Gezwollen neus van de kat: oorzaken en hoe te helpen

kat-gezwollen-neus

Katten hebben hun neus en krachtige reukvermogen nodig om te communiceren met hun omgeving en om voedsel te zoeken. Dit maakt zwelling van de neus problematisch bij elke kat. Gezwollen neusaandoeningen kunnen worden opgesplitst in wat intern gebeurt en wat meer extern gebeurt. In dit artikel leert u over uiterlijkheden in beide gevallen, onderliggende oorzaken, behandelingsbenaderingen en enkele veelgestelde vragen.

Lees ook: Waarom is de neus van mijn kat droog en gebarsten? Top 5 redenen

Cat gezwollen neus: is zwelling binnen of buiten?

Interne zwelling van de neusholtes bij katten komt veel voor. Dit is het type zwelling dat optreedt bij infecties van de bovenste luchtwegen en allergieën. Er is meestal geen zichtbare zwelling aan de buitenkant van de neusbrug en is alleen van de weefsels in de neus, soms uitstrekkend tot de sinussen.

Zwelling aan de buitenkant van de neus of neusbrug komt gelukkig minder vaak voor, maar is veel zichtbaarder, waardoor het gezicht van een kat soms asymmetrisch of gezwollen lijkt. Dit uiterlijk kan worden veroorzaakt door trauma aan de neus, maar kan ook worden veroorzaakt door ernstige infecties en kanker.

Een loopneus en niezen kunnen in beide gevallen voorkomen.

Mogelijke oorzaken van gezwollen neus bij een kat

Externe zwelling van de neus is vaak erg zichtbaar, wat resulteert in een asymmetrische blik op het gezicht en duidelijke wallen

We zullen deze oorzaken verdelen in die welke meer interne zwelling van de neusholtes en sinussen veroorzaken, versus zichtbare externe zwelling van de neusbrug.

Interne zwelling

Zwelling in de neusholtes wordt rhinitis genoemd. Wanneer de sinussen ook betrokken raken, wordt dit rhinosinusitis genoemd. Er kunnen verschillende oorzaken van rhinosinusitis zijn.

1. Viraal

Dit is de meest voorkomende oorzaak van rhinosinusitis bij katten, meestal veroorzaakt door feline herpes virus (FHV) en feline calicivirus. Deze treffen meestal jonge kittens die nog een onvolwassen immuunsysteem hebben en vervolgens levenslang door de kat worden gedragen. Symptomen kunnen terugkeren in tijden van stress of wanneer het immuunsysteem anderszins is aangetast en de aanwezigheid van het virus niet onder controle kan houden.

2. Inflammatoir

Inflammatoire rhinosinusitis is vaak het gevolg van schade aan de weefsels en filtratiesystemen van de neusholtes en sinussen door chronische virale infectie door herpes of calicivirussen. De ontsteking kan blijven en vorderen lang nadat de niveaus van virusaanwezigheid zijn afgenomen. Een voorbeeld wordt lymfoplasmacytische rhinitis genoemd, een minder vaak voorkomende maar ernstigere vorm van chronische rhinosinusitis.

3. Bacteriële infectie

Bacteriële infecties van de neusholtes kunnen op zichzelf optreden, maar komen vaker voor als gevolg van de aanwezigheid van virale infecties. De ontsteking die virussen veroorzaken, kan ervoor zorgen dat bacteriën kunnen overgroeien. Veel voorkomende bacteriën zijn onder meer Bordetella bronchiseptica | en Chlamydophila felis |.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

4. Schimmelinfectie

Schimmelinfecties komen minder vaak voor bij katten in vergelijking met virale en bacteriële oorzaken van infecties van de bovenste luchtwegen, maar moeten altijd een overweging zijn. De meest voorkomende schimmelorganismen die worden gezien bij neusholteziekte zijn Cryptococcus neoformans, Aspergillusen Penicillium soort.

5. Allergieën

Allergische rhinitis kan zowel seizoensgebonden als het hele jaar door bij katten voorkomen. Seizoensgebonden allergieën komen meestal voor als secundair aan pollen, terwijl allergenen het hele jaar door meer secundair voorkomen aan allergenen binnenshuis zoals stof (inclusief van kattenbakvulling) en schimmels.

