Een uitgebreide gids voor kattenhaarlengtegrafiek


Het kiezen van slechts één kat kan vrij moeilijk zijn, omdat er zoveel verschillende rassen zijn. Ze zijn er in verschillende maten en hun prachtige vachtkleuren en patronen maken de beslissing nog moeilijker. Echt, kunnen we er zelfs maar één kiezen?

Naast factoren zoals grootte, vachtkleur of geslacht, willen veel toekomstige eigenaren misschien ook rekening houden met het type en de lengte van het haar dat hun toekomstige kittens hebben.

Betekent korter haar helemaal geen verharing? Zijn alle langharige katachtigen uitdagend om te verzorgen? Wat is het verschil tussen middellangharige en langharige katten?

Deze kattenhaarlengtegrafiek helpt je deze antwoorden te ontdekken en een beter perspectief te krijgen op de kwestie van kattenhaar.

Kattenhaar lengte grafiek

Laten we eerst eens kijken naar het korte overzicht van de kattenhaarlengtegrafiek.

Haarlengte Verzorgingsvereisten
Kortharige katten Tot 2 centimeter lang Laag
Halflangharige katten Meestal tussen de 2-5 centimeter lang Gematigd
Langharige katten Tot 6 centimeter lang Hoog

Kortharige katten

twee kortharige katten

Katten die worden gekenmerkt als kortharig zijn katten met een vacht tot 2 centimeter lang.

Dit lijkt natuurlijk vrij kort en kan sommige mensen doen denken dat deze kittens helemaal geen verzorging nodig hebben.

Het is waar dat katten met een kortere vacht veel gemakkelijker te verzorgen zijn, maar kortharige katten verharen nog steeds, althans tot op zekere hoogte.

Zoals het VCA Dierenziekenhuis suggereert, Regelmatige verzorging helpt de vacht van de kat schoon en vrij van klitten te houden, ongeacht het type haar dat ze heeft.

Katten met een korte vacht hebben geen dagelijkse verzorging nodig, maar het is raadzaam om ze te borstelen ongeveer één keer per week.

Katten zijn zelf uitstekende trimmers, dus één keer per week is perfect genoeg voor kortharige, behalve voor enkele specifieke situaties.

Katten met aandoeningen zoals artritis hebben bijvoorbeeld vaker verzorging nodig, omdat ze zichzelf niet zo effectief kunnen verzorgen als andere gezonde katten.

Een gladdere borstel is het meest geschikt om te gebruiken bij kortharige katten, omdat het korte haren heeft die nuttig zijn voor het wegwerken van knopen in de vacht.

Wat zijn sommige rassen met kort haar?

Als u wilt dat uw toekomstige kat lage verzorgingsvereisten heeft, is een van de kortharige schoonheden de perfecte metgezel voor u!

Dit zijn enkele rassen met kort haar:

Abessinisch: Deze kat is niet alleen gemakkelijk te nemen – hij zal je ook overtuigen met zijn speelse en actieve persoonlijkheid!

Amerikaans KorthaarMet een gemakkelijk, lief en nieuwsgierig temperament is dit kortharige kitten een geweldige keuze voor een huisdier.

Bengalen: Dit ras ziet eruit als een wilde kat, maar heeft een lief en zachtaardig karakter. Het is niet hypoallergeen, maar is nog steeds een goede keuze voor mensen met een allergie.

Brits Korthaar: Onafhankelijk maar waarschijnlijk om haar mensen de hele tijd te volgen, zal dit kortharige kitten zeker veel plezier bij u thuis brengen!

Egyptische Mau: Dit is een actieve, loyale en intelligente kat, wat betekent dat het perfect past bij mensen die haar veel mentale en fysieke stimulatie kunnen bieden.

Middelgrote langharige katten

ragdoll middellangharige kat

Katachtigen met haar lang rond 2-5 inch worden gekenmerkt als medium langharige.

Ze hebben matige verzorgingsvereisten, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor knopen en klitten, als ze niet regelmatig worden verzorgd.

Deze katten zijn een goede keuze voor iedereen die graag wil dat zijn kitten luxe haar heeft, maar nog steeds niet dagelijks te maken heeft met overmatige verharing en veel verzorging.

