Doodt Lysol vlooien op katten? Effectiviteit & veiligheid onderzocht

Irritant en extreem moeilijk en frustrerend om uit te roeien, vlooien brengen onze huisdieren en huizen in gevaar buiten de beten en het onaangename stigma dat aan plagen kleeft. Vlooien zijn ook gastheren voor andere parasieten zoals lintwormen, die in de darm van uw kat kunnen uitkomen als ze worden ingenomen. Bij sommige katten zullen vlooienbeten ook een allergie veroorzaken en leiden tot ernstige huidirritatie die veterinaire aandacht vereist.

Lysol is een populair merk van desinfectiemiddelen en reinigingsmiddelen. Deze reiniger bevat, afhankelijk van de specifieke formulering, ook vaak verschillende hoeveelheden waterstofperoxide, ethanol en benzalkoniumchloride als de belangrijkste actieve ingrediënten. Anekdotisch kan het vlooien doden, maar Er is helemaal geen wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit ervan te bewijzen. De chemicaliën in Lysol en andere commerciële reinigingsmiddelen zijn giftig voor katten en mogen nooit op dieren worden gebruikt.

cat + lijnverdeler

Waarom Lysol moet worden vermeden rond katten

Lysol is niet veilig voor katten vanwege verschillende belangrijke actieve ingrediënten: benzalkoniumchloride, ethanol en waterstofperoxide.

  • Waterstofperoxide doodt een breed scala aan bacteriën, virussen, gisten en sporen, terwijl alcoholverbindingen een variabel effect hebben tegen bacteriën en virussen, afhankelijk van de specifieke formulering.
  • Waterstofperoxide kan ernstige weefselschade aan de slokdarm en maag van uw kat veroorzaken en leiden tot darmbloedingen indien ingeslikt. Het kan ook de huid beschadigen.
  • Ethanol en andere alcoholpreparaten die in Lysol worden gebruikt, zijn ook giftig voor uw kat, wat leidt tot gastro-intestinale, ademhalings-, zenuwstelsel- en hartstoornissen. Lever en nieren kunnen ook worden aangetast en alcoholvergiftiging kan leiden tot de dood bij huisdieren, afhankelijk van de ingenomen dosis.
  • Benzalkoniumchloride is ook giftig voor uw kat. Tekenen van toxiciteit zijn kwijlen, koorts en tong- en mondzweren. Je zult dus altijd je schoonmaakkasten op slot willen houden als je een nieuwsgierige kat hebt. Als u vermoedt dat uw kat het oppervlak dat u met Lysol hebt schoongemaakt heeft gelikt of er op een andere manier mee in contact bent gekomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Heb ik een vlooienprobleem?

Als je je afvraagt of je al een plaag hebt, zijn vlooieneieren erg klein en moeilijk te herkennen. Ze zijn slechts ongeveer 0,5 millimeter lang en hebben een ovale vorm. Vlooienlarven zijn 2-5 millimeter lang en lijken op kleine wormen. Het is onwaarschijnlijk dat je ze tijdens een plaag ziet, omdat ze snel diep graven in tapijten, scheuren, bedden voor huisdieren en gras. Volwassen vlooien worden gemakkelijk met het blote oog gespot, maar kunnen moeilijk te vangen zijn vanwege hun verbazingwekkende springvaardigheden.

Als u zwarte, kruimelige stippen ziet die op koffiedik op het lichaam van uw kat lijken, kunt u er zeker van zijn dat er vlooien aanwezig zijn. Deze zwarte stippen zijn eigenlijk vlooienpoep. Ze bevatten gedroogd bloed van de gastheer en worden roodbruin als ze worden blootgesteld aan water.

Waarom vlooien een groot probleem zijn

Een enkele vrouwelijke volwassen vlo legt gemiddeld 20 eieren per dag, maar soms zelfs wel 50 eieren. Vlooieneieren vormen ongeveer de helft van de hele vlooienpopulatie in huis. Het duurt slechts 1 tot 10 dagen voordat de eieren uitkomen, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Van daaruit groeien de larven snel op gedurende 5-20 dagen en vormen dan een cocon (popstadium). Poppen kunnen maandenlang overleven in de omgeving, maar volwassen vlooien zullen uiteindelijk verschijnen, meestal na enkele dagen of weken, wanneer ze trillingen en beweging, stijgende koolstofdioxideniveaus of lichaamswarmte voelen die de aanwezigheid van een gastheer aangeeft waarmee ze zich kunnen voeden. Vrouwelijke vlooien zullen zich eerst voeden en dan binnen een paar dagen eieren beginnen te produceren, en de hele cyclus herhaalt zich. Omdat vlooien zo snel groeien en zich vermenigvuldigen, kunnen slechts een paar van deze vervelende beestjes een hele plaag beginnen.

Katten hebben vaak last van allergieën en kunnen allergisch zijn voor vlooienspeeksel. Slechts één vlooienbeet bij een allergische kat veroorzaakt aanzienlijke en pijnlijke huidirritatie en vaak zweren door overmatig krabben en likken. Deze vereisen veterinaire aandacht.

Vlooien dienen als tussengastheren voor lintwormen, wat betekent dat de lintworm zijn levenscyclus niet kan voltooien zonder de aanwezigheid van vlooien. Als uw kat of hond per ongeluk een vlo eet terwijl hij zichzelf verzorgt, kunnen deze wormen in hun darmen uitkomen. In zeldzame gevallen kunnen lintwormen zelfs mensen, vooral kinderen, besmetten als ze vlooien inslikken. Als u vermoedt dat uw kat vlooien heeft, is het het beste om met uw dierenarts te praten over de meest geschikte door de dierenarts goedgekeurde vlooienbehandeling die beschikbaar is, zodat u de plaag snel onder controle kunt krijgen!

teek op kattenhuid
Image Credit: thka, Shutterstock

Hoe vlooien te voorkomen

Veel mensen geloven dat vlooien alleen een probleem zijn in de warmere maanden en afwezig zijn in de winter, maar dit is niet echt het geval. Temperaturen zo laag als 55,4 ° F (13 ° C) zullen een falen in de larven veroorzaken om te verpoppen, terwijl bij 46,4 ° F (8 ° C) 100% van de poppen binnen 20 dagen zal sterven en 72% van de vooraf ontstane volwassenen zal sterven op dag 40. Blootstelling aan 37,4 ° F (3 ° C) gedurende 10 dagen en 30,2 ° F (-1 ° C) gedurende 5 dagen is dodelijk voor vooraf ontstane volwassenen, terwijl de overgrote meerderheid van de poppen binnen een dag zal sterven.

Zoals je kunt zien, verminderen koudere temperaturen de overleving van vlooien drastisch. Maar zelfs in de winter wordt je huis nooit zo koud, dus de temperatuur binnen is eigenlijk meer dan voldoende om de levenscyclus van de vlooien voort te zetten. Dit is de reden waarom u de preventieve vlooienbehandeling voor uw kat moet bijhouden, zelfs tijdens de wintermaanden. Uw dierenarts zal u adviseren over het beste receptproduct dat beschikbaar is.

Helaas kunt u, ondanks uw beste inspanningen, nog steeds af en toe een paar vlooien of wat vlooienvuil op uw kat of rond uw huis spotten. De belangrijkste preventie en behandelingen voor uw kat zijn gebaseerd op door de dierenarts goedgekeurde geneesmiddelen die op de juiste manier en regelmatig moeten worden toegediend. Op deze manier voorkomt u dat vlooien eieren leggen en uw huis besmetten, waardoor de vicieuze cirkel zich herhaalt. Daarnaast moet u een schoonmaakregime voor het huis ontwikkelen. Slechts een paar uur een paar keer per week het huis schoonmaken kan helpen om plagen te voorkomen, die anders elke dag uren arbeid kunnen kosten en misschien enkele maanden niet oplossen. Daarbovenop komen de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de aanwezigheid van vlooien, zoals lintwormrisico en huidirritatie voor uw kat.

1. Stofzuig vaak

Als je iets niet kunt wassen, stofzuig het dan goed en vaak. Tijdens een besmetting, stofzuig eenmaal daags. Tapijt, beddengoed en banken moeten allemaal minstens één keer per week worden schoongemaakt en gestofzuigd om eventuele vlooieneieren te verwijderen. Zorg ervoor dat u het filter rechtstreeks in de vuilnisbak buiten slaat om te voorkomen dat de kleine vlooieneieren in uw huis terechtkomen.

thematische pauze

2. Spray stoffen met natuurlijk vlooienwerend middel

U kunt overwegen om beddengoed te besproeien met een natuurlijk product of een vlooienwerend middel op basis van etherische olie voor extra bescherming. Een erkende commerciële ongediertebestrijdingsapplicator moet worden gecontacteerd voor advies over de beste producten voor gebruik in uw huis en in de tuin, vooral in schaduwrijke gebieden en plaatsen waar huisdieren het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Als u natuurlijke of zelfs commerciële producten voor gebruik binnenshuis overweegt, wees dan heel voorzichtig om uw kat niet aan te brengen of te spuiten, omdat veel essentiële oliën en ingrediënten giftig kunnen zijn. Zorg ervoor dat dit product of deze spray geen permethrine bevat, omdat deze chemische stof extreem gevaarlijk is voor katten.

Het is het beste om met uw dierenarts te praten voordat u een product voor uw huis kiest. Uw plaatselijke dierenwinkel en dierenkliniek verkopen waarschijnlijk insectenwerende middelen die veilig zijn om in huis en rond huisdieren te gebruiken. Het behandelde gebied moet volledig drogen voordat het veilig is voor dieren en kinderen om opnieuw binnen te komen. U mag deze producten nooit rechtstreeks op uw kat gebruiken, zelfs als sommige op de markt worden gebracht voor gebruik bij huisdieren, omdat er geen bewijs is om te bevestigen dat ze daadwerkelijk effectief zijn tegen vlooien en geen garantie dat ze veilig zijn voor uw kat.

Sproeien op kat
Afbeelding credit: Vaillery, Shutterstock
thematische pauze

3. Was beddengoed minstens één keer per week in heet water

Was lakens elke week in de wasmachine op de warmwaterstand, vooral als uw kat in uw bed slaapt. Je moet ook hun beddengoed wekelijks wassen of stofzuigen als het alleen vlekschoon is.

thematische pauze

4. Pas door de dierenarts goedgekeurde vlooienpreventie toe die is geformuleerd voor katten

De steunpilaar van vlooienpreventie en -behandeling voor katten is actuele en orale medicatie, waarvan er vele een diergeneeskundig voorschrift vereisen. Zorg ervoor dat je alle katten in huis behandelt en als je andere huisdieren hebt, hebben ze ook een veilige en soortgeschikte behandeling nodig.

Als je een hond onder je dak hebt, zorg er dan voor dat je hun medicijnen niet door elkaar haalt. Pyrethrinen en permethrinen zijn veel voorkomende insecticiden in vlooienpreventieproducten voor honden, maar beide zijn dodelijk voor katten en vissen. Producten zullen verschillen in formulering en de manier waarop ze volwassen vlooien en hun ontwikkelingsstadia beïnvloeden. Praat eerst met uw dierenarts over het beste vlooienproduct voor uw kat en zorg ervoor dat u eventuele andere huisdieren in huis bespreekt, zodat ze veilig zijn voor alle betrokken dieren.

dierenarts met vergrootglas zoeken kattenvlooien
Afbeelding tegoed: lev.studio, Shutterstock
thematische pauze

5. Maak een einde aan bestaande plagen met een Capstar Tablet.

Als uw kat al vlooien heeft, wilt u hem misschien een Capstar-tablet geven. Dit geneesmiddel begint binnen 30 minuten te werken en alle vlooien op uw kat moeten binnen 48 uur dood zijn. Capstar-tabletten zijn veilig voor gebruik bij katten en kittens zolang ze minstens vier weken oud zijn en minstens twee kilo wegen. Het product vereist geen diergeneeskundig voorschrift. Neem echter contact op met uw dierenarts als u niet zeker weet hoeveel u uw kat moet geven. Capstar doodt alleen volwassen vlooien en heeft geen effect op larven, poppen of eieren. Daarom zullen uw kat en huis nog steeds besmet zijn met vlooien, omdat dit product niet voldoende is om het probleem alleen te beheersen en moet worden gecombineerd met andere behandelingsopties. Bijwerkingen van dit geneesmiddel zijn soms, maar mogelijk.

