Bengaalse kattenkleuren: Elke kleur en patroon combinatie die je moet zien

Bengaalse katten zijn een van de mooiste rassen die vandaag de dag over de hele wereld bekend zijn. Oorspronkelijk een kruising van een Aziatische luipaardkat met een huiskat, hebben Bengalen ongelooflijk unieke vachtkleuren en patronen, waardoor ze zich onderscheiden van andere gespecialiseerde rassen.

Een Bengaal is gemakkelijk te herkennen – ze worden regelmatig aangeduid als “huishoudelijke luipaarden” vanwege hun prachtige vacht, geërfd van hun wilde voorouder.

Het uiterlijk van de vacht van een Bengaal is slechts één van de vele factoren die hem zo zeldzaam maken; hun vacht bezit andere eigenschappen dan die van huiskatten.

Om echt te zien wat Bengalen onvergelijkbaar maakt, is het noodzakelijk om de basis van de verschillende soorten vachten te kennen. Bengalen hebben immers niet voor niets een prijskaartje!


Populaire Bengaalse kattenkleuren

Bengalen zijn een divers kattenras met een breed scala aan vachtkleuren. Alle Bengalen hebben een zijdeachtige, elegante vacht – de kleur is gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.

Het kiezen van een favoriete vachtkleur is belangrijk bij het selecteren van een fokker, want de meeste zijn gespecialiseerd in slechts een paar verschillende tinten.

Als een nieuwe eigenaar zijn kat in competitieverband wil showen, is het belangrijk te weten dat er “erkende” kleuren en “niet-erkende” kleuren zijn:

  • Erkende Bengaalse kleuren zijn bruin, sneeuwen zilver,
  • Niet-herkende Bengaalse kleuren omvatten houtskool, blauwen melanistisch.

Al deze kleuren zijn echter erkend door TICA (The International Cat Association), dus gewone huisdiereigenaren zouden hier niet al te veel last van moeten hebben.

Het is nuttig om de verschillende vachtkleuren te onderzoeken voordat je verschillende cattery’s bekijkt – als je weet wat je wilt in een Bengaal, kun je je zoektocht aanzienlijk beperken en je de weg wijzen naar de juiste keuze.

Bruine Bengaalse Kat

De meest voorkomende vachtkleur bij Bengalen is bruin.die in een breed scala van tinten voorkomt, van licht goud tot vurig oranje tot rijk kastanjebruin.

Veel mensen kiezen ervoor om oranje-bruine Bengalen te adopteren vanwege de prachtige, herkenbare kleur – ze zijn ook de gemakkelijkste kleur om te vinden bij een typische Bengaalse cattery. Veel cattery’s kiezen ervoor om bruine Bengalen te fokken vanwege hun populariteit en opvallende uiterlijk.

Bruine Bengalen worden vaak vergeleken met wilde luipaarden vanwege hun kleur en patroon.

De eigenaar van een bruine Bengaal kan meestal verwachten dat ze groene of gouden ogen heeft, hoewel specifieke tinten zullen variëren.

Zoals bij elke Bengaal is de beste manier om te raden wat haar volwassen oogkleur zal zijn, te kijken naar haar poes en vader. Mijn twee Bengalen, Charlie en Winston, zijn allebei bruin, maar hun vacht- en oogkleuren verschillen lichtjes ondanks het feit dat ze uit hetzelfde nest komen.

Bruine Bengalen hebben prachtige vachten, maar ze zijn slechts één tint van de vele!

Sneeuw Bengaalse Kat

Sneeuw Bengalen hebben een zeer begeerde vachtkleur die varieert van roomwit tot zacht ivoor. Sneeuwbengels worden nauw vergeleken met hun neven, het sneeuwluipaard, vanwege hun zeldzame en prachtige vacht.

Sneeuwbengels zijn na de bruinen het populairst, hoewel ze iets moeilijker te vinden zijn. “Sneeuw” is echter een brede term, want er zijn verschillende soorten sneeuw, elk met hun eigen unieke uiterlijk.

  • Sneeuw zeehond lynx Bengalen hebben de lichtste vacht van deze ondergroep, die zich presenteert als een witte crèmekleur die prachtig contrasteert met hun blauwe ogen. Een nieuwe eigenaar die er zeker van wil zijn dat zijn nieuwe familielid blauwe ogen heeft, kan rekenen op een seal lynx kitten.
  • Sneeuw zeehond nerts Bengalen hebben een iets donkerder patroon dan zeehonden nertsen, dat het best omschreven kan worden als een romige tan of ivoorkleur. Seal mink Bengalen hebben meestal blauw-groene of aquamarijne ogen, waardoor deze tot de meest ongewone van alle Bengaalse ogen behoren.
  • Zeehond sepia Bengalen vertonen het grootste contrast in hun vacht, die een diepere, warme crèmekleur heeft die kan variëren van bleek tot donker. Denk aan een sepia-effect op een foto: deze Bengalen zien eruit alsof ze een filter op hun vacht hebben. Hun ogen zijn betrouwbaar groen of goud, in tegenstelling tot andere varianten van sneeuwbengels.

Zilveren Bengaalse Kat

Zilveren Bengalen hebben een van de meer populaire vachtkleuren van het ras, deels vanwege de relatieve zeldzaamheid. De vacht van een zilveren Bengaal kan variëren van wit tot een donker, staalgrijs, met veel daartussenin.

Op het eerste gezicht zou een zilveren Bengaal kunnen worden verward met een zeehond lynx of zelfs een zeehond nerts, maar hun vacht is beslist aan de “koele” kant van het kleurenspectrum.

Een van de onderscheidende kenmerken van een zilveren Bengaal tegenover elk ander type Bengaal is het opvallende gebrek aan warme kleuren, of “tarnish,” wat alles omvat van geel tot oranje tot bruin. Het contrast van hun donkere markeringen op hun zilverkleurige vacht maakt dat deze Bengalen opvallen tussen hun neven en nichten.

Een zilveren Bengaal heeft groene of gouden ogen, die mooi afsteken tegen hun vacht.

Houtskool Bengaalse Kat

Houtskool Bengalen zijn een speciale variant van deze prachtige katten, gekenmerkt door donkere, rokerige vachtpatronen. Charcoal markeringen zijn uniek omdat ze op elke Bengaal kunnen voorkomen, ongeacht hun basisvachtkleur.

Zilveren, sneeuw, en bruine Bengalen staan bekend om deze prachtige aftekeningen, gezien het feit dat ze beschikken over het houtskool gen. Het is echter een recessieve eigenschap – mijn twee Bengalen, Charlie en Winston, zijn afkomstig van een bruine vader en een houtskoolpoes, maar zij hebben de houtskoolvacht van hun moeder niet geërfd.

Een bijzonder kenmerkende eigenschap die houtskool Bengalen kunnen vertonen is een “masker” over hun ogen. In deze gevallen omringen de Bengalen hun ogen met markeringen die de illusie wekken een bandietenmasker te dragen. Dit patroon loopt vaak door over de rug van de kat, alsof ze een cape draagt.

Als een nieuwe eigenaar geïnteresseerd is in een Bengaal die eruit ziet als Zorro, is het zoeken naar een cattery met houtskool poezen en vaders de manier om te gaan!

Blauwe Bengaalse Kat

Een Bengaalse kat met een blauwe vacht is uiterst zeldzaam. Deze variant van de vacht vereist dat zowel de poes als de vader het recessieve gen dragen dat leidt tot een blauwe vacht, en fokkers kunnen moeite hebben om dat te vinden.

Blauwe Bengalen hebben vachten die duidelijk blauw van kleur zijn, variërend van een donkere, staalachtige tint tot een lichter poederblauw.

Hun markeringen zijn ook aanwezig in een merkbaar blauwe tint die zo blijft tot de volwassenheid, wat anders is dan bij de meeste andere Bengalen, die meestal zwarte markeringen hebben.

Melanistische Bengaalse Kat

Melanistische Bengalen, ook wel zwarte Bengalen genoemd, hebben een totaal andere vachtpresentatie in vergelijking met anderen in het ras.

Op het eerste gezicht lijkt een melanistische Bengaal een gewone zwarte kat te zijn, maar een nadere blik in fel licht onthult hun “verborgen” vachtpatronen, zoals zwarte panters in het wild.

Veel Bengaalse eigenaren zoeken juist om die reden deze speciale katten uit – een kleine jaguar in huis hebben is zeker ongewoon!

Sommige eigenaren die een zwarte kat hebben, zouden kunnen geloven dat hun pelsbaby een melanistische Bengaal is, maar de verborgen patronen zijn het verraderlijke teken. Melanistische Bengalen kunnen hazelnootkleurige, gouden of groene ogen hebben, die betoverend afsteken tegen hun mysterieuze vacht.

Witte onderbuik

De meeste Bengalen hebben een duidelijke witte onderbuik, met enkele uitzonderingen waaronder melanistische Bengalen. Het wit vormt een mooi contrast met hun prachtige vacht en biedt de perfecte plaats voor buikmassage.


Markeringen – Wat zijn de verschillende soorten?

Een deel van wat Bengalen zo anders maakt dan andere katten is hun unieke patroon. Bengaalse vachtpatronen worden meestal gecategoriseerd als rosetted (ook wel gevlekt genoemd) of gemarmerd, met veel variatie daartussen. Een Bengaal van elke kleur kan een van deze vachtpatronen hebben, afhankelijk van zijn fok en afstamming. Hun markeringen komen vaak voor in een breed assortiment van verschillende kleuren, vergelijkbaar met hun basisvacht, waardoor ze een duidelijk contrast vormen. Het verkennen van deze vachtpatronen is een van de leukste onderdelen van het leren over Bengalen – de mogelijkheden zijn eindeloos!

