tepels eruit?

Omdat de tepels van een kater geen functie hebben, zijn ze erg klein.

Mannelijke kattentepels zijn klein (slechts ongeveer een kwart inch) en meestal lichtroze of wit van kleur – dezelfde kleur als de huid van de kat. Ze worden vaak beschreven als eruit zien als een puistje of een klein bultje op de huid. Ze kunnen moeilijk te herkennen zijn, vanwege hun grootte en omdat ze vaak worden omringd door een dichte vacht, maar als je een hand langs de buik van je kat laat lopen, kun je misschien kleine bultjes voelen.

Vrouwelijke tepels zijn ook klein, bleek en moeilijk te herkennen. Mannelijke en vrouwelijke kattentepels zien er precies hetzelfde uit, tenzij de vrouwelijke kat zwanger of loops is.

Bij oestrus (hitte) en zwangerschap veranderen de tepels van de vrouwelijke kat terwijl ze zich voorbereiden op borstvoeding en het binnenkomende nest kittens voeden. De tepels van zwangere katten zijn groter, donkerder van kleur en worden duidelijker naarmate een ring van haarloze huid om hen heen verschijnt. Je kunt hier meer lezen over kattenzwangerschappen. Een zwangere kat in de late stadia van de zwangerschap kan kleine hoeveelheden vocht uit haar tepels lekken terwijl haar lichaam zich voorbereidt op borstvoeding. Mannelijke katten produceren nooit melk uit hun tepels.

Lees ook: Bevallende kat: wat moet je weten?

Kun je het geslacht van een kat bepalen aan de hand van zijn tepels?

Het is niet mogelijk om het geslacht van een kat te vertellen op basis van alleen naar hun tepels te kijken.

Nee, je kunt niet zien of een kat een jongen of meisje is als je naar hun tepels kijkt. Vrouwelijke en mannelijke tepels zullen erg op elkaar lijken, tenzij de kat zwanger of loops is, in welk geval u probably ken hun geslacht!

Onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke kittens kan het beste worden gedaan door hun genitale regio te onderzoeken. Bij vrouwtjes is de genitale opening een kleine verticale spleet en bevindt zich zeer dicht bij de anus. Bij jongens is de opening cirkelvormig en veel verder weg van de anus en gaat gepaard met testikels, hoewel deze bij zeer jonge kittens moeilijk te herkennen kunnen zijn. Bekijk onze gids voor het seksen van kittens voor meer informatie hierover!

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Kunnen mannelijke katten mastitis of borstkanker krijgen?

kattenbuik

Hoewel de tepels van een man niet-functioneel zijn, kunnen ze nog steeds worden beïnvloed door borstziekten.

Ja, jonge katten kunnen last hebben van medische problemen met betrekking tot hun borstgebied, hoewel dit ongebruikelijk is. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn borsttumoren en infectie door beten of krassen. Sommige medische problemen worden alleen bij vrouwen gezien, zoals mastitis.

Infecties

gember kat liggende buik omhoog

Na kattengevechten ontwikkelen sommige katten abcessen, die infecties onder de huid zijn.

Mannelijke katten kunnen infecties, ontstekingen en abcessen krijgen rond de tepels en borstregio’s. Deze worden meestal veroorzaakt door verwondingen of gevechten met andere katten die uitwendige wonden veroorzaken die bacteriën vervolgens kunnen koloniseren en infecties kunnen veroorzaken.

Tekenen zijn warmte, roodheid, zwelling, afscheiding en pijn. De meeste infecties kunnen vrij gemakkelijk worden behandeld met antibiotica, maar abcessen kunnen moeilijker te beheren zijn.

Lees ook: Cat Uterus Infection (Pyometra): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Borsttumoren

Hoewel het mogelijk is voor jonge katten om borstkanker te ontwikkelen, is het veel waarschijnlijker dat het vrouwelijke katten treft.

Borstkanker (borstkanker) is mogelijk bij mannelijke katten, maar komt minder vaak voor. Slechts ongeveer 1% van de borsttumoren bij katten wordt gevonden bij mannelijke katten. Tekenen zijn zwellingen, knobbels, roodheid en ulceratie rond de borstklieren of tepels. Een borsttumor wordt vaker gezien bij hele (niet-betaalde) vrouwelijke katten en is vrij zeldzaam bij mannen. De behandeling omvat meestal een operatie, mogelijk met aanvullende therapieën zoals chemotherapie.

Lees ook: Borstkanker bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Andere medische aandoeningen

Als u knobbels of iets anders ongewoons op het lichaam van uw kat voelt, laat ze dan controleren door een dierenarts.

Mastitis is een ontstekingsaandoening van de borstklieren en treft zogende vrouwen in plaats van mannen. Evenzo kan katachtige borsthypertrofie, waarbij overmatige borstweefsels worden gevormd, alleen mannelijke katten treffen die hormoontherapie krijgen.

Het is een goed idee om uw kat regelmatig te controleren op tekenen van slechte gezondheid. Dit omvat het rennen van een hand over hun lichaam om te voelen voor zwellingen, warmte, pijnlijke gebieden of iets anders ongewoons. Als u zich zorgen maakt over een gezondheidsprobleem bij uw kat of een van de bovenstaande symptomen heeft opgemerkt, vraag dan altijd advies aan een dierenarts.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Mannelijke kattentepels: laatste gedachten

Net als bij mensen heeft een kater tepels, maar die hebben geen enkele functie.

Mannelijke katten hebben geen tepels nodig, maar door de manier waarop kittens zich in de baarmoeder ontwikkelen, hebben ze ze nog steeds. De meeste mannetjes hebben vergelijkbare tepels als niet-zwangere vrouwtjes: tussen de vier en 10, gerangschikt in paren langs de buik. Ze zijn klein en bleek en moeilijk te herkennen. Mannelijke katten kunnen lijden aan borstkanker en infecties, maar dit komt niet vaak voor.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Veelgestelde vragen

Hoeveel tepels heeft een kater?

Mannelijke katten hebben tussen de vier en 10 tepels, waarvan er zes of acht het meest voorkomen. De tepels zijn in paren langs de buik gerangschikt. Het is zeer ongebruikelijk dat katten een oneven aantal tepels hebben.

Hoe zien tepels eruit bij een kater?

Mannelijke kattentepels zijn, net als niet-zwangere vrouwelijke kattentepels, klein en lichtroze tot wit van kleur. Ze kunnen moeilijk te herkennen zijn omdat ze bedekt kunnen zijn met vacht, maar aanvoelen als kleine bultjes op de buik van je kat.