thematische pauze

6. Vlooienkam uw kat regelmatig

Elke keer dat je het “koffiedik” ziet, wil je je kat door vlooien kammen om ervoor te zorgen dat vlooien niet uit de hand lopen. Maar je kunt dit ook regelmatiger doen, omdat het een goede manier is om vlooienvuil en vlooien te spotten. Dompel de vlooienkam gewoon in een mengsel van afwasmiddel en water dat vervolgens de vlooien vangt en voorkomt dat ze wegspringen. Hoewel vlooien dagenlang in gewoon water kunnen overleven, dient de afwasmiddel als een oppervlakteactieve stof, waardoor ze zinken en verdrinken. Tijdens de warmere tijden van het jaar wilt u misschien uw kat minstens één keer per week vlooien kammen om ervoor te zorgen dat ze helder zijn. Zorg ervoor dat u uw kat regelmatig behandelt voor vlooien met een veilig, door de dierenarts goedgekeurd product.

vlooien kammen een tabby kat, op zoek naar vlooien
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock
thematische pauze

7. Overweeg om uw kat binnen te houden of een veilige “catio” te bieden voor buitenoefeningen

Een manier om de blootstelling van uw kat aan vlooien te minimaliseren, kan zijn om uw kat binnen te houden of zijn buitenactiviteit te beheersen door een veilige afgesloten ruimte te bieden waar hij kan oefenen en van het buitenleven kan genieten, zoals een “catio”. Natuurlijk zullen vlooien aanwezig zijn in de omgeving en kunnen ze uw kat bereiken van andere dieren die door uw tuin kunnen gaan, zoals knaagdieren, maar dit risico zal minder zijn in vergelijking met katten die regelmatig de natuur verkennen. Uw “catio” moet nog steeds regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat er geen vlooieneieren wachten om uit te komen. Zelfs binnenkatten kunnen vlooien krijgen, en daarom is regelmatige vlooienpreventie en behandeling met een door de dierenarts goedgekeurd product cruciaal.

Disclaimer: Houd er rekening mee, zoals we al hebben vermeld, dat sommige hondenvlooienproducten op de markt zijn gebaseerd op verbindingen die Pyrethrins worden genoemd en die zeer giftig zijn voor katten en vissen. Neem speciale voorzorgsmaatregelen, gebruik alleen katspecifieke anti-vlooienproducten op uw kat volgens het advies van uw dierenarts en volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op. De aanbevolen plaats, dosering en frequentie van toediening mogen nooit worden overschreden. Als u een huishouden met meerdere katten heeft, wordt het aanbevolen om uw katten gescheiden te houden om te voorkomen dat u giftige chemicaliën via allogrooming binnenkrijgt. Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u een behandeling op uw kat toepast. Gebruik nooit een product op basis van pyrethrine in dezelfde ruimte als waar u een aquarium bewaart. Gebruik handschoenen en blijf uit de buurt van kinderen. Gooi de flessen weg met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. De informatie over deze producten is gecontroleerd door een van onze erkende dierenartsen, maar het doel van dit bericht is niet om ziekte te diagnosticeren of een behandeling voor te schrijven. De meningen en meningen die naar voren worden gebracht, zijn niet noodzakelijkerwijs die van de dierenarts. We raden u aan contact op te nemen met de dierenarts van uw huisdier voordat u een vrij verkrijgbaar vlooienproduct koopt.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Lysol is geen veilige of effectieve behandeling voor vlooien. De chemicaliën van waterstofperoxide, alcohol en benzalkoniumchloride zijn allemaal giftig voor uw kat. Bovendien is er geen echt bewijs dat Lysol een effectief insecticide is. Een zorgvuldige schoonmaakroutine in combinatie met regelmatige vlooienbestrijding met door de dierenarts goedgekeurde producten is de beste methode om de vlooien aan te pakken en uw kat veilig te houden. Praat met uw dierenarts over vlooienpreventie en -behandeling voordat de besmetting erger wordt, omdat u de gevolgen misschien maandenlang voelt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock