10 waarschuwingssignalen dat uw kat om hulp schreeuwt: door dierenartsen beoordeelde feiten en veelgestelde vragen

Hoe weet je wanneer je raadselachtige katachtige metgezel hulp nodig heeft als er geen echt “huilen” bij betrokken is? Moet u een afwachtende houding aannemen of rechtstreeks naar de dierenkliniek voor noodgevallen gaan? Het is niet altijd gemakkelijk, maar door aandacht te besteden aan een paar subtiele en niet-zo-subtiele tekens, zou je moeten kunnen zien wanneer er iets mis is met je kat.

Laten we 10 veel voorkomende tekenen onderzoeken dat uw kat mogelijk hulp nodig heeft, samen met een paar tips om uw geliefde huisdier zich veiliger en comfortabeler thuis te laten voelen.

kattenpootverdeler

De 10 waarschuwingssignalen dat uw kat om hulp schreeuwt

1. Plotselinge en voor de hand liggende gedragsveranderingen

U kent uw huisdier beter dan wie dan ook, dus u moet kunnen zien wanneer er iets mis is door hun gedrag zorgvuldig te volgen. Als je energieke en levendige kleine bontbal bijvoorbeeld plotseling traag en slaperig wordt, zou dat je een hint moeten geven dat er iets niet helemaal klopt.

Notitie: Katachtigen zijn meestal stoïcijnse en gecompliceerde wezens en zullen soms tot het uiterste gaan om hun pijn en verdriet te verbergen. Dat betekent dat je niet altijd alleen kunt vertrouwen op het observeren van hun gedrag om te weten of ze je hulp nodig hebben. Gelukkig zijn er andere manieren om dit te bepalen.

Bange kat
Afbeelding Credit: PDPics, Pixabay
thematische pauze

2. Verhoogde vocalisaties

Veel katten zijn goed in het uiten van hun emoties door middel van een breed scala aan miauwen, hoewel dit kan variëren afhankelijk van hun ras en persoonlijkheid. Sommige katachtigen hebben de neiging om vrij vocaal te zijn, terwijl anderen de hele tijd koppig stil blijven. Siamese katten staan er bijvoorbeeld om bekend bijzonder spraakzaam te zijn, terwijl Birmanen tot de stilste rassen behoren. Dat gezegd hebbende, kan een kat in echte nood luid joggen of huilen, wat wijst op een potentieel gezondheidsprobleem dat dringend aandacht vereist.

thematische pauze

3. Veranderingen in eetlust of dorst

Een andere manier om de gezondheid en het welzijn van uw kat te meten, is door hun eetgewoonten te observeren. Een verminderde eetlust kan bijvoorbeeld een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. Dat gezegd hebbende, katten kunnen soms kieskeurig zijn, dus dit kan gewoon een teken zijn dat een verandering in voedsel op zijn plaats is. U moet weten wat normaal is voor uw huisdier. Maar als hun eetlust drastisch verandert en als ze minder interesse tonen in hun voedsel dan normaal, kunnen ze een niet-gediagnosticeerde medische aandoening hebben. Elke significante verandering in gewicht kan ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Bovendien kan verhoogde dorst wijzen op een ziekte zoals diabetes, nierziekte of hyperthyreoïdie. Aandoeningen zoals deze gaan vaak gepaard met andere tekenen, zoals gewichtsverlies of lethargie. Maar deze tekenen kunnen ook worden gekoppeld aan vele andere gezondheidsproblemen, dus wacht niet om een consult met uw dierenarts te plannen.

Kat eet geen voedsel
Afbeelding credit: Elena Kutepova, Shutterstock
thematische pauze

4. Herhaaldelijk braken en diarree

Het is normaal dat katten af en toe een haarbal braken, maar als het vaak gebeurt, kan dit een teken zijn van een groter probleem. Dit is vooral zorgwekkend als de eet-, drink- en kattenbakgewoonten van uw kat zijn veranderd. Als braken gepaard gaat met diarree, kan dit een indicatie zijn van een ernstig probleem.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van braken en diarree bij katten, waaronder gastro-intestinale problemen (zoals darmblokkade, parasieten, voedselgevoeligheid of allergie, of inflammatoire darmaandoeningen) en niet-gastro-intestinale oorzaken (zoals pancreatitis, nierziekte of zelfs kanker).

