Bleek tandvlees bij katten: oorzaken en behandeling

De gemberkat opende zijn bek wijd

Als u bleek tandvlees bij uw kat ziet, kan dit een zeer ernstig medisch probleem vormen. In dit artikel leert u enkele redenen waarom katten bleek tandvlees kunnen ontwikkelen, hoe u abnormale tandvleeskleur kunt herkennen, hoe dierenartsen deze aandoeningen kunnen behandelen en enkele veelgestelde vragen.

Hoe weet ik of het tandvlees van mijn kat bleek is?

Normaal gesproken moet het tandvlees van een kat een lichte tint roze zijn, net als de onze. Tandvlees wordt ook wel slijmvliezen genoemd, een weefseltype dat zacht, vochtig en typisch roze is. Andere voorbeelden zijn de bekleding van het spijsverteringskanaal, de longen en de neus.

Slijmvliezen zoals het tandvlees hebben normaal gesproken veel gezonde bloedstroom. Als er veranderingen zijn in de kenmerken van bloed of bloedstroom, kan het uiterlijk van het tandvlees deze veranderingen weerspiegelen. Daarom kan het tandvlees worden beschouwd als een “venster op gezondheid”.

Als de normale roze kleur van gezond kattengom verandert in een meer witachtig uiterlijk, wordt het tandvlees als bleek beschouwd. Dit uiterlijk kan variëren van bleek met slechts een vleugje roze links tot volledig geblancheerd wit.

Lees ook: Tandziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Mogelijke oorzaken van bleek tandvlees bij katten

Veranderingen in het tandvlees weerspiegelen veranderingen in de make-up en componenten van het bloed, evenals de bloedstroom. Er zijn verschillende onderliggende oorzaken die kunnen bijdragen aan deze veranderingen.

1. Bloedarmoede

Bloedarmoede is de term voor wanneer het lichaam niet voldoende rode bloedcellen heeft. Dit kan zijn door intern of extern bloedverlies, maar kan ook optreden wanneer het vermogen van het lichaam om nieuwe rode bloedcellen te maken wordt aangetast, of als het lichaam zijn eigen bloedcellen aanvalt.

Virale infecties zoals feline leukemie virus (FeLV) en feline immunodeficiency virus (FIV) kunnen leiden tot aandoeningen die interfereren met de normale productie van rode bloedcellen. Bepaalde soorten kanker kunnen dat ook.

Infecties met de bacteriële organismen Mycoplasma (voorheen bekend als Hemobartinella) die worden overgedragen door vlooienbeten kunnen leiden tot feline infectieuze anemie waar het lichaam rode bloedcellen aanvalt die door de bacteriën zijn gekoloniseerd.

Lees ook: Kattenbloedtransfusies: procedure, kosten, slagingspercentage en herstel

2. Schok

Fysieke shock (in tegenstelling tot psychologische shock) treedt op wanneer het lichaam niet voldoende bloedtoevoer naar zijn vitale organen ontvangt. Er zijn een paar verschillende soorten schokken en ze kunnen om verschillende redenen gebeuren. Enkele veel voorkomende onderliggende oorzaken zijn ernstige dehydratie, Zonnesteek, lichamelijk trauma, bloedverlies, ernstige allergische reacties en ernstige door bloed overgedragen infecties.

3. Hart-en vaatziekten

Er zijn een aantal verschillende soorten hartaandoening die katten kunnen treffen, maar ze kunnen allemaal bijdragen aan veranderingen in de bloedstroom, bloeddruk en de bloedtoevoer naar weefsels beïnvloeden. Dit is vooral het geval tijdens een hartziektecrisis zoals congestief hartfalen (CHF).

4. Bloedverlies

We denken vaak dat bloedverlies secundair is aan trauma, maar andere oorzaken kunnen infecties van parasieten zijn, zoals: Vlooien en darmwormen.

Inwendig bloedverlies kan ook optreden. Trauma kan leiden tot inwendige bloedingen. Hoewel het minder vaak voorkomt bij katten versus honden, kan een kankergezwel scheuren en bloeden. Aandoeningen van de bloedstolling kunnen leiden tot spontane bloedingen met een verhoogd risico door blootstelling aan rodenticiden of aan muizen / ratten gedood door rodenticiden.

5. Nierziekte

De nieren zijn betrokken bij belangrijke lichaamsprocessen anders dan alleen het produceren van urine. Ze zijn ook betrokken bij bloeddrukregulatie en de productie van rode bloedcellen. Nierfalen of disfunctie kan leiden tot veranderingen in de bloeddruk, slechte bloedcirculatie en verminderde productie van rode bloedcellen.

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

Wanneer bel je de dierenarts?

