Cat Obesity Chart: Ontdek of uw kat zwaarlijvig is

zwaarlijvige kat

Hoe weet je of je kat zwaarlijvig is of een gezond gewicht heeft?

Het is moeilijk om richtlijnen te geven voor het gewicht van een kat, omdat de grootte van het lichaamsframe zo variabel kan zijn tussen individuen.

Het eenvoudigste antwoord om een gezond gewicht te behouden, is om een grafiek te gebruiken waarmee u een scoresysteem kunt gebruiken om de Body Condition Score (BCS) van uw huisdier te bepalen. Je kunt ook een rekenmachine zoals deze proberen.

Purina, het bedrijf voor dierenvoeding, was een van de eersten die het nut van deze grafieken benadrukte.

BCS-grafieken gebruiken een numerieke schaal om de lichaamsconditie van een kat te beoordelen. Een aantal verschillende aspecten van het lichaam van de kat worden beoordeeld en op basis van deze bevindingen wordt de kat gerangschikt van ofwel 1-5 of 1-9, waarbij het laagste getal het magerste is en het hoogste getal het meest zwaarlijvige. De ideale lichaamsconditie is het middengetal.

Obesitas grafiek bij katten

Er zijn twee belangrijke manieren om de lichaamsconditie van uw huisdier te evalueren:

Eerst een visuele beoordeling.

Kijk naar je kat van bovenaf, van opzij en van achteren.

Van bovenaf moet de borst van uw kat breder zijn dan zijn buik en moet zijn bekkengebied breder zijn dan zijn taille, waardoor een soort zandloper uiterlijk ontstaat.

Vanaf de zijkant moet de borst van uw kat breder zijn dan zijn buik, waardoor een soort wig of driehoekige vorm ontstaat.

Van achteren zou je de buik niet aan beide kanten moeten kunnen zien uitsteken.

Ten tweede, laat je handen over het lichaam van je kat gaan, zodat u een beoordeling kunt uitvoeren met behulp van fysieke aanraking.  Je moet de omtrek van de onderliggende botten kunnen voelen, maar ze moeten zich onder een dunne laag vet bevinden, in plaats van zichtbaar uit te steken. Als je de botten niet kunt voelen, betekent dit dat er te veel vet is dat ze bedekt.

Lees hieronder voor een gedetailleerde beschrijving van de verschillende lichaamsconditiescores, van dunste tot meest zwaarlijvige.

Uitgemergeld: De botten zijn van een afstand te zien, met ribben, wervelkolom en bekken die uitsteken. Er is geen vetbedekking en de spieren zijn zichtbaar minder omvangrijk dan normaal. Wanneer u het lichaam van uw kat voelt, zijn de botten heel gemakkelijk te voelen. Van bovenaf, van opzij en van achteren bekeken, is het duidelijk dat uw kat erg ondergewicht heeft, tot het punt dat hij skeletachtig dun is.

Zeer dun: De contouren van de ribben, wervelkolom en bekken zijn te zien als je naar je kat kijkt, en ze zijn heel gemakkelijk te voelen als je je hand op je huisdier legt. Uw kat heeft een zeer duidelijke taille van bovenaf en de buik is hoog weggestopt wanneer hij vanaf de zijkant kijkt. De spieren lijken onderontwikkeld.

Dun: De ribben zijn gemakkelijk te voelen wanneer u uw handen op de zij van uw kat legt, zonder overdreven vet. De botten van de wervelkolom en het bekken zijn te zien. De taille is heel duidelijk wanneer uw kat van bovenaf wordt bekeken.

Ondergewicht: De ribben kunnen gemakkelijk worden gevoeld en de taille is heel duidelijk wanneer de kat van bovenaf wordt bekeken. De buik lijkt weggestopt bij het kijken vanaf de zijkant.

Ideaal: U kunt de contouren van de ribben niet zien als u naar uw kat kijkt, maar ze kunnen gemakkelijk worden gevoeld wanneer uw handen op de zijkanten van uw kat worden geplaatst. Je voelt een fijne laag vet boven de botten. U kunt de taille van uw kat zien wanneer u van bovenaf kijkt, en de buik is weggestopt wanneer u vanaf de zijkant kijkt. Van achteren bekeken steekt de buik aan geen van beide kanten uit. De spierontwikkeling van uw kat is normaal.

Overgewicht: De ribben zijn voelbaar. maar het is duidelijk dat ze bedekt zijn met een laag kat. De taille is net van bovenaf zichtbaar. De buik is nog steeds weggestopt bij het bekijken vanaf de zijkant.

Zwaar: De ribben zijn moeilijk te voelen onder de vetbedekking. Er zijn zichtbare vetophopingen over de onderrug en over de basis van de staart. Er is geen zichtbare taille wanneer u uw kat van bovenaf bekijkt. De buik is niet meer weggestopt, waardoor de buik vanaf de zijkant afgerond lijkt. Bij het bekijken van achteren puilt de buik aan beide kanten uit.

Zwaarlijvig: Het is moeilijk om de ribben te voelen, zelfs als je stevig met je vingers drukt. Er is geen zichtbare taillelijn, zodat de lichaamscontour zich recht naar achteren uitstrekt van de ribben naar het bekken, of het kan zelfs aan beide zijden bol zijn. De buik is afgerond in plaats van opgetrokken en een pot-buikachtige vorm wordt gezien wanneer de kat van achteren wordt bekeken.

Lees ook: Kattenobesitas – Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Ernstig zwaarlijvig: De ribben zijn niet te voelen, zelfs niet als je heel stevig met je vingers drukt. Er is geen visible taille, en de lichaamscontour is convex, zelfs bijna bolvormig, van bovenaf bekeken. De buik is erg afgerond wanneer het vanaf de zijkant wordt bekeken, en een bolvormige, pot-buik contour wordt gezien wanneer de kat van achteren wordt bekeken.

Klik hier om onze kattengewichtcalculator te gebruiken en te bepalen of uw kat een gezond gewicht heeft.

Waarom zou u een kattenobesitastabel gebruiken?

Oorzaak van leververvetting Beeld

Overgewicht of obesitas kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een verhoogd risico op ziekte en overlijden.

Een van de belangrijkste aspecten van de verzorging van huisdieren is ervoor te zorgen dat dieren onder onze hoede een optimaal lichaamsgewicht behouden. In de westerse wereld komt obesitas angstaanjagend vaak voor.

Gewichtstoename kan langzaam en verraderlijk gebeuren. Tot tweederde van de huisdieren draagt extra gewicht en dieren met overgewicht of obesitas hebben een verhoogd risico op morbiditeit (ziek worden) en mortaliteit (vroegtijdig overlijden). Gecastreerde katten zijn meer geneigd om aan te komen en de meeste huiskatten worden tegenwoordig gecastreerd.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen die vaker van invloed zijn op katten met overgewicht en obesitas zijn diabetes, artritis, hartaandoeningen, artrose, hoge bloeddruk en huidaandoeningen.

Studies hebben aangetoond dat huiskatten die een gezond gewicht behouden een betere kwaliteit van leven hebben en aanzienlijk langer leven dan katten met overgewicht of obesitas.

Dus als u wilt dat uw kat zijn beste en langst mogelijke leven leidt, moet u ervoor zorgen dat hij zo dicht mogelijk bij zijn ideale lichaamsgewicht komt. Katten met overgewicht moeten worden aangemoedigd om een veilig programma voor gewichtsverlies uit te voeren.

Katten, als obligate carnivoren, hebben een uniek type metabolisme, wat betekent dat gewichtsverlies zorgvuldig moet worden gepland: als een dikke kat plotseling stopt met eten, hetzij door de beperking van de voedselvoorziening of door een speciaal soort voedsel te krijgen dat ze niet leuk vinden, kunnen ze lijden aan een gevaarlijke aandoening die hepatische lipidose wordt genoemd.

Diergeneeskunde heeft geleerd dat de beste manier om katten te helpen met gewichtsbeheersing is om zorgvuldige dieetaanpassingen (bijvoorbeeld droogvoer of natvoer met weinig koolhydraten) te combineren met verhoogde fysieke activiteit. Kattenobesitas kan het beste worden aangepakt door samen te werken met uw lokale DVM-dierenarts, met nauwlettende monitoring van het welzijn en de lichaamsmassa / lichaamsvet gedurende weken en maanden.

Veelgestelde vragen

Bij welk gewicht is een kat zwaarlijvig?

Het precieze gewicht voor een kat om als “zwaarlijvig” te worden geclassificeerd, varieert sterk: een kat met een klein frame kan zwaarlijvig zijn met 5 kg (11 lbs), terwijl een grote ingelijste kat erg dun kan zijn met 5 kg, maar zwaarlijvig met 10 kg (22 lbs). Deze variatie is de reden waarom het zo belangrijk is om een individuele beoordeling van de lichaamsconditie van uw kat uit te voeren.

Hoe lang leven zwaarlijvige katten?

De levensduur van een kat is zeer variabel, dus het is onmogelijk om deze vraag nauwkeurig te beantwoorden. Het is echter veilig om te zeggen dat zwaarlijvige katten gemiddeld niet zo lang leven als katten met een normale gezonde lichaamsconditie.