Botkanker bij katten (osteosarcoom): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

botkanker bij katten uitgelichte afbeelding

Snel overzicht: Botkanker bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Zwelling van de ledemaat, mank lopen, pijn, slechte eetlust, lethargie,
medische dossiers
Diagnose: Röntgenfoto’s, biopsie, nucleaire scintigrafie, PET-CT, bloedonderzoek
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie: Nee (hoewel chemotherapie soms een optie kan zijn)
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Chirurgische amputatie van een aangedane ledemaat. Anders bestraling van een aangetast lichaamsdeel. Chemotherapie komt soms voor, maar kan worden besproken. Ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie.
thuis
Huismiddeltjes:Nee

Wat is botkanker bij katten?

Het is belangrijk om de terminologie te begrijpen als het gaat om kanker bij honden en katten, net als bij mensen: dergelijke ziekten hebben een universele taal die wordt gedeeld tussen soorten.

 • Kanker” is de medische term die wordt gebruikt om een agressieve vorm van neoplasie (van het Grieks voor “nieuwe cellen”) of tumor (van het Latijn voor “een zwelling”) te beschrijven.
 • Neoplasie (of tumoren) een ziekteproces beschrijven waarbij een groep abnormale cellen ergens in het lichaam zich op een ongecontroleerde manier begint te vermenigvuldigen, waardoor een groei of zwelling ontstaat die uit deze abnormale cellen bestaat. Deze cellen kunnen zich bijna overal in het lichaam ontwikkelen, van bijna elk type cel.

Lees meer: Kanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Neoplasie/tumoren zijn onderverdeeld in goedaardige typen en kwaadaardige typen. Kanker is de term die wordt gebruikt om kwaadaardige neoplasie of kwaadaardige tumoren te beschrijven.

 • Goedaardige neoplasie/tumoren verspreiden zich niet naar andere delen van het lichaam en dringen niet binnen in het omliggende weefsel, dus ze zijn relatief gemakkelijk te behandelen en te genezen. Meestal is chirurgische excisie alles wat nodig is.
 • Daarentegen, maligne neoplasie/tumoren, ook bekend als kanker, hebben de neiging om zich via de bloedbaan en het lymfesysteem naar andere delen van het lichaam te verspreiden (zogenaamde “metastase”), ze hebben de neiging om aangrenzende lymfeklieren en weefsels binnen te dringen en ze zijn meestal moeilijk te behandelen en te genezen. Chirurgische excisie is vaak niet genoeg.

Wanneer het botcellen zijn die op deze manier kwaadaardige neoplasie / tumoren ontwikkelen, staat dit bekend als botkanker. Botkanker kan primair of secundair zijn.

 • Primaire botkanker of primaire bottumoren beschrijf de situatie waarin de kanker zich voor het eerst ontwikkelt in de cellen van het bot zelf. Er zijn verschillende mogelijke cellen van oorsprong: botcellen (osteosarcoom), kraakbeencellen (chondrosarcoom), vezelige weefselcellen (fibrosarcoom), beenmergcellen (hemangiosarcoom) of soms andere cellen (zoals plaveiselcelcarcinoom, binnendringend botweefsel). De eerste van deze – osteosarcoom (afgekort tot OSA), vormt tot 80% van de gevallen van botkanker. De andere weke delen sarcomen zijn de volgende meest voorkomende groep.
 • Secundaire botkanker betekent dat de kanker elders in het lichaam begint en zich verspreidt (uitzaait) naar de botten. Dit komt minder vaak voor dan primaire botkanker.

Primaire botkanker kan uitzaaien (verspreiden naar elders in het lichaam, zoals naar de longen), maar metastaseren gebeurt niet zo vaak bij katten (5 – 10% van de gevallen) als bij honden (meer dan 90% van de gevallen).

Ongeveer de helft van de gevallen van botkanker beïnvloedt het “appendiculaire skelet”, wat de lange botten van de ledematen betekent, terwijl de andere helft het “axiale skelet” beïnvloedt, wat de schedel betekent (vooral de mond, zoals de onderkaak of onderkaak) en de wervelkolom. De meest aangetaste beenderen van ledematen zijn distale dijbeen (onderste dijbeen), proximaal scheenbeen (bovenste scheenbeen), opperarmbeen (bovenbeen van het voorbeen) en de cijfers (tenen).

Botkanker is meestal een ziekte van katten van middelbare leeftijd of oudere katten, met tekenen die meestal beginnen rond de leeftijd van 9 jaar. De incidentie van primaire botkanker is ongeveer 3 – 5 katten in een populatie van 100.000 katten.

Symptomen van botkanker bij katten

Kat kijkt omhoog

De symptomen van botkanker bij katten zijn fysieke zwelling, kreupelheid, een abnormale gang en algemene onwelheid.

Botkanker veroorzaakt een abnormale zwelling in het aangetaste deel van het skelet. Botkanker veroorzaakt een aantal tekenen van onwelzijn, om twee belangrijke redenen.

 • De kanker veroorzaakt pijn
 • De fysieke zwelling van de kanker veroorzaakt mechanische problemen (physisch in de weg staan van de normale functie).

Klinische symptomen opgemerkt door eigenaren omvatten de fysieke zwelling zelf, evenals kreupelheid, een abnormale gang en algemene onwelheid bij de getroffen kat. Aangetaste katten kunnen saai, onaantrekkelijk en traag worden om zich te verplaatsen.

Vaak is de kreupelheid ernstig, waarbij de kat weigert de aangedane ledemaat op de grond te plaatsen. Als de botkanker in de mond zit, wil de kat misschien helemaal niet eten. Gewichtsverlies is een veel voorkomend teken.

Diagnose van botkanker bij katten

Als uw DVM-dierenarts vermoedt dat uw kat botkanker kan hebben, kunnen de volgende stappen worden genomen en op een bepaald moment in het proces kan een verwijzing naar een veterinaire oncoloog worden aanbevolen.

Gedetailleerde geschiedenis

kattencontrole

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven van uw kat bespreken. Er zijn andere redenen waarom katten vergelijkbare tekenen van botkanker kunnen ontwikkelen, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden. Voorbeelden zijn botinfecties, verwondingen en gevechten.

Als voorbeeld van hoe complex dit kan zijn, kan een eigenaar denken dat zijn kat een bot heeft gebroken bij een klein ongeluk. Botkanker kan echter de structuur van de botten verzwakken, wat leidt tot een soort gebroken bot dat bekend staat als een pathologische fractuur.

In dergelijke gevallen wordt pas duidelijk dat het bot verzwakt was door de kanker voordat de breuk plaatsvond.

Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren en andere oorzaken van de tekenen die worden vertoond uitsluiten.

Routine bloedonderzoek en ander laboratoriumwerk

Uw dierenarts kan bloedonderzoek voorstellen, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen, om te bevestigen dat er geen andere onderliggende ziekte is die uw kat treft. Urineonderzoek kan ook worden uitgevoerd.

Biochemische veranderingen in het bloed, waaronder verhoging van het alkalische fosfatase (AlkP) enzym, kunnen worden gezien als een kat lijdt aan botkanker.

Diagnostische beeldvorming

 • Röntgenfoto’s: Röntgenfoto’s van het getroffen gebied zijn de sleutel tot het stellen van een voorlopige diagnose van botkanker. Een onderscheidend patroon van radiografische veranderingen wordt gezien, waaronder zogenaamde “lysis” (zwartgeblakerde gebieden die wijzen op vernietiging van botgebieden) en verhoogde witte gebieden die wijzen op abnormale nieuwe botvorming veroorzaakt door kankerweefsel.
  Soms kunnen deze veranderingen moeilijk te onderscheiden zijn van andere ziekteprocessen (zoals bacteriële of schimmelinfecties van het bot) en kunnen andere tests worden voorgesteld om de diagnose te bevestigen.
 • Nucleaire Scintigrafie: botscans kunnen een gevoelig hulpmiddel zijn voor het detecteren van gebieden met actieve nieuwe botvorming, die kunnen wijzen op gebieden met botkanker die mogelijk niet eerder zijn opgemerkt.
 • Positron Emissie Tomografie -Computertomografie (PET-CT): Deze methode van beeldvorming benadrukt gebieden met verhoogde glucoseopname in het lichaam, wat een nuttige manier kan zijn om zowel primaire als secundaire plaatsen van botkanker te identificeren. Dit kan een effectieve manier zijn om met name gemetastaseerde ziekten te identificeren.

Botbiopsie

Uw dierenarts kan verschillende manieren voorstellen om een biopsie van de laesie te gebruiken om de voorlopige diagnose van botkanker te bevestigen.