Rozetten

Rozetten zijn exclusief voor Bengalen onder de huiskatten, wat deel uitmaakt van de aantrekkingskracht van deze prachtige wezens. Rozetten kunnen voorkomen in veel verschillende vormen en patronen, waaronder pootafdruk, pijlpunt, donut, bewolkt, en cluster. Veredelaars hebben de neiging zich te concentreren op het onderscheiden van het uiterlijk van deze rozetten naarmate de generaties verstrijken, vandaar het brede scala aan mogelijkheden.

Rozetten beginnen meestal als kleine vlekjes op een Bengaals kitten, die dan “opbloeien” tot donkere, met kleur gevulde vlekken. Veel mensen waarderen de rozetten van Bengalen en zoeken naar kittens met grote, gelijkmatig verdeelde rozetten, vooral bij het showen van de kat in competitieverband.

Marmering

Marbled Bengals zijn een opvallende variëteit van deze prachtige katten, gekenmerkt door symmetrische wervelingen op hun rug en flanken. Marmering is zeldzamer dan spotting bij Bengalen, vooral door de voorkeur van fokkers voor luipaardachtige vlekken. Beide vachtpresentaties zijn mooi – de keuze tussen gemarmerd en gevlekt is een kwestie van persoonlijke smaak.

Buikvlekken

Een ander aspect van het patroon van Bengalen dat hen onderscheidt van andere rassen is vlekken op hun buik. Een kat kan er uitzien als een Bengaal, of zelfs enkele gelijkaardige eigenschappen bezitten, maar zonder de aanwezigheid van deze vlekken is het onwaarschijnlijk dat de kat in kwestie een Bengaal is.

Gestreepte staart

Bengalen hebben meestal strepen die zich om hun staart wikkeleneindigend in een donkere punt. Ik denk graag dat mijn Bengalen deels lemur zijn, maar dit staartpatroon is eigenlijk een overblijfsel van hun tabby kat voorouders. Bengalen hebben ook strepen op hun poten en borst, waardoor een interessant patrooncontrast ontstaat met hun rug- en zijvacht.


Het bont van een Bengaal – anders dan anders

Bengaalse katten zijn altijd zeer gewild geweest vanwege hun prachtige patronen, maar een ander aspect van deze begeerlijkheid is hun unieke vacht. In tegenstelling tot andere huiskatten hebben Bengalen een pelsachtige vacht, waardoor ze waarschijnlijk niet verharen. Daarom beschouwen velen Bengalen als een hypoallergeen ras, wat tot op zekere hoogte waar kan zijn.

Reacties variëren van persoon tot persoon, maar veel mensen met kattenallergieën melden weinig tot geen symptomen na omgang met Bengalen – mijn broer, die dodelijk allergisch is voor gewone katten, kan met mijn Bengalen spelen en zelfs knuffelen.

Deze pelsachtige vacht geeft Bengalen een ongelooflijk zacht en zijdeachtig gevoel, wat bijdraagt aan hun allure. Sommige Bengalen hebben nog meer ongewone eigenschappen aan hun vacht, waaronder een glitterachtig uiterlijk dat bijna lijkt te fonkelen, zelfs bij weinig licht. In het zonlicht is de glitter van een Bengaal opvallend, bijna als een diamant. Niet alle Bengalen hebben deze kenmerkende glitter, maar het komt veel voor bij het ras.

Vachtonderhoud kan voor sommige katteneigenaren een last zijn, maar Bengalen hebben nauwelijks of nooit extra hulp nodig bij de verzorging, wat minder stofzuigen van klonten haar betekent voor hun gelukkige eigenaar.


Elke kat is anders

Geen twee Bengalen zijn hetzelfde. Dit geldt zowel voor de persoonlijkheid als voor de vacht – maar de kleur en het patroon van een kitten zijn iets gemakkelijker te voorspellen dan haar houding! De meeste Bengaalse eigenaren kiezen hun fokker op basis van de katten die ze fokken en de kittens die ze voortbrengen, wat sterk zal aangeven hoe ze eruit zal zien als ze volgroeid is. Stamboomonderzoek is om deze reden belangrijk – een nieuwe eigenaar die een zilveren Bengaal wil, zal moeite hebben om er een te adopteren van een cattery die gespecialiseerd is in bruinen!

Een pasgeboren kitten lijkt misschien slechts kleine, schaarse vlekjes te vertonen en eindigt met grote wolkenrozetten. Hoe het nieuwe kitten er uiteindelijk ook uit komt te zien, ze zal net zo karakteristiek en mooi zijn als elke andere Bengaal. Bengalen zijn echt een bijzonder kattenras dat veel aandacht en zorg nodig heeft, maar zoals elke eigenaar kan beamen, zijn ze elk beetje liefde waard.

Een idee hebben van de afkomst van een kitten maakt het raden naar haar uiterlijk gemakkelijker, maar verwacht niet dat ze er precies zo uitziet als haar poes – haar vader maakt tenslotte de helft van haar genen uit. Fokkers houden met dit soort dingen rekening bij het koppelen van hun poezen om een mooi nest kittens te produceren die voldoen aan de wensen van hun nieuwe eigenaren, maar er is geen garantie voor het resultaat.