Gastro-enteritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Dit artikel is bedoeld om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven over gastro-enteritis voor katteneigenaren wiens huisdieren kunnen worden beïnvloed en die meer willen weten over wat er gebeurt.

Wat is gastro-enteritis?

Gastro-enteritis wordt gedefinieerd als ontsteking van het spijsverteringskanaal, ook bekend als het maagdarmkanaal. De naam is afgeleid van de Latijnse woorden voor maag (gastro), darmen (entero) en ontsteking (-het is), dus als je deze samenvoegt, betekent gastro-enteritis “ontsteking van de maag en darmen.”

Ontsteking beschrijft de manier waarop het lichaam reageert wanneer het wordt uitgedaagd met enige vorm van belediging of irritatie. Het is de belangrijkste manier waarop het immuunsysteem het lichaam verdedigt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van ontsteking, waaronder infecties, irritatie en allergieën.

Ontsteking resulteert in zwelling, warmte, roodheid, pijn en gebrek aan functie. Dus bij gastro-enteritis hebben al deze problemen invloed op de maag en darmen.

Wat zijn de oorzaken gastro-enteritis?

Gastro-enteritis kan worden veroorzaakt door alles wat resulteert in ontsteking van de maag en darmen. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Voedselallergieën
 • Inname van irriterende stoffen (bijv. indiscretie via de voeding)
 • Reactie op medicatie (bijv. Ontstekingsremmende geneesmiddelen)
 • Virale infecties (bijv. feline parvovirus / feline infectieuze enteritis)
 • Bacteriële infecties
 • Darmparasieten (bijv. Rondwormen)
 • Fysieke irriterende stoffen, zoals haarballen of vreemde voorwerpen
 • Andere ziekten (bijv. Tumoren)

Hoe vaak komt gastro-enteritis voor?

Gastro-enteritis is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij huiskatten.

Symptomen van gastro-enteritis bij katten

Katten kunnen gastro-enteritis ervaren als ze dingen eten die hun maag van streek maken, zoals gras.

Bij gastritis (ontsteking van de maag) is het belangrijkste teken braken. Bij enteritis (ontsteking van het darmkanaal) is het belangrijkste teken diarree.

Bij gastro-enteritis worden zowel braken als diarree vaak gezien, evenals het volgende:

 • Saaiheid
 • Buikpijn
 • Inappetentie of anorexia
 • Gewichtsverlies over een periode van tijd

Diagnose van gastro-enteritis bij katten

Als uw dierenarts vermoedt dat uw kat gastro-enteritis kan hebben, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat en de algehele gezondheidszorg bespreken, op zoek naar aanwijzingen over waarom uw huisdier onwel is, en in het bijzonder om meer te weten te komen over alles wat het spijsverteringsstelsel kan beïnvloeden.

Dit omvat het vragen naar de vaccinatiestatus van uw kat, voedingsgeschiedenis (inclusief eventuele supplementen), parasietbestrijdingsprogramma, contact met andere katten en toiletgewoonten.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren en controleren op de tekenen van gastro-enteritis. Dit omvat een inspectie van de mond en tanden, zorgvuldige palpatie (gevoel) van de buik, luisteren naar de borst en buik met de stethoscoop en een inspectie van het anale gebied. Af en toe kan de aard van het spoor van uitwerpselen op de thermometer worden geïnspecteerd nadat de temperatuur is gemeten.

3. Routinematig bloedonderzoek en urineonderzoek

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig bloedbeeld met beoordeling van bloedcellen) en biochemische profielen.

Bij gastro-enteritis zijn er meestal niet veel afwijkingen, hoewel elektrolytenonevenwichtigheden kunnen worden geïdentificeerd. Belangrijk is dat andere oorzaken van dezelfde tekenen van ziekte worden uitgesloten (zoals leverziekte, nierziekte, pancreatitis, enz.), Omdat de bloedparameters die deze delen van het lichaam weerspiegelen meestal normaal zijn, wat aangeeft dat de gezondheid van uw kat over het algemeen goed is.

Bloedonderzoek is ook nuttig om het hydratatieniveau van uw kat te beoordelen, wat belangrijk is omdat uitdroging vaak voorkomt in gevallen van braken en diarree.

Het schildklierhormoonniveau kan worden beoordeeld, omdat hyperthyreoïdie tekenen van braken en diarree kan veroorzaken die gastro-enteritis nabootsen.

Urineonderzoek zal worden uitgevoerd zoals bij veel andere zieke katten, als onderdeel van een algemeen onderzoek.

4. Gespecialiseerde bloedonderzoeken

Uw dierenarts kan specifieke bloedtesten aanbevelen voor sommige virale infecties zoals feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV), omdat deze kunnen worden gekoppeld aan de onderliggende oorzaak van gastro-enteritis en er een significante impl zijnications als uw kat positief is voor een van deze.

5. Andere tests

Moet ik me zorgen maken als de poep van mijn kat bloed heeft

Bloeddrukmeting kan worden uitgevoerd om de algemene gezondheid van uw kat te beoordelen. Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) van de buik kunnen worden gemaakt om te controleren op andere oorzaken van de tekenen die uw kat vertoont (inclusief screening op vreemde voorwerpen). Echografie kan een nuttige manier zijn om de structuur van buikorganen verder te beoordelen.

Endoscopie kan worden uitgevoerd om de interne structuur van het slijmvlies van de maag en darmen van uw kat te bekijken. In sommige gevallen van gastritis kan dit worden gebruikt om de aanwezigheid van maagzweren te diagnosticeren.

In complexe of langdurige gevallen kan een biopsie van de maag of darmen worden genomen, hetzij door endoscopie of een volledige laparotomie (operatie). Een biopsie is de enige definitieve manier om een diagnose van inflammatoire darmziekte (IBD) te bevestigen.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke gedetailleerde onderzoeken nodig zijn.

Behandeling van gastro-enteritis bij katten

Als uw kat erg uitgedroogd is als gevolg van braken en diarree, kan uw dierenarts IV-vloeistoffen geven.

Over het algemeen is het doel eerst om een kat met gastro-enteritis te stabiliseren en vervolgens de onderliggende oorzaak te identificeren en te behandelen.

 • Anti-emetica kunnen worden gegeven om braken onder controle te houden
 • Probiotica kunnen worden gegeven aan katten met diarree
 • Een flauw, goed verteerbaar dieet kan worden aanbevolen
 • In ernstige gevallen kan stabilisatie intraveneuze vloeistoftherapie omvatten om de patiënt te rehydrateren en te ondersteunen

Er kan dan een specifieke behandeling worden gegeven voor de onderliggende oorzaak, als deze kan worden geïdentificeerd. Sommige oorzaken kunnen al zijn verwijderd en de patiënt hoeft alleen maar te worden gestabiliseerd (bijv. inname van irriterende stoffen).

Verdere behandeling kan zijn:

 • Voedselallergieën kunnen een speciaal dieet (bijv. gehydrolyseerd) vereisen om het risico op verdere allergische reacties te verminderen, evenals ontstekingsremmende medicatie
 • Bacteriële infecties kunnen reageren op probiotica, of zelden antibiotica vereisen
 • Virale infecties kunnen niet direct worden genezen, maar het dier kan worden ondersteund terwijl hun eigen immuunsysteem het virus aanpakt
 • Parasitaire infecties vereisen specifieke anti-parasitaire medicatie
 • Fysieke irriterende stoffen, zoals haarballen of vreemde voorwerpen, moeten mogelijk operatief worden verwijderd
 • Andere ziekten, zoals tumoren, kunnen chirurgische ingrepen vereisen

Monitoring en prognose

De prognose voor de meeste gevallen van gastro-enteritis is zeer goed. Uw dierenarts zal u adviseren over welke nazorg nodig is, maar over het algemeen is het controleren van uw huisdier op verdere tekenen van braken of diarree de belangrijkste manier om te bevestigen dat een volledig herstel aan de gang is.

Conclusie

Gastro-enteritis is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij katten. In eenvoudige gevallen kan een eenvoudige behandeling volstaan, maar als het probleem aanhoudt, is veterinaire interventie belangrijk.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt gastro-enteritis bij een kat?

Een eenvoudige aanval van gastro-enteritis (veroorzaakt door zoiets als indiscretie in de voeding) zou slechts 24 tot 48 uur moeten duren. Als de tekenen van gastro-enteritis langer aanhouden dan dit, is het belangrijk om een gedetailleerde diagnose van de onderliggende oorzaak met uw dierenarts te bespreken.

Hoe behandel je gastro-enteritis bij katten?

Een eenvoudig geval van gastro-enteritis kan worden behandeld door een korte vasten (12 uur) gevolgd door het aanbieden van een flauw, goed verteerbaar voedsel gedurende 24 tot 48 uur. Als een kat tekenen van gastro-enteritis blijft vertonen, is veterinaire interventie essentieel om de onderliggende oorzaak te identificeren.

Wat zijn symptomen van gastritis bij katten?

Het belangrijkste teken van gastritis is braken, terwijl bij enteritis diarree wordt gezien en bij gastro-enteritis braken en diarree wordt opgemerkt. Saaiheid, buikpijn, inappetentie of anorexia en gewichtsverlies gedurende een bepaalde periode kunnen worden gezien bij alle drie de aandoeningen.