Beste graanvrije kattenvoer in 2023 – alles over katten

Moet mijn kat een graanvrij dieet hebben?

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Wanneer u door het gangpad voor kattenvoer in uw plaatselijke supermarkt loopt, kan het lijken alsof het ene kattenvoer hetzelfde is als het andere. Er zijn verschillen in verpakking van het ene merk tot het andere. Maar als je twee zakken zou openen, zou het product binnenin er behoorlijk hetzelfde uitzien.

Als u echter de productnamen van dichterbij bekijkt, zult u trefwoorden opmerken zoals ‘natuurlijk’, ‘holistisch’ en ‘graanvrij’.

Claims zoals deze komen vaak voor op etiketten van dierenvoeding, maar ze kunnen een beetje misleidend zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Wanneer u bijvoorbeeld een product met het label ‘natuurlijk’ ziet, kunt u zich afvragen of andere merken op de een of andere manier niet natuurlijk zijn. Wanneer u “graanvrij” op het etiket ziet, kunt u zich afvragen of een product dat granen bevat op de een of andere manier erger is.

Helaas is het antwoord op deze vraag geen eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’.

De populariteit van graanvrije diëten voor huisdieren is de afgelopen jaren omhooggeschoten. Er is echter veel verkeerde informatie over wat “graanvrij” echt betekent en of graanvrije diëten beter of slechter zijn voor uw kat. U bent zich misschien ook bewust van FDA-rapporten die graanvrije diëten koppelen aan een verhoogd risico op gedilateerde cardiomyopathie (DCM), een vorm van hartaandoeningen, bij honden.

In dit artikel zullen we het onderwerp graanvrije diëten onderzoeken om te leren wat ze zijn en of ze goed zijn voor uw kat. Je ziet ook onze aanbevelingen voor de top 11 graanvrij kattenvoer, nat en droog.

Naast het uitvoeren van onze eigen kwalitatieve analyse van de hier beoordeelde merken, hebben we monsters ingediend voor analyse op een ISO 17025 gecertificeerd laboratorium voor het testen en analyseren van voedingsmiddelen.

We kochten de producten tegen de volledige verkoopprijs en het hele testproces werd gefinancierd door All About Cats zonder directe input of invloed van de betrokken bedrijven.

Analytisch testen in een laboratorium voor voedselchemie geven ons de exacte macronutriënten- en micronutriënteninhoud van elk recept. De tests kijken ook naar microbiële inhoud, gist, schimmel en zware metalen, zodat u ervoor kunt zorgen dat u alleen het beste in de kom van uw kat stopt.

Om toegang te krijgen tot de laboratoriumrapporten voor elk voedsel dat hier wordt beoordeeld, klikt u op de link “labrapport bekijken” in de productbeoordeling.

In één oogopslag: beste graanvrije natte kattenvoer om te kopen

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Over het algemeen beste

aac-table__image

9.0

Geplukt door 25 mensen vandaag!

Smalls Vers Kattenvoer

 • Vers voedsel gemaakt met ingrediënten van menselijke kwaliteit
 • Echte, hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Rijk aan eiwitten en vocht, zeer weinig koolhydraten

Het beste voor gevoelige maag

#1 Overall Best: Smalls Fresh Cat Food

VOER “ALLABOUTCATS” IN OM 30% KORTING TE KRIJGEN OP UW EERSTE BESTELLING

Lees ons volledige merkrecensie Bekijk labrapport

Productdetails:

 • Merknaam: Smalls
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Vers
 • Gegarandeerd eiwit: 15,5 % min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 1,60 dollar

Smalls is een bezorgservice voor vers kattenvoer die hoogwaardige ingrediënten gebruikt, waaronder premium eiwitten zoals kip, kalkoen en vis. Kies uit recepten in gehaktstijl of klassieke paté om uw kat te voorzien van eiwitrijk, koolhydraatarm kattenvoer dat is geformuleerd voor katten in alle levensfasen.

Hoewel Smalls de maaltijden van uw kat niet voor u uitdeelt, geven ze wel gedetailleerde voedingsaanbevelingen op basis van de caloriebehoeften van uw kat. Elk pakket voedsel bevat ongeveer 16 gram voedsel, met markeringen op de verpakking in stappen van 50 calorieën.

Klein kattenvoer wordt bevroren geleverd, dus je moet het pakket eerst een nacht in de koelkast ontdooien voordat je het voedt. Uw abonnement is gebaseerd op de caloriebehoeften van uw kat en u kunt het indien nodig aanpassen door contact op te nemen met de klantenservice.

Naast hun verse voedsel, Kleins biedt ook een selectie van gevriesdroogd kattenvoer, traktaties en maaltijdtoppers. Ze zijn onlangs ook begonnen met de verkoop van gierst- en silicakattenbakvulling.

Hoewel Smalls hoogwaardige dierlijke eiwitten en andere natuurlijke ingrediënten in hun formules gebruikt, zijn er een behoorlijk aantal klachten van klanten over de verteerbaarheid. Een aanzienlijk aantal klanten meldt bijvoorbeeld dat hun katten kort na het eten van Smalls vers kattenvoer braken.

Smalls heeft ook enkele problemen gehad met de uitvoering, waaronder vertraagde zendingen. Sommige klanten hebben ook problemen met het wijzigen of opzeggen van hun abonnementen via hun online accounts.

Met kip en kippenlever als de bovenste twee ingrediënten, zit dit verse voedsel boordevol premium dierlijke eiwitten. Sperziebonen, erwten en boerenkool zijn de enige koolhydraatingrediënten; deze ingrediënten zijn van nature graanvrij en rijk aan voedingsstoffen.

Naast het feit dat het rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten, is deze formule rijk aan vocht, wat de spijsvertering en een gezonde huid en vacht helpt ondersteunen. Over het algemeen is dit recept voor gehakte kip een hoogwaardige bron van uitgebalanceerde voeding voor katten in alle levensfasen.

