Eerste hulp voor hinkende katten (een complete gids)

tabby witte Britse korthaar kat

Net als wij lopen katten mank als het te pijnlijk is voor hen om hun poot normaal te gebruiken. Dus zelfs als ze op zichzelf volkomen normaal lijken, als je kat mank loopt, heeft hij pijn en moet hij waarschijnlijk naar een dierenarts.

Er zijn veel redenen waarom je kat mank kan lopen. Of het nu een noodgeval is of iets minder ernstigs, het is een goed idee om wat eerste hulp bij katten te kennen.

Dit diepgaande artikel helpt u de oorzaken van mank lopen bij katten te begrijpen, wat een noodgeval is en wanneer u een dierenartsbezoek moet boeken. Het bevat een stapsgewijze handleiding voor het onderzoeken van uw hinkende kat thuis en eerste hulp bij veel voorkomende aandoeningen.

Lees ook: Kattenmankement: oorzaken en wanneer naar de dierenarts

Wanneer is mank lopen bij katten een noodgeval?

kat hinkt

Een kat die zijn poot helemaal niet kan gebruiken of hevige pijn heeft, moet dringend naar een dierenarts.

Als katteneigenaar is het belangrijkste dat u moet weten over hinken wanneer het een noodgeval is. Als u merkt dat uw kat plotseling begint te hinken en een van deze andere symptomen vertoont, moet u hem onmiddellijk naar uw plaatselijke dierenartspraktijk brengen:

Als u niet zeker weet of het hinken van uw kat een noodgeval is, is het altijd beter om uw dierenarts te bellen om dit te controleren. Als dierenarts hebben we altijd liever dat u belt als u zich zorgen maakt over uw kat, zelfs als u denkt dat ze misschien niet meteen gezien hoeven te worden.

Lees ook: 10 manieren om te zien of je kat pijn heeft

Wanneer een dierenarts te zien

Leuke en speelse buff kleur tabby kitten

Controleer uw kat thuis om te beoordelen of hij naar een dierenarts moet.

De meeste katten met een slap gevoel moeten worden beoordeeld door een dierenarts – onmiddellijk of binnen 1-2 dagen als de slapte mild is en ze verder normaal zijn. Dus als u merkt dat uw kat mank loopt, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te bellen.

Het kan echter nuttig zijn om uw kat eerst thuis te controleren om te zien of u kunt achterhalen waarom hij mank loopt. Hierdoor kunt u mogelijk belangrijke eerste hulp verlenen voordat u ze vervoert. Uw bevindingen zullen uw dierenkliniek ook helpen beoordelen hoe dringend ze uw kat moeten zien.

Probeer uw kat niet te onderzoeken als hij tekenen van een noodgeval vertoont of agressief op u reageert. Bel in plaats daarvan onmiddellijk uw plaatselijke dierenkliniek.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

De hinkende kat onderzoeken: een stapsgewijze handleiding

Wandelende Ginger Cat

Een kat met een lichte slapte kan eerst thuis worden onderzocht, als dit veilig is.

Belangrijk: Deze handleiding is niet bedoeld ter vervanging van een volledig onderzoek door een dierenarts.

Idealiter heb je twee mensen nodig om een hinkende kat te onderzoeken: een om de kat vast te houden en de andere om elk been te onderzoeken. Vergeet niet dat wanneer katten pijn hebben, ze eerder bijten en krabben, dus onderzoek ze alleen als je denkt dat het veilig is om dit te doen. Als uw kat pijnlijk of agressief wordt, stop dan en boek een dierenartsbezoek.

 • Begin met het zachtjes roepen van de naam van je kat en streel hem zachtjes. Als ze agressief of pijnlijk worden, stop dan.
 • Vraag uw helper om uw kat voorzichtig van achteren of van opzij vast te houden, met zijn armen om het lichaam van uw kat gewikkeld om hem stil te houden.
 • Laat eerst je hand lichtjes over de lengte van het been glijden om te controleren op duidelijke zwellingen, wonden, bloedingen of pijn. Als er geen duidelijke problemen zijn, bent u klaar om te beginnen met uw gedetailleerde onderzoek.
 • Begin met de nagels. Druk zachtjes op elke teen om de nagel te verlengen, vergeet de dauwklauwen niet. Controleer op ongemak en ingegroeide, gebroken of gescheurde nagels. Gescheurde spijkers kunnen een teken zijn van een verkeersongeval.
 • Controleer hun pads en tussen de tenen op wonden, zwellingen of vreemde voorwerpen (bijv. een doorn of stuk glas). Hun voetzolen moeten allemaal warm aanvoelen.
 • Werk vervolgens de rest van het been omhoog. Voel voor zwelling, wonden of tekenen van pijn. Katten zullen meestal het been wegtrekken of uithuilen als het pijnlijk is.
 • U kunt dan elk gewricht voorzichtig buigen en verlengen. Ze moeten vrij en soepel bewegen. Controleer op stijfheid, pijn en weerstand.
 • Herhaal dit examen met alle vier de benen als je niet zeker weet welk been het kreupele is. Vergeet niet dat je wat je vindt kunt vergelijken met het andere been om te controleren of het normaal is of niet.
 • Laat je hand vervolgens voorzichtig langs de rug en nek van je kat gaan om te controleren op ongemakken.
 • Voel ten slotte het bekken van je kat. Het moet aan beide zijden symmetrisch aanvoelen, zonder pijnlijke gebieden.

Lees ook: Hoe zorg je voor een gewonde kat

Gemeenschappelijke Cagebruik van mank lopen bij katten en hoe eerste hulp te verlenen

Portret van charmante nieuwsgierige kat Schots

Ledemaatletsels komen vrij vaak voor bij katten.

Nu je je kat hebt onderzocht, heb je misschien een idee van wat de oorzaak is van hun slapte. Maar wat kun je doen om te helpen?

1. Noodoorzaken van mank lopen bij katten

Zijaanzicht profiel van nieuwsgierige gestreepte kat

Sommige oorzaken van mank lopen bij katten, zoals gebroken botten, zijn noodsituaties en vereisen een dringende veterinaire behandeling.

Als katteneigenaar zijn de belangrijkste dingen die u moet weten de tekenen van een noodsituatie en wanneer u uw kat naar de dierenarts moet brengen. Hier zijn enkele verklaringen van enkele van de meest ernstige oorzaken van mank lopen bij katten en welke eerste hulp u thuis kunt bieden voordat u ze naar uw dierenarts vervoert.

Al deze omstandigheden zijn noodsituaties. Als u zich zorgen maakt dat uw kat aan een van hen lijdt, moet u onmiddellijk uw dichtstbijzijnde dierenartspraktijk bellen.

– Gebroken botten

Arts onderzoekt kat in röntgenkamer

Een kat met een gebroken poot zal deze meestal helemaal niet gebruiken bij het verplaatsen.

Meestal zal een kat met een gebroken poot er geen gewicht op willen leggen. Je kunt ook merken dat een deel van het been in een grappige richting uitsteekt. Ze zullen meestal erg pijnlijk zijn. In sommige gevallen kunt u ook andere tekenen van trauma zien, zoals wonden of bloedingen.

Gebroken botten zijn erg pijnlijk. Probeer uw kat niet te onderzoeken of een spalk aan te brengen. Probeer ze in plaats daarvan zo stil mogelijk te houden. Beheers eventuele bloedingen door druk uit te oefenen met een schoon verband of stof. Bewaar ze in een kattenmand met zacht beddengoed en vervoer ze naar uw plaatselijke dierenartspraktijk.

Lees ook: Hoeveel kost een röntgenfoto van een kat?

– Grote open wond

kattenwond

Open wonden kunnen leiden tot bloedverlies, infectie en pijn.

Een open wond is er een waar de huid gebroken is. Als de wond groot is, kunt u weefsel of zelfs bot zien. Open wonden hebben onmiddellijke zorg nodig om infectie te voorkomen. Als uw kat een grote wond heeft, heeft hij waarschijnlijk een operatie nodig om deze te herstellen.

Grote en open wonden zijn erg pijnlijk. Probeer de wond niet schoon te maken of te verbinden, tenzij u uw kat niet snel naar een dierenarts kunt brengen. Als dat zo is, moet je proberen de wond schoon te houden. U kunt de wond baden met steriel water (verwarmen tot het kookt en vervolgens afkoelen) om vuil te verwijderen; Dit kan echter erg pijnlijk zijn. Houd uw kat opgesloten en vervoer hem naar een dierenartsenpraktijk zodra u kunt.

Lees ook: Hoe een kattenwond schoon te maken: stapsgewijze handleiding

– ernstige bloedingen

dierenarts arts zwachtelen

Gebruik een schone doek en stevige druk om continu bloeden te stoppen.

Trauma is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij katten en kan bloedingen veroorzaken. Als de poot van uw kat bloedt en de bloedstroom niet vertraagt of stopt, moet u eerste hulp verlenen.

Om het bloeden te stoppen (of op zijn minst te vertragen), moet u druk uitoefenen op de wond. Gebruik een schone handdoek om het been te wikkelen en oefen stevige druk uit op de plaats van de bloeding. Als je kunt, probeer dan het been boven het niveau van het hart te tillen. Als het bloed door de handdoek trekt, moet je er nog een over de top gebruiken. Blijf druk uitoefenen terwijl u uw kat naar uw dichtstbijzijnde dierenartspraktijk vervoert.

Lees ook: Kattenbloedtransfusies: procedure, kosten, slagingspercentage en herstel

– Trombus

Leuke Britse kortharige kat

Katten die een achterhand slepen, kunnen een bloedstolsel hebben, een zeer ernstige aandoening

Als u merkt dat uw kat een of meer van zijn achterpoten sleept, kan hij lijden aan een katachtige aortatrombo-embolie (FATE), ook wel een trombus genoemd. Dit is een bloedstolsel dat zich vastzet in een bloedvat, waardoor de bloedstroom naar het been wordt voorkomen. Het kan ervoor zorgen dat de ledemaat slap en koud wordt, met een blauwachtige tint aan de pads. Het wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende hartaandoening.

Een trombus kan extreem pijnlijk zijn en katten huilen vaak van de pijn.

Je kunt thuis geen eerste hulp verlenen voor een trombus. U moet uw kat onmiddellijk door een dierenarts laten onderzoeken.

Lees ook: Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt

2. Minder ernstige oorzaken van mank lopen bij katten

kat hinkt

Veel oorzaken van kreupelheid bij katten zijn vrij klein.

– Gebroken nagels

Gebroken of gescheurde nagels zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij katten. Een gebroken nagel is niet ernstig, maar kan wel verrassend pijnlijk zijn.

Als de breuk zich in de buurt van de teen bevindt of de nagel goed is bevestigd, probeer deze dan niet zelf te verwijderen en boek een bezoek aan de dierenarts.

Maar als de breuk zich in de richting van de punt van de nagel bevindt, of als de nagel slechts heel losjes is bevestigd, kunt u een nagelknipper gebruiken om het beschadigde deel te verwijderen. Oefen druk uit met een schone handdoek of doek gedurende 5-15 minuten als er een bloeding is. Je kunt ook een zilvernitraatstokje of cauteriserend poeder aanbrengen (beide zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels).

Zodra u de gebroken nagel hebt verwijderd en er geen bloeding is, kunt u het gebied baden in een antiseptische oplossing om infectie te voorkomen. Controleer de site op hitte, zwelling of ontlading gedurende een paar dagen daarna, omdat deze geïnfecteerd kunnen raken.

Lees ook: Hoe vaak kattennagels knippen: een dierenarts legt uit

– Vreemde voorwerpen

dierenarts die het gewonde been onderzoekt

Doornen in voetzolen kunnen moeilijk te herkennen zijn, maar mank lopen

Een vreemd lichaam is alles wat er niet hoort te zijn. Veel voorkomende vreemde lichamen die katten in hun poten of poten krijgen, zijn doornen, glas en graszaden.

Als u een groot vreemd lichaam (zoals een glasscherf) in de poot of voet van uw kat ziet steken, moet u niet proberen het eruit te trekken. Het verwijderen ervan kan aanzienlijke bloedingen veroorzaken. Breng uw kat in plaats daarvan naar uw dierenarts.

Als het echter klein is en het lijkt erop dat het er gemakkelijk uitkomt (zoals een doorn), kunt u een pincet gebruiken om het eruit te trekken. Zodra het is verwijderd, oefent u druk uit met een schone doek als er bloedingen zijn. Baad het gebied in een antiseptische oplossing om infectie te voorkomen en maak een afspraak om uw dierenarts te bezoeken.

Lees ook: Wat te doen als je kat een vreemd voorwerp inslikt

– Weke delen verrekkingen/verstuikingen

kleine kat met gebroken poot

Katten zijn actieve wezens en kunnen verstuikingen en verrekkingen krijgen wanneer ze spelen, achtervolgen en springen.

Net als wij zijn weke delen verrekkingen (ook wel een verstuiking genoemd) veel voorkomende verwondingen bij katten. Verstuikingen veroorzaken meestal milde manken bij katten en ze zullen anders over het algemeen gelukkig zijn in zichzelf. Sommige verstuikingen kunnen worden behandeld met rust en opsluiting alleen. Maar als de slapte niet binnen 1-2 dagen verbetert, moet u een dierenartsbezoek boeken. Ze kunnen een aantal ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven of een röntgenfoto aanbevelen.

Bij milde weke delen stammen is er meestal weinig te zien of te doen. Het beste wat je thuis kunt doen, is je kat helpen het been te laten rusten door hem te beperken en te proberen te voorkomen dat hij springt.

Lees ook: Kattenachterpoten storten in: oorzaken, symptomen en behandeling

– Kleine wonden

Zieke kat met verbonden poot

Kleine sneden en schaafwonden kunnen meestal thuis worden beheerd.

Een kleine wond is er een waarbij de huid niet volledig is gebroken, zoals een schaafwond, kras of een oppervlakkige snee. Je kunt dit soort wonden thuis beheersen door ze te baden in gekookt zout water of een verdunde antiseptische oplossing. Het kan ook helpen om een antibiotische zalf aan te brengen.

Als de wond tekenen van verergering vertoont (rood, gezwollen of ontladend), maak dan een afspraak met uw dierenarts.

–Abcessen

gemberkat met gebroken poot

Abcessen zijn een veel voorkomend gevolg van kattengevechten.

Een abces is een opeenhoping van pus, meestal als gevolg van een infectie. U kunt in eerste instantie een kleine wond opmerken, die 1-2 dagen later plotseling gezwollen raakt. Vaak kunnen katten met een abces zich onwel voelen. Je merkt misschien dat ze stil zijn of van hun eten af.

Als u vermoedt dat uw kat een abces heeft, moet u ze naar uw dierenarts brengen die het abces zal lansen, spoelen en mogelijk antibiotica voorschrijven.

Als het abces al is gebarsten, kunt u het gebied in gekookt zout water baden om het abces aan te moedigen om af te voeren en een dierenartsbezoek boeken om het te laten controleren.

–Artritis

mooie grijze kat in de handen van een dierenarts

Artritis is een veel voorkomende oorzaak van mank lopen, vooral bij oudere katten.

