Hartgeruis bij katten: symptomen, behandeling, levensverwachting

Cat aanval injectie

Een diagnose van een hartgeruis bij uw kat kan zorgwekkend zijn: dit artikel is bedoeld om u duidelijke feiten te geven over wat dit betekent en over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van uw kat.

Snel overzicht: Hartgeruis bij katten

klok
Urgentie: Matig tot hoog, afhankelijk van de graad van geruis.
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats:Soms
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Stress/angst, bloedarmoede, hypertrofische cardiomyopathie (HCM), andere cardiomyopathieën, infectie op de hartklep (endocarditis), aangeboren hartziekte (patent ductus arteriose, ventriculaire/atriumseptumdefecten), hartwormziekte, hyperthyreoïdie, hoge bloeddruk (hypertensie).
pil
Behandelingsopties: De behandeling hangt sterk af van welke ziekte aanwezig is en tot welke ernst. Sommige geluiden worden “onschuldig” genoemd en vereisen geen formele behandeling. Bloedarmoede of hoge bloeddruk vereist primaire behandeling om het resulterende geruis op te lossen. Cardiomyopathieën kunnen medisch beheer vereisen. Sommige aangeboren aandoeningen kunnen verdwijnen naarmate een kat groeit, of kunnen chirurgische correctie vereisen.

Wat is een hartgeruis?

Normaal gesproken, wanneer uw DVM-dierenarts met een stethoscoop naar het geluid van het hart van uw kat luistert, horen ze een regelmatige, gezonde hartslag, die een beetje klinkt als het gebonk van de ene trommel na de andere: het wordt klassiek beschreven als klinkend als “lub dup” met het kloppen klinkt als “lub dup, lub dup, lub dup”, met een snelheid van ongeveer twee of drie “lub dups” elke seconde.

Een hartgeruis is een zwiepend, gierend, geluid dat de dierenarts met de stethoscoop kan horen, als een extra geluid, vermengd met de hartslag. In plaats van “lubdup, lubdup” hoort de dierenarts “lubshdup, lubshdup”, of “lubdubshhh, lubdupshhh”. Het is een abnormaal geluid dat benadrukt dat er een potentieel probleem is dat moet worden opgelost.

Wat veroorzaakt een hartgeruis?

Dit zwiepende, sissende geluid van een hartgeruis wordt veroorzaakt door een turbulente bloedstroom door of rond het hart. Als je je een brede, diepe rivier voorstelt die voorbij stroomt, is er geen turbulentie en geen lawaai. Stel je nu een beek voor die over rotsen stroomt, of een rivier met stroomversnellingen: de turbulentie of verstoring van de stroming van het water creëert een geluid.

Er zijn meerdere veel voorkomende oorzaken van de turbulente bloedstroom die leidt tot een hartgeruis bij een kat. Veel oorzaken zijn onschadelijk, maar sommige zijn ernstig en sommige zijn inderdaad zeer ernstig. De betekenis van een hartgeruis hangt af van de oorzaak van het geruis, en uw dierenarts zal het geruis analyseren om dat uit te werken.

Hartgeruis wordt op verschillende manieren geclassificeerd

Hartgeruis wordt op drie manieren geclassificeerd: luidheid, locatie en natuur.

Volume

Hartgeruis wordt beoordeeld op hoe gemakkelijk ze kunnen worden gehoord, op een schaal van één tot zes, van stilste naar luidste. De zachtste geruis kan erg moeilijk te detecteren zijn en kan alleen over een deel van het hart worden gehoord. Het luidste geruis, dat meer turbulentie van de bloedstroom suggereert, is te horen over een groter deel van het hart. Belangrijk is dat de betekenis van hartgeruis niet alleen afhangt van de luidheid: sommige stille geruis kan wijzen op een zeer ernstige ziekte, terwijl sommige luidere geluiden relatief goedaardig kunnen zijn.

Plaats

Uw dierenarts zal identificeren waar het hartgeruis het duidelijkst te horen is: dit kan helpen om de onderliggende oorzaak op te sporen.

Natuur

Het dynamische karakter van het hartgeruis is belangrijk: is het constant, of verandert het van hartslag naar hartslag. Verschillende termen worden gebruikt om het geruis te beschrijven, zoals galopperen,

Wat veroorzaakt een hartgeruis bij katten?

Verschillende factoren bepalen of uw kat al dan niet een hartgeruis zal hebben. Oorzaken zijn aangeboren of verworven hartaandoeningen, extracardiale oorzaken en “onschuldig” geruis.

Structurele hartziekten sinds de geboorte

Sommige katten hebben aangeboren hartafwijkingen, d.w.z. ze worden geboren met een anatomische afwijking van het hart of van de bloedvaten rond het hart. Voorbeelden van een abnormaal hart zijn ventrikelseptumdefecten (“gaten in het hart”), pulmonische stenose (vernauwing van de longslagader als deze het hart verlaat), of patent ductus arteriose (PDA), dat is wanneer een klein bloedvat dat bedoeld is om af te sluiten voor de geboorte open blijft.

Er zijn veel andere hartafwijkingen die hartgeruis kunnen veroorzaken, waaronder hartklepproblemen (de twee belangrijkste hartkleppen zijn de mitralisklep en de tricuspidalisklep, maar daar zijn ook andere kleppen).

Sommige raskatrassen zijn meer vatbaar voor hartaandoeningen van verschillende soorten, waaronder Maine Coons en Ragdolls, maar problemen kunnen ook worden gezien bij katten van gemengd ras (huiskorthaar of langhaar). Ernstige aangeboren hartproblemen kunnen duidelijk zijn bij zeer jonge kittens, maar meestal worden ze niet duidelijk totdat het kitten de leeftijd van drie of vier maanden heeft bereikt, wanneer ze groter en actiever worden, waardoor hun cardiovasculaire systeem meer stress krijgt.

Verworven hartaandoeningen

Hartgeruis kan ook worden veroorzaakt door ziekten die beginnen bij volwassen katten, zoals hartspieraandoeningen (bijv. hypertrofische cardiomyopathie of HCM).

Aandoeningen gescheiden van het hart

Zogenaamde “extra-cardiale” oorzaken van hartgeruis omvatten virale of bacteriële infecties, koorts, zwangerschap, obesitas, vermagering, bloedarmoede, hyperthyreoïdie en hypoproteïnemie. In deze gevallen kan de onderliggende ziekte de viscositeit en stroom van het bloed veranderen, wat leidt tot de turbulentie die het geruis veroorzaakt.

Onschuldig gemompel

In sommige gevallen kan uw dierenarts een gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar het hartgeruis van uw kat om erachter te komen dat er absoluut niets mis is met uw kat. In deze gevallen is het geruis een incidentele bevinding, van geen betekenis, en het staat bekend als “onschuldig” of “fysiologisch”. Deze geruisjes hebben de neiging om stiller te zijn, waarbij de kat helemaal geen duidelijke tekenen van ziekte vertoont, maar toch kan een work-up nodig zijn om te bevestigen dat ze niets zijn om zich zorgen over te maken. Soms zijn dergelijke geruisen slechts tijdelijk, bijvoorbeeld bij jonge opgroeiende katten, maar ze kunnen op elke leeftijd voorkomen.

Hoe ontdekt een dierenarts de oorzaak van een hartgeruis?

kattenhartgeruis graad 2,3,4 levensverwachting

Cat hartgeruis graad 1,2,3,4,5,6 levensverwachting varieert op basis van een reeks verschillende factoren en eerdere gezondheidsproblemen

1. Stethoscoop

Een hartgeruis wordt bijna altijd gediagnosticeerd door een dierenarts die met een stethoscoop naar het hart van uw kat luistert, vaak tijdens een routinematige gezondheidscheck. Af en toe , als het geruis erg luid is, kan een diagnose worden gesteld door simpelweg een gezoem te voelen wanneer een hand op de borst van de kat wordt geplaatst (dit staat bekend als een “pre-hartelijke sensatie”. Naast het stellen van de diagnose, zal uw dierenarts ook details over het geruis noteren, evenals vele andere aspecten van het hart van uw kat, waaronder hartslag en regelmaat.

Zodra een hartgeruis is geïdentificeerd, zal uw dierenarts normaal gesproken verdere diagnostische tests aanbevelen om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

2. Lichamelijk onderzoek

Elk onderzoek naar een probleem bij een kat begint met een zorgvuldig, grondig lichamelijk onderzoek van uw huisdier.

3. Echografisch onderzoek

Gedetailleerde analyse van een hartgeruis wordt meestal bereikt door een echocardiogram of een echografisch onderzoek van het hart uit te voeren. Echografie van het hart maakt een gedetailleerde evaluatie van de hartspier, de hartkamers, de kleppen van het hart en andere structuren rond het hart mogelijk.

4. Röntgenfoto’s

Uw dierenarts kan röntgenfoto’s van de borst aanbevelen om de grootte en vorm van het hart van uw kat te visualiseren, evenals andere structuren in de thorax (borst) van uw kat

5. Geavanceerde beeldvorming

In zeldzame gevallen kunnen andere soorten beeldvorming, zoals CT- of MRI-scans, worden uitgevoerd om een zeer gedetailleerde visualisatie van het hart en de bijbehorende structuren te verkrijgen.

6. Elektrocardiogram

Een elektrocardiogram (ECG) is een registratie van de elektrische activiteit in het hart van uw kat: dit kan een nuttige manier zijn om extra informatie te verkrijgen over de hartfunctie van uw kat, als onderdeel van een gouden standaardbenadering van een onderzoek.

7. Bloeddrukmeting

Hoge bloeddruk komt vaak voor bij oudere katten en kan bijdragen aan hartgeruis, dus het kan belangrijk zijn om dit te controleren.

8. Bloedonderzoek

Als een extra-cardiale oorzaak van een hartgeruis wordt vermoed (zoals bloedarmoede of hyperthyreoïdie), kan een bloedmonster worden genomen voor laboratoriumanalyse.

9. Verwijzing naar een specialist

Uw lokale dierenarts kan verwijzing naar een veterinaire cardioloog aanbevelen, die een speciale interesse heeft in cardiologie.

Wat zijn de symptomen van een hartgeruis bij katten?

Er zijn meestal geen externe symptomen (klinische symptomen) van een hartgeruis op zich. Als het hartgeruis ernstig genoeg is om hartaandoeningen te veroorzaken (zoals congestief hartfalen), dan kunnen tekenen zoals hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, snelle ademhaling of zelfs instorting worden gezien.

Als de oorzaak van het geruis extra cardiaal is, kunnen andere tekenen van ziekte worden gezien, afhankelijk van de oorzaak (bijv. Bloedarmoede of hyperthyreoïdie).

Wat is de levensverwachting van een kat met een heart Geruis?

De levensverwachting hangt af van de oorzaak van het geruis: katten met goedaardig of onschuldig geruis hebben een normale levensduur, terwijl katten met hartgeruis veroorzaakt door levensbedreigende structurele defecten van het hart slechts maanden of een paar jaar kunnen leven. In sommige gevallen kan zelfs een plotselinge dood van getroffen katten optreden. Daarom is het zo belangrijk om een nauwkeurige diagnose van de oorzaak te krijgen.

Behandelingsopties voor hartgeruis bij katten

Niet alle katten met hartgeruis vereisen behandeling, maar behandeling kan nodig zijn voor onderliggende aandoeningen.

Een hartgeruis bij katten heeft helemaal geen behandeling nodig. Het belangrijke feit om te onthouden is dat de oorzaak van het geruis nauwkeurig moet worden geïdentificeerd.

Onschuldig gemompel heeft geen enkele behandeling nodig, omdat ze onschadelijk zijn. Geruis veroorzaakt door structurele hartafwijkingen kan te zijner tijd leiden tot de noodzaak van behandeling van hartfalen, afhankelijk van de ernst van het probleem.

Geruis veroorzaakt door extra hartaandoeningen vereisen dat die aandoeningen moeten worden behandeld, in plaats van een specifieke behandeling voor hartaandoeningen.

Conclusie

Als uw dierenarts u vertelt dat uw kat een hartgeruis heeft, vraag hem dan om de precieze oorzaak van het geruis te bepalen, zodat u de juiste actie kunt ondernemen om uw kat te helpen.