Hartaanvallen bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Ik krijg vaak de vraag of katten, net als mensen, last hebben van hartaanvallen. Technisch gezien is het antwoord “Nee”, omdat een hartaanval bij een persoon meestal een verstopping van een kransslagader (arteriosclerose) met zich meebrengt.

Wanneer dit gebeurt, wordt de bloedtoevoer naar een deel van de hartspier afgesneden en sterft dat stuk hartspier af. Dit gebeurt meestal niet bij katten. Katten krijgen echter hartaandoeningen en het is belangrijk om dit vroeg te diagnosticeren en te behandelen om de kat de beste overlevingskansen te geven.

Snel overzicht: Hartaanvallen bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Myocardinfarct
zoeken
Veel voorkomende symptomenZwakte, lethargie, braken, inspanningsintolerantie, ademhalingsmoeilijkheden, pijn en onvermogen om een of meer ledematen te gebruiken, instorting, plotselinge dood.
medische dossiers
Diagnose: Het horen van een hartgeruis of arrythmie tijdens onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto van de borst, echografie van het hart (echocardiogram), elektrocardiogram (ECG).
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Er zijn verschillende soorten hartmedicijnen die kunnen worden geïndiceerd, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van hartaandoeningen; antitrombotische medicatie.
thuis
Huismiddeltjes: Sommige supplementen, waaronder visolie, kunnen helpen om een gezonde hartfunctie te ondersteunen.

Wat voor soort hartaandoening krijgt een kat?

Katten ontwikkelen meestal een hartaandoening die cardiomyopathie wordt genoemd. De 2 meest voorkomende vormen zijn gedilateerde cardiomyopathie en hypertrofische cardiomyopathie. Gedilateerde cardiomyopathie is uiterst zeldzaam omdat de oorzaak, taurine met een laag dieet, ongeveer 30-40 jaar geleden werd ontdekt en fabrikanten van dierenvoeding extra taurine aan diëten begonnen toe te voegen.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten. Hoewel het elke kat kan treffen, is de “typische” patiënt

Bij katten met HCM wordt de hartspier dikker, waardoor het pompvermogen van het hart afneemt. Hoewel de oorzaak van HCM niet duidelijk is geïdentificeerd, suggereert het feit dat de aandoening vaker voorkomt bij bepaalde rassen (waaronder Maine Coon, Ragdoll, Brits korthaar, Sphynx, Chartreux en Perzische katten) en dat mutaties van verschillende cardiale (hart) genen zijn geïdentificeerd bij sommige katten met deze ziekte dat genetica een rol speelt.

Hoe wordt hartziekte gediagnosticeerd bij katten?

Diagnose van hartaandoeningen bij katten

Als uw kat tekenen van hartaandoeningen vertoont, zoals hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, lethargie en andere symptomen, zal uw dierenarts verdere tests aanbevelen.

Hartaandoeningen worden vermoed op basis van klinische symptomen zoals hoesten (zeldzamer bij katten dan bij honden), ademhalingsmoeilijkheden, buikademhaling, buikvergroting (als gevolg van vochtophoping), gebrek aan eetlust (anorexia), lethargie, terughoudendheid om te bewegen, zich te verbergen en te ademen met de mond open (altijd een noodsignaal omdat katten, net als honden maar in tegenstelling tot mensen, de neiging hebben om meestal met de neusgaten te ademen, tenzij ernstige ademhalings- of hartaandoeningen aanwezig zijn.)

Ik vermoed ook een hartaandoening wanneer ik een hartgeruis hoor tijdens een lichamelijk onderzoek. Veel artsen en huisdierouders negeren het belang van het vinden van een hartgeruis bij een “normale” kat of hond.

Dit is echter een enorme fout, omdat het horen van een hartgeruis tijdens een routine fysiek vaak het eerste en enige teken is van een potentieel ernstig hartprobleem.

Ten slotte vermoed ik hartaandoeningen wanneer ik een abnormaal ECG detecteer tijdens de preop-evaluatie van een huisdier of als onderdeel van een normale fysieke voor een kat van middelbare leeftijd of ouder.

Uiteindelijk, als hartaandoeningen worden vermoed, is verder onderzoek, inclusief röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) en een echocardiogram, nodig om de aanwezigheid van hartaandoeningen, het stadium van hartaandoeningen, of medicijnen nodig zijn en de prognose voor de kat te bepalen.

Ja, dit testen en behandelen is duur. Dit is een van de redenen waarom ik een huisdierenverzekering aanbeveel, zodat we deze katten kunnen blijven helpen.

