Skip to Content

Hoe kinderen en katten te helpen binden: 9 belangrijke tips

Katten en kinderen zijn geweldige metgezellen. Hoewel het koesteren van een gezonde vriendschap soms een uitdaging kan zijn, is het veel gemakkelijker als je begint met het maken van de juiste introducties.

Kinderen, vooral die met een pittige instelling, kunnen het levende daglicht uit elke kat laten schrikken. Om begrijpelijke redenen kan alleen al de aanblik van de kleine rakker je kat defensief en agressief maken. Je moet een aantal basisregels instellen om de situatie te verhelpen en te zorgen voor positieve ervaringen tijdens interacties.

Een positieve relatie met een kat kan de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van uw kind verbeteren en bevorderen. Als je de kans wilt vergroten dat je kind en kat een wederzijds liefhebbende vriendschap vormen, lees dan verder voor negen trefzekere tips.

Laten we beginnen!

3 kat face divider

De 9 tips om kinderen en katten te helpen een band op te bouwen

1. Leer uw kinderen hoe ze met de kat moeten omgaan

Hoewel baby’s en peuters veilig kunnen communiceren met volwassen katten (minstens twee jaar oud), raden experts aan om te wachten tot een kind zes jaar oud is voordat ze een kitten krijgen. Over het algemeen kunnen oudere katten een beetje ruwe behandeling verdragen zonder te knappen.

Ze zijn volwassen genoeg om weg te lopen als ze je uitbundige kleintje niet kunnen uitstaan.

Kinderen kunnen bijzonder ruw en ongeduldig zijn. Hun eerste instinct wanneer ze een kat zien, is om hem te achtervolgen, te grijpen en een gedwongen berenknuffel te geven. Als u een nieuwe kat of kitten voor een ouder kind krijgt, moet u de basisregels instellen voordat u het mee naar huis neemt.

De eerste regel is om te begrijpen dat katten wezens zijn, geen speelgoed. Trekken, slaan, porren of grijpen is een grote no-no.

Ook moet uw kind de lichaamstaal van het huisdier leren om te weten wanneer hij het wat tijd alleen moet geven. Zelfs speelse katten kunnen overweldigd raken als ze niet genoeg rust krijgen.

Siamese kat met kinderen
Image Credit: Bear Fotos, Shutterstock
thematische pauze

2. Doe goede introducties

Een gedwongen introductie is vaak een recept voor een ramp.

Zodra u de nieuwe kat naar huis brengt, vraagt u uw kind om hem de tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Laat het de ruimte en zijn bewoners in zijn eigen tempo besnuffelen en verkennen. De zekerste manier om een vertrouwensband aan te moedigen, is door de eerste interacties op de voorwaarden van uw kat te laten zijn.

Eetbare prikkels kunnen nuttig zijn als uw kat uw kind graag wil vermijden. Gebruik een traktatie om het dichterbij te lokken en laat de twee genieten van contactloze interactie. Terwijl de kat opwarmt, lok je hem om een traktatie uit de handpalm van je kind te plukken. Je kunt dan afstuderen naar zachte klopjes en begeleide speelsessies.

thematische pauze

3. Begin langzaam

Kinderen leven puur in het moment. Ze begrijpen nauwelijks het concept van geduld en waarom ze zelfbeheersing moeten oefenen, zelfs als ze iets graag willen.

Gelukkig is je kat verplicht om je kind de deugd van geduld te leren zolang het duurt totdat het punt thuis is.

Katten zijn fel onafhankelijk en vatbaar voor vergelding als ze gedwongen worden iets te doen. Hoewel ze graag met hun eigenaren omgaan, zijn ze niet afhankelijk van hen voor geruststelling.

De enige manier voor uw kind om vriendschappelijke interacties met uw kat te hebben, is door hem in zijn eigen tempo te laten deelnemen. Zodra het comfortabel is, kan het duo een wederzijds plezierige hechtingssessie hebben.

jong kind dat een schildpad borstelt Britse korthaar kat
Afbeelding credit: Tommy Larey, Shutterstock
thematische pauze

4. Stel een routine vast

Een andere praktische tip om de band tussen uw huisdier en kind te helpen, is het creëren van een routine die voor beide werkt. Het idee is om de twee een vast onderdeel van elkaars leven te maken.

Een goede routine laat voldoende tijd over voor uw huisdier om te voeden, te verzorgen, een dutje te doen en wat tijd voor zichzelf te hebben. Het zal ook tijd vrijmaken voor speel- en knuffelsessies.

Als uw kind oud genoeg is, geef hem dan de verantwoordelijkheid om de kat ten minste één maaltijd te serveren. Het voedingsritueel kan de hechting tijdens het spelen of knuffelen makkelijker maken. Dit komt omdat het huisdier na verloop van tijd zal leren om ze te associëren met de positieve ervaring van lunch- of dinerpauzes.

Natuurlijk hangt de tijd die nodig is voor de twee om zich te binden af van het ras en de persoonlijkheid van je kat.

thematische pauze

5. Zorg voor een veilige ruimte voor uw kat

Katten ervaren een scala aan emoties, net als mensen. Soms zijn ze ontspannen en comfortabel, terwijl ze op andere momenten verdrietig, bang of angstig zijn. Omdat een kind de veelbetekenende tekenen van deze emoties misschien niet begrijpt, is het beter om ervoor te zorgen dat je fUrry Friend heeft een veilige plek om zich terug te trekken als het humeurig is.

