Alles wat u moet weten over katten met zwarte snorharen


Snorharen zijn een van de handelsmerken van katten en maken onze harige huisdieren nog schattiger.

Maar snorharen zijn er niet alleen voor het uiterlijk – ze zijn erg belangrijk voor katten, omdat ze dienen als hun ultieme sensorische hulpmiddel, waardoor ze berichten naar de hersenen kunnen sturen over de omgeving van uw kat.

Onlangs nam een vriendin van mij contact met me op en maakte zich een beetje zorgen over de snorharen van haar kat. Ze merkte dat ze nu zwart zijn, en ze zweert dat ze vroeger wit waren. Hoe is dit mogelijk?

Bestaan er katten met zwarte snorharen? Ja, dat doen ze. Sommige katten hebben misschien hun hele leven donkere snorharen, maar het is mogelijk dat snorharen op een bepaald moment in het leven van een kat van kleur veranderen.

Laten we eens wat meer te weten komen over zwarte snorharen bij katten.

Wat is de standaardkleur van de snorharen van de katten?

kat met zwarte snorharen die op de grond liggen

De meeste katten hebben witte snorharen.

April Holladay wijst erop hoe huiskatten in verschillende kleuren kunnen komen, zoals oranje, wit, zwart, crème, bruin, enz. Maar dit betekent niet dat hun snorharen noodzakelijkerwijs dezelfde kleur hebben als hun vacht.

Dik haar, zoals de snorharen van de kat, houdt meestal geen melanine vast, een stof die verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur, aldus Amy Aitman.

De snorharen krijgen dus in eerste instantie wel melanine, maar dat lijken ze wel te doen verlies het na verloop van tijd.

Dit is de reden waarom je meestal witte snorharen op katachtigen ziet. Het is echter nog steeds mogelijk om sommigen van hen te zien met zwartgekleurde snorharen. De onderstaande video toont bijvoorbeeld een schattige kat met witte snorharen, met ook een paar zwarte haren!

Hebben katten van nature zwarte snorharen?

Zwarte snorharen zijn het meest waarschijnlijk te zien in katachtigen met zwarte vachten, zoals bij de Bombay-kat.

Maar dit hoeft niet het geval te zijn – omdat de meeste katten nog steeds witte snorharen hebben, ongeacht de kleur van hun vacht.

Het kan moeilijk zijn om de exacte kleur van de snorharen van een kat te zien terwijl je haar volledig zwarte vacht observeert.

Zie ook: Bombay Cat Vs Black Cat: hoe onderscheid je ze?

Kunnen de snorharen van een kat later in het leven zwart worden?

kat met zwarte snorharen die zijn tong uitsteekt

Er gebeuren veel dingen wanneer een kat oud begint te worden. Sommige eigenaren denken misschien dat hun katten zich niet normaal gedragen, maar onthoud dat mensen ook op hun gevorderde leeftijd veel veranderingen doormaken.

Jan Bellows en zijn medewerkers [1] Leg uit hoe enkele van de belangrijkste veranderingen bij oudere katten de volgende zijn:

• Gedragsveranderingen, zoals verminderde stresstolerantie, veranderde slaapcyclus, veranderde vocalisatie, veranderingen in de interactie van een kat met familieleden en andere huisdieren

• Dagelijkse functionele veranderingen, zoals verminderde mobiliteit en achteruitgang van het gezichtsvermogen

• Uiterlijke veranderingen, zoals verminderde huidelasticiteit en verdikte nagels

Kunnen de snorharen van een kat ook veranderen als ze ouder wordt? Ja, dat kunnen ze, en de meeste kattenouders zullen dit opmerken als een verandering in de kleur van de snorharen!

Zwarte snorharen op een kat die uit het niets lijkt te zijn verschenen, hoeven dus niet te betekenen dat er iets mis is met haar.

Misschien wordt je kat gewoon ouder. Een verandering in de kleur van de snorharen gebeurde omdat katten in de loop der jaren melanine in hun haar verloren.

Laatste woorden

kat met zwarte snorharen close-up

De meeste katten hebben witte snorharen, hoewel het voor sommigen van hen mogelijk is om zwarte te hebben, vooral die katachtigen met donkerder gekleurde vachten.

Maar het is ook mogelijk dat de snorharen van een kat later in hun leven zwart worden. Is dit een reden om bezorgd te zijn? Nee, niet echt.

Dit betekent meestal gewoon dat uw kat ouder wordt, en omdat snorharen melanine niet lijken te kunnen behouden, kunnen ze van kleur veranderen.

Het is goed om te controleren of een verandering in het lichaam van uw kat iets kan zijn om u zorgen over te maken.

Maar in het geval van de zwarte snorharen van uw kat is dit een volledig cosmetisch ding en niets dat erop wijst dat er iets mis is met uw kitten.

Wilt u meer interessante informatie weten over deze geweldige haren die zo belangrijk zijn voor uw huisdier? Je kunt beginnen met te leren hoeveel snorharen katten katachtigen hebben. Tot daar!

Verwijzingen:

[1] Balg J, Centrum S, Daristotle L, et al. Veroudering bij katten: Gemeenschappelijke physical en functionele veranderingen. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2016;18(7):533-550. DOI, Geraadpleegd op 02 juni 2023.