Ingrediënten:

Kip, Kippenlever, Sperziebonen, Erwten, Water (voldoende voor verwerking), Kippenharten, Boerenkool, Tricalciumfosfaat, Koolzaadolie, Cholinechloride, Kaliumchloride, Zout, Taurine, Magnesiumsulfaat, Niacinamide, Ijzersulfaat, Zinksulfaat, Vitamine E-supplement, Thiaminemononitraat (vitamine B1), Calciumpantothenaat (vitamine B5), Kopersulfaat, Pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), Mangaansulfaat, Riboflavine (vitamine B2), Kaliumjodide, Foliumzuur, Biotine (vitamine B7), Vitamine B12 supplement, Vitamine D3 supplement

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 15.5%

Ruw vet: 8.5%

Ruwe celstof: 1.5%

Vocht: 72%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 55.36%

Vet: 30.36%

Vezel: 5.36%

Koolhydraten: 8.93%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 40.11%

Vet: 53.42%

Koolhydraten: 6.47%

Wat we leuk vonden:

 • Vers voedsel gemaakt met hoogwaardige ingrediënten
 • Echte, hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Rijk aan eiwitten en vocht, zeer weinig koolhydraten
 • Verhoogt de energie en ondersteunt de gezondheid van huid en vacht

Wat we niet leuk vonden:

 • Niet individueel geportioneerd voor uw kat
 • Enkele problemen met de uitvoering

#2 Beste ethisch geproduceerde: Open Farm Homestead Turkey Rustic Blend Nat Food

Voer “AAC20” in om 20% korting te krijgen op uw eerste bestelling voor automatisch verzenden

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Open Boerderij
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Natvoer
 • Gegarandeerd eiwit: 8,0% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: Onbekend

Als het gaat om het verminderen van kattenbakgeur, is de kwaliteit van het dieet van uw kat van belang. Deze Open Farm-formule is onze premiumkeuze omdat het gezonde, hoogwaardige ingrediënten bevat die ethisch zijn ingekocht.

Deze natvoerformule bevat humaan gekweekte kalkoen als het primaire ingrediënt en de enige bron van eiwitten. Omdat kalkoen een nieuw eiwit is voor veel katten, kan het helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen die verband houden met voedselallergieën of -intolerantie. Je vindt er ook kalkoenbottenbouillon als hoofdingrediënt. Kalkoenbottenbouillon zorgt voor vocht en kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.

Naast het feit dat het rijk is aan dierlijke eiwitten, is deze formule volledig vrij van vulstoffen, dierlijke bijproducten, vaag genoemde ingrediënten en kunstmatige additieven die vaak bijdragen aan de geur van kattenbakken. Het bevat meer plantaardige ingrediënten dan we zouden willen, maar het koolhydraatgehalte van de droge stof van de formule als geheel is nog steeds vrij laag.

Ingrediënten:

Humaan opgevoede Kalkoen, Kalkoenbottenbouillon, Pompoen, Wortelen, Spinazie, Rode Linzen, Agar Agar, Niet-GMO Cranberries, Garbanzo Bonen (Kikkererwten), Cichoreiwortel, Zonnebloemolie, Kokosolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), Zout, Vitamine A Supplement, Vitamine D3 Supplement, Vitamine E Supplement, D-Calcium Pantothnate, Thiamine Mononitraat, Riboflavine Supplement, Biotine, Foliumzuur, Vitamine B12 Supplement, Zink Aminozuur Chelaat, Ijzer Aminozuur Chelaat, Koper aminozuurchelaat, mangaan aminozuurchelaat, natriumseleniet, gedroogde kelp, kaliumchloride, dandelion Greens, Cholinechloride, Taurine, Kurkuma.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 8.1%

Ruw vet: 6.19%

Ruwe celstof: 1.15%

Vocht: 82%

As: 1.81%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 45%

Vet: 34.39%

Vezel: 6.39%

Koolhydraten: 4.17%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 33.92%

Vet: 62.94%

Koolhydraten: 3.14%

Wat we leuk vonden:

 • Eén bron van hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Geen vulstoffen, dierlijke bijproducten of vaag genoemde ingrediënten
 • Bevat het vocht dat uw kat nodig heeft voor hydratatie
 • Gemaakt van ethisch verantwoorde ingrediënten

Wat we niet leuk vonden:

 • Vrij duur in vergelijking met het gemiddelde kattenvoer
 • Bevat verschillende plantaardige ingrediënten

#3 Premium Pick: Wellness CORE Natural Grain Free Nat Ingeblikt Kattenvoer

Wellness CORE Natural Grain Free Nat Ingeblikt Kattenvoer

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees ons volledige merkrecensie Bekijk labrapport

Productdetails:

 • Merknaam: Wellness
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Ingeblikt voedsel
 • Gegarandeerd eiwit: 12% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 3,60 dollar

Geformuleerd voor volwassen katten, is dit ingeblikt voedsel volledig vrij van granen, inclusief vulstoffen van lage kwaliteit. In feite zijn vijf van de eerste zes ingrediënten allemaal dierlijk, waaronder twee hele bronnen van vers gevogelte (kip en kalkoen), twee orgaanvlees en kippenmeel.

De primaire bron van koolhydraten in deze formule is gedroogde gemalen aardappelen die, hoewel een beetje rijk aan zetmeel, een verteerbare bron van koolhydraten voor katten zijn. Je vindt er ook veenbessen, die de urinewegen kunnen helpen ondersteunen, evenals lijnzaad, een natuurlijke bron van omega-vetzuren en voedingsvezels.

Over het algemeen is deze Wellness graanvrije formule een voedzame keuze voor volwassen katten. Het enige nadeel is dat het een beetje prijzig is. Ook kan de grootte van de 3-ounce een beetje misleidend zijn op basis van het gewicht dat het vasthoudt.

Ingrediënten:

Kip, Kalkoen, Kippenbouillon, Kippenlever, Kippenmeel, Kalkoenlever, Gedroogde gemalen aardappelen, Natuurlijke Smaak, Veenbessen, Guargom, Gemalen lijnzaad, Kaliumchloride, Zalmolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), Cholinechloride, Taurine, CassiaGom, Xanthaangom, Gedroogd Kelp, Cichoreiwortelextract, Yucca Schidigera-extract, Magnesiumsulfaat, Ijzerproteïne, Zinkproteïne, Thiaminemononitraat, Vitamine E-supplement, Koperproteïne, Mangaan proteïnaat, natriumseleniet, niacine, d-calcium pantothenaat, pyridoxine hydrochloride, riboflavine supplement, vitamine A supplement, biotine, kaliumjodide, vitamine D3 supplement, vitamine B12 supplement, foliumzuur, rozemarijn extract.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 12%

Ruw vet: 7%

Ruwe celstof: 0.5%

Vocht: 78%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 54.55%

Vet: 31.82%

Vezel: 2.27%

Koolhydraten: 11.36%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 38.1%

Vet: 53.97%

Koolhydraten: 7.94%

Wat we leuk vonden:

 • Gemaakt met echte dierlijke eiwitten als hoofdingrediënten
 • Nutritioneel uitgebalanceerd voor volwassen katten
 • Boordevol vocht en weinig koolhydraten

Wat we niet leuk vonden:

 • Bovengemiddeld in kosten
 • Grootte van kan verwarrend zijn

#4 Beste voor gevoelige maag: Instinct Graanvrij echt kiprecept ingeblikt kattenvoer

Instinct by Nature's Variety Original Grain-Free Real Chicken Recipe Natuurlijk Nat Ingeblikt Kattenvoer

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Instinct
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Ingeblikt voedsel
 • Gegarandeerd eiwit: 10% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 2,30 dollar

De Instinct bhnd is geformuleerd om het natuurlijke voorouderlijke dieet van uw kat na te bootsen, dat is gebouwd op hoogwaardige dierlijke eiwitten. Trouw aan hun belofte, instinct’s grain-free real chicken recept verpakt een punch met eiwitten, met drie dierlijke eiwitten als de top drie ingrediënten.

Verse kip, verse kalkoen en kippenlever zijn de eerste drie ingrediënten in deze formule, die bijdragen aan een ruw eiwitgehalte van 10%, dat wordt omgezet in meer dan 45% droge stofbasis. Dit recept bevat minimaal toegevoegde koolhydraten, die beperkt zijn tot verse groenten, voor een totaal van minder dan 7% koolhydraten.

Naast het feit dat het vol zit met dierlijke eiwitten en vocht, bevat deze formule gechelateerde mineralen en toegevoegde vitamines om de voedingsbalans voor volwassen katten te garanderen. Je vindt ook extra fruit en groenten aan het einde van de lijst die natuurlijke bronnen bieden voor belangrijke voedingsstoffen.

Het belangrijkste nadeel van dit recept zijn de kosten. Hoewel het misschien bovengemiddeld in prijs is, is het vrij van granen en vulstoffen van lage kwaliteit en bevat het geen kunstmatige additieven.

Ingrediënten:

Kip, Turkije, Kippenlever, Kippenbouillon, Gemalen lijnzaad, Montmorilloniet Klei, Eiproduct, Erwten, Wortelen, Kaliumchloride, Zout, Mineralen (IJzerproteïne, ZinkProteïnelaat, Koperproteïne, Mangaan Proteïnaat, NatriumSeleniet, Kaliumjodide), Cholinechloride, Vitaminen (Vitamine E Supplement, Thiamine Mononitraat, Niacine Supplement, D-Calcium Pantothenaat, Pyridoxine Hydrochloride, Riboflavine Supplement, Vitamine A Supplement, Biotine, Vitamine D3 Supplement, Vitamine B12 Supplement, foliumzuur), taurine, L-ascorbyl-2-polyfosfaat, menhaden visolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), artisjokken, veenbessen, pompoen, tomaat, bosbessen, broccoli, kool, boerenkool, peterselie.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 7.5%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 78%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 45.45%

Vet: 34.09%

Vezel: 13.64%

Koolhydraten: 6.82%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 33.65%

Vet: 61.3%

Koolhydraten: 5.05%

Wat we leuk vonden

 • Rijk aan dierlijke eiwitten en vocht
 • Gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten
 • Boordevol gezonde omega vetzuren

Wat we niet leuk vonden:

#5 Beste voor kieskeurige eters: Weruva Paw Lickin ‘Chicken Grain-Free Nat Kattenvoer


Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Weruva
 • Gemaakt in: Thailand
 • Voedselvorm: Ingeblikt voedsel
 • Gegarandeerd eiwit: 10% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 3,40 dollar

Verpakt met echte dierlijke eiwitten, waaronder smaakvolle stukjes kip, is dit Weruva-recept onze beste keuze voor kieskeurige eters. Naast het feit dat het vol zit met echte dierlijke eiwitten, is het rijk aan vocht en zeer laag in koolhydraten, hoewel niet zo laag als sommige van de recepten die we hebben gekozen (ongeveer 12%).

Wat we leuk vinden aan dit recept, afgezien van het rijke eiwitgehalte, is dat het volledig vrij is van granen, vulstoffen en carrageen. Carrageen is een voedingsadditief dat ontstekingen kan veroorzaken, maar dit blijft zeer discutabel.

Dit voedsel bevat geen antibiotica, groeihormonen, genetisch gemodificeerde organismen of MSG. Het wordt geproduceerd in een menselijke voedselfaciliteit. We moeten echter opmerken dat deze faciliteit zich niet in de Verenigde Staten bevindt. Weruva ingeblikt voedsel wordt geproduceerd in Thailand.

Naast het feit dat het een geweldige bron van echte dierlijke eiwitten en vocht voor uw kat is, is dit Weruva-recept ook verkrijgbaar in grotere blikken dan veel die we hebben beoordeeld. Het wordt geleverd in blikjes van 3 ounce, 5,5 ounce en 10 ounce, met een aanbevolen voeding van 1 ounce per pond lichaamsgewicht. Voor een kat van 10 pond hoef je slechts één blikje van 10 ounce per dag te voeren, idealiter verdeeld in twee of meer voedingen.

Ingrediënten:

Kip (zonder been, borst zonder vel), kippenbouillon, aardappelzetmeel, zonnebloempitolie, calciumlactaat, xanthaangom, tricalciumfosfaat, cholinechloride, taurine, zinksulfaat, vitamine E-supplement, ijzersulfaat, nicotinezuur (vitamine B3), thiaminemononitraat (vitamine B1), calciumpantothenaat, kopersulfaat, riboflavinesupplement (vitamine B2), pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), vitamine A-supplement, mangaansulfaat, vitamine D3-supplement, vitamine D3-supplement, Foliumzuur, kaliumjodide, natriumseleniet, biotine, vitamine B12 supplement.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 1.4%

Ruwe celstof: 0.5%

Vocht: 85%

As: 1.2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 66.67%

Vet: 9.33%

Vezel: 3.33%

Koolhydraten: 12.67%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 65.36%

Vet: 22.22%

Koolhydraten: 12.42%

Wat we leuk vonden:

 • Rijk aan eiwitten, weinig vet en koolhydraten
 • Echte kipsmaak die kieskeurige katten aantrekkelijk vinden
 • Aanbevolen voor katten met een nierziekte

Wat we niet leuk vonden:

 • Visrecept bevat grote brokken die sommige katten misschien niet leuk vinden
 • Bevat meer dan 10% koolhydraten

In één oogopslag: het beste graanvrije droge kattenvoer om te kopen

Op zoek naar graanvrij kattenvoer, maar liever droogvoer dan natvoer? Hier zijn onze top zes keuzes. In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Het beste voor gevoelige maag

#1 Algemeen Beste: Dr. Elsey’s cleanprotein Grain-Free Dry Cat Food

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees ons volledige merkrecensie Bekijk labrapport

Productdetails:

 • Merknaam: Dr. Elsey’s
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Droogvoer
 • Gegarandeerd eiwit: 59% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 0,80 dollar

Onze topkeuze in het algemeen voor het beste graanvrije droge kattenvoer is dit cleanprotein-recept van Dr. Elsey’s. Hoewel Dr. Elsey’s vooral bekend staat om hun kattenbakvulling, bieden ze ook twee recepten voor droog kattenvoer en een klein assortiment ingeblikt voedsel. Dit kiprecept droogvoer bevat 95% eiwit uit dierlijke bronnen, met een gegarandeerd eiwitgehalte van 59%.

Het eerste ingrediënt in dit graanvrije recept voor droog kattenvoer is verse kip. Het wordt gevolgd door gedroogd ei, varkenseiwitisolaat en gelatine, die allemaal dierlijke eiwitbronnen zijn. Gelatine fungeert ook als een van de bronnen van structuur van het voedsel en is een vervanging voor op graan gebaseerde opties zoals granen of peulvruchten.

Naast het feit dat het vol zit met eiwitten, bevat dit recept voor droog voedsel matig vet en een bovengemiddeld vezelgehalte. Voedingsvezels bieden een beperkt voordeel voor katten, vooral als het afkomstig is van plantaardige bronnen, maar 4% zou niet hoog genoeg moeten zijn om het spijsverteringsstelsel van uw kat te storen.

Een ander potentieel nadeel voor dit recept zijn de kosten, die meer dan $ 6 per pond bedragen. Gelukkig is de aanbevolen voedingshoeveelheid slechts ongeveer 1/2 kopje per dag voor een kat van 10 pond, waardoor de dagelijkse kosten minder dan $ 1,00 bedragen.

Ingrediënten:

Kip, Gedroogd eiproduct, varkenseiwitisolaat, gelatine, kippenvet (geconserveerd met gemengde tocoferolen), lijnzaad, natuurlijk aroma, zalmolie, kaliumcitraat, calciumcarbonaat, fructooligosaccharide, calciumcarbonaat, cholinechloride, vitamines (vitamine E-supplement, niacinesupplement, D-calciumpantothenaat, vitamine A-acetaat, thiaminemononitraat, pyridoxinehydrochloride, riboflavinesupplement, vitamine D3-supplement, biotine, vitamine B12-supplement, foliumzuur), mineralen (ferro-eiwit Sulfaat, zinkoxide, calciumcarbonaat, mangaanoxide, kopersulfaat, ijzeraminozuurchelaat, mangaanaminozuurchelaat, zinkaminozuurchelaat, koper aminozuurchelaat, natriumseleniet, kobaltcarbonaat, ethyleendiaminedihydroiodide), kaliumchloride, gemengde tocoferolen (conserveermiddel), taurine, zout, rozemarijnextract.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 59%

Ruw vet: 18%

Ruwe celstof: 4%

Vocht: 12%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 67.05%

Vet: 20.45%

Vezel: 4.55%

Koolhydraten: 7.95%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 53.78%

Vet: 39.84%

Koolhydraten: 6.38%

Wat we leuk vonden:

 • Recept op basis van vlees zeer eiwitrijk
 • Laag in koolhydraten, geschat op minder dan 8%
 • Geen granen, vulstoffen of kunstmatige toevoegingenEs

Wat we niet leuk vonden:

 • Bovengemiddeld in kosten
 • Laag in vocht (zoals alle droge voedingsmiddelen)

#2 Beste budget: Kirkland Signature Nature’s Domain Zalmmeel &Sweet Potato Recept

Koop op Costco

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Kirkland Handtekening
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Droogvoer
 • Gegarandeerd eiwit: 32% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 0,20 dollar

Graanvrij kattenvoer is vaak duurder dan het alternatief, maar Kirkland kattenvoer is een van de zuinigste merken op de markt. Dit specifieke recept bevat eiwitrijk zalmmeel als eerste ingrediënt en bevat verschillende aanvullende eiwitten, waaronder oceaanvismeel.

Dit recept bevat verschillende bronnen van toegevoegde koolhydraten, maar ze zijn graanvrij en over het algemeen verteerbaar voor katten. We vinden het ook leuk dat deze formule gegarandeerde niveaus van probiotica bevat om de gezondheid en spijsvertering van uw kat te ondersteunen.

Hoewel het ooit alleen in Costco-winkels werd verkocht, kun je nu Kirkland-kattenvoer online kopen op Amazon.

Er zijn enkele terugroepproblemen geweest. Zo was er een product recall uit 2012 vanwege mogelijke salmonellabesmetting. Deze terugroepactie had ook invloed op andere merken geproduceerd door Diamond Pet Foods, waaronder Chicken Soup for the Soul, Taste of the Wild en 4Health.

Een ander nadeel van dit recept is het hoge koolhydraatgehalte. Deze formule bevat meer dan 45% koolhydraten gemeten op basis van droge stof en meer dan 38% op basis van calorisch gewicht. Het bevat echter nog steeds meer dan 30% eiwit, waardoor het een biologisch geschikte keuze is voor volwassen katten.

Ingrediënten:

Zalmmeel, Oceaanvismeel, Zoete aardappelen, Erwten, Aardappelen, Erwteneiwit, Koolzaadolie, Natuurlijk Aroma, Cholinechloride, Dl-methionine, Taurine, Gedroogde Cichoreiwortel, Tomaten, Bosbessen, Frambozen, Yucca Schidigera-extract, Gedroogd Lactobacillus Acidophilus Fermentatieproduct, Gedroogd Bifidobacterium Animalis Fermentatieproduct, Zinkproteïne, Vitamine E-supplement, Niacine, Mangaanproteïne, Koperproteïne, Zinksulfaat, Mangaansulfaat, Kopersulfaat, Thiaminemononitraat (Vitamine-proteïnaat B1), Vitamine A Supplement, Biotine, Kaliumjodide, Calcium Pantothenaat, Riboflavine (Vitamine B2), Pyridoxine Hydrochloride (Vitamine B6), Vitamine B12 Supplement, Manganous Oxide, NatriumSeleniet, Vitamine D Supplement, Foliumzuur.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 32%

Ruw vet: 14%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 35.56%

Vet: 15.56%

Vezel: 3.33%

Koolhydraten: 45.56%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 29.91%

Vet: 31.78%

Koolhydraten: 38.32%

Wat we leuk vonden:

 • Relatief eiwitrijk voor een droogvoer
 • Een van de zuinigste kattenvoermerken
 • Gegarandeerde niveaus van probiotica voor ondersteuning van de spijsvertering

Wat we niet leuk vonden:

 • Zeer hoog in koolhydraten (meer dan 30%)
 • Bevat koolzaadolie in plaats van dierlijk vet

#3 Beste voor gevoelige maag: Ziwi Peak luchtgedroogde makreel en lam recept kattenvoer

Ziwi Peak Luchtgedroogde Makreel &Lamb Cat Food

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees ons volledige merkrecensie Bekijk labrapport

Productdetails:

 • Merknaam: Ziwi Piek
 • Gemaakt in: Nieuw-Zeeland
 • Voedselvorm: Aan de lucht gedroogd
 • Gegarandeerd eiwit: 43% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 2,70 dollar

Ziwi Peak is een premium huisdiervoedingsmerk gevestigd in Nieuw-Zeeland. Dit specifieke recept bevat hele, blauwe makreel die 100% afkomstig is van ethische boerderijen, evenals grasgevoerd lamsvlees. Het bevat 96% vlees, vis, organen en Nieuw-Zeelandse groene mosselen, waardoor het minder dan 5% koolhydraten bevat.

Naast het feit dat het vol zit met eiwitten en dierlijke ingrediënten, is deze luchtgedroogde formule qua voedingswaarde dicht. Omdat het aan de lucht wordt gedroogd in plaats van geëxtrudeerd zoals traditionele brokjes, behouden de ingrediënten meer van hun oorspronkelijke voedingswaarde. Extruderen is een manier om voedsel snel te koken en schadelijke micro-organismen in het voedsel te doden.

De hogere nutritional kwaliteit is goed voor de hoge prijs van dit recept, dat ongeveer $ 1,75 per ounce is. Dat gezegd hebbende, het voedsel is zeer calorierijk, dus je hoeft je kat slechts ongeveer 2 gram per dag te voeren. Dit maakt het droogvoer van Ziwi Peak veel betaalbaarder dan hun ingeblikt voedsel.

We houden ervan dat deze formule is gemaakt met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten in een pure en eenvoudige formule die ideaal is voor gevoelige magen. Het bevat synthetische essentiële voedingsstoffen, maar de meerderheid van de hoofdingrediënten komt van spiervlees, organen en bot.

Ingrediënten:

Makreel, Lam, Lamshart, Lamspens, Lamslever, Lamslong, Nieuw-Zeelandse Groene Mossel, Lamsnier, Lamsbot, Lecithine, Inuline uit Cichorei, Gedroogde Kelp, Mineralen (Dipotassiumfosfaat, Magnesiumsulfaat, Zink aminozuurcomplex, Koper aminozuurcomplex, Ijzer aminozuurcomplex, Mangaan aminozuurcomplex, Natriumseleniet), Zout, Conserveermiddel (Citroenzuur, Gemengde tocoferolen), Vitaminen (Cholinechloride, Thiamine mononitraat, pyridoxinehydrochloride, foliumzuur, vitamine D3-supplement), DL-methionine, taurine.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 43%

Ruw vet: 25%

Ruwe celstof: 2%

Vocht: 14%

As: 12%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 50%

Vet: 29.07%

Vezel: 2.33%

Koolhydraten: 4.65%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 39.92%

Vet: 56.37%

Koolhydraten: 3.71%

Wat we leuk vonden:

 • Rijk aan eiwitten en dierlijke ingrediënten
 • Vrij van granen, vulstoffen en kunstmatige toevoegingen
 • Bevat spiervlees, organen en bot

Wat we niet leuk vonden:

 • Bovengemiddeld in kosten
 • Laag in vocht (zoals alle gedroogde voedingsmiddelen)

#4 Beste voor gewichtsverlies: Tiki Cat Born Carnivore Graanvrij droog kattenvoer

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Tiki Kat
 • Gemaakt in: Thailand
 • Voedselvorm: Droogvoer
 • Gegarandeerd eiwit: 43% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 0,50 dollar

Als het gaat om het ondersteunen van het gezonde gewichtsverlies van uw kat, is het belangrijk om een goed verteerbaar recept te vinden dat rijk is aan echte dierlijke eiwitten. Deze Tiki Cat-formule past bij de rekening.

Dit recept voor droogvoer zit boordevol echte dierlijke eiwitten, waaronder uitgebeende kip, kippenmeel en gedehydrateerde kip als de eerste drie ingrediënten. Je vindt er ook gedroogd ei als aanvullende eiwitbron en een beperkt aantal verteerbare graanvrije koolhydraten.

In vergelijking met andere droge kattenvoerformules bevat dit recept relatief minder koolhydraatingrediënten. Het is echter nog steeds een beetje hoger in koolhydraten dan we zouden willen. We waarderen het echter dat het graanvrij is en geen vulstoffen van lage kwaliteit bevat, zoals maïs, tarwe of soja. Het is ook volledig vrij van kunstmatige toevoegingen en bijproducten.

Net als Weruva produceert Tiki Cat veel van hun voedsel in Thailand. Ze beschrijven hun faciliteiten als “bekroonde inblikplanten van menselijke kwaliteit” en we zijn geneigd het te geloven. Thailand wordt snel een van de belangrijkste locaties voor de productie van huisdiervoeding (met name natvoer) en volgt voor het grootste deel hoge normen.

Ingrediënten:

Kip met been, Kippenmeel, Gedehydrateerde kip, Gedroogd eiproduct, Tapioca, Natuurlijke Kipsmaak, Gemalen heel lijnzaad, Kikkererwten, Erwten, Kippenvet (geconserveerd met gemengde tocoferolen en citroenzuur), Brouwers Gedroogde gist, Calciumsulfaat, Cholinechloride, Inuline (Prebiotisch), Zalmolie, Pompoen, Taurine, Ijzersulfaat, Zinksulfaat, Vitamine E-supplement, Niacinesupplement (vitamine B3), Kopersulfaat, Vitamine A-supplement, Mangaansulfaat, Thiaminemononitraat (vitamine B1), D-calciumpantothenaat, pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), biotine, riboflavinesupplement (vitamine B2), vitamine B12-supplement, vitamine D3-supplement, calciumjodaat, foliumzuur, natriumseleniet, rozemarijnextract, ascorbinezuur (conserveermiddel), citroenzuur, looizuur.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 43%

Ruw vet: 19%

Ruwe celstof: 3.5%

Vocht: 10%

As: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 47.78%

Vet: 21.11%

Vezel: 3.89%

Koolhydraten: 16.11%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 41.49%

Vet: 44.52%

Koolhydraten: 13.99%

Wat we leuk vonden:

 • Rijk aan dierlijke eiwitten
 • Verteerbare ingrediënten van hoge kwaliteit
 • Vrij van granen, vulstoffen en kunstmatige toevoegingen

Wat we niet leuk vonden:

 • Relatief hoog koolhydraatgehalte
 • Laag in vocht (zoals alle droge voedingsmiddelen)

#5 Beste voor kieskeurige eters: massief goud indigo maan graanvrij droog kattenvoer

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Massief goud
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Droogvoer
 • Gegarandeerd eiwit: 42% Min
 • Levensfase: Volwassene
 • Typische kosten per dag: 0,35 dollar

Katten zijn berucht omdat ze kieskeurig zijn als het gaat om hun dieet, maar sommige katten zijn kieskeuriger dan anderen. Als je een kieskeurige eter hebt, heb je een recept nodig dat vol zit met echte dierlijke ingrediënten, waardoor een aantrekkelijke smaak en aroma ontstaat. Onze top graanvrije keuze is dit Indigo Moon recept van Solid Gold.

Naast het feit dat het voornamelijk is gemaakt van dierlijke eiwitten, heeft dit Indigo Moon-recept een aanzienlijk aantal positieve klantrecensies. Katten en hun eigenaren lijken grote fans van dit recept te zijn. Het is verrassend laag in koolhydraten voor een droog voedsel, geschat onder de 20%.

Het eerste ingrediënt in dit graanvrije kattenvoer is kippenmeel, een geconcentreerde bron van dierlijke eiwitten. Je vindt er ook verse kip, gedroogde eieren en oceaanvismeel als aanvullende bronnen van eiwitten. We zien liever minder zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen en erwten in deze formule. Maar nogmaals, het totale koolhydraatgehalte is vrij laag en het is nog steeds een graanvrij recept dat geen vulstoffen van lage kwaliteit bevat.

Ingrediënten:

Kippenmeel, aardappelen, koolzaadolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), erwten, kip, gedroogde eieren, oceaanvismeel, natuurlijke smaak, wortelen, kaliumchloride, pompoen, zalmolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), vitamines (vitamine E-supplement, L-ascorbyl-2-polyfosfaat (bron van vitamine C), niacine, calciumpantothenaat, riboflavinesupplement, pyridoxinehydrochloride, thiaminemononitraat, vitamine A-supplement, vitamine B12-supplement, vitamine D3-supplement, biotine, Foliumzuur), taurine, mineralen (zinksulfaat, ijzersulfaat, kopersulfaat, mangaansulfaat, zinkproteïnaat, mangaanproteïnaat, kopereiwitaat, natriumseleniet, calciumjodaat), bosbessen, veenbessen, DL-methionine, cholinechloride, gedroogde cichoreiwortel, rozemarijnextract, gedroogd lactobacillus acidophilusfermentatieproduct, gedroogd enterococcus faeciumfermentatieproduct, gedroogd lactobacillus caseifermentatieproduct.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 42%

