Conjunctivitis bij katten, ook bekend als Cat Pink Eye

Kunnen katten roze ogen krijgen? Ja, dat kunnen ze – en het wordt conjunctivitis genoemd. Conjunctivitis bij katten is niet besmettelijk voor u, maar het is zeer besmettelijk voor andere katachtigen. Conjunctivitis is de meest voorkomende aandoening die de ogen van katten op een bepaald moment in hun leven beïnvloedt; dat gezegd hebbende, het komt vaker voor bij jongere katten dan bij oudere katten.

Wat is conjunctivitis precies?

Conjunctivitis is een ontsteking van de slijmvliezen (conjunctiva) aan de binnenkant van de oogleden van uw kat. Het bindvlies werkt als een beschermende wikkel rond de oogbol en helpt het oog te smeren. Het bindvlies bevat ook natuurlijke antilichamen die helpen bij het bestrijden van ooginfecties.

Wat veroorzaakt conjunctivitis bij katten?

De belangrijkste oorzaken van conjunctivitis zijn:

  • Virussen (bijv. Herpesvirus, calicivirus)
  • Bacteriën (bijv. Mycoplasma (Chlamydia))
  • Omgevingsfactoren (bijv. stof, pollen, irriterende stoffen, enz.)
  • Systemische ziekten (bijv. Kattenleukemie, FIV, enz.)

Dus, wat zijn tekenen van conjunctivitis bij katten?

Tekenen van conjunctivitis bij katten zijn onder meer:

  • Scheel
  • Roodheid van de binnenste oogleden
  • Aanwezigheid van afscheiding uit de ogen
  • Frequent knipperen
  • Verhoging van het derde ooglid
  • Gezwollen oogleden of weefsel rond het oog

Deze symptomen lijken erg op andere oorzaken van oogproblemen, zoals hoornvlieszweren (van een kattenkrab), hoornvliesperforatie (van ernstig letsel), uveïtis (bijv. Ontsteking van de binnenkant van het oog), glaucoom en meer. Dus ga bij twijfel zo snel mogelijk naar een dierenarts of een gecertificeerde veterinaire oogarts om de ogen van uw kat te laten controleren!

Welke katten krijgen conjunctivitis?

Als je onlangs een kat hebt geadopteerd, merk je misschien dat hij meer niest van een infectie van de bovenste luchtwegen (URI). Conjunctivitis kan een secundaire complicatie zijn van deze URI. Hoewel elke oudere kat conjunctivitis kan krijgen, wordt het vaker gezien bij katten die afkomstig zijn van reddingsorganisaties, asielen, catteries of andere omgevingen met meerdere katten. Immunosuppressieve katten, zoals katten met kattenleukemie (FeLV) of FIV (kitty AIDS), lopen ook een verhoogd risico. Als dierenarts zie ik het meer bij kittens en jonge katten, omdat oudere katten er vaak enige immuniteit voor ontwikkelen.

Hoe behandel je conjunctivitis bij katten?

Ernstige gevallen van URI kunnen ernstige hoornvlieszweren veroorzaken, die vergelijkbare tekenen vertonen als conjunctivitis. Uw dierenarts moet een fluoresceïnevlek doen (een niet-pijnlijke kleurstof die tijdelijk het oppervlak van het oog kleurt, op zoek naar bewijs van zweren of schade aan het hoornvlies). Bij ongecompliceerde gevallen van conjunctivitis omvat de behandeling meestal antibiotische zalf of oogdruppels die 3-4x / dag gedurende 2-3 weken moeten worden gegeven totdat de tekenen verdwijnen. In ernstige gevallen waarvan wordt vermoed dat ze verband houden met virale conjunctivitis, kunnen ook topische antivirale geneesmiddelen worden gebruikt. Wat nog belangrijker is, gebruik geen enkele vorm van oogmedicatie die niet aan uw kat is voorgeschreven zonder contact op te nemen met uw dierenarts, omdat bepaalde soorten (bijvoorbeeld die met steroïden) uw kat erger kunnen maken!

Notitie: Gebruik alstublieft niet uw eigen drievoudige antibiotische zalf op uw kat. Zelden kunnen katten een ernstige anafylactische reactie hebben op drievoudige antibiotische zalf. Erytromycine en andere tetracycline topische oftalmische medicijnen worden meestal gebruikt in plaats daarvan.

Hoe voorkom je conjunctivitis?

Omdat jongere of immunosuppressieve katten meer risico lopen, is het belangrijk om uw kat op de hoogte te houden van zijn of haar Vaccins. Dat komt omdat sommige van deze virale infecties kunnen worden voorkomen met vaccinatie. Ook door uw kat binnen houden (om het risico op infectieziekten te minimaliseren), kunt u conjunctivitis voorkomen. Als uw kat chronische infecties van de bovenste luchtwegen heeft en er gelijktijdige conjunctivitis van krijgt, is het de moeite waard het minimaliseren van de stress in het leven van je kat. Met andere woorden, sla het meenemen van je kat op roadtrips in het weekend over, omdat je kat meestal liever thuis is met een oppas!

Wat is de prognose voor conjunctivitis bij katten?

Als uw kat net is gediagnosticeerd met conjunctivitis, vrees dan niet. De prognose is gelukkig goed met de behandeling. Houd er rekening mee dat uw kat het mogelijk opnieuw kan krijgen als het niet volledig wordt behandeld voor de volledige duur of als een virus “recrudesces” of terugkeert. Herpesvirus – dezelfde die koortsblaasjes bij u veroorzaakt – kan zich in het lichaam verbergen en af en toe naar buiten komen tijdens stressvolle episodes, wat resulteert in levenslange infecties en mogelijke conjunctivitis.

Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat ‘roze ogen’ heeft. We willen niet dat uw kat in ongemak verkeert!