Eigenaar die de mond van de volwassen kat met de hand opent

Zeer bleek /wit tandvlees bij een kat kan wijzen op een ernstig en dringend gezondheidsprobleem

Tandvlees kan een beetje bleker worden in gevallen van stress of milde uitdroging. Kleine veranderingen in de roze tint van het tandvlees van uw kat zijn misschien geen reden tot paniek, vooral als uw kat zich anders gedraagt en zich thuis normaal gedraagt.

De meeste katten met echt bleek tandvlees zullen zich op andere manieren abnormaal gedragen. Dit kan tekenen van lethargie, vreemde ademhaling, verminderde eetlust, braken en diarree, of tekenen van pijn.

Als u ooit niet zeker weet of het tandvlees van uw kat bleek is of dat andere tekenen die uw kat vertoont op enigerlei wijze verband houden, is het altijd beter om veilig te zijn dan sorry en dezelfde dag een afspraak te maken met uw dierenarts.

Als het tandvlees van uw kat heel duidelijk bleek of wit is, en vooral als er andere abnormale ziektesymptomen aanwezig zijn, moet dit worden behandeld als een medisch noodgeval. Er kan sprake zijn van een levensbedreigende aandoening.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Andere tandvleeskleuren bij katten en wat ze betekenen

Naast bleek tandvlees zijn er andere kleuren die het tandvlees kan aannemen die extra indicatoren zijn in het “venster op gezondheid”.

1. Blauw/Grijs

Dit uiterlijk kan wijzen op een slechte oxygenatie van het bloed, wat hypoxie of cyanose kan worden genoemd. Dit komt vaker voor bij ernstige long-/luchtwegaandoeningen of een luchtwegobstructie waarbij een kat niet genoeg zuurstof kan inademen. Dit kan gebeuren in gevallen van congestief hartfalen, waarbij vochtophoping in of rond de longen leidt tot een slechte zuurstofopname. Katten met lijm/grijs tandvlees vertonen vaak ook tekenen van ademnood, zoals ademhalen met open mond, hijgen of verhoogde inspanning bij het ademen.

2. Rood

Helder “baksteenrood” tandvlees duidt ook op een onmiddellijke noodsituatie voor de gezondheid. Dit gebeurt wanneer bloed zich verzamelt in de kleine capillaire vaten. Veel voorkomende oorzaken zijn een hitteberoerte en een ernstige door bloed overgedragen infectie (sepsis of endotoxemie).

Dit uiterlijk moet niet worden verward met gingivitis, een ontsteking van het tandvlees als gevolg van een tandaandoening. Het verschil is dat gingivitis meestal alleen roodheid in de buurt van de tandvleesrand met zich meebrengt en vaak gepaard gaat met tandsteen en calculus die zich op de tanden opbouwen.

Soms kan ernstige gingivitis uitgebreider zijn. Ontsteking kan zich uitbreiden naar andere delen van de mond, die dan stomatitis of gingivostomatitis. Het kan moeilijk zijn voor de gemiddelde huisdierouder om het verschil te zien tussen orale ontsteking en “baksteenrood” tandvlees dat wijst op een noodgeval, maar uw dierenarts kan een volledige beoordeling geven en de aard bepalen van wat u ziet.

3. Geel

Wanneer tandvlees een geel uiterlijk aanneemt, wordt dit icterus of geelzucht genoemd. Geelzucht bij katten treedt op wanneer bilirubine, een geel pigment, zich ophoopt in de bloedbaan. Bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen dat door de lever gaat en wordt uitgescheiden in gal.

Geelzucht kan optreden wanneer er een probleem is met de lever- of galfunctie. Maar het kan ook optreden als rode bloedcellen abnormaal door het lichaam worden afgebroken. Dit kan gebeuren met een aandoening die hemolytische anemie, wanneer het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen rode bloedcellen aanvalt en vernietigt.

Geelzucht / icterus moet altijd worden beschouwd als een medisch noodgeval, of het nu plotseling verschijnt of langzamer optreedt in de loop van de tijd, omdat het altijd wijst op een ernstig onderliggend medisch probleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt.

4. Zwart/Pigmentatie (Lentigo)

Zwarte pigmentatie kan normaal zijn op het tandvlees van sommige katten, vooral die met een oranje vacht, zoals oranje tabbies. Deze aandoening wordt genoemd Lentigo Simplex |, die ook verantwoordelijk is voor oranje tabbies met sproeten op hun neus en oren.

Lentigo simplex omvat de ophoping van zwart gepigmenteerde melanocyten die dit sproeten uiterlijk veroorzaken en is normaal voor deze katten. Het is niet hetzelfde als melanoom, een vorm van kanker, hoewel de vlekken in de loop van de tijd in uiterlijk kunnen veranderen met de leeftijd.

