Hebben katten natvoer nodig? Door dierenarts beoordeelde voordelen, feiten en veelgestelde vragen

Vraag je je af of natvoer nodig is of gewoon een luxe traktatie voor je katachtige metgezel? De waarheid is dat natvoer geen absolute vereiste is voor de gezondheid van een kat, maar het heeft wel een paar voordelen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Het kan de broodnodige hydratatie bieden, helpen bij het voorkomen van urinewegproblemen en de eiwitinname verhogen, wat allemaal kan bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn van uw kat. Er zijn echter ook een paar nadelen aan het voeren van natvoer aan katten.

In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van nat en droog voedsel, zodat u de beste beslissing kunt nemen voor uw geliefde huisdier.

kattenpootverdeler

Voordelen van natvoer voor katten

Dus, welke voordelen biedt natvoer je kat? De toppers zijn verhoogde hydratatie, betere verteerbaarheid, grotere smakelijkheid en meer eiwitten (maar dit varieert per merk).

Het grootste voordeel van natvoer is het verhoogde watergehalte. Dit komt ten goede aan katten die niet genoeg water drinken. Katachtigen zijn berucht omdat ze niet genieten van stilstaand water, wat ertoe kan leiden dat ze hun waterbak vermijden. Dus, het opnemen van ingeblikt voedsel in hun dieet is een goede manier om een kat gehydrateerd te houden, hoewel het water niet volledig vervangt!

Ook katten met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals nierziekte, diabetes of lagere urinewegaandoeningen, zullen profiteren van het hogere watergehalte van dit soort voedsel, tenzij anders voorgeschreven door uw dierenarts.

natvoer voor katten
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

Natvoer kan gemakkelijker te verteren zijn voor katten met een gevoelige maag dan droogvoer. Het hoge vochtgehalte en de zachte textuur kunnen spijsverteringsproblemen zoals constipatie en haarbalopbouw helpen voorkomen. Bepaalde ingeblikte voedingsmiddelen zijn speciaal geformuleerd voor deze gezondheidsproblemen en goedgekeurd door de dierenarts.

Katten kunnen kieskeurige eters zijn, maar ze halen zelden hun neus op voor natvoer! Dit soort voedsel is zeer smakelijk en trekt zelfs de meest kieskeurige katachtigen aan. Omdat het in kleine porties wordt geleverd, is het gemakkelijker om te bepalen hoeveel voedsel ze zullen eten, wat hun kansen om aan te komen beperkt. Het is een win-win!

  • Kan helpen een gezond gewicht te behouden

Het voeren van natvoer aan uw kat kan hem helpen een gezond gewicht te behouden. Natvoer is meestal rijk aan eiwitten, wat helpt de spiermassa van uw kat te behouden. Droogvoer bevat over het algemeen meer koolhydraten, wat niet ideaal is als je dier lijdt aan obesitas of diabetes. PetMD stelt dat “het voeren van een dieet van meestal droog voedsel de neiging heeft om gewichtstoename bij katten meer te bevorderen dan een dieet van alleen of meestal ingeblikt voedsel.”1

Dat gezegd hebbende, sommige katten die droge brokjes krijgen, hebben de hele dag onbeperkte toegang tot hun voedsel, wat natuurlijk kan leiden tot gewichtstoename omdat de porties niet worden gecontroleerd. Katten die op specifieke momenten van de dag de juiste porties krijgen, kunnen een gezond gewicht behouden met alleen droogvoer.

3 kat face divider

Natvoer versus droogvoer: wat is beter?

kat nat en droog food_Nils Jacobi_Shutterstock
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Beide soorten voedsel hebben hun voor- en nadelen.

Kosten zijn een essentiële factor als het gaat om het kiezen van wat voor soort voedsel u uw kat wilt geven. Natvoer kan aanzienlijk duurder zijn, wat een aanzienlijke barrière kan zijn voor mensen met een krap budget.

Droogvoer biedt vaak de beste prijs-kwaliteitverhouding, hoewel dit sterk kan variëren tussen merken en als uw kat specifieke voedingsbehoeften heeft.

Natvoer heeft als nadeel dat het niet heel lang bewaard kan worden. Als je kat niet de hele portie opeet, moet je de restjes snel in de koelkast bewaren en is het maar een paar dagen goed.

Omgekeerd hoeft droog voedsel niet in de koelkast te worden bewaard en kan het veel langer worden weggelaten dan ingeblikt voedsel. Het kan echter moeilijk zijn om de werkelijke hoeveelheid voedsel die uw kat consumeert in de gaten te houden.

3 kat face divider

Hoe u het juiste natvoer voor uw kat kiest

Nat vs Droog Kat Food_shutterstock_Lightspruch
Image Credit Door: Lightspruch, shutterstock

Bij het kiezen van natvoer voor uw kat, moet u rekening houden met hun leeftijd, gezondheid en individuele behoeften. Zoek naar ingrediënten van hoge kwaliteit en de goedkeuring van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Zorg er ook voor dat u een natvoer kiest dat is geformuleerd om aan de voedingsbehoeften van uw kat te voldoen.

  • Houd rekening met de leeftijd en gezondheid van uw kat

Het kiezen van het juiste natvoer voor uw kat hangt af van verschillende factoren, waaronder hun leeftijd, activiteitsniveau, ras, geslacht (of ze gesteriliseerd zijn of niet) en algehele gezondheid. DepOp basis van deze criteria kan uw kat een verhoogde behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen, omega-3 en -6 vetzuren, enz.

Het kan een voedingsbeoordeling door uw veterinaire team vereisen om precies te bepalen wat uw katachtige metgezel nodig heeft.

  • Zoek naar hoogwaardige ingrediënten en AAFCO-goedkeuring

Vlees en vleesbijproducten moeten bovenaan de ingrediëntenlijst van het kattenvoer staan, omdat katten obligate carnivoren zijn, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben om hen te voorzien van essentiële aminozuren.

Zoek ook naar nat kattenvoer met het AAFCO-goedkeuringsstempel, dat u verzekert dat het product alle essentiële voedingsstoffen bevat voor een uitgebalanceerd dieet voor uw kat.

  • Overweeg om zowel droog als nat voedsel aan te bieden

Om de voor- en nadelen van nat en droog voedsel in evenwicht te brengen, kunt u ervoor kiezen om ze een combinatie van de twee te voeren. Dit kan vooral handig zijn voor katten die een hogere waterinname nodig hebben, maar ook graag op droge brokjes kauwen. Door ze te mengen of ingeblikt aan te bieden bij de ene maaltijd en droog bij de volgende, kan uw kat mogelijk de voordelen van beide opties plukken.

verdeler-catclaw1

Eindoordeel: Dus, hebben katten natvoer nodig?

Het is niet nodig, maar je katachtige vriend natvoer geven kan nuttig zijn. Het helpt de dagelijkse waterinname, smakelijkheid en verteerbaarheid te verhogen en biedt hen een breed scala aan voedselopties. Dat gezegd hebbende, het is duurder en minder handig dan droogvoer, dat meer in de balans kan wegen als het gaat om het kiezen van de beste optie.

Uiteindelijk is het kiezen van voedsel van topkwaliteit dat is afgestemd op de individuele behoeften van uw kat het belangrijkste voor hen om te gedijen, of het nu nat, droog of een mix van beide is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Veera, Shutterstock