Black Munchkin Cat: Feiten, Oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

De eerste keer dat je een zwarte munchkin-kat ziet, kun je je afvragen of je ogen je parten spelen. Ze zien eruit als gewone katten, maar met veel kortere poten. De wereld heeft deze fysieke eigenschap geaccepteerd in verschillende hondenrassen, waaronder corgi’s, teckels en bassethonden. Kortere benen bij honden hebben een doel, vaak om te helpen bij de jacht. Een lager profiel maakt het volgen van een geur gemakkelijker voor bepaalde hondenrassen. Maar bij katten is dit fysieke kenmerk puur omwille van het uiterlijk.

De Amerikaanse kattengemeenschap is traag geweest met het accepteren van munchkin-katten in alle kleuren, inclusief zwarte katten. Zijn korte poten op een kat een wenselijke eigenschap of een ethische zorg? Laten we eens kijken naar de geschiedenis van zwarte munchkins, hoe het ras populair werd en of ze goede huisdieren zijn.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van zwarte Munchkin-katten in de geschiedenis

Er zijn verhalen over katten met ongewoon korte benen die leefden in het Engeland van voor de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van munchkin-katten in de VS vindt zijn oorsprong in de vroege jaren 1980 toen een vrouw uit Louisiana twee zwangere zwerfdieren vond. Beide moederkatten hadden lichamen van normale grootte, maar ongewoon korte poten. De vrouw gaf een van de zwangere zwerfdieren weg, maar hield er een voor zichzelf, genaamd Blackberry.

Blackberry baarde een mix van kittens met zowel poten van normale grootte als kortere benen. Een van deze mannelijke kittens, Toulouse, bleef ongewijzigd. Toulouse is vernoemd naar de Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec, die een torso van gemiddelde grootte had maar korte benen.

Munchkin Maine Coon
Afbeelding Credit: applevinci, Shutterstock

Als tiener werd gedacht dat Henri’s toestand werd veroorzaakt door verwondingen, omdat hij beide dijbenen brak. Toulouse, de kat, zwierf vrij buiten en had waarschijnlijk talloze afstammelingen. Sommige munchkin-liefhebbers crediteren Toulouse met het uitbreiden van het ras.

Het is onbekend of Blackberry of Toulouse zwart waren. Zwart is de meest voorkomende vachtkleur bij huiskatten. Het is echter zeldzaam om een volledig zwarte munchkin tegen te komen. De meeste zwarte katten hebben vlekken van andere kleuren.

Hoe zwarte Munchkin-katten aan populariteit wonnen

Munchkin-katten waren niet bekend bij het Amerikaanse publiek tot de jaren 1990 toen ze werden getoond in een op televisie uitgezonden kattenshow. Er waren aanvankelijk zorgen over de ethiek van het ras en of de katten gezond waren. Hoewel deze meningsverschillen blijven bestaan, hebben munchkins in de loop van de decennia langzaam aan populariteit gewonnen.

Formele erkenning van zwarte Munchkin-katten

Munchkin-katten van alle kleuren blijven worstelen om rasherkenning te krijgen in de VS Sceptici zijn van mening dat ongewoon korte benen een ongewenste eigenschap zijn die uit katten moet worden gefokt, niet gepromoot. De International Cat Association (TICA) verleende munchkins in 2003 de status van kampioen.

3 katten gezichtsverdeler

Top 3 unieke feiten over zwarte Munchkin-katten

1. Ze heten “Munchkins” naar de film The Wizard of Oz

De twee vrouwen die worden gecrediteerd met het uitbreiden van het ras in de VS noemden de katten “Munchkins” naar de Munchkinland in de Wizard of Oz.

thematische pauze

2. Sommigen zeggen dat Munchkins geen kattenras zijn

Sommige critici van munchkin-katten stellen dat ze geen apart ras zijn, maar eerder het resultaat van een dominant gen dat resulteert in verkorte benen.

thematische pauze

3. Er is een grote verscheidenheid aan Munchkin kleuren

Naast zwart kunnen munchkins in elke vachtkleur of -patroon voorkomen.

bicolor munchkin kat
Afbeelding Credit: MDavidova, Shutterstock

3 kattenverdeler

Maakt de zwarte Munchkin-kat een goed huisdier?

Een zwarte munchkin zou het in bijna elk huis goed doen. Ze zijn speels, energiek en houden ervan om in de buurt van hun eigenaren te zijn. Munchkins zijn meestal slim en actief. Ze hebben veel interactief spel en dingen nodig om te doen, anders kunnen ze ondeugend worden.

Een nadeel van Munchkins is dat ze enigszins aanhankelijk en niet onafhankelijk zijn. De meeste munchkins zijn geen goede kandidaten om de hele dag alleen thuis te blijven. Een munchkin is een goede keuze voor iedereen die een schootkat wil die je met genegenheid zal overladen.

Munchkins kunnen niet zo hoog springen als andere katten, maar ze kunnen nog steeds rennen, springen en springen. Verzorgingsbehoeften zijn afhankelijk van de lengte van de vacht van een munchkin, die meestal kort tot gemiddeld is. Langharige munchkins moeten minstens twee keer per week worden geborsteld, maar kortharige katten hoeven maar één keer per week te borstelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Of de korte benen van munchkin-katten een rasonderscheid of een ongewenste genetische eigenschap zijn, wordt betwist. Het fokken van munchkins begon serieus in de VS in de jaren 1980. Terwijl overwegend zwarte katten komen vaak voor, de meeste hebben patches of strepen van andere kleuren. Hoewel zwarte munchkins uitstekende huisdieren zijn, zijn ze veel moeilijker te vinden dan die met andere vachtkleuren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock