Acupunctuur voor katten: wat u moet weten

Acupunctuur is een praktijk van traditionele Chinese diergeneeskunde die al duizenden jaren wordt gebruikt voor dieren en mensen. Dit type oosterse geneeskunde is door velen in de westerse cultuur op weerstand gestuit, maar wordt de laatste tijd steeds populairder als middel om onze huisdieren te behandelen.

Deze therapie omvat het inbrengen van kleine dunne steriele acupunctuurnaalden in specifieke acupunctuurpunten, aangeduid als acupunten, op het lichaam om een therapeutisch of genezend effect te veroorzaken. Deze praktijk kan worden gebruikt om veel verschillende aandoeningen en kwalen bij katten te behandelen.

Wat is acupunctuur?

Hand-uitvoeren van acupunctuur

Acupunctuur is een behandeling die bedoeld is om therapeutische effecten te bieden voor specifieke organen en lichaamssystemen.

Acupunctuur is een zeer veilige medische behandeling wanneer deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde beoefenaar. Het is een oude behandeling waarbij zeer kleine, fijne, steriele naalden in specifieke acupunten op het lichaam worden ingebracht.

Deze acupunten bevinden zich op kanalen, of meridianen, die langs het lichaam lopen. De meridianen hebben betrekking op de verschillende systemen in het lichaam van het dier en door naalden op deze punten te plaatsen, wordt het zenuwstelsel gestimuleerd, waardoor een therapeutische werking op specifieke organen en lichaamssystemen ontstaat.

Modern onderzoek vertelt ons dat zich op deze acupunten een hoge dichtheid van vrije zenuwuiteinden, mestcellen, kleine bloed- en lymfevaten bevindt.

Wanneer het acupunt wordt gestimuleerd met de naald, veroorzaakt het een afgifte van chemicaliën zoals bèta-endorfines, serotonine en andere neurotransmitters die een effect hebben op de hersenen. Dit kan pijnverlichting en andere systemische effecten in het lichaam veroorzaken.

Traditionele Chinese geneeskunde herkent een levenskracht of vitale energie genaamd Qi (uitgesproken als “chee”). In gezondheid stroomt Qi in balans door het lichaam, maar dit evenwicht kan worden verstoord door ziekte of pijn. Pijn is een soort blokkade in de stroom van Qi. Acupunctuur op bepaalde acupunten kan helpen Qi te deblokkeren en het lichaam helpen genezen en het normale evenwicht herstellen.

Soorten acupunctuur

Kat die elektro-acupunctuur krijgt

Er zijn verschillende soorten acupunctuur beschikbaar, waaronder elektro-acupunctuur, die elektrische stimulatie levert om een diepere respons te creëren.

Er zijn verschillende soorten acupunctuur die bij katten kunnen worden gebruikt.

 • Droge naald techniek: Deze techniek omvat het gebruik van zeer kleine steriele naalden die op acupunten worden ingebracht. Het is de basisvorm van acupunctuur en hoewel fundamenteel, is het zeer effectief.
 • Elektro-acupunctuur: Dit omvat het gebruik van dezelfde naalden als dry needling, maar omvat elektrische stimulatie door een elektroacupunctuureenheid (vergelijkbaar met een tens-eenheid), om een diepere respons te bieden. Speciale snoeren zijn verbonden met de naalden op het lichaam en elektrische impulsen worden er doorheen gestuurd, mits een diepere respons. Sommige katten tolereren geen elektroacupunctuur omdat het te veel stimulatie is voor een gevoelige katachtige. Het is geen ideale behandeling voor katten die agressief, extreem opgewonden of intens nerveus zijn op het kantoor van de dierenarts.
 • Aqua-acupunctuur: Omvat het injecteren van een steriele vloeistof (vaak vitamine B of het eigen bloed van het dier) in een acupunctuurpunt om een langduriger effect te bieden. Dit is een geweldige behandelingskeuze voor katten die het niet verdragen om de hele behandeling met de naalden erin te zitten.
 • Hemo-acupunctuur: Omvat het bloeden van een kleine hoeveelheid bloed vanaf een specifiek punt. Dit wordt vaak beoefend voor overmatige hitteomstandigheden.
 • Laser-acupunctuur: Omvat het gebruik van een niet-chirurgische laser om een acupunt te stimuleren. Deze techniek is ook erg handig bij dieren die naalden niet goed verdragen. Het is een niet-invasieve procedure zonder naalden.

Wie kan katten behandelen met acupunctuur?

schattige kat ontspannen

Het bieden van een speciale ruimte voor uw kat om te rusten kan gezondere slaapgewoonten aanmoedigen.

De meeste katten verdragen acupunctuurbehandelingen goed, als ze worden gedaan door een ervaren dierenarts die gekwalificeerd is om acupunctuur te beoefenen. Dierenartsen moeten aanvullende cursussen volgen en klassikale en hands-on training volgen om de basisprincipes van acupunctuur te leren en te oefenen.

Zodra een dierenarts deze cursussen volgt, kunnen ze beginnen met het behandelen van patiënten. Veel dierenartsen zullen meer geavanceerde training, stages en schrijfcases voltooien om een gecertificeerde veterinaire acupuncturist (CVA) te worden.

Er zijn veel andere certificeringen die werken met veterinaire acupunctuur en dierenartsen in staat stellen om katten en andere dieren op een meer holistische manier te behandelen. Sommige van deze andere modaliteiten zijn kruiden geneeskunde, tui-na (massage), chiropractie (medische manipulatie) en voedingstherapie.

Waar wordt acupunctuur voor gebruikt bij katten?

Acupunctuur toepassingen voor katten

Acupunctuur kan worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder pijn, musculoskeletale aandoeningen, nierziekte en meer.

Acupunctuur is effectief gebruikt om veel verschillende aandoeningen bij katten te behandelen. Het wordt meestal gebruikt voor de behandeling van pijn, musculoskeletale aandoeningen en verwondingen, nierziekte en gastro-intestinale ziekten.

Acupunctuur kan echter worden gebruikt om veel meer aandoeningen bij katten te behandelen. Houd er rekening mee dat acupunctuur meestal niet de enige behandeling is die een kat nodig heeft om een bepaalde ziekte te behandelen.

Acupunctuur wordt vaak gecombineerd met veranderingen in dieet en goede voeding, kruidengeneesmiddelen en supplementen, moderne medicijnen en supplementen en andere behandelingen en procedures zoals aangegeven.

Hier is een overzicht van enkele van de meest voorkomende kattenaandoeningen behandeld met acupunctuur.

 • PijnbestrijdingEr zijn veel verschillende soorten pijn die kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan aandoeningen, van verwondingen tot ziekte. Pijn kan chronisch zijn, al vele weken of langer aan de gang zijn, of acuut wanneer een blessure net is gebeurd. Er zijn specifieke acupunctuurpunten voor pijnverlichting die meestal worden gecombineerd met acupunten voor het meer specifieke probleem. Algemene pijn, spierpijn, rugpijn en andere soorten pijn kunnen allemaal worden behandeld met acupunctuur.
 • Musculoskeletale aandoeningen: Niet alleen is de behandeling van pijn opgenomen in deze categorie, maar meer specifieke aandoeningen worden aangepakt, zoals spierblessures (verrekkingen en verstuikingen), spierspasmen, rugpijn, artrose, degeneratieve gewrichtsaandoeningen, postoperatieve pijn en genezingsondersteuning, en meer.
 • Neurologische aandoeningen: Tussenwervelschijfziekte, epileptische aanvallen en zenuwverlamming zijn enkele aandoeningen die kunnen worden behandeld met acupunctuur.
 • Gastro-intestinale aandoeningenKatten hebben vaak problemen met hun gastro-intestinale systemen, zoals diarree, braken, inflammatoire darmziekte (IBD) en constipatie. Deze aandoeningen kunnen allemaal worden ondersteund met acupunctuurbehandelingen.
 • Zorg rond het levenseinde: Kwaliteit van leven en hospicezorg zijn dingen waar katteneigenaren onvermijdelijk mee te maken hebben als hun kat oud wordt. De zorg voor een oudere of oudere kat kan gemakkelijker worden met acupunctuurbehandelingen om hun immuunsysteem te ondersteunen, pijn te beheersen en te helpen met eetlust en andere problemen met betrekking tot geriatrische katten.
 • Chronische ziekten: Huidaandoeningen, astma, hoest, nierziekte, leverziekte en hyperthyreoïdie zijn allemaal veel voorkomende chronische ziekten die bij katten worden aangetroffen. Acupunctuur kan helpen de onderliggende oorzaken van deze ziekten aan te pakken en katten te ondersteunen tijdens hun behandelingen. Chronische nierziekte is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij katten. Deze katten hebben vaak een verminderde eetlust, spierverlies, gewichtsverlies en braken. Acupunctuur kan helpen hun lichaam te ondersteunen bij het omgaan met deze veel voorkomende chronische aandoening.
 • Kanker: Er zijn vele soorten kanker die te vinden zijn in onze katachtige vrienden. Hoewel acupunctuur niet noodzakelijkerwijs de kanker kan laten verdwijnen, is het nuttig bij het ondersteunen van pijn, eetlust en andere veel voorkomende bijwerkingen van deze vreselijke aandoening.

Kort overzicht van acupunctuurpunten voor katten

Acupunctuurpunten

Er zijn veel acupunctuurpunten rond het lichaam, elk gerelateerd aan een bepaald lichaamssysteem. De locatie van de acupunctuurbehandeling van uw kat hangt af van hun diagnose.

Er zijn 12 hoofdparen of kanalen waar zich een verzameling acupunctuurpunten bevindt. Elk paar bevindt zich aan weerszijden van het lichaam. Elk kanaal is gerelateerd aan een bepaald lichaamssysteem en het aantal punten per kanaal varieert. Er zijn verschillende speciale kanalen die niet gekoppeld zijn en ook belangrijke punten bevatten.

Acupunten worden zowat overal op het lichaam gevonden, rond het hoofd en gezicht, langs de rug, op de benen en poten, langs de zijkanten en onderbuik, helemaal tot aan de punt van de staart.

De punten die voor de behandeling worden geselecteerd, zijn afhankelijk van de diagnose van de kat, die meestal wordt aangeduid met een Chinees patroon dat verband houdt met overmaat, tekort, yin, yang, qi, vocht of warmte.

Hoe krijg je kattenacupunctuur?

Zoals eerder vermeld, wanneer u op zoek bent naar iemand om uw kat te behandelen met acupunctuur, is het belangrijk om een gekwalificeerde dierenarts te zoeken met ervaring in het behandelen van katten.

Zodra u een dierenarts heeft gevonden die ervaring heeft met het behandelen van katten met acupunctuur, en u zich op uw gemak voelt bij hen, maakt u een afspraak voor behandeling. De dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren en zal alle noodzakelijke diagnostiek implementeren, zoals bloedonderzoek of röntgenfoto’s, om te helpen bij hun diagnose.

Wanneer een diagnose is vastgesteld, zal de dierenarts een behandelplan opstellen. Dit omvat het aantal acupunten, welk specifiek acupunt te gebruiken, hoeveel behandelingen nodig zijn en hoe lang de behandelingen moeten zijn.

Elke acupunctuurbehandeling is geïndividualiseerd voor elke kat en hun specifieke ziekte, aandoening of de klacht van de eigenaar. Er is geen “one size fits all” acupunctuurbehandeling. De behandeling kan ook afhangen van het gedrag en het tolerantieniveau van de kat.

Acupunctuursessies kunnen dagelijks, wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of indien nodig worden gedaan. Soms worden resultaten onmiddellijk gezien, terwijl andere keren (zoals bij chronische aandoeningen) het verschillende behandelingen kan duren om een verschil op te merken. Een veel voorkomende aanbeveling is om 3-5 behandelingen toe te staan voordat u een groot effect opmerkt. Over het algemeen wordt één tot twee behandelingen per week gedurende enkele weken aanbevolen. Elke behandeling kan 10-30 minuten duren.

Wanneer de dierenarts de naalden plaatst, kan de kat een klein gevoel voelen zoals een prik, kieteling, tinteling of warmte als reactie op het activeren van het acupunt. Sommige punten kunnen gevoeliger zijn en een meer merkbare reactie opleveren dan andere. Nadat de naalden zijn geplaatst, ontspant de kat zich meestal in een mooie rustige kamer tijdens de behandeling.

Conclusie

Het maakt niet uit welke aandoening of ziekte uw kat heeft, het is de moeite waard om acupunctuur te overwegen als onderdeel van de behandeling van uw kat. Praat met uw dierenarts over het al dan niet beoefenen van acupunctuur of zou een dierenarts kunnen voorstellen die dat wel doet. Acupunctuur is een zeer veilige en effectieve behandelingsmethode voor katten.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost acupunctuur voor katten?

De kosten van acupunctuur variëren sterk, afhankelijk van in welk deel van het land of de wereld u woont, hoeveel veterinaire acupuncturisten er in uw omgeving zijn en het type dierenartsenpraktijk. De kosten kunnen variëren van $ 25 tot $ 200.

Wie kan acupunctuur uitvoeren op dieren?

Een dierenarts met een speciale opleiding in acupunctuur kan acupunctuur uitvoeren bij dieren. Hoewel de dierenarts geen gecertificeerde veterinaire acupuncturist hoeft te zijn, moeten ze de specifieke training en het begrip van acupunctuur hebben. Een gecertificeerde veterinaire acupuncturist is een dierenarts die een aanvullende intensieve opleiding in acupunctuur heeft voltooid.

Wat is het primaire gebruik van acupunctuur bij de behandeling van huisdieren?

Er zijn veel toepassingen voor acupunctuur bij de behandeling van huisdieren, en katten in het bijzonder. De meest voorkomende aandoeningen die met acupunctuur worden behandeld, zijn musculoskeletale aandoeningen, verwondingen, pijn, gastro-intestinale ziekten, neurologische ziekten en chronische aandoeningen zoals nier- of leveraandoeningen.

Waar wordt acupunctuurtherapie voor gebruikt?

Acupunctuurtherapie wordt gebruikt voor het beheersen van ziekte, ziekte en verwondingen. Het wordt vaak gecombineerd met andere moderne of oude therapieën zoals massage, chiropractie, medicijnen, voeding, kruiden, operaties en andere procedures.