Bloed in kattenurine (hematurie): oorzaken, symptomen, &behandeling

Als uw kat is begonnen met het plassen van bloed (officieel ‘hematurie’ genoemd), is het waarschijnlijk dat u zich zorgen maakt. U moet weten wat plassend bloed kan betekenen, hoe u urinewegproblemen bij katten moet behandelen en wanneer u contact moet opnemen met de dierenarts, zodat u uw kat de beste zorg kunt geven.

Snel overzicht: Bloed in kattenurine (hematurie)Oorzaken van bloed in kattenurine

Het urinewegstelsel van uw kat begint bij de nieren. Urine die hier wordt geproduceerd, beweegt door de urineleiders en wordt opgeslagen in de blaas totdat deze door de urethra en in de lade wordt geleegd.

Er kunnen dingen misgaan met elk deel van dit systeem om bloed in de urine van uw kat te veroorzaken. De meest voorkomende problemen komen voor in de lagere urinewegen (de blaas en urethra) en vormen een spectrum van ziekten die ‘Feline Lower Urinary Tract Disease’ of ‘FLUTD’ worden genoemd.

De nieren en urineleiders

Oorzaken van hoge bloeddruk bij katten

Een aantal problemen kan een hoge bloeddruk bij katten veroorzaken, waaronder

De nieren en urineleiders zijn een zeldzame oorzaak van kattenbloedingen. Nieren die lijden aan falen kunnen bloeden, vooral wanneer de kat ook een hoge bloeddruk heeft. Katten kunnen ook last hebben van nier- en urinewegumoren. In vergelijking met hematurie uit de blaas of urethra is bloeding uit de nieren en urineleiders zeldzaam.

De blaas

De meeste mogelijke oorzaken van bloed in de urine van uw kat gebeuren in de blaas en kunnen blaastumoren, blaasontstekingen en blaasstenen omvatten. De meest voorkomende oorzaak van bloed uit de blaas is echter Feline Idiopathic Cystitis, of ‘FIC’.

Katachtige idiopathische cystitis kan pas echt worden gediagnosticeerd als alle andere oorzaken van cystitis zijn uitgesloten, maar het wordt vaak verondersteld bij jonge en anderszins gezonde katten omdat het zo vaak voorkomt.

We weten nog niet helemaal waarom het gebeurt, maar we weten wel een aantal dingen- het lijkt verband te houden met stress en komt vaker voor bij binnen, te zware, vrouwelijke katten op een droog dieet. Bij FIC zijn de cellen van de blaaswand meestal defect en hebben ze te weinig glycosaminoglycanen om goed te werken. En stress zorgt ervoor dat zenuwen in de blaas worden gestimuleerd om neurotransmitters vrij te maken die ontstekingen verhogen.

Blaasontstekingen komen wel voor bij katten, maar veel minder vaak. Normale kattenurine is geen goede plek voor bacteriën om te gedijen, dus een infectie heeft vaak een onderliggende oorzaak zoals diabetes of nierziekte, waarbij de urine wordt veranderd ten gunste van de bacteriën.

Stenen en kristallen kunnen zich ook vormen in de blaas van uw kat.

Terwijl kristallen zonder schade passeren, kunnen stenen grote irritatie en ontsteking veroorzaken en de weg vrijmaken voor een ernstigere infectie. De oorzaak van blaasstenen is niet volledig begrepen, maar een combinatie van voedingsfactoren (zoals diëten met een hoog mineraalgehalte), een sedentaire levensstijl, obesitas en concentratie van urine kan leiden tot ziekte.

De Urethra

Oorzaken van bloed in kattenurine

Bloed in kattenurine wordt meestal veroorzaakt door problemen in de lagere urinewegen (van de blaas tot de urethra), maar het kan ook afkomstig zijn van de nieren en urineleiders.

De urethra is de buis die de blaas van uw kat met de buitenwereld verbindt, daarom heeft alles wat er misgaat met de blaas meestal ook invloed op de urethra.

De meest voorkomende dingen die misgaan met de urethra zijn ontstekingen veroorzaakt door FIC of door de beweging van blaasstenen of ‘urolieten’. Infecties zijn ook mogelijk, maar net als bij blaasontsteking is urethrale infectie zeldzaam.

De plasbuis kan ook geblokkeerd raken door een steen (en/of door een ‘prop’ slijm bij de kater), waardoor de urinestroom helemaal stopt. Dit is een noodgeval en uw kat zal zich waarschijnlijk erg ongemakkelijk voelen, overspannen, huilen en de bak bezoeken, maar niets produceren. Een ‘geblokkeerde’ kat kan binnen een paar uur fataal worden, dus als u deze tekenen ziet, moet u zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde open dierenarts bezoeken.

Wat te doen als uw kat bloed in zijn urine heeft?

Als u merkt dat uw kat bloed in zijn urine heeft, is het tijd om met uw dierenarts te praten. Indien mogelijk moet u een monster van de urine krijgen om te nemen voor testen.

Dit kan door gebruik te maken van een speciale niet-absorberende kattenbakvulling. Als alternatief, als uw kat in bad of op een tegelvloer heeft geplast, kunt u hem misschien opzuigen met een pipet of spuit. Als u geen monster kunt krijgen, hoeft u zich geen zorgen te maken- uw dierenarts kan er misschien een voor u krijgen.

Probeer binnen de komende 24 uur een afspraak te maken, omdat veel aandoeningen die bloed in de urine van katten veroorzaken pijnlijk zijn.

Uw dierenarts zal uw kat willen onderzoeken en zijn blaas willen voelen. Als dit de eerste is zodra uw kat dit probleem heeft gehad, moeten u en uw dierenarts bespreken of ze verder moeten onderzoeken of dat ze de behandeling voor FIC moeten uitproberen. Of dit gepast is, hangt af van de leeftijd, het geslacht en andere symptomen van uw kat.

Verder onderzoek omvat waarschijnlijk urinetests, echografie-onderzoeken, bloedonderzoeken en zelfs röntgenfoto’s.

Behandeling voor urinewegaandoeningen

Behandeling voor bloed in kattenurine

Het behandelen van bloed in de urine van uw kat moet de onderliggende oorzaak van de hematurie aanpakken. Voor katten met een urethrale blokkade is de behandeling dringend en omvat katheterisatie.

De exacte behandeling die uw kat ondergaat, hangt af van hun symptomen en de uiteindelijke diagnose. Voor de meest voorkomende oorzaak, blaasontsteking, is er geen specifieke behandeling. In plaats daarvan worden de symptomen onder controle gehouden met behulp van ontstekingsremmers.

Kruidensupplementen zijn beschikbaar die de blaaswand kunnen helpen, maar de meeste van deze hebben weinig klinisch bewijs om hun gebruik te ondersteunen. Aangezien FIC wordt geassocieerd met stress, kunnen kalmerende supplementen ook van nut zijn.

Natuurlijk, als uw kat lijdt aan een ander type urinewegaandoening, kan de behandeling verschillen. Katten met infecties hebben bijvoorbeeld antibiotica nodig, evenals behandeling voor de onderliggende oorzaak. Katten met urinestenen hebben mogelijk een speciaal dieet nodig om de kristallen in de urine te verminderen en deze stenen moeten mogelijk operatief worden verwijderd.

Katten met een geblokkeerde urethra zullen dringend moeten worden ‘gedeblokkeerd’, door onder algehele verdoving een urinekatheter te passeren. En katten met blaastumoren kunnen chemotherapie of een operatie als optie hebben, hoewel of dit geschikt is voor uw kat een beslissing is die u en de dierenarts samen moeten nemen.

In alle gevallen is het verhogen van de waterinname van uw kat een belangrijk onderdeel van de behandeling. U kunt dit doen door uw kat over te schakelen op natvoer, door water toe te voegen aan het droogvoer van uw kat en door het drinken aan te moedigen met behulp van een verscheidenheid aan kommen en fonteinen verspreid over het huis.

Lees meer: Hoeveel water moet een kat drinken?

Er is nieuw bewijs dat suggereert dat ‘watersupplementen’ ook de hydratatie bij katten kunnen verhogen, dus dat is iets om in de toekomst op te letten.

Conclusie

Urinewegaandoeningen komen veel voor bij katten. Hoewel alle delen van het urinewegstelsel kunnen worden aangetast, is de meest voorkomende oorzaak van bloed in de urine idiopathische cystitis of FIC. Katten met FIC zijn gevoelig voor terugkerende aanvallen en het kan pijnlijk zijn. Het kennen van de tekenen en weten wanneer u uw kat naar de dierenarts moet brengen, is de sleutel tot het bestrijden van deze pijnlijke aandoening.

Veelgestelde vragen

Wat betekent bloed in de urine van mijn kat?

Bloed in de urine van uw kat kan een infectie, ontsteking, blaasstenen, een blaastumor of een andere vorm van urinewegaandoeningen betekenen. Het moet worden onderzocht door een dierenarts om erachter te komen wat er mis is.

Is een kat die bloed plast een noodgeval?

Een kat die bloed plast is dringend, maar geen noodgeval, zolang ze maar goed op zichzelf blijven. Het kan gevaarlijk zijn als het onbehandeld blijft en het is waarschijnlijk pijnlijk, dus ze moeten binnen 24 uur naar de dierenarts gaan. Als uw kat echter stopt met plassen en op enig moment begint te persen, moet dit als een noodgeval worden gezien.

Hoe behandel je een urineweginfectie bij een kat?

Urineweginfecties moeten worden behandeld met antibiotica van uw dierenarts. Het is echter belangrijk om te onthouden dat veel problemen die op een urineweginfectie lijken dat misschien niet zijn, omdat urineweginfecties zeldzaam zijn bij katten. Daarom mogen antibiotica alleen worden gegeven als de urine van uw kat aanzienlijke aantallen bacteriën bevat.

Is katten-urineweginfectie een noodgeval?

Een urineweginfectie is geen noodgeval bij katten. Het moet echter binnen 24 uur worden gezien, omdat het waarschijnlijk ongemakkelijk is. Als uw kat stopt met plassen en begint te persen en joggen, vooral als uw kat een reu is, dan is het een noodgeval en moet u de dichtstbijzijnde open dierenkliniek bellen voor advies.