6. Vreemd materiaal

Af en toe kan een stuk vreemd materiaal zijn weg vinden naar de neusholte. Voorbeelden zijn onder andere grassprieten en ander plantaardig materiaal, stukjes voedsel en strooisel. Het vermoeden voor een vreemd voorwerp kan groter zijn als neusafscheiding uit slechts één neusgat wordt gezien.

7. Kanker

Kankergezwellen kunnen voorkomen in de neusholtes, goed uit het zicht te zien. Hoewel dit niet uitsluitend het geval is, kan afscheiding uit slechts één neusgat worden gezien. Bloederige afscheiding uit de neus kan ook vaker worden gezien bij kanker in vergelijking met infecties. De meest voorkomende kankers die in de neus voorkomen, zijn lymfoom en carcinoom, die ongeveer even vaak voorkomen bij katten.

Lees ook: Kanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

8. Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn kleine goedaardige massa’s die kunnen voorkomen in de neusholten van katten. Ze worden niet beschouwd als kanker, maar kunnen veroorzakene congestie, nasale afscheiding, niezen en secundaire infecties.

Externe zwelling

Uitwendige zwelling wordt hier gekenmerkt als ontsteking en zwelling van de neusbrug en/of andere delen van het gezicht van een kat. Er zijn veel minder oorzaken die bijdragen aan dit uiterlijk, maar ze zijn helaas in de meeste gevallen ernstiger.

1. Trauma

Als uw kat een veeg over de neus krijgt van een huisgenoot of andere kat, kan zwelling zeker optreden, omdat het een wond is die ontstekingen veroorzaakt. Maar meestal is de zwelling mild en kun je de nagelvlek zien. Bijtwonden veroorzaakt door andere katten kunnen vaak zwelling en abcessen in het gezicht veroorzaken. Dit heeft meestal niet alleen betrekking op de neusbrug, maar het kan samen met andere delen van het gezicht betrokken zijn.

Andere oorzaken van trauma aan het gezicht, met name impacttrauma, kunnen leiden tot gegeneraliseerde zwelling, waaronder de neusbrug. Fracturen aan neus- en gezichtsbeenderen zullen zeer zichtbare zwelling en pijn veroorzaken. Meestal kan in deze gevallen trauma worden gezien of vermoed en treedt zwelling zeer snel op.

2. Schimmelinfectie

Het meest voorkomende type infectie dat zichtbare zwelling van de neusbrug veroorzaakt, is een schimmelinfectie. Cryptococcus is het meest voorkomende schimmelorganisme dat dit veroorzaakt, met anderen waaronder Aspergillus felis, Sporothrix soort Histoplasma capsulatumen Blastomyces dermatitidis.

3. Kanker

Anders dan schimmelinfecties, is de meest voorkomende oorzaak van een zwelling van de neusbrug en gezichtsmisvorming bij een kat een kankerachtige oorzaak. Zoals gezegd zijn carcinoom en lymfoom de meest voorkomende neuskankers bij katten, hoewel carcinoom vaker de oorzaak is van gezichtsmisvormingen.

Wanneer bel je de dierenarts?

Gedomesticeerde kat met loopneus

Zichtbare zwelling op het gezicht van een kat moet een reis naar de dierenarts rechtvaardigen.

Als uw kat af en toe een beetje niest, is er misschien geen reden tot paniek. Niezen is immers een normale reactie om de neusholtes vrij te maken en we niezen allemaal af en toe. De vreemde nies kan afkomstig zijn van een beetje stof of een ander irriterend middel.

Maar afgezien van af en toe niezen, zijn hier enkele richtlijnen om te volgen wanneer u zo snel mogelijk een afspraak met een dierenarts moet maken.

 • Zichtbare zwelling van de neusbrug of andere gezichtsmisvormingen: Elke zichtbare zwelling is altijd een ernstige zorg, ongeacht de oorzaak en moet worden geëvalueerd voor de beste behandeling.
 • Ongecontroleerde niezen: Als uw kat meerdere keren achter elkaar niest en zo’n gebeurtenis meer dan eens voorkomt, roept dit bezorgdheid op voor iets dat zich in de neusholte bevindt of blokkeert.
 • Bloedafscheiding uit de neus: Als dit gebeurt na een zware run van niezen, kan dit verband houden met een slechte infectie en resulterende zwelling van interne weefsels. Dit roept echter ook de bezorgdheid op over de aanwezigheid van een schimmel- of kankermassa, vooral als de afscheiding slechts uit één neusgat komt in plaats van beide.
 • Dikke witte, groene of gele afscheiding uit de neus: Dit uiterlijk is een redelijke manier om de aanwezigheid van een milde allergie of irritatie met een bacteriële of schimmelinfectie te onderscheiden. Dit duidt meestal op de noodzaak van medische therapie.
 • Elk trauma-incident dat leidt tot wonden, zichtbare zwelling of gedragsveranderingen: Trauma kan leiden tot onmiddellijke veranderingen zoals zwelling en pijn die duidelijk zijn, maar veranderingen kunnen ook worden uitgesteld. Vooral in gevallen van hoofdtrauma kunnen vertraagde effecten zeer ernstig zijn en het is het beste voor een zo snel mogelijke evaluatie door de dierenarts.
 • Begeleidende tekenen van verminderde eetlust, lethargie of verberggedrag: Elke keer dat een aandoening van de bovenste luchtwegen of zichtbare zwelling van de neus gepaard gaat met dit soort veranderingen, kunt u er zekerder van zijn dat er iets mis is. Het vermogen van een kat om voedsel te ruiken kan worden beïnvloed, of ze kunnen pijn hebben.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Een gezwollen neus bij een kat behandelen

Na een eerste onderzoek zal uw dierenarts kijken naar de beste diagnostische stappen die u moet volgen. Tijdens een onderzoek kan uw dierenarts controleren op andere tekenen van ziekte. Het controleren van de luchtstroom door de neusgaten door een heldere glazen microscoop naar de neus te schuiven om condensatie te bekijken, is een gebruikelijke manier om te zien of er een obstructie is in een of beide neusholtes.

Bij sommige infectieuze oorzaken kunnen dierenartsen behandelingskuren kiezen en de respons controleren als een manier om mogelijke oorzaken te beperken. Dit kan een cursus omvatten van een antihistaminicum en/of een antibioticum om de respons te meten.

Basisbloedonderzoek kan worden aanbevolen, maar kan beperkte informatie hebben voor neusaandoeningen specifiek. Testen om te controleren op de DNA-aanwezigheid van infectieuze organismen, een polymeraseveranderingsreactie (PCR) -test genoemd, kan worden geadviseerd om te helpen bepalen wat de meest effectieve medicatie is om te gebruiken.

Röntgenfoto’s kunnen worden geadviseerd, vooral als er zichtbare zwelling van de neusbrug of het gezicht aanwezig is. Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om te zoeken naar botbreuken of vernietiging van de botstructuur in de neusholtes en sinussen van infectie, ontsteking of kanker.

Geavanceerde tests voor neuspassage en sinusziekte omvatten computertomografie (CT) -scans en endoscopie. Meestal kunnen deze aan elkaar worden gekoppeld. De CT-scan helpt een algemeen beeld te krijgen van de neus- en sinusholten en benige structuren. Het passeren van een endoscoop in de neus, die rhinoscopie wordt genoemd, kan de interne weefsels direct visualiseren om te zoeken naar ontstekingen, vreemd materiaal, neuspoliepen en tumoren.

Biopsiemonsters kunnen worden verzameld van het oppervlak in gevallen van gezichtsmisvormingen, of intern met rhinoscopie, om schimmelziekten en kankers te helpen diagnosticeren.

Hier is een uitsplitsing van de mogelijke behandeling, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van nasale zwelling.