Tot nu toe hebben we de oorzaken van plotselinge kreupelheid besproken. Maar veruit de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij katten is artritis. Tekenen van artritis bij katten zijn subtiel en omvatten dingen als meer slapen, niet zo hoog springen of minder speels zijn dan normaal. Tegen de tijd dat u merkt dat uw kat mank loopt, is de artritis vaak vrij geavanceerd.

Als een van deze tekenen bekend klinkt, boek dan een bezoek aan uw dierenarts. Er zijn veel effectieve behandelingen voor artritis, van medicijnen tot omgevingsaanpassingen thuis, en ze kunnen een enorm verschil maken voor het geluk van uw kat naarmate ze ouder worden.

Omdat artritis een chronische aandoening is, is er geen eerste hulp advies. Maar als uw kat een opflakkering heeft en pijnlijker lijkt dan normaal, is het verstandig om zijn lichaamsbeweging een paar dagen te beperken.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenartsen aanbevolen opties

Enkele laatste woorden van advies voor het beheren van uw hinkende kat

Dierenarts die schattige Schotse houdt

Mank lopen komt vaak voor bij katten, maar kan worden veroorzaakt door veel verschillende problemen.

Als dierenarts is mank lopen een van de meest voorkomende aandoeningen die ik zie. Er zijn zoveel verschillende oorzaken van mank lopen bij katten – sommige ernstig, sommige minder.

Wat de oorzaak ook is, dit zijn mijn 3 gouden regels als het gaat om hinken bij katten:

 1. Ken de tekenen van een noodgeval en houd de details van uw lokale dierenartspraktijk bij de hand.
 2. Laat je kat rusten zodra hij begint te hinken. Wat de oorzaak van het hinken van uw kat ook is, ze hebben waarschijnlijk rust nodig. Probeer je kat op te sluiten in één kamer en voorkom dat hij springt.
 3. Geef uw kat geen humane medicatie. Wanneer je kat pijn heeft, wil je hem helpen zich zo snel mogelijk beter te voelen. Maar het is nooit het risico waard om ze menselijke medicatie te geven, omdat velen giftig zijn voor katten. Uw dierenarts kan pijnverlichting bieden die veilig is voor uw kat.

Vergeet niet dat als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, u altijd uw dierenarts moet bellen voor advies. Daar zijn we hier voor.

Lees ook: Mijn kat verzorgt zichzelf niet: wanneer maak je je zorgen

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet een kat slap worden voordat hij naar de dierenarts gaat?

Als uw kat zijn poot omhoog houdt en er helemaal niet op zal lopen, dan is dit een teken dat het been gebroken kan zijn en moet u onmiddellijk naar uw dierenarts gaan. Als de slapte mild is en ze verder goed in zichzelf zitten, kun je ze thuis laten rusten en controleren. Boek binnen 1-2 dagen een afspraak met een dierenarts als ze niet verbeteren.

Kan een kat slap vanzelf genezen?

Sommige manken zullen vanzelf genezen met alleen rust. Deze omvatten manken veroorzaakt door milde verstuikingen en kleine wonden. De meeste oorzaken van mank lopen bij katten vereisen echter veterinaire zorg.

Hoe weet je of de poot van een kat gebroken of verstuikt is?

Een kat met een gebroken poot zal zijn poot meestal helemaal niet willen neerleggen. Je kunt ook merken dat het been in een ongemakkelijke hoek staat. Als ze op het been lopen maar met een lichte slapte is de kans groter dat er sprake is van een verstuiking.

Hoe behandel ik het hinken van mijn kat thuis?

Sommige gevallen van mank lopen kunnen thuis met rust worden behandeld. Maar de meeste katten moeten een dierenarts bezoeken als de slapte niet binnen 1-2 dagen verbetert. Geef geen menselijke medicatie aan uw kat als hij mank loopt.