Lees ook: Tandziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Andere afwijkingen van het tandvlees

kat geeuwt

Gezonde kattengom is lichtroze, vochtig en blancheert als je er een vinger tegenaan drukt.

Anders dan kleur, zijn er twee andere parameters die dierenartsen routinematig controleren op het tandvlees.

1. Capillaire navultijd

De eerste wordt capillaire navultijd (CRT) genoemd. Wanneer er met een vinger zachte druk wordt uitgeoefend op roze tandvlees, zullen ze onmiddellijk blancheren of bleek worden op die ene plek. Wanneer die vlek wordt losgelaten, zou die plek normaal gesproken vrijwel onmiddellijk zijn roze uiterlijk moeten terugkrijgen.

Als het meer dan 2 seconden duurt voordat dat deel van het tandvlees zijn roze uiterlijk terugkrijgt, wordt dit een vertraagde capillaire bijvultijd genoemd. Een vertraging duidt op een slechte doorbloeding. Dit kan meestal voorkomen bij uitdroging, maar kan ook optreden bij shock en andere aandoeningen die de bloedsomloop beïnvloeden.

2. Vocht

Omdat het tandvlees slijmvliezen zijn, sh zemoet altijd vochtig zijn. Als ze plakkerig of zelfs droog zijn, kan dit wijzen op een slechte hydratatie. Dierenartsen gebruiken deze parameter vaak bij het beoordelen van een huisdier dat braken of diarree heeft of lijdt aan hittegerelateerd letsel, om te bepalen hoe erg uitdroging kan zijn.

U kunt deze parameters thuis gebruiken naast de kleur van het tandvlees om een algemeen beeld van de gezondheid van uw kat te krijgen. Wanneer ze samen worden bekeken, kunnen kleur, vocht en CRT van het tandvlees allemaal nuttig zijn om de urgentie van een medisch probleem te bepalen.

Behandeling van bleek tandvlees bij katten

Wanneer u uw kat naar de dierenarts brengt met een zorg over bleek tandvlees, zal uw dierenarts uw kat eerst volledig onderzoeken om het uiterlijk van het tandvlees te combineren met andere onderzoeksparameters, zoals hartslag, ademhalingsfrequentie, temperatuur en energieniveau.

Als er een medisch probleem met betrekking tot bleek tandvlees aanwezig is, zal uw dierenarts verder onderzoek met bloedonderzoek adviseren. Bloedonderzoek controleert op de aanwezigheid van bloedarmoede, infectie en de functie van belangrijke organen zoals de lever en de nieren. Een röntgenfoto en /of echografie kan ook worden geadviseerd om te beoordelen op interne veranderingen die kunnen verklaren waarom het tandvlees van uw kat bleek is.

Van daaruit kan de behandeling afhangen van wat de bevindingen zijn. Een extreem lage concentratie rode bloedcellen door bloedverlies kan een bloedtransfusie vereisen om een kat stabiel genoeg te krijgen voor verdere behandeling.

Medicijnen waaronder steroïden, antibiotica en immunosuppressieve medicijnen kunnen worden geïndiceerd, afhankelijk van wat de bevindingen zijn en de onderliggende oorzaak van bloedarmoede.

Chirurgie kan alleen geïndiceerd zijn in sommige gevallen van ernstig letsel of trauma, of als een massa in het lichaam bijdraagt aan interne bloedingen.

Patiënten met bleek tandvlees als gevolg van shock door uitdroging of hittegerelateerd letsel hebben intraveneuze vloeistoftherapie nodig om het lichaam te hydrateren en een goede bloeddruk en circulatie te herstellen. Andere medicijnen kunnen nodig zijn in meer ernstige gevallen. Meer ernstige situaties, vooral gevorderde gevallen van hitteberoerte, hebben vaak meerdere dagen in het ziekenhuis nodig voor volledig herstel.

Lees ook: Cat Votinging Blood: Oorzaken & Behandeling

Preventie van bleek tandvlees bij katten

Dierenarts die kattentanden onderzoekt

Regelmatige dierenartscontroles, preventieve zorg en een veilige omgeving zijn allemaal uitstekende manieren om katten veilig en gezond te houden

Aandoeningen die bleek tandvlees bij katten veroorzaken, zijn niet altijd volledig te voorkomen. Aandoeningen die te voorkomen zijn, zijn onder meer oorzaken zoals trauma en hittegerelateerd letsel. Buitenkatten kunnen een hoger risico lopen op dit soort oorzaken, gezien hun regelmatige blootstelling aan de buitenomgeving, het risico op voertuigtrauma en het krijgen van gevechten met andere dieren.

Het risico op het verwerven van kattenleukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV) is het grootst voor buitenkatten in nauw contact met andere buitenkatten, vooral wanneer gevechten tussen katten plaatsvinden.

Hier zijn enkele richtlijnen om het risico voor de meeste van deze aandoeningen zoveel mogelijk te verminderen.

  • Verminder het risico op een hitteberoerte: Geef uw kat te allen tijde toegang tot schaduw en koud water. Laat uw kat nooit achter in een voertuig wanneer de temperaturen buiten hoger zijn dan 50-60 graden F.
  • Verminder het risico op trauma: Door uw kat binnen te houden, vermindert u het risico op ongelukken en verwondingen aanzienlijk, vooral door voertuigtrauma en gevechten met andere dieren. Als uw kat hunkert naar buitenactiviteiten, overweeg dan om hem te trainen om aan de lijn te lopen of gebruik te maken van een van de vele buitenboxen of omheiningen die beschikbaar zijn.
  • FeLV/FIV: Kittens kunnen een infectie met deze virussen van hun moeder krijgen. Test kittens op FeLV/FIV rond 8 weken en opnieuw na 6 maanden. Buitenkatten die vaak met andere buitenkatten omgaan, moeten worden gevaccineerd tegen FeLV. Er is geen routinematig aanbevolen vaccin voor FIV, maar buitenkatten moeten minstens jaarlijks worden getest.
  • Preventieve zorg met regelmatige controles: Regelmatige onderzoeken en jaarlijks laboratoriumwerk (tweejaarlijks voor oudere katten ouder dan 7 jaar) kunnen helpen bij het opsporen van onderliggende oorzaken die bijdragen aan bleek tandvlees bij katten in een vroeg stadium, mogelijk voordat een medische crisis optreedt. Dit kan beoordelingen van de hartfunctie, bloeddruk, lever- en nierfunctie omvatten.

Lees ook: Feline leukemie vaccin: kosten, schema en bijwerkingen

Conclusie

Bleek tandvlees bij katten kan een echt medisch noodgeval zijn, vooral als uw kat thuis andere abnormale tekenen en gedragingen vertoont. Het kan voor sommige mensen moeilijk zijn om te zeggen of subtiele veranderingen in de kleur van het tandvlees optreden of verband houden met andere dingen die ze zien. Als er ooit bezorgdheid is over bleek tandvlees bij uw kat, is het altijd het beste om een veterinair onderzoek te laten doen om te beoordelen of er een echt probleem ism bestaat en welke behandeling nodig kan zijn.

Lees ook: Veel voorkomende kattenvirussen: zeven soorten

Veelgestelde vragen

Wat betekent bleek tandvlees bij een kat?

Bleek tandvlees bij een kat duidt op een medisch probleem met de bloedcirculatie of het aantal rode bloedcellen in de bloedbaan. Veel voorkomende oorzaken kunnen bloedarmoede door bloedverlies of veranderingen in de productie van rode bloedcellen zijn, maar ook problemen met de bloedsomloop door fysieke shock, trauma of orgaanfunctieziekte.

Kan uitdroging wit tandvlees bij katten veroorzaken?

Uitdroging kan wit tandvlees bij katten veroorzaken, maar het hangt wel af van de ernst en de onderliggende oorzaak. Milde uitdroging kan licht bleek tandvlees veroorzaken, maar meestal met een vleugje roze nog steeds aanwezig. Gevorderde of ernstige uitdroging, vooral gerelateerd aan hittegerelateerd letsel of hitteberoerte, veroorzaakt ernstige veranderingen door het hele lichaam, waardoor de bloedcirculatie wordt beïnvloed, wat kan leiden tot wit tandvlees.

Hoe bleek is te bleek voor kattentandvlees?

Kauwgom moet altijd een vleugje roze aanwezig hebben, net als bij ons. Dit kan variëren van een lichtroze tot een diepere kauwgomsoort roze.  Als het moeilijk wordt om te bepalen of er een tint roze in het tandvlees van uw kat aanwezig is of niet, kan er voldoende bezorgdheid zijn om uw kat op zijn minst door uw dierenarts te laten evalueren om te zien of er echt een probleem bestaat.

Welke kleur heeft kattengom als je ziek bent?

Het tandvlees kan verschillende kleuren aannemen als katten ziek zijn, afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is. Tandvlees kan bleek of wit zijn in gevallen van bloedverlies of veranderingen in de bloedstroom en circulatie. Blauw of grijs tandvlees duidt op een slechte oxygenatie van het bloed, vaak door een probleem met de luchtwegen en de ademhaling. Geel tandvlees duidt op geelzucht, een ophoping van bilirubine in het bloed.  Wanneer het tandvlees erg helderrood lijkt, verzamelt het bloed zich in de kleine capillaire bloedvaten. Dit kan gebeuren bij bepaalde soorten fysieke schokken en ernstige infecties.