De levensduur van Siberische kat en factoren die het kunnen beïnvloeden

Siberisch is een prachtig kattenras met een groot lichaam, opvallende groene of groengouden ogen en een glanzende, drielaagse vacht.

De geweldige look is niet het beste aan deze kat, omdat haar persoonlijkheid iets is waardoor je gewoon verliefd op haar wordt! De Siberiër is aanhankelijk, zachtaardig en speels.

Ze is dol op haar mensen, maakt speciale banden met kinderen en heeft zelfs de neiging om goed overweg te kunnen met andere huisdieren. Deze kat is klaar om zich aan te passen aan elk type omgeving.

Ik weet zeker dat een ander cruciaal ding voor potentiële katteneigenaren is om de verwachte gezondheidsproblemen en levensduur van hun toekomstige kat te kennen.

Laten we alle belangrijke informatie over de levensduur van Siberische katten leren en enkele factoren die deze kunnen beïnvloeden.

Hoe lang zullen Siberiërs naar verwachting leven?

Siberiërs hebben een gemiddelde levensduur in een katachtige wereld, meestal variërend van 11 tot 15 jaar.

Toch is het niet onmogelijk voor deze kat om langer te leven, zelfs tot 18 jaar! Dit vereist natuurlijk een beetje geluk, maar het vereist ook de best mogelijke zorg voor uw kat.

Ook kunnen sommige Siberiërs korter leven dan verwacht, vanwege gezondheidsproblemen, ongelukken en verwondingen.

Wat een verantwoordelijke katteneigenaar in ieder geval moet doen, is ervoor zorgen dat zijn kat alles heeft wat ze nodig heeft in zijn huis en dat ze regelmatig veterinaire zorg krijgt.

Welke factoren kunnen de levensduur van een Siberiër beïnvloeden?

Langharige Siberische kat zitten

Bepaalde factoren in het leven en de omgeving van een Siberische kat kunnen van invloed zijn op hun levensverwachting.

Laten we een beetje meer leren over elk van deze factoren.

1. Kwaliteitsdieet

Goed eten is belangrijk voor ons en een kwaliteitsdieet kan bijdragen aan onze algemene gezondheid. Welnu, hetzelfde geldt voor onze harige metgezellen.

Zoals Cornell Feline Health Center opmerkt, Een kat heeft goede voeding nodig om een lang en gezond leven te leiden.

Omdat katachtigen obligate carnivoren zijn, moet het dieet van uw Siberiër gebaseerd zijn op dierlijke producten. Dit betekent dat ze een grote hoeveelheid eiwitten, een matige hoeveelheid vet en een minimale hoeveelheid koolhydraten moet eten.

Het kiezen van het juiste dieet kan een uitdaging zijn, vooral als je een beginnende kattenouder bent. Vergeet niet dat u altijd een dierenarts kunt raadplegen voor eventuele twijfels over de gezondheid van uw kat.

Soms moet je een paar verschillende kattenvoer proberen totdat je degene vindt die het beste bij je Siberiër past.

2. Fysieke en mentale stimulatie

Om je Siberiër gezond en gelukkig te houden, Het is essentieel dat ze voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgt.

Dit betekent dat ze dagelijks de gelegenheid moet hebben om rond te rennen en te springen, met puzzelspeelgoed te spelen en zelfs trucs te leren, omdat dit een zeer intelligent ras is.

De onderstaande video toont twee geweldige Siberiërs die trucs uitvoeren om wat traktaties te krijgen als beloning!

Een ander belangrijk ding hier is de tijd die je met je kat hebt doorgebracht. Volgens PetMD verhoogt één uur spelen de gezonde levensduur van een kat met vier uur.

Ook verbeteren regelmatige speelsessies de geestelijke gezondheid van een kat en verminderen ze de kans dat ze angst ontwikkelt en destructief gedrag vertoont, zoals krabben aan je muren.

3. Binnen versus buiten leven

Siberiërs zijn een van de rassen die zelfs buiten kunnen leven, omdat ze veerkrachtig zijn en zich kunnen aanpassen aan verschillende klimaten.

Om de kansen van uw kat op een langer leven te vergroten, is het echter raadzaam om haar binnen te houden.

Sarah Tan en haar medewerkers [1] Leg uit hoe katten, terwijl ze buiten zijn, waarschijnlijk interactie hebben met andere dieren, wat mogelijk het risico op blootstelling aan en overdracht van ziekten kan verhogen. Verkeersongevallen komen ook veel vaker voor bij buitenkatten.

Natuurlijk zijn er veel voordelen aan het naar buiten laten gaan van je Siberiër, zoals het aanscherpen van haar jachtinstinct en het krijgen van lichaamsbeweging.

