Haw’s syndroom bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Foto van een calico Maine Coon kat met een zichtbaar derde ooglid

Snel overzicht: Haw’s syndroom bij katten

Het syndroom van Haw is wanneer de derde oogleden van een kat zichtbaar worden over beide ogen, zonder andere oogafwijkingen.

Het derde ooglid (ook wel het nictitating membraan genoemd) is een dun wit stukje weefsel. Je kunt ze herkennen als je kat erg slaperig is, of af en toe als ze knipperen. Maar ze moeten meestal in de ooghoeken worden weggestopt. Als u merkt dat de derde oogleden van uw kat uitsteken wanneer ze alert zijn, kunnen ze het syndroom van Haw hebben.

Het syndroom van Haw is ongewoon en heeft de neiging om jongvolwassen katten te treffen, jonger dan twee jaar. Het komt vaak voor na een aanval van diarree – hoewel niemand precies begrijpt waarom dit is. Het is geen pijnlijke aandoening en het veroorzaakt geen afwijkingen in het oog zelf. Het syndroom van Haw wordt over het algemeen vanzelf beter, zonder specifieke behandeling, gedurende een paar weken.

Oorzaken van het syndroom van Haw

De exacte oorzaak van het syndroom van Haw is een beetje een mysterie. Er wordt gedacht dat de derde oogleden uitsteken vanwege een verandering in de zenuwen die dat deel van het oog voeden. Niemand weet echter precies wat deze verandering veroorzaakt.

Het lijkt het meest voor te komen bij katten die lijden aan diarree, als gevolg van een aantal onderliggende inflammatoire gastro-intestinale aandoeningen. Het syndroom van Haw is in verband gebracht met bepaalde parasietinfecties (zoals lintwormbesmettingen) en gastro-intestinale virussen. Maar deze zijn niet in alle gevallen aanwezig – en diarree ook niet – dus de exacte oorzaak van het syndroom van Haw is nog onbekend.

Veel voorkomende oorzaken van inflammatoire gastro-intestinale aandoeningen die kunnen leiden tot het syndroom van Haw zijn:

Symptomen van het syndroom van Haw

Het enige symptoom van het syndroom van Haw is het uitsteeksel van het derde ooglid op beide ogen, bij afwezigheid van andere oogafwijkingen.

Andere aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de derde oogleden zichtbaar worden, waaronder tumoren, het syndroom van Horner en trauma. Het syndroom van Horner (dat ook een kleine pupil en een hangend bovenooglid veroorzaakt) wordt vaak verward met het syndroom van Haw. Het belangrijke verschil is dat bij het syndroom van Haw de ogen volkomen normaal zijn, behalve de uitstekende derde oogleden.

Het syndroom van Haw komt plotseling op en getroffen katten hebben vaak een recente aanval van diarree gehad. Sommige katten met het syndroom van Haw kunnen andere tekenen van onwel zijn hebben, zoals lethargie en slechte eetlust. Dit is meestal gerelateerd aan de onderliggende oorzaak van diarree, zoals een virale infectie.

Het syndroom van Haw heeft geen invloed op het gezichtsvermogen van de kat, omdat de structuren in hun oogbollen normaal zijn. Als het derde ooglid echter een groot deel van het oog bedekt, kan dit hun zicht vertroebelen.

Diagnose van het syndroom van Haw bij katten

Foto van een dierenarts die het gezichtsvermogen van een kat onderzoekt

Dierenartsen zullen meestal het syndroom van Haw bij katten diagnosticeren door een grondig onderzoek van de ogen uit te voeren.

Uw dierenarts zal over het algemeen het syndroom van Haw diagnosticeren door simpelweg uw kat te onderzoeken en de karakteristieke tekenen te herkennen. Ze zullen een volledig oogheelkundig onderzoek doen (een zorgvuldige inspectie van de ogen van uw kat) om eventuele afwijkingen uit te sluiten die een andere oorzaak van het uitsteeksel van het derde ooglid kunnen suggereren.

Af en toe wil uw dierenarts zijn diagnose bevestigen door een fenylefrinetest uit te voeren. Ze brengen fenylefrine oogdruppels aan op de ogen van uw kat. Als uw kat het syndroom van Haw heeft, moeten de derde oogleden binnen twintig minuten weer in hun normale positie komen. Maar over het algemeen wordt de diagnose van het syndroom van Haw meestal gedaan op basis van lichamelijk onderzoek alleen.

Als uw kat echter onwel is, zoals bij diarree, kan uw dierenarts aanbevelen om enkele diagnostische tests uit te voeren om de oorzaak te bepalen. Dit kan bloedonderzoek, fecale analyse (inclusief het controleren op parasieten) en virale testen omvatten.

Behandelingen voor het syndroom van Haw bij katten

Het syndroom van Haw is zelfbeperkend, wat betekent dat het meestal vanzelf verdwijnt zonder specifieke behandeling, hoewel een volledig herstel enkele weken kan duren.

In zeer zeldzame gevallen zijn de derde oogleden zo ver doordwars dat ze het zicht van de kat vertroebelen. Als dit het geval is, kan uw dierenarts aanbevelen om fenylefrinedruppels te gebruiken om de derde oogleden tijdelijk weer naar binnen te helpen. Maar dit helpt de aandoening niet sneller op te lossen en omdat de aandoening niet pijnlijk is, is het zelden nodig.