Een paar van deze aandoeningen worden beschouwd als medische noodsituaties, dus neem contact op met uw dierenarts, vooral als uw kat meerdere keren achter elkaar heeft overgegeven en al 12 uur niet heeft gegeten of gedronken.

thematische pauze

5. Problemen met kattenbakken

Katten zijn schone wezens, dus elke verandering in hun kattenbakgewoonten kan een veelbetekenend teken zijn dat er iets mis is. Dit hoeft echter niet altijd een reden te zijn voor veterinaire zorg. Misschien heb je een paar dagen niet de kans gehad om de kattenbak schoon te maken en toont je kat zijn ongenoegen door buiten de bak te poepen. Maar als hun kattenbak onberispelijk is en ze hun zaken daarbuiten blijven doen, kan dit een teken zijn van urinewegobstructie (ook wel urethrale obstructie genoemd), wat een levensbedreigende aandoening is die dringende medische aandacht vereist.

Dus als uw kat tekenen van ongemak vertoont, zoals persen en huilen, terwijl hij slechts kleine hoeveelheden urine produceert of zijn genitale gebied overmatig verzorgt, is het van cruciaal belang om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenartsTely.

Cat litter_Tanya Plotnikova_Shutterstock
Afbeelding credit: Tanya Plotnikova, Shutterstock
thematische pauze

6. Overgrooming

De meeste katten houden hun vacht graag glad en schoon. Maar overmatige verzorging kan wijzen op een onderliggend probleem, zoals verborgen wonden, pijn, huidallergieën, parasieten of angst en stress. Er kunnen ook kale plekken ontstaan waar je kat overmatig likt.

De beste manier om uw kat te helpen met zijn overmatige verzorging is om de oorzaak te identificeren en aan te pakken. U moet uw dierenarts raadplegen, zodat zij de onderliggende problemen kunnen diagnosticeren en geschikte medische of gedragsbehandelingen kunnen aanbevelen.

thematische pauze

7. Abnormale gang

De meeste katten glijden moeiteloos door hun omgeving zonder een misstap, dus als u veranderingen in het looppatroon van uw kat opmerkt, zoals mank lopen, moeite met springen of liggen, kan dit wijzen op interne of spierpijn. Een gebroken bot zou uiteraard het looppatroon van uw kat veranderen, maar een beschadigde spier, ligament of pees kan ook de oorzaak zijn. Veroudering kan leiden tot pijnlijke artritis, wat ook van invloed kan zijn op de mobiliteit van uw kat.

Wat de oorzaak ook is, eventuele veranderingen in het looppatroon van uw kat, hoe subtiel ook, moeten door een dierenarts worden beoordeeld.

Zieke kat met kattenziekte
Afbeelding credit: Kittima05, Shutterstock
thematische pauze

8. Veranderingen in slaapgewoonten

Gemiddeld slapen katten tussen de 12 en 16 uur per dag, afhankelijk van hun leeftijd en activiteitsniveau. Als uw kat de hele dag een dutje doet, maar normaal eet en speelt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar als je harige vriend extreem lethargisch lijkt en alle interesse in spelen verliest, kan dit een teken zijn van gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, diabetes of nierziekte.

thematische pauze

9. Aanhoudend verwijde ogen of ongelijke pupillen

Zoals het gezegde luidt: “De ogen zijn het venster naar de ziel.” In het geval van je geliefde kat kunnen hun ogen veel onthullen over hun algehele gezondheid.

Om te beginnen moeten de pupillen van uw kat even groot zijn. Als u merkt dat ze een ongelijke pupilgrootte hebben, bekend als anisocorie, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals oogontsteking, hoornvliesletsel, netvliesaandoening, kanker, glaucoom of een probleem met de hersenen of hersenzenuwen. Omgekeerd, als uw kat aanhoudend verwijde pupillen heeft (mydriasis genoemd), kan dit worden veroorzaakt door hypertensie, glaucoom, netvliesaandoeningen of zelfs een hersentumor.

Zieke kat in dierenarts
Afbeelding Credit: SeagullNady, Pixabay
thematische pauze

10. Verbergen

Constant verstoppen (en niet op een speelse “verstoppertje” manier) is voor de meeste katten geen normaal gedrag. Er zijn veel redenen waarom uw kat zich de hele dag kan terugtrekken op afgelegen plaatsen, zoals angst, stress, angst, pijn of een plotselinge verandering in zijn routine. Praat met uw dierenarts als u zich zorgen maakt, vooral als u andere zorgwekkende tekenen hebt opgemerkt, zoals gewichtsverlies.

3 kat face divider

Waarom maskeren katten hun emoties?

Dit gaat verder dan hun schijnbaar onafhankelijke en stoïcijnse aard. Katten zijn meesters in het verbergen van hun pijn en verdriet om te overleven in de (soms) gevaarlijke wereld om hen heen. Een kat die pijn vertoont, lijkt zwakker en langzamer – met andere woorden, ze zijn een gemakkelijke prooi om te vangen. Natuurlijk leven de meeste huiskatten niet in constante angst om aangevallen te worden door woeste roofdieren, maar die instincten voor overleving en zelfbehoud zijn diep in hen geworteld.

Dit maakt het echter moeilijker voor katteneigenaren om zeker te weten wanneer hun katachtige vriend onwel is.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Dierenarts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Je moet weten welk gedrag normaal is voor je kat, zodat je kunt herkennen wanneer er iets mis is. Als uw kat niet kan plassen of poepen, constant braakt, een aanval heeft of last heeft van moeizame ademhaling, moet u meteen naar een dierenarts gaan.

Als het geen noodgeval lijkt te zijn, maar u zich nog steeds zorgen maakt over het welzijn van uw kat, kunt u het beste uw dierenarts bellen om uw zorgen te bespreken.

Hoe u uw kat zich veilig kunt laten voelen

Als je je kat naar de dierenarts hebt gebracht en ze hebben een schone gezondheidsverklaring gekregen, moeten ze zich misschien gewoon veiliger voelen in hun thuisomgeving. Uw dierenarts kan nuttige tips geven om de best mogelijke zorg voor uw katachtige vriend te bieden en hun stress of angst te verminderen. Ze kunnen ook aanbevelen dat u een gecertificeerde kattengedragsdeskundige raadpleegt voor aanvullende begeleiding.

In de tussentijd zijn hier een paar qUICK tips om uw geliefde kat zich veiliger en comfortabeler thuis te laten voelen:

  • Zorg voor voldoende schuilplaatsen. Niets geeft een kat een veiliger gevoel dan een mooie kartonnen doos! Een gezellig bed of kussen, strategisch geplaatst op een rustige plek (zoals je kast), zou ook de truc moeten doen.
  • Koop of maak een hoge krabpaal. Katten voelen zich veilig wanneer ze hun omgeving vanuit verhoogde uitkijkpunten kunnen observeren. Daarom is het ideaal om ze te voorzien van een grote krabpaal of een plank om op te klimmen – en je van veraf te beoordelen.
  • Houd je aan een regelmatig voedings-, speel- en slaapschema om een routine te creëren waarop je kat kan vertrouwen.
  • Geduld en zachtmoedigheid zijn essentieel. Wees extreem geduldig met je kat terwijl hij zich aanpast aan nieuwe mensen, nieuwe plaatsen en nieuwe ervaringen. Laat ze nieuwe dingen in hun eigen tempo verkennen en aanpakken.

verdeler-catclaw1

Conclusie

Katten hebben de neiging om overdreven geheimzinnig te zijn als het gaat om pijn. Maar er zijn verschillende manieren om te zien of uw huisdier ziek is of in nood verkeert. Door goed te letten op de waarschuwingssignalen die je katachtige vriend je geeft, zou je moeten kunnen detecteren wanneer ze je hulp nodig hebben.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet uitputtend is en dat er andere tekenen kunnen zijn dat uw huisdier zich niet goed voelt. Daarom moet je wennen aan de lichaamstaal, gewoonten en het gedrag van je kat om eventuele veranderingen snel te herkennen. Zoals altijd, aarzel niet om uw dierenarts te raadplegen als u vragen of opmerkingen heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock