6 veel voorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

Ben je gefrustreerd, verlies je de slaap en denk je eraan om je kat weg te geven omdat hij of zij buiten de kattenbak plast?

Je bent niet de enige! Huisvuil buiten de kattenbak is een van de meest voorkomende gedragsproblemen die katten vertonen, maar het is een van de laatste problemen waarvoor katteneigenaren professionele hulp zoeken.

In plaats daarvan herkennen kattenouders misschien niet dat er verschillende oplossingen beschikbaar zijn en realiseren ze zich misschien niet dat kattengedragsdeskundigen zelfs bestaan.

In dit artikel zullen we de redenen voor ongepaste eliminatie demystificeren, uitleggen hoe u aan de individuele behoeften van uw kat kunt voldoen, manieren bespreken om huisvuil te voorkomen en u helpen beslissen wanneer u gespecialiseerde ondersteuning moet zoeken.

We zullen u ook in staat stellen om een verantwoordelijke, alerte kattenouder te zijn, de impact op uw huishouden te verminderen en de kwaliteit van leven van uw kat te verbeteren!

Waarom plast mijn kat ineens overal?

Alle katten die buiten de kattenbak bevuilen, moeten een medische (grondig lichamelijk onderzoek en diagnostische tests) en gedragsevaluatie ondergaan.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat overal plast.

Oorzaken zijn medische problemen, afkeer van het zwerfvuil en de kattenbak, markeringsgedrag, slechte zindelijkheidstraining en sociale en omgevingsstressoren. Laten we meer in detail treden.

Uitleg over de oorzaken van plassen buiten de kattenbak

Katten zijn schone en kieskeurige wezens, vooral over hun toiletgewoonten en het is onwaarschijnlijk dat ze zonder reden buiten de kattenbak bevuilen.

Een paar van de verklaringen voor het plassen van uw kat buiten de kattenbak zijn:

1. Medische redenen

Misschien is de meest voorkomende medische oorzaak van katten die buiten de kattenbak plassen kattenziekte van de lagere urinewegen of FLUTD.

FLUTD is een term die wordt gebruikt om een groep ziekten te definiëren die de lagere urinewegen bij katten beïnvloedt: Feline Idiopathic Cystitis (FIC) is de meest voorkomende reden voor huisvuil bij katten, waardoor een verhoogde snelheid van urineren, moeilijkheden en pijn bij het urineren ontstaat.

Lees meer: Urineweginfectie bij katten

Deze ontstekingsaandoening kan variëren in ernst en wordt versterkt door stress en andere problemen, terwijl urethrale obstructie (van kristallen of stenen) kan worden levensbedreigend en vereist ONMIDDELLIJKE medische aandacht (mannelijke katten zijn meer vatbaar voor blokkades dan vrouwelijke katten).

Andere medische oorzaken van plassen buiten de kattenbak:

 • Diabetes mellitus.
 • Artritispijn, vooral bij oudere katten, is een gesuggereerde oorzaak van huisvuil.
 • Cognitieve disfunctie zoals dementie.
 • Tandheelkundige ziekte – katten met tandresorptie en losse tanden zijn waargenomen om buiten de kattenbak te elimineren als gevolg van angst en ongemak.
 • Post-declaw pijn kan laag in ernst en chronisch zijn; Uw kat kan normaal lopen, maar vermijdt omhoog / omlaag te springen in de bak.
 • Blindheid door netvliesloslating, diabetes of ouderdom.
 • Chronisch nierfalen.

2. Omgevingsstressoren

Feline idiopathische cystitis symptomen

Katten zijn individuen en hebben toegang nodig tot milieubronnen zonder geconfronteerd te worden met andere katten. Belangrijke middelen zoals voedsel, water, krabpalen, rustplaatsen, speel- en toiletlocaties moeten op meerdere afzonderlijke locaties beschikbaar zijn om stress en concurrentie in huishoudens met meerdere katten te voorkomen.

Zelfs in huizen met één kat is het hebben van een geschikt aantal kattenbakken, voedsel en water op verschillende locaties van groot voordeel. Buitenkatten moeten voldoende binnenbakken hebben om frustratie en stress door onvoorspelbaarheid te elimineren.

Katten zijn territoriaal en hun reukvermogen is een primair middel waarmee katten hun omgeving evalueren. Introducties van geuren, materialen (d.w.z. chemicaliën, medicijnen, wasmiddelen) of nieuwe plaatsen (verhuizing naar huis) zullen de zintuiglijke waarneming van de kat van zijn omgeving verstoren, waardoor angstgerelateerde gedragsproblemen ontstaan.

3. Sociale conflicten

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak sociaal conflict

Conflicten tussen katten kunnen stress en spanning rond de kattenbak verhogen, wat leidt tot ongepast urineren.

Katten kunnen buiten de kattenbak plassen als gevolg van sociale conflicten en ruzies. Deze conflicten kunnen het gevolg zijn van verschillende problemen. Woningen met meerdere verdiepingen met smalle trappen kunnen gemakkelijk territoriale strijd veroorzaken wanneer katten samen worden gehuisvest. Een assertieve kat kan voorkomen dat een nerveuze kat bij de kattenbak komt.

4. Cat-Person Nood

De sigHet feit dat eigenaren als potentiële stressoren zijn, wordt vaak over het hoofd gezien, omdat de meeste kat-mens relaties positief zijn. Onvoorspelbare en opdringerige eigenaren die te veel gedoe hebben, kunnen stress voor de kat veroorzaken, terwijl een gebrek aan aaien angst kan veroorzaken.

Eventuele veranderingen in de dynamiek van het huishouden, zoals de afwezigheid van de eigenaar of een bezoekend familielid, kunnen angst en angst veroorzaken. Uw kat een gevoel van controle en veiligheid geven is de sleutel.

5. Kattenbakversie en ongepaste sitevoorkeuren

Een afkeer van de kattenbak komt vaak voor en kan leiden tot huisvuil. Aversie kan zijn voor de doos, het nest, de locatie van de doos of alles bij elkaar. Een kat met een afkeer van zijn kattenbak zal meestal elimineren op verschillende oppervlakken (bed, tapijt, kleding, vloeren, badkuip, enz.). Uw kat kan er de voorkeur aan geven om op een andere plek of op een specifiek oppervlak zoals kleding of tapijten te elimineren. Katten die alternatieve locaties kiezen, hebben vaak een afkeer van de kattenbaklocatie.

6. Ten slotte kan uw kat territoriaal sproeigedrag vertonen.

laagzijdige open kattenbak

Katten elimineren vrijelijk afval op 3 manieren: hurken plassen (plassen), ontlasting en urine spuiten.

Urine geëlimineerd door hurken maakt een cirkelvormige plas op het substraat. De gemiddelde kat plast 2 keer per dag grote hoeveelheden urine en poept (vast afval) 1 keer per dag (en tot 3-4 keer bij buitenkatten).

Wanneer bespuiting, staat uw kat meestal rechtop op alle 4 ledematen en houdt zijn staart verticaal, zal uw kat niet graven voordat hij daarna sproeit of het getroffen gebied bedekt. Bij het sproeien laat uw kat over het algemeen kleine hoeveelheden urine achter verticale oppervlakken.

Om uw dierenarts te helpen, maakt u onderscheid tussen sproeien en hurken, neemt u een video op van uw kat die “zijn behoefte doet” en houdt u een dagboek / dagboek bij van het gepresenteerde gedrag.

Hoe voorkom of minimaliseer je dat je kat buiten de kattenbak plast?

1. Zorg ervoor dat uw kat gecastreerd is!

vrouw die kattenbak schoonmaakt

Help uw kitten vanaf dag één succesvol te zijn met kattenbaktraining.

2. Gebruik het juiste aantal kattenbakken.

Het ideale aantal trays in een binnenomgeving is 1 bak per kat, plus 1 Geplaatst op verschillende locaties. Trays kunnen bedekt zijn met kappen of ondiep open zijn met een commercieel strooisel waarmee de kat bekend is (aanbevolen strooiselmaterialen; gerecycled papier, op maïs gebaseerde, klonterende variëteit, sommige katten kunnen wars zijn van polytheen voeringen en nest deodorants).

3. Zorg ervoor dat de kattenbakken van uw kat de juiste maat hebben.

kat met natte plek op tapijt

Trays moeten ten minste 1,5x de lengte van de lichaam (de meeste kattenbakken zijn te klein; opbergbakken en kleine hondenbakken zijn uitstekende bakken). Nestdieptevoorkeur van de meeste katten gaat over 1,5 inch.

Lees meer: De beste kattenbakken beoordeeld

De locaties van het strooisel moeten discreet zijn en uit de buurt van drukke verkeersaders, de bak moet dagelijks worden schoongemaakt en het strooisel moet de natuurlijke wens van de kat weerspiegelen om een zandachtige substantie te gebruiken (verander het type strooisel van uw kat NIET). Bevuild strooisel moet dagelijks worden verwijderd, terwijl kattenbakken eenmaal per week of tweewekelijks moeten worden gewassen en gedesinfecteerd. Verplaats de kattenbakken NIET, omdat dit uw kat in de war kan brengen en ze kunnen proberen te elimineren op de vorige plek.

4. Verveling benadrukt katten. Dagelijkse op spel gebaseerde interactie met hun eigenaar is van vitaal belang.

Persoon die het hoofd van de kat masseert

Het verlichten van verveling en stress kan helpen om ongepast urineren te minimaliseren.

Consistente, positieve en voorspelbare menselijke kat-sociale interactie stelt de kat in staat om zowel interactief gedrag te initiëren als te stoppen.

Hoe kattenbakproblemen te beheren en te behandelen?

Het oplossen van problemen met huisvuil kan het noodzakelijk maken om eenvoudig wijzigingen aan te brengen in verschillende kenmerken van de thuisomgeving en verzorging van uw kat.

Dit kan ook medische behandelingen, dieetveranderingen en gedragsveranderingen omvatten, bestaande uit:

 • Medicatie indien /zoals voorgeschreven door uw dierenarts (d.w.z. anti-angst medicijnen).
 • Gewrichtssuppletie; gunstig voor katten met chronische gewrichtsproblemen zoals artritis.
 • Gebruik van positieve bekrachtiging (d.w.z. traktaties) wanneer uw kat de kattenbak gebruikt.
 • Houd vechtende katten gescheidenTed tenzij onder toezicht en gebruik wordt gemaakt van herintroductieprocedures in gevallen van conflicten tussen katten.
 • Voldoende verticale ruimte; boomtorens om uit te rusten en te verstoppen.
 • Gebruik van Feliway (synthetische feromonen); spray op de getroffen gebieden en sluit een Feliway-diffuser aan op de meest bezochte kamer van uw kat.
 • Op spel gebaseerde interactie met de eigenaar en het gebruik van voedselverslindend speelgoed zoals puzzels om verveling, stress en obesitas te verminderen (allemaal gekoppeld aan FIC).
 • Minimalisering van blootstelling aan externe stimuli door het blokkeren van het zicht naar buiten (statische folie, jaloezieën, doorschijnende raambekleding).
 • Dagelijkse mentale en fysieke stimulatie (milieuverrijking); Loop aan de lijn, train en speel met nieuw speelgoed.
 • Zwerfvuil lokstof add-on (natuurlijke mix van kruiden en plantenextracten).
 • Voorspelbare dagelijkse routine en voedertijden.
 • Gedragsverandering in combinatie met kattenbakbeheer.

Lees ook: De 10 beste kattenvoerders en puzzelvoeders

Conclusie

De meeste gevallen van ongepaste eliminatie kunnen met succes worden behandeld zodra ze nauwkeurig zijn geïdentificeerd en behandeld. Vroege interventie is de sleutel en vertegenwoordigt de beste kans om uw katachtige metgezel terug te leiden naar de kattenbak!

