Waarom ruikt kattenplas zo slecht?

Er is misschien geen geur duidelijkerof duidelijk neuskriebelendan die van kattenurine. Maar waarom ruikt kattenplas zo erg? En waarom ruikt het zoveel erger dan hondenurine? Litter-Robot’s dierenarts Dr. Justine Lee weegt in de onderstaande video op dit penetrante mysterie.

Katten zijn woestijnwezens

Zoals Dr. Lee uitlegt, ruikt kattenplas zo slecht omdat katten zeer geconcentreerde urine hebben. Katten zijn afkomstig uit de woestijn en geëvolueerd om een grote hoeveelheid water uit hun urine te absorberen om hun hydratatie te behouden. Dit is ook de reden waarom je katten bijna nooit ziet drinkenze zijn zo effectief in het concentreren!

In haar boek Het is een Kattenwereld… Je leeft er gewoon inDr. Lee schrijft dat de lus van Henle van een kat (het deel van de nier dat resulteert in filtratie en concentratie) zo goed is in het uitpersen van elke laatste druppel opneembaar water dat deze concentratie de urine erg vies doet ruiken.

Honden kwijlen, katten… stinken?

Katten hebben ook veel sterkere geconcentreerde urine dan honden. De urine van honden is veel meer verdund, wat betekent dat het minder vies en minder geel van kleur is dan dat van katten. Het goede nieuws voor kattenouders is dat katten minder vaak plassen dan honden.

Hoe zich te ontdoen van kattenplasgeur

Geraakt worden door een vleugje kattenplasgeur ergens anders dan de kattenbak is licht angstaanjagend, omdat elke kattenouder weet hoe moeilijk het is om deze specifieke geur te verwijderen.

Als uw kat buiten de kattenbak urineert, zijn er een paar manieren om tot de oorzaak van het probleem te komen:

Maak de kattenbak vaker schoonof investeer in een zelfreinigende kattenbak!

Katten zijn kieskeurig over een schone kattenbak, vooral als ze delen met een katachtige broer of zus of twee. Houd er rekening mee dat je een kattenbak meer moet hebben dan het aantal katten in huisdus als je één kat hebt, moet je twee kattenbakken hebben en ze één keer per dag scheppen.

Een andere optie is om te investeren in de Nest-Robot, waarvan de gepatenteerde zelfreinigende cyclus zorgt voor een schoon bed van strooisel na elk gebruik. De Litter-Robot zeeft afval binnen enkele minuten en de koolstofgefilterde, volledig gesloten afvallade is ontworpen om onaangename geuren aanzienlijk te verminderen. Bovendien kunnen drie tot vier katten één Nest-Robot gebruiken!

Besteed aandacht aan veranderingen in hun omgeving

Uw kat kan buiten de kattenbak plassen vanwege een plotselinge verandering in zijn omgeving. Met andere woorden, je kat kan zijn angst op je wegnemen door te maken waar hij niet hoort te maken! Overweeg of er nieuwe stressoren in zijn leven zijn en hoe je zijn blootstelling aan deze mogelijke factoren kunt minimaliseren.

Castreren (en steriliseren!)

Mannelijke katten die niet zijn gefixeerd, hebben het toegevoegde effect van testosteron, waardoor hun urine nog viezer ruikt. Castreer uw kat voordat hij acht tot negen maanden oud is om deze extra stank te bestrijden en om gedragsproblemen zoals markeren of spuiten door het huis te minimaliseren.

Breng uw kat naar de dierenarts

Urineren buiten de kattenbak kan ook een symptoom zijn van een medisch probleem. Neem uw kat mee voor een snel onderzoek en een paar routinetests, zodat uw dierenarts een urineweginfectie, urinekristallen, nierziekte en diabetes kan uitsluiten.

Word vriendelijk met enzymreinigers

De meest effectieve manier om van kattenplasgeur af te komen, is met enzymreinigers (te vinden in dierenwinkels of online), die het zuur in kattenurine daadwerkelijk afbreken en tegelijkertijd helpen om van de geur af te komen. Deze reinigingsmiddelen bevatten natuurlijke enzymen en nuttige bacteriën om zich te ontdoen van de slechte bacteriën die de onaangename geuren veroorzaken. Zorg ervoor dat u het getroffen gebied royaal overgiet met enzymreiniger (in plaats van het licht te spuiten zoals de fles zou kunnen zeggen) en laat het 10-15 minuten zitten voordat u het dept.

Sommige mensen hebben ontdekt dat een mengsel van huishoudelijke ingrediënten zoals azijn, waterstofperoxide en zuiveringszout effectief zijn in het verwijderen van een urinevlek, maar vaak zal deze truc de geur van kattenplas slechts tijdelijk neutraliseren. Als het twijfelt, probeer dan beide soorten reinigers!