Deze risico’s betekenen niet dat je je kat nooit naar buiten moet laten gaan. Maar je moet zeker toezicht op haar houden en haar niet van je huis laten afdwalen.

Welke gezondheidsproblemen kunnen optreden bij Siberiërs?

Grijze Siberische kat zittend op een houten blok

Siberiërs zijn over het algemeen een gezond ras, maar er zijn bepaalde gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor zijn en die hun levensduur kunnen beïnvloeden.

Laten we eens kijken naar de vijf meest voorkomende gezondheidsproblemen in Siberiërs.

Tandheelkundige ziekte

Siberische katten zijn vatbaar voor het ontwikkelen van tand- of tandvleesaandoeningen op een bepaald moment in hun leven.

Preventie is cruciaal bij dit gezondheidsprobleem. Wat je moet doen is de tanden van je kat regelmatig poetsen, met een kattentandpasta. Gebruik nooit menselijke tandpasta op uw huisdier.

Ook moet u af en toe uw Siberiër meenemen voor een professionele gebitsreiniging, volgens de instructies van uw dierenarts op de aanbevolen frequentie.

Urineweginfectie (UTI)

Deze aandoening treedt op wanneer bacteriën de urethra van de kat opreizen en in haar blaas terechtkomen, volgens de VCA Animal Hospitals.

Enkele van de meest voorkomende symptomen hier zijn een kat die vaak probeert te plassen, zich inspant om te plassen en huilt tijdens het plassen. Bloed in de urine kan ook een teken zijn van urineweginfectie, volgens de kleurenkaart van de kattenurine.

Deze infectie bij katten wordt behandeld met antibiotica. Het is vermeldenswaard dat UTI’s meer kans hebben om vrouwelijke Siberiërs en personen die lijden aan diabetes te treffen.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)

De Siberian Cat Health Association wijst erop dat HCM de meest gediagnosticeerde hartaandoening bij katten is die een verdikking van de hartwand veroorzaakt.

Enkele van de meest voorkomende symptomen die kunnen optreden zijn zwakte, ademhalingsmoeilijkheden, lethargie, instorten en verlamming van de achterpoten van de kat.

Dierenartsen gebruiken veel verschillende medicijnen als behandeling voor deze aandoening, zoals clopidogrel, bètablokkers, aspirine, spironolacton, enz.

Polycystische nierziekte

Sommige Siberiërs kunnen ook polycystische nierziekte ontwikkelen, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronisch nierfalen, leidend tot onomkeerbaar nierfalen.

Er is geen specifieke remedie voor deze ziekte.

Katten met de diagnose ervan kunnen alleen worden voorgeschreven met ondersteunende levensverzorging en mogelijk kaliumsupplementen of IV-vloeistoffen.

Kankers

Erfelijke kanker kan voorkomen bij witte Siberiërs. Dit komt niet vaak voor, maar het is nog steeds het vermelden waard omdat het de levensverwachting van deze kat kan beïnvloeden.

Enkele van de meest voorkomende klinische symptomen hier zijn knobbels onder de huid van een kat, gewichtsverlies, gebrek aan energie en slechte eetlust.

Natuurlijk zijn deze symptomen vrij algemeen, dus het is noodzakelijk om een Siberiër naar een dierenarts te brengen voor grondig onderzoek.

Kankers bij katachtigen kunnen worden behandeld met bestralingstherapie, chemotherapie of zelfs een operatie.

Conclusie

Foto van Siberische kat die zit

De levensduur van de Siberische kat kan worden beschreven als de levensduur van een gemiddelde kat, omdat deze wordt geschat op 11 tot 15 jaar.

Er zijn enkele cruciale factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang uw kat zal leven. Sommigen van hen voeden haar met een kwaliteitsdieet, voorzien haar van fysieke en mentale stimulatie en houden haar binnen.

Toch kunnen gezondheidsproblemen zoals hypertrofische cardiomyopathie, polycystische nierziekte of kanker ook de levensduur van deze kat beïnvloeden.

In veel gevallen heeft u als kattenouder mogelijk geen directe controle over het verloop van de ziekte van uw kat. Maar er is nog steeds iets dat je kunt en moet doen.

Uw kat regelmatig meenemen voor controles door de dierenarts, zelfs als ze volledig gezond lijkt te zijn, betekent zorgen voor haar welzijn. Dit kan ook enorm bijdragen aan haar levensverwachting.

Tot slot, hoe lang je ook kunt genieten van het gezelschap van je prachtige Siberische kat, zorg ervoor dat deze periode gevuld is met prachtige herinneringen!

Verwijzingen:

[1] Tan SML, Stellato AC, Niel L. Ongecontroleerde buitentoegang voor katten: een beoordeling van risico’s en voordelen. Dieren (Basel). 2020 februari 6; 10(2):258. DOI, geraadpleegd op 15 september 2023.