Houd er rekening mee dat de standaard bloed- en urinetests worden gedaan om te kijken naar naast elkaar bestaande problemen en omdat sommige ziekten zoals hyperthyreoïdie milde hartaandoeningen kunnen veroorzaken die meestal verdwijnen wanneer ze worden behandeld.

Wat zijn de klinische symptomen van hartaandoeningen bij katten?

In mijn praktijk wordt HCM meestal gediagnosticeerd bij asymptomatische katten die niet ziek lijken te zijn. In veel praktijken die geens veel welzijnszorg zoals wij doen, kunnen katten met HCM klinische symptomen vertonen, waaronder moeizame of snelle ademhaling, open mondademhaling en lethargie, als gevolg van vochtophoping in of rond de longen of als gevolg van verminderd hartpompvermogen.

Een ernstig en mogelijk levensbedreigend gevolg van HCM is de vorming van bloedstolsels in het hart van de kat met HCM. Deze stolsels kunnen door de bloedbaan reizen en vervolgens de bloedstroom in andere delen van het lichaam belemmeren (een aandoening die trombo-embolie wordt genoemd).

De tekenen die met het stolsel worden gezien, zijn afhankelijk van de locatie; meestal is er een verstopping van de bloedtoevoer naar de achterpoten, waardoor acute pijn in de achterpoten of verlamming ontstaat. Aangetaste ledematen kunnen koud zijn en de huid verbleekt als gevolg van een verminderde bloedtoevoer naar de aangetaste ledematen.

Het diagnosticeren van HCM en het vroeg en agressief behandelen van de aandoening kan helpen de ernst van klinische symptomen te verminderen en kan de kans op trombo-embolie verminderen. Hoewel relatief zeldzaam, lopen katten met HCM het risico op plotselinge dood als gevolg van ernstig congestief hartfalen.

Hoe wordt hartziekte behandeld bij katten?

Kat met een vel pillen

Behandeling van hartaandoeningen bij katten omvat over het algemeen medicatie. Het specifieke type medicatie dat wordt gebruikt, is afhankelijk van een combinatie van factoren.

Verschillende medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor de kat met hartaandoeningen. Welke medicatie wordt gebruikt, is gebaseerd op klinische symptomen, echocardiografische diagnose (stadium van de ziekte) en gemak van toediening.

Medicijnen kunnen medicijnen zoals diuretica omvatten om vocht uit de longen of borstholte te verwijderen en medicijnen om het hart effectiever te laten pompen en indien nodig de hartslag te vertragen. Voor katten met gedilateerde cardiomyopathie is taurine ook nodig omdat deze ziekte wordt veroorzaakt door taurinedeficiëntie.

Supplementen worden vaak gebruikt bij katten met hartaandoeningen om ontstekingen te verminderen, energie te leveren aan de hartspier en het hart efficiënter te laten kloppen. Supplementen omvatten visolie, antioxidanten, co-enzym Q-10, meidoorn en verschillende homeopathische middelen zoals Apis en Crataegus.

Wat is de prognose voor een kat met hartaandoeningen?

Over het algemeen geldt: hoe eerder de diagnose, hoe beter de langetermijnvooruitzichten. In mijn praktijk, omdat hartaandoeningen meestal vroeg worden gediagnosticeerd, leven de meeste van deze huisdieren een normaal leven. Als hartaandoeningen echter in noodgevallen worden gediagnosticeerd (vooral als er vocht op de borst of een bloedstolsel wordt gedetecteerd), wordt de prognose bewaakt tot slecht. De behandeling is agressief en duur.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat zijn de tekenen van hartaandoeningen bij katten?

Hartziekten worden vaak gediagnosticeerd bij “normale” katten die worden gepresenteerd voor hun jaarlijkse controle. Katten met ademhalingsmoeilijkheden, lethargie, verminderde eetlust, hoesten en / of achterste verlamming kunnen echter worden beïnvloed door hartaandoeningen.

Is hartziekte bij katten vergelijkbaar met hartaandoeningen bij mensen of honden?

Meestal niet, hoewel mensen en honden ook cardiomyopathie kunnen ontwikkelen. Bij mensen komen coronaire hartziekte en klepziekte vaker voor en bij honden komt klepziekte vaker voor.

Kan een kat met een hartaandoening worden gered met de juiste behandeling?

Ja, vooral als de kat vroeg wordt gediagnosticeerd. Diagnose en behandeling kunnen echter duur zijn, met kosten die gemiddeld ergens tussen de $ 1500 – $ 5000 of meer liggen, afhankelijk van de omvang van de ziekte van de kat.

Bronnen weergeven