Het zou voldoende moeten zijn om een kat met een middellange vacht twee tot drie keer per week te borstelen om het dode haar te verwijderen en haar vacht er glanzend en gezond uit te laten zien.

Toch kunnen sommige van deze rassen soms meer verharen, dus het is niet uitgesloten dat je misschien ook elke dag een medium langharige kat moet verzorgen.

Wat zijn sommige rassen met middellang haar?

Deze haarlengte is misschien wel de favoriet voor veel toekomstige eigenaren – omdat het het perfecte midden vormt tussen kort- en langharige katachtigen!

Enkele van de geweldige rassen met dit bonttype zijn de volgende:

Birmaans: Dit ras is aanhankelijk, loyaal en lief, waardoor ze een geweldige keuze is voor gezinnen met kinderen.

Lappenpop: Als u op zoek bent naar een geduldige, rustige en zachtaardige kat met halflang haar, is een Ragdoll misschien de perfecte match voor u!

Havana Bruin: Dit zeldzame ras is intelligent en speels, en iedereen die het bezit, kan zichzelf als een gelukkige man beschouwen, omdat deze katten vrij moeilijk te vinden zijn.

Somalisch: Dit is een sociale kat die graag met mensen omgaat, maar ook met andere katten!

Langharige katten

Perzische langharige kat zittend op gras

Dit zijn katten met luxe vachten die tot 6 inch kunnen groeien.

Hun weelderige en lange haar zorgt ervoor dat deze katten er echt sierlijk en elegant uitzien. Maar bont als dit vereist natuurlijk veel zorg en toewijding.

Animal Clinic van Woodruff legt uit hoe regelmatig borstelen vooral belangrijk is voor langharige katten.

Je moet dit doen door tijd te besteden aan alle delen van je kat, te beginnen met eerst haar buik te borstelen en vervolgens het haar aan elke kant van haar rug te borstelen. Nadat dit is gebeurd, moet u doorgaan met het hoofd en de borst van uw kat.

Frequent baden is niet nodig, vooral als uw kat uitsluitend een binnenkat is. Te veel baden kan er zelfs voor zorgen dat haar vacht zijn glans verliest. Als je kat echt vies wordt, moet je haar natuurlijk schoonmaken.

Als je knopen opmerkt in je langharige schoonheid, moet je ze grondig uitborstelen. Je kat vindt het misschien niet leuk dat je dit doet, dus zorg ervoor dat je wat lekkers op je hand hebt terwijl je haar vacht mooi klittenvrij krijgt.

Natuurlijk wordt van katten met langer haar verwacht dat ze zwaar verharen, maar regelmatige verzorging kan zeer nuttig zijn.

Wat zijn sommige rassen met lang haar?

Als je klaar bent voor veel verzorging en zelfs zware reiniging in je huis om van het haar van je kat af te komen, zijn dit enkele van de prachtige langharige rassen:

Himalaya: Dit is een schootkat, bekend om zijn gemakkelijke en kalme persoonlijkheid.

Maine Coon: Het grootste en populairste kattenras heeft een luxe vacht, maar ook een hondachtige persoonlijkheid waardoor elke dierenliefhebber op slag verliefd op haar wordt!

Noorse Boskat: Dit ras is zeer aanhankelijk, aanpasbaar en gedurfd, wat betekent dat het goed bij elk gezin past!

Perzisch: Dit mollige ras is een rustige en schattige kat die er gewoon van houdt om door haar favoriete mensen te worden vastgehouden.

Zie ook: Een gids voor Maine Coon Noorse boskattenmix

Laatste woorden

twee katten met verschillende vachtlengte

Ik hoop dat deze gids voor de kattenhaarlengtegrafiek je waardevolle inzichten heeft gegeven in de verschillende soorten kattenbont.

Uiteindelijk zal de beslissing over de lengte van de vacht die u wilt dat uw toekomstige kat heeft, afhangen van uw levensstijl, evenals uw bereidheid en bekendheid met de behoeften van het verzorgen van een kat.

Het is waar dat de zorg voor een kat met een kortere vacht veel gemakkelijker is, omdat ze minder verharen en minder vaak borstelen nodig hebben. Het is echter een beetje moeilijk om langharige schoonheden en hun weelderige vachten te weerstaan!

Wat is je favoriete vachtlengte en welk kattenras heeft jouw voorkeur? Deel uw mening met ons!