Mag je kat graslelie eten en is het giftig?

De graslelie is een populaire kamerplant, katten zijn populaire huisdieren. Zowel de plant als het diersoort zijn eenvoudig in onderhoud en maken wonen leuker. Maar is de combinatie ook zo geslaagd? Veel kattenbezitters twijfelen of de graslelie giftig is voor katten. Kun je een kat in huis halen als deze plant aanwezig is, is het een goed idee om deze plant te kopen als je een kat bezit? Dat en meer beantwoorden we op deze pagina.

Over de graslelie

De Anthericum is een geslacht dat behoort tot de familie van asperges, officieel Asparagaceae. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het geen lid van de lelie familie maar een type asperge. Er zijn ongeveer 65 verschillende soorten van deze plant, ook agaven behoren tot deze onderfamilie. De meeste van deze soorten komen voor in de tropen, er zijn slechts twee variaties die in Europa groeien; de grote graslelie (Anthericum Liliago) en de vertakte graslelie (Anthericum Ramosum). In de bergen van Zuid-Spanje is er nog een derde variant te vinden genaamd Anthericum Baeticum.

De aspergefamilie bestaat uit eenzaadlobbige planten, de exacte omschrijving van deze familie is niet eenduidig. In het laatste APG III systeem worden zeven families onderscheiden:

  • Agavoideae
  • Aphyllanthoideae
  • Asparagoideae
  • Brodiaeoideae
  • Lomandroideae
  • Nolinoideae
  • Scilloideae

In de vrije natuur komt de grote graslelie voor in Zuid-Limburg en voorheen ook op de Veluwe. Ondertussen staat deze planten op de Nederlandse Rode Lijst van zeldzame planten. In België is deze plant langs de oever van de Maas te vinden.

Naast de decoratieve waarde zijn de luchtzuiverende eigenschappen een belangrijke reden om deze plant in huis te halen. Tot wel 95% van de schadelijke stoffen in de lucht kunnen verwijderd worden door deze planten in huis te halen.

Is graslelie giftig voor katten?

Om te beginnen zijn lelies gevaarlijk voor katten. Laat je kat dus nooit aan een lelie kauwen of bijten omdat deze planten giftig zijn voor je kat. Maar een graslelie is geen lelie! Het behoort de familie van de asperges en die zijn volkomen onschuldig voor katten. Op de lijst met giftige planten komen ze niet voor, je kunt deze leuke kamerplant dus goed combineren met jouw gezellige kamerkat!

Wil je een graslelie kopen?

Wellicht heb je deze pagina opgezocht voor meer informatie over giftige planten maar heb je zelf nog geen graslelie in huis. Na het lezen van alle informatie wil je natuurlijk zo snel mogelijk een graslelie kopen. We hebben de leukste “huisdier vriendelijke” planten die je momenteel online kunt bestellen voor je op een rijtje gezet. Je kunt deze planten gewoon thuis laten bezorgen!

Graslelie in plaats van kattengras?

Nu we je gerust gesteld hebben wat betreft de veiligheid van deze planten voor je kat gaan we nog een stapje verder; veel katten vinden deze plant reuze aanlokkelijk. Het is gebleken dat er hallucinerende stoffen in graslelies zitten. Dit effect heeft invloed op het brein van katten. Dit is overigens niet schadelijk voor je kat, het is gebleken dat veel katten er juist vrolijk en speels van worden.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een ‘overdosis’ graslelies kan de maag onrustig maken met diarree of braken als gevolg. Dit is een reden waarom katten graag knagen aan deze plant, ze kunnen zo namelijk goed hun haarballen kwijt. Als je dus een slijmerige substantie met groene blaadjes en haren in huis vindt hoeft je hier niet direct zorgen over te maken.

Verzorging van de graslelie

Gelukkig zijn graslelies onderhoudsvriendelijke planten. Zoek een plekje met weinig direct zonlicht. Een venster op het noorden is ideaal, het oosten of westen is ook mogelijk. Als je voor een meer beschutte plek kiest dan zullen de bladeren ook wat donkerder van kleur zijn. In de winter is eenmaal water geven per week voldoende, in het zomerseizoen twee keer per week. Ze kunnen water opslaan waarmee ze best langer zonder water kunnen. Met iedere twee weken of zelfs een maand wat plantenvoeding zal de graslelie gezond blijven, in de herfst en winter is bijvoeden niet nodig. Verpot de plant ieder jaar of om het jaar, de graslelie groeit snel!

Let op met katten en planten

Hoewel de plant niet direct giftig is kan je kat er wel een beetje onwel van worden. Kies bij voorkeur voor een plant van biologische herkomst en laat je kat niet ongeremd groenvoer eten. Dat is ook niet de reden waarom je die mooie planten in huis haalt natuurlijk. Als je merkt dat jouw kat veel planten opeet dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Ook loop je zo het risico dat er een plant tussen zit die wel giftig is. Als je twijfelt of je kat vergiftigd is neem dan direct contact op met de dierenarts. Overgeven is dan in de meeste gevallen juist een goed teken omdat het lichaam de gevaarlijke stoffen uitstoot voordat ze door het darmkanaal gaan.

Nu weet je dat de graslelie niet giftig is voor jouw kat, het kan zelfs een heel goede combinatie zijn!