Convenia voor katten: een uniek langdurig injecteerbaar antibioticum voor katten

Convenia injectie voor katten

Als dierenarts die in de media schrijft, probeer ik weg te blijven van het schrijven over receptplichtige producten: deze kunnen per definitie alleen worden gegeven nadat een dierenarts heeft besloten dat ze klinisch geïndiceerd zijn.

Convenia Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Antimicrobiële

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

4 maanden of ouder

Algemene namen:

Cefovecin Natrium

Beschikbare doseringen:

80 mg/ml

Verloopbereik:

56 dagen gekoeld (gereconstitueerd)

Als kattenverzorgers lezen over alleen receptplichtige producten en zich vervolgens gemotiveerd voelen om hun dierenarts te vragen ze voor hun huisdieren te gebruiken, brengt dit het risico met zich mee dat ze onnodige druk uitoefenen op dierenartsen. Dus ik moet duidelijk zijn aan het begin van dit artikel: het is aan een dierenarts om te beslissen om receptgeneesmiddelen te gebruiken, niet aan een eigenaar.

Dat gezegd hebbende, mijn missie in het leven is om veterinaire wetenschap te communiceren met dierenverzorgers. Ik geloof dat als een medicijn aan een dier wordt gegeven, op recept of anderszins, het alleen nuttig kan zijn voor een eigenaar om meer over het medicijn te begrijpen. Hoe meer informatie mensen hebben, hoe groter de kans dat ze hun huisdieren kunnen helpen met de hulp van hun dierenartsen.

Onder dit voorbehoud gaat dit artikel over een veel gebruikt product in de kattengeneeskunde, een antibioticum genaamd cefovecin, beter bekend onder zijn merknaam, “Convenia”.

Wat is Convenia

Convenia is een veelgebruikt derde generatie cefalosporine antibioticum op de markt gebracht door het grootste multinationale diergezondheidsbedrijf ter wereld, Zoetis (voorheen Pfizer).

Convenia is een injecteerbaar antibioticum met een unieke formulering, wat betekent dat één injectie twee weken duurt (de meeste injecteerbare antibiotica zijn slechts 24 uur effectief).

Het is dit aspect dat het product zo’n gespreksonderwerp en een hoog profiel geeft; zoveel eigenaren hebben moeite met het geven van medicatie aan hun katten, en het is een aanzienlijk voordeel om het equivalent van twee weken tweemaal daagse tabletten in een enkele injectie te kunnen geven.

Wat is een derde generatie cefalosporine antibioticum?

Antibiotica doden of remmen per definitie de groei van micro-organismen, waaronder bacteriën. Cefalosporines zijn een bepaalde groep antibiotica: ze zijn bacteriedodend (d.w.z. ze doden bacteriën in plaats van alleen hun groei te remmen), en ze staan bekend als bèta-lactamantibiotica omdat ze een bèta-lactamring in hun moleculaire structuur bevatten. Ze doden bacteriën door enzymen in de celwand van gevoelige bacteriën te remmen.

Er zijn vijf generaties cefalosporines, waarbij elke generatie andere eigenschappen heeft dan de vorige. Dit is een vergelijkbaar concept als de verschillende iteraties van iPhones: de originele iPhone was de eerste generatie en het nieuwste model – de iPhone 11 – is de elfde generatie.

Waar wordt Convenia voor gebruikt bij katten?

Convenia mag alleen worden gebruikt in situaties waarin katten een volledige antibioticakuur van veertien dagen nodig hebben, en in het bijzonder Convenia is nuttig in situaties waarin het moeilijk of onmogelijk is om een kat normale orale antibiotica (zoals tabletten) te geven.

Convenia wordt meestal gebruikt voor de langdurige behandeling van huid- en wekedeleninfecties, voor infecties van de urinewegen en als onderdeel van de behandeling van ernstige parodontitis. Het heeft over het algemeen een goede werkzaamheid tegen de bacteriën die gewoonlijk met deze aandoeningen worden geassocieerd.

Dierenartsen kunnen eigenaren soms de keuze geven tussen een antibioticakuur (die goedkoper kan zijn, maar die minder gemakkelijk kan worden toegediend) of een enkele injectie met Convenia.

Het medicijn is niet zo zeer effectief als sommige andere antibiotica tegen sommige bacteriën (bijv. Pseudomonas), dus het is een beslissing voor de dierenarts of Convenia al dan niet een geschikte keuze is voor een bepaald geval.

Welke dosis Convenia wordt aan katten gegeven?

Convenia wordt aan dierenartsen verkocht als een poeder in een steriele fles: dit wordt tot een oplossing gemaakt door de toevoeging van een reconstitutie-oplossing. Dit moet in de koelkast worden bewaard en moet binnen 28 dagen worden gebruikt. De dosis per kat is gewichtsgebonden, met een snelheid van 0,1 ml per kg, subcutaan geïnjecteerd, meestal in het nekvel. Sommige katten (bijv. patiënten met nierfalen) kunnen een lagere dosis nodig hebben: dit is een oordeel dat de voorschrijvende dierenarts moet vellen.

Doseringstabel voor Convenia

Gewicht van het dier Toe te dienen volume
2 kg 0,2 ml
2,5 kg 0,25 ml
3 kg 0,3 ml
3,5 kg 0,35 ml
4 kg 0,4 ml
4,5 kg 0,45 ml
5 kg 0,5 ml
5,5 kg 0,55 ml
6 kg 0,6 ml
6,5 kg 0,65 ml
7kg 0,7 ml

Hoe lang duurt het voordat Convenia bij katten werkt?

Zoet, verlegen, creme, Brits, korthaar, kat,, leggen, kant, manieren., kijken

Het antibioticum wordt normaal gesproken binnen twee uur vanaf de injectieplaats in de bloedsomloop opgenomen en produceert hoge niveaus in de bloedbaan die twee weken aanhouden.

Dit langdurige effect wordt mogelijk gemaakt door de hoge mate van binding van het geneesmiddel aan eiwitten in de bloedbaan, waardoor het niet snel kan worden gemetaboliseerd en uitgescheiden op dezelfde manier als de meeste injecteerbare antibioticapreparaten.

Heeft Convenia bijwerkingen bij katten?

De meeste katten vertonen geen bijwerkingen na behandeling met Convenia, maar bijna alle medicijnen hebben een lange lijst met mogelijke bijwerkingen, en Convenia is niet anders. Dit is een van de redenen waarom veel geneesmiddelen alleen op recept verkrijgbaar zijn: dierenartsen moeten de geschiktheid van een product voor een bepaalde patiënt afwegen, rekening houdend met vele factoren, waaronder mogelijke bijwerkingen voor bepaalde individuele dieren.

Zogenaamde overgevoeligheidsreacties (zoals allergieën of auto-immuunproblemen) op Convenia kunnen voorkomen, maar ze zijn zeldzaam. Af en toe kunnen bloedcelafwijkingen worden gezien na hoge doses.

Bij katten zijn andere bijwerkingen van Convenia die zelden worden gezien braken, diarree, anorexia, lethargie, hyperactiviteit, ongepast urineren en milde verhogingen van lever- en nierenzymen (de lever metaboliseert Convenia, terwijl de nieren de bijproducten in de urine uitscheiden).

Andere zeer zelden geregistreerde bijwerkingen zijn speekselvloed, jeuk, reacties op de injectieplaats, zwelling van het gezicht, ataxie (onvastheid), tremoren, epileptische aanvallen en uitzonderlijk zelden de dood.

Het is gemakkelijk om je overmatig zorgen te maken bij het lezen van een lijst met mogelijke bijwerkingen zoals deze, maar er moet worden benadrukt dat Convenia al meer dan een decennium op grote schaal wordt gebruikt en een lange staat van dienst heeft op het gebied van volledige veiligheid in de zeer hoge meerderheid van de gevallen. Studies hebben aangetoond dat zelfs wanneer dosissnelheden van meer dan zeven keer normaal zijn gegeven, het medicijn goed wordt verdragen door katten.

Hoeveel kost Convenia?

Convenia wordt door dierenartsen alleen op recept gegeven, dus de toeleveringsketen bestaat uit fabrikant tot groothandel tot dierenkliniek.

De prijs die door dierenverzorgers voor Convenia wordt betaald, hangt af van de prijsstructuur die door elk van deze drie entiteiten wordt beheerd en varieert van locatie tot locatie. Als u zich zorgen maakt over de kosten van Convenia, moet u uw dierenarts om een schatting vragen voordat de injectie wordt toegediend.

Over het algemeen is Convenia waarschijnlijk duurder dan een gelijkwaardige antibioticakuur: er zou worden verwacht dat een premie van een bepaald type zou worden betaald voor het gemak van het niet hoeven geven van tweemaal daagse tabletten gedurende twee weken aan een onwillige kat.

Kosten van Convenia – Uitleg met fictieve sommen als voorbeeld
Fabrikant Groothandelaar Dierenarts
10,00 dollar 30% mark up betekent $ 13,00 30% mark up betekent $ 16,90

Is Convenia geschikt voor alle katten?

Convenia wordt veel gebruikt in de kattenpopulatie, met een paar voorwaarden.

  • Ten eerste wordt het normaal gesproken niet aanbevolen bij kittens jonger dan 8 weken.
  • Ten tweede is de veiligheid niet bewezen bij zwangere of zogende katten.
  • Ten derde moet een verlaagde dosis worden gegeven als katten met nierfalen worden behandeld.
  • Ten vierde, en uiteraard, mag het niet worden gegeven aan katten met bekende overgevoeligheid voor β-lactamantibiotica.
  • Convenia is veilig voor oudere katten, maar zoals eerder vermeld, is deze beslissing aan een dierenarts om te nemen in plaats van de eigenaar.

Zijn er nog andere nuggets van belangrijke informatie over Convenia?

De veterinaire gemeenschap verwelkomde Convenia toen het in 2007 werd gelanceerd: het won een “Easy To Give” -prijs van de iCatCare-website.

Convenia wordt nog steeds op grote schaal gebruikt en gewaardeerd door kattendierenartsen, waardoor een hoge mate van naleving van antibioticakuren wordt gewaarborgd (eigenaren geven mogelijk geen volledige kuur met tabletten vanwege problemen met het geven van tabletten aan hun huisdieren: dit is geen probleem met Convenia).

Convenia is geen wondermiddel en mag alleen worden gebruikt na zorgvuldige overweging door dierenartsen, maar het is een uitzonderlijk nuttige formulering die de antibiotica-armou van het veterinaire beroep aanzienlijk heeft verbeterdry voor kattenpatiënten.