Ruw vet: 20%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 46.67%

Vet: 22.22%

Vezel: 3.33%

Koolhydraten: 27.78%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 36.34%

Vet: 42.03%

Koolhydraten: 21.63%

Wat we leuk vonden:

 • Voornamelijk gemaakt van voedzame dierlijke ingrediënten
 • Rijk aan eiwitten uit hoogwaardige dierlijke bronnen
 • Relatief weinig koolhydraten voor een droogvoer

Wat we niet leuk vonden:

 • Laag in vochtgehalte (zoals alle droge voedingsmiddelen)
 • Bevat verschillende plantaardige ingrediënten

#6 Beste ethisch verkregen: Open Farm Catch-of-the-Season Whitefish Dry Food

Voer “AAC20” in om 20% korting te krijgen op uw eerste bestelling voor automatisch verzenden

Lees onze volledige merkbeoordeling

Productdetails:

 • Merknaam: Open Boerderij
 • Gemaakt in: Verenigde Staten
 • Voedselvorm: Droogvoer
 • Gegarandeerd eiwit: 37.0%
 • Levensfase: Alle levensfasen
 • Typische kosten per dag: 2,75 dollar

Deze eiwitrijke formule bevat in het wild gevangen seizoensgebonden witvis als hoofdingrediënt, aangevuld met oceaanwitvismeel als een geconcentreerde bron van dierlijke eiwitten. Jij’zal ook haringmeel zien in het derde slot op de ingrediëntenlijst, waardoor dit recept over het algemeen eiwitrijk is.

Naast het feit dat het vol zit met dierlijke eiwitten, bevat deze formule haringolie als een rijke bron van omega-3-vetzuren. Dat gezegd hebbende, kokosolie is eigenlijk de primaire bron van toegevoegd vet en is plantaardig.

We waarderen het dat de lijst met ingrediënten voor dit recept vrij beperkt is, hoewel er een paar meer plantaardige ingrediënten zijn dan we zouden willen zien. De formule is echter volledig vrij van vulstoffen, dierlijke bijproducten, vaag genoemde ingrediënten en kunstmatige toevoegingen.

Ingrediënten:

Ocean Whitefish, Ocean Whitefish Meal, Haringmeel, Garbanzo Beans (Kikkererwten), Kokosolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), Groene Linzen, Haringolie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), Pompoen, Natuurlijke Smaak, Rode Linzen, Non-GMO Cranberries, Appels, Gedroogde Cichoreiwortelextract, Cholinechloride, Zout, Paardebloem Greens, Taurine, Kurkuma, Kaliumchloride, Tricalciumfosfaat, Gedroogd Yucca Schidigera Extract, Gemengde Tocoferolen (een natuurlijk conserveermiddel), Calciumcarbonaat, zinkproteïne, ijzerproteïnaat, koperproteïnaat, mangaaneiwitaat, natriumseleniet, calciumjodaat, vitamine E-supplement, thiaminemononitraat, niacinesupplement, D-calciumpantothenaat, biotine, vitamine A-acetaat, riboflavinesupplement, vitamine B12-supplement, vitamine D3-supplement, foliumzuur, rozemarijnextract.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 37%

Ruw vet: 18%

Ruwe celstof: 3%

Vocht: 10%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 41.11%

Vet: 20%

Vezel: 3.33%

Koolhydraten: 35.56%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 32.83%

Vet: 38.78%

Koolhydraten: 28.39%

Wat we leuk vonden:

 • Rijk aan dierlijke eiwitten uit witvis en haring
 • Haringolie levert omega-3 vetzuren
 • Geen vulstoffen, dierlijke bijproducten of vaag genoemde ingrediënten
 • Bevat ethisch verantwoorde ingrediënten

Wat we niet leuk vonden:

 • Bevat een aanzienlijk aantal plantaardige ingrediënten
 • Bevat niet het vocht dat uw kat nodig heeft

Is graanvrij kattenvoer een goede keuze?

Voordat we ingaan op de details van de vraag of graanvrij kattenvoer een goede keuze is voor katten, laten we even de tijd nemen om te onderzoeken wat graanvrije diëten zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een graanvrij dieet er een die geen granen bevat. Dat betekent geen tarwe, gerst, rogge, rijst, maïs of havermout. Het ding dat je je moet realiseren over graanvrije diëten is dat ze niet noodzakelijkerwijs koolhydraatvrij zijn.

In feite zijn sommige graanvrije diëten hoger in koolhydraten dan vergelijkbare producten.

Wanneer een fabrikant van dierenvoeding granen uit een product verwijdert, vervangen ze het vaak door een ander koolhydraat zoals aardappel, linzen, erwten of tapioca. In veel gevallen zitten graanvrije producten vol met hoogwaardige glycemische koolhydraten die ervoor kunnen zorgen dat de bloedsuikerspiegel van uw kat stijgt. Dit kan vooral problematisch zijn bij katten met kattendiabetes.

Ongeacht wat voor soort koolhydraten het recept bevat, onthoud dat katten obligate carnivoren zijn en geen biologische behoefte aan koolhydraten in hun dieet hebben.

Je kat is een obligate carnivoor, wat betekent dat hij is geëvolueerd om een voornamelijk op vlees gebaseerd dieet te volgen. Het grootste deel van zijn voedingsbehoeften moet afkomstig zijn van dierlijke bronnen, niet van planten. Of u nu een graanvrij of graaninclusief dieet overweegt, het is belangrijk om het totale koolhydraatgehalte te bepalen.

Helaas kan dit een beetje lastig zijn omdat fabrikanten van dierenvoeding het koolhydraatgehalte van hun voedsel niet vermelden. U kunt echter het koolhydraatgehalte van een recept voor kattenvoer schatten met behulp van de informatie in de gegarandeerde analyse op het etiket kattenvoer.

Om het koolhydraatgehalte van een recept voor kattenvoer te schatten, telt u de waarden voor ruw eiwit, ruw vet, ruwe vezels en vocht op. U moet ook de Ash-inhoud toevoegen, indien vermeld. Als het niet wordt vermeld, kunt u ongeveer 7% schatten voor droogvoer en 3% voor natvoer. Tel deze vijf percentages op en trek af van 100% – dat geeft je het geschatte koolhydraatgehalte van het recept.

Idealiter wil je dat het koolhydraatgehalte bijna nul is, maar we zijn over het algemeen blij met commerciële diëten die minder dan 10% geschatte koolhydraten bevatten.

Dus, zolang een graanvrij kattenvoer voornamelijk op vlees is gebaseerd en voorziet in de voeding van uw kat behoeften, er is geen reden om er niet voor te kiezen. U moet altijd de lijst met ingrediënten controleren op rode vlaggen en een snelle berekening maken van geschatte koolhydraten om te bepalen of een product het overwegen waard is.

Controverse en misvattingen over graanvrij kattenvoer

Hoewel er theoretisch niets mis is met graanvrij kattenvoer zolang het voorziet in de voedingsbehoeften van uw kat, is er nog steeds veel controverse en verkeerde informatie rond het probleem.

Tot voor kort werden graanvrije diëten voornamelijk gevonden in veterinaire kantoren en op de markt gebracht als speciale diëten voor katten met voedselallergieën en bepaalde gezondheidsproblemen. Tijdens de vroege jaren 2000 werden koolhydraatarme en glutenvrije dieetrages populair en, samen met hen, een toename van de populariteit van graanvrije diëten voor huisdieren.

De vraag van een miljoen dollar is deze: hebben katten graanvrij voedsel nodig? Nee.

Het kan waar zijn dat je in het wild geen leeuw zult vinden die op granen kauwt, maar granen kunnen worden gebruikt als een natuurlijke bron van vitamines, mineralen en energie in een uitgebalanceerd commercieel kattenvoerrecept. Zolang het recept voldoet aan de eiwitbehoefte van je kat en niet overboord gaat op koolhydraten, is er niets vreselijk mis mee.

Hoe zit het met katten met voedselallergieën?

Als uw kat allergisch is voor granen, is een graanvrij dieet zeker een betere keuze dan het alternatief. Dat gezegd hebbende, voedselallergieën zijn zeldzamer bij huisdieren dan het grote publiek lijkt te geloven. Ook komen graanallergieën minder vaak voor dan allergieën voor dierlijke eiwitten zoals kip, rundvlees en vis.

Veel voorkomende symptomen van voedselallergieën bij katten zijn jeukende huid, haaruitval en spijsverteringsproblemen. Als uw kat deze symptomen vertoont, praat dan met uw dierenarts en overweeg een eliminatiedieet met een beperkt ingrediënt of een nieuw eiwitrecept met één bron.

Veroorzaken graanvrije diëten hartaandoeningen?

In juli 2018 kondigde de FDA de lancering aan van een onderzoek naar meldingen van gedilateerde cardiomyopathie (DCM) bij huisdieren die graanvrije diëten volgen. Het is echter vermeldenswaard dat de diëten in kwestie een hoog aandeel erwten, linzen, peulvruchten en aardappelen bevatten. Als groep worden deze ‘BEG’-diëten genoemd: boetiek-, exotisch of graanvrij.

DCM komt in het algemeen niet voor bij honden, maar honden van grote rassen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening. DCM is vrij zeldzaam bij katten.

De zorg is dat de FDA een aanzienlijk aantal meldingen van DCM heeft ontvangen voor hondenrassen waarvan niet eerder bekend was dat ze een genetische aanleg voor de ziekte hadden. In reactie op klachten van klanten werkte het Center for Veterinary Medicine van de FDA samen met het Veterinary Laboratory Investigation and Response Network om de claims te onderzoeken.

De FDA heeft in de loop van de komende twee jaar verschillende updates uitgegeven, maar er kon geen definitief verband worden vastgesteld tussen graanvrije diëten en DCM bij honden.

In september 2020 heeft de FDA nog een update uitgegeven met betrekking tot een studie met 150 honden met de diagnose DCM in een poging om mogelijke oorzakelijke factoren te identificeren. De resultaten toonden aan dat DCM een complex probleem is met meerdere potentiële variabelen, waaronder ras, leeftijd, gewicht en meer. Dieetveranderingen werden niet verantwoordelijk geacht voor honden die volledig of gedeeltelijk herstel ervoeren.

Met andere woorden, de analyse onthulde geen definitieve relatie tussen graanvrije en peulvruchtrijke diëten en de incidentie van DCM.

Hoe zit het met taurine-tekort?

Taurine is een essentieel aminozuur. Een tekort aan deze voedingsstof is een goed gedocumenteerde mogelijke oorzaak voor DCM. Bij het uitvoeren van hun analyse testte de FDA op taurinedeficiëntie, maar de meerderheid van de honden met de diagnose DCM in relatie tot graanvrije diëten bleek niet tekort te schieten.

Bovendien is taurine afgeleid van dierlijke bronnen en niet van granen, dus de bezorgdheid dat graanvrije diëten kunnen bijdragen aan taurinetekort is ongegrond.

Uiteindelijk, als het gaat om het onderwerp graanvrije diëten voor katten, is er geen one-size-fits-all antwoord.

Het is belangrijk om te onthouden dat graanvrije diëten voornamelijk een marketinginstrument zijn dat wordt gebruikt door fabrikanten van huisdiervoeding – de incidentie van graanallergieën bij katten is eigenlijk vrij laag. Hoewel katten dierlijke bronnen nodig hebben voor het grootste deel van hun voeding, hebben ze enig vermogen om hoogwaardige koolhydraten zoals volle granen en groenten te metaboliseren.

Vergeet ook niet dat veel graanvrije diëten eigenlijk hoger zijn in koolhydraten dan hun graan-inclusieve tegenhangers.

Inhoudsopgave