4 redenen waarom een mannelijke kat bloed plast, maar normaal doet


U kunt veel leren over de gezondheid van uw kat door zijn urinegewoonten te observeren. Een gezonde kat zal bijvoorbeeld meestal twee tot vier keer per dag plassen.

Dit kan afhangen van enkele andere factoren, zoals zijn dagelijkse waterinname. Als een kat vaker plast dan normaal, of hij plast helemaal niet, kan dit wijzen op gezondheidsproblemen bij hem.

Het zien van de bloederige urine van een kat kan vooral zorgwekkend zijn voor elke kattenouder.

Waarom plast mijn kater bloed maar gedraagt hij zich normaal?

Dit is zeker niet mooi om te zien, maar er zijn een paar goede verklaringen waarom dit zou kunnen gebeuren. Laten we er meer over leren, evenals enkele manieren om uw kat te helpen.

1. Blessures

Een mooie grijze Britse kat poept in een grote grijze driehoekige plastic kattenbak

Als u plotseling bloederige urine bij uw kater opmerkt, kan dit gebeuren als gevolg van een trauma.

Verschillende soorten verwondingen kunnen leiden tot een bloeding van een kat in de urinewegen. Dit betekent waarschijnlijk ook dat je kat pijn heeft, maar hij lijkt zich volkomen normaal te gedragen. Waarom gebeurt dit?

Katten zijn erg goed in het verbergen van hun pijn. Dit maakt deel uit van hun natuurlijke instincten van een tijdje terug toen ze in het wild leefden.

Als ze lieten zien dat ze pijn hadden, betekende dit dat ze kwetsbaar waren en een gemakkelijke prooi vormden voor roofdieren.

Dit is de reden waarom katten zelfs vandaag de dag niet gemakkelijk hun kwetsbaarheid zullen tonen als gedomesticeerde dieren. Je moet dus heel oplettend zijn en reageren zodra je signalen opmerkt dat er iets mis is met je kat.

Hoe te helpen?

Je kunt proberen je kat zelf te onderzoeken, maar het beste zou zijn om een dierenarts te raadplegen en de symptomen die je hebt opgemerkt aan hem uit te leggen

Je kat zal waarschijnlijk moeten rusten. Als de dierenarts inschat dat het nodig is, zal hij medicijnen voorschrijven om zijn pijn te verlichten.

Uw kitten kan een blaasletsel hebben als gevolg van vallen, aangereden worden door een auto of als gevolg van een aanval van een dier in een gevecht.

Je moet ervoor zorgen dat je kat veilig is, vooral als hij niet is gecastreerd, omdat intacte mannetjes eerder van huis weglopen en ongelukken zoals deze krijgen.

2. Idiopathische cystitis

Mannelijke katten zijn vatbaar voor een aandoening die idiopathische cystitis wordt genoemd en bloederige urine is een van de meest voorkomende klinische symptomen ervan.

Idiopathische cystitis is, volgens PetMD, een soort katachtige lagere urinewegaandoening die ontsteking van de blaas van de kat veroorzaakt.

Hoewel uw kater zich normaal kan gedragen, kan hij enkele extra symptomen vertonen, zoals buiten de kattenbak plassen, het genitale gebied overmatig likken of een verminderde eetlust hebben.

Uw kat lijkt misschien geen ernstige pijn te hebben, maar idiopathische cystitis is niet ongevaarlijk. Als u deze ontsteking niet op tijd opmerkt, kan dit zelfs leiden tot de obstructie van de urinewegen van een kat. Dit wordt beschouwd als een medisch noodgeval.

Hoe te helpen?

Idiopathische cystitis bij katachtigen is een aandoening die het gevolg is van verschillende afzonderlijke onderliggende mechanismen, in plaats van een ziekte met een enkele oorzaak, zoals John Kruger en zijn medewerkers [1] uitleggen.

Daarom is er geen enkele behandeling voor deze aandoening of een medicijn dat het direct kan genezen.

Uw dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk pijnstillers voor uw kat voorschrijven, evenals medicijnen om zijn urethra te helpen ontspannen.

Uw kat zal waarschijnlijk ook een dieet voorgeschreven krijgen dat rijk is aan omega-3-vetzuren en antioxidanten om de ontsteking te onderdrukken.

3. Nier- en blaasstenen

De gele kat drinkt water uit de kattenfontein

Bloederige urine kan een van de eerste tekenen zijn dat uw kitten worstelt met nier- of blaasstenen.

Je kat kan er aan de buitenkant prima uitzien, maar deze gezondheidsproblemen kunnen onaangenaam voor hem zijn. Toch toont hij zijn pijn misschien niet, dus je moet hem observeren om tekenen van blaas- of nierstenen op te merken.

Cornell Feline Health Center legt uit hoe sommige katten de vorming van kleine stenen in hun nieren kunnen ervaren. Bovendien kunnen stenen zich ook overal in de bovenste of liefdeskanalen van de kat van het urinewegstelsel ontwikkelen.

Nierstenen zijn gemaakt van calciumoxalaat, terwijl blaasstenen zijn samengesteld uit mineralen. Deze problemen komen vaker voor bij niet erg actieve huiskatten, die ook niet genoeg gehydrateerd zijn.

Hoe te helpen?

Een kat kan soms heel klein bladje hebbender stenen die gemakkelijk door zijn urinewegen zullen gaan. In sommige andere gevallen kunnen deze stenen erg groot worden en inwendige bloedingen veroorzaken.

Zowel blaas- als nierstenen kunnen alleen worden gediagnosticeerd door een echografie of een röntgenfoto. Blaasstenen worden meestal behandeld met een laser of chirurgisch.

Dierenartsen gebruiken een procedure genaamd lithotripsie om de nierstenen uit elkaar te halen.

Ze stellen ook voor om de hoeveelheid natvoer die katten eten te verhogen en er altijd voor te zorgen dat ze voldoende gehydrateerd zijn om te voorkomen dat nier- en blaasstenen opnieuw verschijnen.

4. Urinewegtumoren

Het kan schokkend zijn om te lezen dat je kat zelfs een tumor kan hebben en normaal kan handelen!

Welnu, het is belangrijk om te begrijpen dat onze harige vrienden weten hoeveel we van hen houden en op dezelfde manier om ons geven, maar ze zijn nog steeds vrij onafhankelijk, wat betekent dat ze hun pijn en ongemak zelfs voor een langere periode kunnen verbergen.

Daarom moet je het gedrag van je kat observeren om te controleren of hij ongewone tekenen of vreemd gedrag vertoont.

Het controleren van de kattenbak van uw kat of het observeren van hem terwijl hij plast, kan u veel helpen bij het controleren van zijn gezondheid.

Kattenplassen in bloed is nooit een goed teken en urinewegtumoren zijn in dit geval een van de ergste scenario’s.

Urinewegtumoren kunnen verschijnen in de nieren, urineleiders, blaas, prostaatklier of urethra van de kat.

Blaastumoren komen het meest voor bij katten, volgens de VCA Animal Hospitals.

De exacte oorzaak van deze tumoren bij katachtigen is onbekend, maar urinewegtumoren komen vaker voor bij oudere katten.

Samen met bloederige urine kunnen katten met urinewegtumoren ook andere tekenen vertonen, zoals persen om te plassen, frequent urineren of moeite met urineren.

Hoe te helpen?

Als u twijfelt of uw kat mogelijk lijdt aan een urinewegtumor, moet u hem zo snel mogelijk naar de dierenkliniek brengen.

De dierenarts zal een echografie, een röntgenfoto van de buik en bloedonderzoek maken om met de analyse te beginnen. Ook zal een biopsie worden uitgevoerd, wat betekent dat de dierenarts een chirurgische excisie van een stuk van het tumorweefsel zal uitvoeren om het te onderzoeken.

Goedaardige tumoren hebben misschien geen gevolgen voor de gezondheid van uw kat en hij kan binnenkort zo goed als nieuw zijn.

Als een kat echter wordt gediagnosticeerd met een kwaadaardige tumor en als er uitzaaiingen in zijn lichaam zijn, kan dit zelfs fataal zijn.

De behandeling zal afhangen van het type tumor en metastase. Het kan chemotherapie, bestralingstherapie of zelfs een operatie omvatten.

Zie ook: Hoe lang kan een kat gaan zonder te plassen – Gids voor katteneigenaren

Laatste woorden

Roodharige kat poept in de kattenbak

Is een kater die bloed plast maar zich normaal gedraagt een reden om bezorgd te zijn?

Je moet dit symptoom bij je kat zeker niet negeren. Alleen omdat hij zich normaal gedraagt, betekent dit niet dat je kat zich ook echt goed voelt. Katten zijn erg bedreven in het verbergen van hun pijn, dus je kunt zelfs een aantal van hun verwondingen of ongemakken missen als je ze niet zorgvuldig observeert.

Bloederige urine kan wijzen op verschillende gezondheidsproblemen bij een kat, dus u moet contact opnemen met uw dierenarts zodra u dit opmerkt.

Vergeet niet dat, zelfs als er een medische aandoening is om te behandelen, de kans het grootst is wanneer het op tijd wordt opgemerkt.

Verwijzingen:
[1] Kruger JM, Osborne CA, Lulich JP. Veranderende paradigma’s van feline idiopathische cystitis. Dierenarts Clin Noord Am Kleine Anim Oefenen. 2009 Jan;39(1):15-40. DOI, Geraadpleegd op 14 juli 2023.