Heb je alles geprobeerd en ondervindt je kat nog steeds eliminatieproblemen? Geef niet op! Zoek een verwijzing naar een kattengedragsdeskundige of ga naar IAABC om een dierengedragsconsulent bij u in de buurt te vinden.

Veelgestelde vragen

Waarom plast mijn kat net buiten de kattenbak?

Een van de meest irritante situaties is wanneer uw kat binnen centimeters van de zijkanten, achterkant of voorkant van de kattenbak plast. De meest voorkomende scenario’s voor ‘missing the tray’ zijn:

Uw kat is niet in staat om de juiste positie in de kattenbak aan te nemen. De houding die nodig is, is er een met de achterkant ver genoeg weggestopt zodat de partij in de doos terechtkomt. Verschillende in de handel verkrijgbare kattenbakken zijn te klein.

Cheque Hier de doe-het-zelf tip over het maken van een kattenbak met behulp van een opbergbak

De evenwichtsoefening! Je kat staat op de rand van de bak in plaats van in het strooisel terwijl de urine over de zijkant spuit. Hoewel dit misschien grappig of raar lijkt, is het een teken dat je kat het niet leuk vindt om in deze doos te staan of dat niet kan, mogelijk omdat hij te klein is. Als de bak groot is en ze op de rand staan, betekent dit meestal dat je kat het nest zelf niet leuk vindt.

Plassen katten uit rancune?

Hoe onaangenaam het ook is, je kat is er niet op uit om je te pakken! Het sensorische systeem van katten is anders dan het onze en ze nemen de wereld en omgeving op een andere manier waar. Je kat is niet uit op wraak; Ze geven je een hint dat er iets niet klopt en ze hebben je hulp nodig!

Moet ik mijn kat straffen?

Je moet je kat NOOIT straffen, ongeacht de oorzaak! Dit zal je kat alleen maar angstig maken. Straf beschadigt ook de band tussen mens en dier en kan vaak de angst vergroten en het probleem verergeren. Gebruik GEEN afschrikmiddelen (d.w.z. waterpistool, citrusschil, peper) omdat dit het gedrag naar een andere plek zal omleiden.

Wat kan ik gebruiken om de plas van mijn kat schoon te maken?

Hoogstwaarschijnlijk totdat u de oorzaak tot op de bodem uitzoekt, zal uw kat het gemarkeerde gebied opnieuw bevuilen met zijn geur, dus het is van cruciaal belang dat u de geur reinigt en onmiddellijk verwijdert met behulp van enzym- of bacteriegeurverwijderaars. Blijf uit de buurt van producten die ammoniak of azijn bevatten, omdat ze naar urine ruiken.

Waarom plast mijn kat over de rand van de kattenbak?

Oorzaken zijn medische problemen, afkeer van het zwerfvuil en de kattenbak, markeringsgedrag, slechte zindelijkheidstraining en sociale en omgevingsstressoren.

Bekijk bronnen

Caney, S. (2016, 15 november). Feline idiopathische cystitis management: rol van de verpleegkundige en technicus. (I. C. Care, Compiler) VK: Feline Focus. Geraadpleegd op 26 april 2020

Hazel Carney, TS (2014). AAFP- en ISFM-richtlijnen voor het diagnosticeren en oplossen van huisvuilgedrag bij katten. (A. A. Practitioners, red.) Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie, 16, 579-598. Geraadpleegd op 26 april 2020

Horwitz, D. (2017). Stress en angst bij katten: Effect op het gebruik van kattenbakken. St Louis, MO, Verenigde Staten. Geraadpleegd op April 28, 2020

Karen Overall, I. R.-D.-M. (2004, 01 december). Richtlijnen voor kattengedrag. (A. A. Beoefenaars, Compiler) Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op april 25, 2020

Sparkes, I. a. (2016, 01 november). Katachtige stress en gezondheid omgaan met negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeterenwezen. Verenigd Koninkrijk: International Society of Feline Medicine. Geraadpleegd op april 25, 2020

Xavier Manteca, M. A. (2015, februari). Huisvuil bij katten. (F. Focus, Compiler) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op April 28, 2020