 • Viraal: In de meeste gevallen van feline herpesvirus en calicivirus infectie, kan een gezond immuunsysteem de virussen in toom houden. Het verminderen van stress voor pas geadopteerde katten en kittens kan helpen een viraal beloop te verkorten. Sommige katten kunnen reageren op suppletie met het aminozuur L-lysine. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om secundaire bacteriële infectie te behandelen of te voorkomen, maar behandelen geen virale infectie. Congestie kan worden verminderd door een luchtbevochtiger te gebruiken of je kat in de badkamer te houden terwijl je doucht, zodat de stoom dingen kan losmaken.
 • Opruiend: Behandeling kan frustrerend zijn voor chronische inflammatoire rhinitis / sinusitis. Niet-steroïde ontstekingsremmers en steroïden kunnen worden gebruikt. Sommige gevallen reageren op bepaalde antibiotica zoals doxycycline die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze katten zijn gevoelig voor secundaire infecties en het is belangrijk om ze vroeg te vangen.
 • Bacteriële infectie: Er bestaan verschillende antibioticakeuzes. Laboratoriumkweek en PCR-testen kunnen nuttig zijn voor het begeleiden van antibioticatherapie, vooral in gevallen die niet reageren op een eerste kuur.
 • Schimmelinfectie: Een specifieke schimmeloorzaak moet worden geïdentificeerd om de juiste antischimmelmedicatie te kiezen. Behandeling voor schimmelinfecties, vooral Cryptococcus kan erg lang duren, meestal maanden. Chirurgische verwijdering van laesies, vooral die op het oppervlak van de neusbrug, kan geïndiceerd zijn.
 • Allergieën: Seizoensgebonden allergieën kunnen worden behandeld met antihistaminica. Loratidine (Claritin) en cetirizine (Zyrtec) zijn gebruikelijke, eenmaal daagse keuzes. Vermijd altijd decongestivum vormen die pseudo-efedrine bevatten en neem contact op met uw dierenarts voor de juiste dosering. Behandeling voor het hele jaar door allergieën van allergenen binnenshuis kan worden ondersteund door luchtreinigers met HEPA-filters.
 • Vreemd materiaal: Vreemde voorwerpen kunnen vaak worden verwijderd, hetzij door ze weg te spoelen of door verwijdering door een endoscoop onder narcose.
 • Kanker: Neuskanker wordt meestal aangepakt met gerichte bestralingstherapie, soms gecombineerd met chemotherapie. Chirurgische verwijdering kan soms geïndiceerd zijn, maar de kanker is meestal te ingebakken in omliggende weefsels om volledig te worden verwijderd. De prognose hangt vaak af van hoe vroeg de kanker wordt ontdekt. Neuslymfoom kan bijvoorbeeld een prognose van een jaar of langer hebben als het vroeg genoeg wordt ontdekt.
 • Neuspoliepen: Neuspoliepen kunnen vaak onder narcose worden verwijderd. Ze kunnen uit hun aanhechting worden verwijderd en eruit worden getrokken, maar kunnen tot 50% van de tijd terugkeren.
 • Trauma: Behandeling voor trauma dat nasale zwelling veroorzaakt, kan variëren, afhankelijk van de ernst. Een eenvoudige kras lost vaak vanzelf op, terwijl breuken een operatie nodig kunnen hebben om te corrigeren.

Preventie van gezwollen neus bij een kat

Dierenarts gebruikt een spuit om Bengaalse kat te vaccineren

Vaccinaties kunnen sommige virale oorzaken van een gezwollen neus en griepsymptomen bij katten voorkomen

Het effect van preventie kan variëren voor een zwelling in de neus van een kat. Katten zo snel mogelijk laten vaccineren tegen feline herpesvirus en calicivirus met het FVRCP-vaccin (FVR staat voor feline virale rhinotracheïtis en is synoniem met feline herpesvirus) is de beste manier om die infecties te voorkomen. Helaas worden sommige kittens al heel vroeg blootgesteld voordat ze oud genoeg zijn om te worden gevaccineerd.

Nu het nog kan’t controle allergische reactie, actief proberen om stof en deeltjes in huis te verminderen, kan het risico op allergische rhinitis verminderen. Het gebruik van luchtreinigers met HEPA-filters en stofvrij strooisel kan nuttig zijn.

Soms hebben we geen idee waar onze huisdieren een schimmel- of bacteriële infectie van hebben gekregen, maar er moet altijd een poging worden gedaan om een probleem zo vroeg mogelijk te identificeren, zodat het eenvoudiger en gemakkelijker te behandelen is. Hetzelfde kan ook gezegd worden met bepaalde kankers.

Buitenkatten lopen meer risico op trauma-oorzaken, hoewel binnenkatten ook in de problemen kunnen komen. Door de nagels van uw binnenkatten kort te knippen, kunt u lelijke krassen op het gezicht en de neus voorkomen.

Lees ook: Top 10 dingen die je dierenarts wenste dat je wist

Conclusie

Gezwollen neusproblemen bij katten kunnen optreden in de neusholte, maar kunnen ook leiden tot zichtbare zwelling van de neusbrug en gezichtsmisvormingen. Eventuele zichtbare veranderingen en zwellingen moeten altijd zo snel mogelijk worden geëvalueerd. Andere tekenen van niezen of aandoeningen van de bovenste luchtwegen moeten altijd worden aangepakt als infectie wordt vermoed of als er ook andere tekenen van ziekte aanwezig zijn.

Lees ook: Neuskanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe verminder je zwelling in de neus van een kat?

Als zwelling zich in de neus van een kat bevindt vanwege congestie, kan een luchtbevochtiger helpen om deze los te maken. Je kunt je kat ook meenemen naar de badkamer tijdens het douchen en de hete stoom zal hetzelfde effect hebben.
Als uw kat een wond op het oppervlak van de neus heeft die zwelling veroorzaakt, kan een warm vochtig washandje nuttig zijn als uw kat het 5-10 minuten tolereert. Andere zichtbare zwelling van het gezicht of de neusbrug en eventuele symptomen van de bovenste luchtwegen die niet verbeteren of lijken te verergeren met slechts eenvoudige thuiszorg in een dag of twee, moeten worden geëvalueerd door een dierenarts.

Kunnen katten gezwollen sinussen krijgen?

Ja, dat kunnen ze, het heet sinusitis. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, maar de meest voorkomende bij katten is secundair aan virale infecties door feline herpesvirus en feline calicivirus. Bacteriële infecties die secundair aan virale infecties gebeuren, komen ook vaak voor, wat kan bijdragen aan sinusitis.

Wat is de bult op de neusbrug van mijn kat?

Een kleine bult op de neusbrug van een kat kan een zwelling of korst van een wond zijn. Dit kan het meest voorkomen in gevallen van meerdere kattenhuishoudens of bij buitenkatten die eindigen in gevechten met andere katten. Een enkele bult of grote zwelling op de neusbrug is zorgwekkender omdat de meest voorkomende oorzaken voor meer significante zwellingen schimmelinfecties en kankers zijn. Als u niet zeker weet wat u ziet, overweeg dan om een foto naar het kantoor van uw dierenarts te sturen voor een second opinion of plan een onderzoek om uw dierenarts een kijkje te laten nemen.

Waarom is de neus van mijn kat gezwollen na een gevecht?

Zwelling en ongemak kunnen vaak voorkomen bij een wond op de neusbrug na een gevecht met een huisgenoot of andere kat. Elke wond, zelfs een oppervlakkige, zal leiden tot gelokaliseerde ontsteking, omdat het lichaam een zekere mate van ontsteking nodig heeft om het genezingsproces te starten.  Oppervlakkige wonden op de neusbrug raken zelden geïnfecteerd, tenzij een kat voortdurend over het gebied wrijft of krabt. Als de zwelling van een kraswond niet binnen een dag of twee afneemt, kan uw dierenarts helpen bij het bieden van behandelingsopties om te helpen bij genezing.

Bekijk bronnen

Kuehn, NF. Rhinitis en sinusitis bij katten. Merck Veterinaire Handleiding Online. Gewijzigd oktober 2022. Geraadpleegd op 8 juni 2023. https://www.merckvetmanual.com/cat-owners/lung-and-airway-disorders-of-cats/rhinitis-and-sinusitis-in-cats#:~:text=Rhinitis%20and%20sinusitis%20often%20occur,major%20filtration%20function%20is%20removed.

Katachtige neustumoren. Long Island Veterinaire Specialisten. Geraadpleegd op 8 juni 2023.

Weir, M. en Barnette, C. Neuspoliepen bij katten. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd op 8 juni 2023.

Roccabianca P, Turchetto S, Ferrari N, Romeo C, Bonacini S, Mortellaro CM, Godizzi F, Tecilla M. Feline lymfoplasmacytische rhinitis (FLPCR): Ernst van de ontsteking correleert met verminderde mucosale IgA-expressie. Dierenarts Immunol Immunopathol. 2021 apr;234:110193. DOI: 10.1016/J.Vetimm.2021.110193. Epub 2021 februari 5. PMID: 33611160. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33611160/#:~:text=Abstract,gain%20insights%20into%20disease%20pathogenesis.

Weir, M. en Yuill, C. Feline Upper Respiratory Infection. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd op 8 juni 2023.