Sommige katten zijn weirdo’s, en het is niet altijd zo dat ze je “die blik” zullen geven als ze van streek zijn. Er zijn gevallen waarin ze zich willen verbergen voor stressoren binnenshuis, waaronder u en uw nakomelingen.

De ideale veilige ruimte moet veilig en hoog genoeg zijn om het voor je harige vriend gemakkelijker te maken om zijn territorium te onderzoeken. Vraag je kind om de drang te weerstaan om het uit zijn schuilplaats te slepen, omdat het zijn beschermende reflexen kan gebruiken voor zelfverdediging. Hechtingssessies kunnen worden hervat zodra het huisdier is afgekoeld en klaar is om zich te mengen.

Zwarte kat met poot op de hand van een meisje
Image Credit: cottonbro, Pexels
thematische pauze

6. Leer uw kind om een kat-gunstige omgeving te behouden

Katten hebben een hekel aan harde geluiden en kinderen zijn van nature luid en luidruchtig.

Helaas kunnen je luidruchtige en onstuimige kinderen je harige vriend snel afschrikken omdat het hen zal associëren met een geluid dat het haat. De meeste katten raken van streek, ervaren paniekerig gedrag en ontsnappen aan de scène wanneer kinderen beginnen te schreeuwen.

Dit kan contraproductief zijn als je kind een band met hem wil opbouwen.

De beste manier om dit te doen, is door uw kind aan te moedigen het volume laag te houden. Leer ze een “binnenstem” om te gebruiken rond je harige vriend. In de buurt van een huisdier zijn, kan zelfs een storend kind leren om zachtaardiger, kalmer en rustiger te zijn.

thematische pauze

7. Geef het goede voorbeeld

Het goede voorbeeld geven is een trefzekere tip om je kind en kat te helpen een band op te bouwen.

Laat uw kind zien hoe hij voor de kat moet zorgen en demonstreer de juiste manier om ermee om te gaan en ermee te spelen. Sta ook in de frontlinie om je huisdier te laten zijn als het zich terugtrekt in zijn veilige ruimte of niet in de stemming lijkt te zijn voor spelen en knuffelen.

Katten houden van interactie met mensen, hoewel ze soms een ongemakkelijke manier hebben om het te laten zien. Ze vormen sterke gehechtheden en tonen warme emoties, op voorwaarde dat je de gestelde grenzen niet overschrijdt. Het herkennen van grenzen versterkt een hechte band en traint de kat om de lijn te volgen als je kind geen zin heeft om te spelen.

een vrouw die haar kat knuffelt
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock
thematische pauze

8. Toezicht houden, Begeleiden, Begeleiden!

Het is absoluut noodzakelijk om toezicht te houden op de interactie tussen uw kinderen en harige vriend en van veiligheid een topprioriteit te maken. Houd de lichaamstaal van je kat in de gaten en weet wanneer je een einde moet maken aan ruw spel dat agressie kan veroorzaken.

Katten kunnen onbedoelde schade aanrichten door te krabben of te bijten als ze zich bedreigd voelen. Omdat u niet kunt garanderen dat uw kind geen wraak zal nemen door het te trekken, moet u ervoor zorgen dat u investeert in een betrouwbare huisdierenverzekering. Het kan een financieel kussen bieden als er iets misgaat en uw huisdier letsel oploopt.

Het begeleiden van speelsessies biedt een efficiënte manier om begeleiding te bieden over hoe uw kind positieve interacties kan aanmoedigen. Uiteindelijk moet dit helpen om de twee te laten uitgroeien tot beste maatjes die tijdens de speeltijd weinig of geen toezicht nodig hebben.

thematische pauze

9. Beloon gewenst gedrag

Positieve bekrachtiging kan een lange weg gaan in het aanmoedigen van vriendschappelijke interacties. Hoewel katachtigen niet zo gemakkelijk te trainen zijn als honden, reageren ze goed op op beloning gebaseerde trainingsmethoden. Je kunt ze motiveren om op de juiste manier met je kinderen om te gaan door een traktatie aan te bieden als ze zich op de gewenste manier gedragen.

Vergeet niet om de inspanningen van je kind te erkennen en ook een beloning aan te bieden.

Het vormen van een sterke band vereist ook veel actie van je kleintje. Prijs ze voor het spreken in lage tonen in plaats van schreeuwen in de interactie met de kat. Vergeet ook niet om elke week dat ze de kat zonder falen voeren een dollar of twee toe te voegen aan hun thuisbank.

vrouw ophangen het geven van traktatie aan een kat
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Uw kat kan een grote invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. Het verzorgen ervan kan essentiële kenmerken zoals verantwoordelijkheid, respect, geduld en mededogen bevorderen. Het huisdier kan ook fungeren als een extra ondersteuningssysteem voor uw kleintjes en helpen hun zelfrespect en zelfvertrouwen te vergroten.

Helaas zijn kinderen niet altijd zachtaardig, kalm of stil. Ze kunnen een eng vooruitzicht zijn voor uw kat die wraak zal nemen door zich te verstoppen of zijn klauwen op te halen. Hoewel het aanmoedigen van een positieve relatie ontmoedigend kan zijn, zijn de uitbetalingen de moeite waard.

Is het dan te laat om hervormingen door te voeren als de twee op het verkeerde been zijn gezet? Nee.

Als u de bovenstaande tips implementeert, kunt ur kind en kat kunnen nog steeds een uiterst schattig paar vormen. Katten zijn in staat tot vergeving, alleen niet tot onmiddellijke empathie!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock