Skip to Content

Doodt Pine Sol vlooien op katten? Door dierenarts beoordeelde effectiviteit en veiligheid onderzocht

Pine-Sol is een bekend reinigingsproduct voor keuken- en badkamervloeren. Er is enige informatie over het product en hoe het vlooien op katten kan beïnvloeden, maar we kunnen vol vertrouwen zeggen dat Pine Sol dat doet niet dood vlooien op katten. In feite stelt de fabrikant dat hun producten niet als huisdiershampoo mogen worden gebruikt, en de ingrediënten in Pine-Sol kunnen zeer schadelijk zijn voor katten (en elk ander huisdier) als ze rechtstreeks op hen worden toegepast. Lees verder om te ontdekken waarom dit het geval is.

3 kat face divider

Wat is Pine-Sol?

Pine-Sol is een desinfecterende reiniger die meestal verdund is en in verschillende geuren voorkomt. Twee formuleringen van Pine-Sol zijn beschikbaar voor aankoop, een die pijnboomolie (de “originele geur”) en de nieuwere multi-geurlijn bevat. Beide productlijnen worden gebruikt voor huishoudelijke reiniging en desinfectie, en Chlorox is eigenaar van het merk sinds 1990 toen de nieuwe geuren werden ontwikkeld.

De nieuwe lijnen van Pine-Sol bevatten verschillende ingrediënten die olie reinigen, desinfecteren en verwijderen van oppervlakken in huis, waaronder:

 • PEG/PPG propylheptylether
 • C10-12 Alcoholethoxylaten
 • Natrium secundair C13-18 alkylsulfonaat
 • Natriumsulfaat
 • d-Limoneen

De originele Pine-Sol reinigingsoplossing bevat echter pijnboomolie (ongeveer 8%), die nog steeds online beschikbaar is en een aanzienlijk gevaar vormt voor huisdieren, waaronder katten.

verdeler-catclaw1

Kan ik Pine-Sol op mijn kat gebruiken?

Jij Niet gebruik Pine-Sol op uw kat, verdund of rechtstreeks uit de fles. Dit vormt een enorm risico voor de gezondheid van uw kat en kan hem acuut vergiftigen als de oude formulering wordt gebruikt. Nogmaals, je moet nooit enig reinigingsproducten, waaronder Pine-Sol, direct op uw kat.

Pine-Sol kan huid- en oogirritatie veroorzaken

Als Pine-Sol in contact komt met de ogen van uw kat, kan dit oogirritatie en schade veroorzaken. Als de oorspronkelijke formulering van Pine-Sol wordt gebruikt, kan dit aanzienlijke oogschade veroorzaken. Omdat Pine-Sol zuur is (met een pH van drie tot vier), kan het ook brandwonden op de huid veroorzaken. Dit zal hoogstwaarschijnlijk alleen gebeuren met niet-verdunde producten en het is onwaarschijnlijk dat veel katten het reinigingsproduct langer dan een paar momenten op hun huid zullen tolereren.

Vergeet niet dat vlooien ook schade en irritatie aan de huid veroorzaken, en vlooienallergiedermatitis is de meest voorkomende allergie bij katten in de VS. Vlooienallergiedermatitis (FAD) veroorzaakt intense jeuk en irritatie wanneer vlooien katten bijten, omdat ze allergisch zijn voor het speeksel dat de vlo achterlaat.

Een enkele vlooienbeet kan FAD veroorzaken, maar zelfs katten die geen last hebben van FAD kunnen hun huid beschadigen door te krabben. Het dumpen van Pine-Sol op een kat met vlooien betekent dat je een zuur product direct op open wonden legt. Dat doet pijn!

Een zieke Balinese kat
Image Credit: beka venezia, Shutterstock

Pine-Sol kan gastro-intestinale klachten veroorzaken

Een meer zorgwekkend resultaat van het plaatsen van Pine-Sol op de vacht en huid van uw kat om zich te ontdoen van vlooien is gastro-intestinale overstuur en schade als ze het binnenkrijgen. Katten zijn schone wezens die 30% -50% van hun dag besteden aan het verzorgen, dus het is bijna zeker dat ze Pine-Sol van zichzelf zullen likken als het op hun huid of vacht komt. De normale formulering van Pine-Sol is zuur, wat mogelijk irritatie en brandwonden aan de mond, slokdarm en het maagdarmkanaal kan veroorzaken als het wordt ingenomen. Zuren kunnen ook braken, diarree en pijn veroorzaken als ze worden ingenomen, zelfs als de pH van het product niet zo laag is.

Pine-Sol producten gebruiken ook niet-ionische oppervlakteactieve stoffen. Als ze worden ingenomen, kunnen ze milde gastro-intestinale overstuur veroorzaken, maar niet zoveel als ionische of kationische oppervlakteactieve stoffen. D-Limoneen, een ander ingrediënt in Pine-Sol, kan ook milde gastro-intestinale klachten veroorzaken als het wordt ingenomen.

De pijnboomolie in de originele formule van Pine Sol kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, maar het gevaar van dennenolie is niet beperkt tot alleen het maagdarmstelsel.

Dennenolie is giftig voor katten

Pijnboomolie en fenolen zijn zeer giftig voor katten en moeten altijd uit de buurt van hen worden gehouden. De originele formule van Pine-Sol, die alleen online kan worden gekocht, bevat bijvoorbeeld 8% -10% pijnboomolie. Dit vormt een risico voor uw kat, omdat pijnboomolie giftig is voor katten en schade kan veroorzaken aan hun ogen, slijmvliezen, huid en inwendige organen.

Katten missen enzymen die sommige van de stoffen in dennenolie kunnen metaboliseren. Deze stoffen worden gemakkelijk opgenomen door de huid en slijmvliezen, zoals het tandvlees, en in de mond, en ze kunnen cause ernstige leverschade of zelfs de dood. Pijnboomolie kan ook systemische problemen veroorzaken die het hele lichaam van een kat beïnvloeden, inclusief het centrale zenuwstelsel en de luchtwegen.

Slechts een kleine hoeveelheid dennenolie kan problemen en ziekte bij katten veroorzaken, dus het mag nooit op hen worden gebruikt. Dit omvat de originele formulering van Pine-Sol.

De tekenen van pijnboomolie toxiciteit bij katten omvatten:

 • Misselijkheid
 • Braken met of zonder bloed
 • Watertanden
 • Buikpijn
 • Zwakte van het centrale zenuwstelsel en depressie
 • Ademhalingsdepressie
 • Ataxie (wiebelende gang)
 • Lage hartslag
 • Leverfalen
Zieke droevige kat die op het bed ligt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Zal Pine-Sol vlooien doden?

Pine-Sol is geen effectieve manier om vlooien te doden en het heeft geen invloed op eieren of andere levensfasen van vlooien. Volwassen vlooien op uw huisdier vormen slechts 5% van een actieve vlooienplaag, waarbij 95% in uw huis woont.

verdeler-catclaw1

Wat doodt veilig vlooien op katten?

De beste behandeling voor vlooien op katten is door een dierenarts voorgeschreven vlooienbehandelingen die vlooien doden. Praat met uw dierenarts om te zien welk product het beste bij uw kat past, omdat er verschillende producten beschikbaar zijn voor verschillende leeftijden en gewichten. Topische behandelingen (“spot-on”) worden vaak voorgeschreven omdat ze gemakkelijk aan te brengen zijn en ongeveer 30 dagen duren. Tabletten en halsbanden zijn ook beschikbaar, maar ze bieden meestal geen bescherming voor andere parasieten zoals veel actuele medicijnen doen.

Zorg ervoor dat u nooit vlooienbehandelingen gebruikt die bedoeld zijn voor honden op uw kat, omdat veel zeer giftige (en potentieel dodelijke) ingrediënten bevatten die permethrine of pyrethrinen worden genoemd, die prima zijn voor honden, maar zeer gevaarlijk voor katten. Terwijl het behandelen van uw kat met een voorgeschreven vlooienbehandeling hem zal beschermen zolang deze wordt gehandhaafd, moet u ook uw huis behandelen om het ongedierte te elimineren.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Pine-Sol is een populaire en effectieve huishoudelijke reiniger en desinfectiemiddel dat vaak wordt gebruikt om vloeren te reinigen. Pine-Sol is veilig te gebruiken rond katten, maar het mag nooit direct op uw huisdier worden geplaatst. Pine-Sol kan geen vlooien op uw kat doden en het kan irritatie, pijn en gastro-intestinale klachten veroorzaken en is zelfs giftig voor katten in bepaalde formuleringen. De beste manier om van vlooien op uw kat af te komen, is door een vlooienbehandeling te gebruiken die is voorgeschreven door uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: socrates471, Shutterstock