De enige behandeling die katten met het syndroom van Haw over het algemeen nodig hebben, is voor diarree als deze aanwezig is. Als er een oorzaak voor de diarree wordt vastgesteld, zal uw dierenarts deze aandoening specifieker behandelen. Maar vaak symptomatische treatment, zoals probiotica of een gastro-intestinaal ondersteuningsdieet, is alles wat ze nodig hebben. Uw dierenarts kan ook een wormer voorschrijven, omdat het syndroom van Haw in verband is gebracht met darmparasieten.

Het syndroom van Haw zou binnen 6-8 weken moeten verdwijnen als een onderliggende oorzaak met succes is behandeld. Dus als de derde oogleden van uw kat na deze tijd nog steeds uitsteken, moeten ze opnieuw worden gecontroleerd, omdat ze mogelijk aan een andere aandoening lijden.

Tips voor kattenverzorging

Katten met het syndroom van Haw hebben meestal slechts milde tekenen van ziekte. Maar er zijn dingen die je thuis kunt doen om ze comfortabel te houden en ze zo snel mogelijk te helpen herstellen, vooral als ze ook diarree hebben.

  • Geef ze toegang tot veel zoet water: Als je kat ook diarree heeft, kan hij veel water verliezen in zijn ontlasting. Door hen aan te moedigen om veel te drinken, wordt uitdroging voorkomen.
  • Voer een gastro-intestinaal kattenvoer: Deze diëten zijn speciaal samengesteld voor katten die lijden aan gastro-intestinale problemen. Ze zijn licht verteerbaar en hebben veel energie en hebben vaak elektrolyten of voedingsstoffen toegevoegd om het herstel te bevorderen. Je kunt in plaats daarvan een huisgemaakt flauw dieet voeren, zoals kip en rijst, maar dit bevat meestal niet alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft.
  • Geef een dosis wormer: Het syndroom van Haw is in verband gebracht met parasitaire infecties (met name lintworm), dus bespreek met uw dierenarts over het geven van een dosis wormer aan uw kat voor het geval dat.
  • Houd uw kat in een veilige omgeving: Hoewel het syndroom van Haw geen afwijkingen in het oog veroorzaakt, kan het hun gezichtsvermogen beïnvloeden als het derde ooglid veel van hun oog bedekt. Het is dus het beste om ze binnen te houden, in een veilige omgeving.
  • Laat ze rusten: Katten met het syndroom van Haw voelen zich vaak onder het weer. Geef je kat dus veel rust en TLC thuis terwijl hij herstelt.

Preventie van het syndroom van Haw bij katten

Scottish Fold kat die zich overgeeft aan zacht nat kattenvoer en geniet van elke hap met duidelijk plezier en voldoening

Voer een compleet, uitgebalanceerd dieet aan uw kat en breng elke verandering in het dieet langzaam aan, om buikklachten en diarree te voorkomen.

Niemand begrijpt precies waarom het syndroom van Haw optreedt, dus het is lastig te voorkomen. Maar we weten wel dat het het vaakst voorkomt bij katten met een inflammatoire gastro-intestinale aandoening, wat vaak resulteert in diarree. De beste manier om het syndroom van Haw bij uw kat te voorkomen, is dus om hem te beschermen tegen aandoeningen die zijn darmen van streek kunnen maken, bijvoorbeeld:

  • Ontworming: Houd uw kat op de hoogte van ontwormingsmedicatie
  • Vaccinaties: Volg het advies van uw dierenarts over aanbevolen vaccinaties
  • Voedsel: Voer een consistent dieet van hoge kwaliteit en zorg ervoor dat voedsel vers is en niet te lang is weggelaten (met name natvoer)
  • Dieetverandering: Breng geleidelijk veranderingen aan in hun dieet – gedurende zeven tot tien dagen – om buikklachten te voorkomen

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

Veelgestelde vragen

Kunnen wormen het syndroom van Haw bij katten veroorzaken?

De oorzaak van het syndroom van Haw is niet volledig begrepen. Maar katten met het syndroom van Haw hebben vaak een recente aanval van diarree gehad, die kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen – waaronder wormen. In het bijzonder zijn er verbanden gelegd tussen het syndroom van Haw en een zware lintwormbesmetting. Dit is echter niet in alle gevallen aanwezig.

Moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen voor het syndroom van Haw?

Als u tekenen van het syndroom van Haw bij uw kat ziet, moet u ze naar de dierenarts brengen. Hoewel het syndroom van Haw meestal vanzelf verdwijnt, zijn er meer ernstige aandoeningen die ook bilateraal uitsteeksel van de derde oogleden veroorzaken, zoals het syndroom van Horner, trauma en tumoren.

Hoe lang duurt het syndroom van Haw bij katten?

Bij katten met het syndroom van Haw gaat het derde ooglid meestal binnen een paar weken terug. Uit een kleine studie bleek dat dit gemiddeld 47 dagen duurde. Als uw kat na 8 weken niet beter is, moet u uw dierenarts opnieuw bezoeken, omdat uw kat mogelijk aan een andere aandoening lijdt.

Is het syndroom van Haw pijnlijk bij katten?

Het syndroom van Haw is niet pijnlijk. Als uw kat uitstekende derde oogleden heeft en pijnlijk lijkt, moet u ze laten controleren door uw dierenarts. Ze kunnen lijden aan een andere aandoening, zoals trauma of een tumor achter het oog.