 • Een fijn naaldaspiraat (FNA). Deze eenvoudige methode verzamelt een klein aantal cellen uit het getroffen gebied die naar het laboratorium kunnen worden gestuurd voor analyse die bekend staat als cytologie. Dit is meestal niet genoeg om een definitieve diagnose te stellen, maar het kan ondersteunend bewijs leveren.
 • Een volledige biopsie, wat een complexer, invasiever proces is, maakt het mogelijk histopathologie uit te voeren, wat de beste manier is om de diagnose van botkanker definitief te bevestigen en om het precieze type botkanker te identificeren. Hoewel een biopsie kan worden verzameld als een op zichzelf staande chirurgische procedure bij een getroffen kat, kan deze soms worden uitgevoerd op een monster van een ledemaat dat is geamputeerd vanwege sterke vermoedens van botkanker.

Behandelingsopties voor botkanker bij katten

Dierenarts die naar een kat in een reismand kijkt

Behandeling van botkanker bij katten komt in verschillende vormen voor, maar chirurgische verwijdering van het getroffen gebied is de eerste behandelingslijn.

 • Chirurgische verwijdering van het getroffen gebied, met een marge van omringend gezond weefsel, is de eerste behandelingslijn. Dit betekent bijna altijd amputatie van aangetaste ledematen, wat voor sommige kattenverzorgers een emotioneel geladen beslissing kan zijn. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde ledemaatsparende operatie worden voorgesteld als een manier om de ledemaat te behouden tijdens een soazal het verwijderen van de totaliteit van de kanker. Een orthopedisch specialist chirurg kan nodig zijn om dit soort complexe procedures uit te voeren.
 • Chemotherapie wordt meestal niet aanbevolen, omdat bijwerkingen waarschijnlijk zijn en het de overlevingstijden niet aanzienlijk verlengt.
 • Radiotherapie, of stereotactische bestralingstherapie, als follow-up van chirurgische verwijdering van de kanker, kan soms worden aanbevolen in specifieke gevallen.
 • Pijnverlichting en ontstekingsremmende medicatie is belangrijk in gevallen van botkanker, en in het bijzonder als chirurgische excisie niet zal worden uitgevoerd, staat dit centraal in de palliatieve behandeling.

Monitoring en prognose

Volledige chirurgische verwijdering van de kanker (wat amputatie van de ledemaat betekent in gevallen die dit deel van het lichaam beïnvloeden) resulteert in overlevingstijden van 24-44 maanden vanaf het moment van diagnose.

Er is niet bewezen dat aanvullende therapieën effectief zijn in het verlengen van deze overlevingstijden.

Het is moeilijker om botkanker operatief te verwijderen wanneer het zich in de schedel en wervelkolom bevindt: de gemiddelde overlevingstijd voor deze patiënten is korter, ongeveer zes maanden.

Conclusie

Botkanker is een ernstige, levensbeperkende ziekte van katten van middelbare leeftijd en ouderen. Vroege diagnose en, indien mogelijk, agressieve chirurgische verwijdering van getroffen gebieden is de beste manier om het leven van getroffen katten te verlengen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een kat leven met botkanker?

Zonder behandeling zullen aangetaste katten snel verslechteren, met overlevingstijden van slechts weken. Met agressieve behandeling kunnen katten echter nog eens 6 maanden tot twee jaar leven, afhankelijk van de locatie en het precieze type kanker.

De kwaliteit van leven van getroffen patiënten moet regelmatig worden herzien: het is onwaarschijnlijk dat de botkanker zelf ervoor zorgt dat een kat sterft, en euthanasie is waarschijnlijk noodzakelijk om lijden te voorkomen naarmate de ziekte vordert.

Is botkanker pijnlijk bij katten?

Botkanker wordt geassocieerd met aanzienlijke pijn, wat een van de redenen is waarom een snelle behandeling door een dierenarts zo belangrijk is. Pijnverlichting is een belangrijk onderdeel van elk behandelingsregime.

Wat zijn de waarschuwingssignalen van botkanker?

De belangrijkste waarschuwingssignalen zijn stevige zwellingen op de botten, overal in het lichaam (ledematen, mond, wervelkolom). Botkanker is pijnlijk, en dus kan dit soms merkbare tekenen veroorzaken voordat de zwelling zichtbaar is (een aangetaste kat kan bijvoorbeeld kreupel zijn als de ledemaat is aangetast, of wil misschien niet eten als de mond pijnlijk is)

Hebben katten met kanker pijn?

Niet alle soorten kanker zijn pijnlijk, maar botkanker zelf is specifiek gekoppeld aan pijn, daarom is pijnverlichting een belangrijk onderdeel van de behandeling.