Azitromycine voor katten: Dosering, Veiligheid > Bijwerkingen

Azitromycine is een antibioticum dat vaak wordt gebruikt om bepaalde bacteriële infecties bij katten te behandelen. In dit artikel leert u meer over wat azitromycine doet, aandoeningen waarvoor het kan worden geïndiceerd, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Azitromycine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Macrolide antibioticum

Formulier:

Orale tablet, orale suspensie

Recept vereist?:

Ja

Algemene namen:

Azitromycine

Beschikbare doseringen:

Opmerking: De tabletdoses die beschikbaar zijn voor azitromycine zijn meestal te groot voor katten: 250 mg, 500 mg, 600 mg. De vloeibare suspensie wordt het vaakst gebruikt, verkrijgbaar in concentraties van 20 mg / ml, 40 mg / ml. Flesgroottes omvatten 15ml en 30ml maten.

Over Azithromycine voor katten

Azitromycine, de gemeenschappelijke merknaam waarvoor Zithromax is, is geclassificeerd als een macrolide-antibioticum. Het heeft een vrij breed werkingsspectrum tegen veel verschillende soorten bacteriën.

Azitromycine wordt meestal gebruikt bij katten voor infecties van de bovenste luchtwegen, vooral aandoeningen die chronisch, terugkerend of ongevoelig zijn voor andere antibioticatherapieën.

Azitromycine wordt vermeld als een kritisch belangrijke antimicrobiële stof met de hoogste prioriteit voor de menselijke geneeskunde, waardoor de indicatie voor langdurig gebruik bij katten met chronische rhinosinusitis (chronische ontsteking / infectie van de neusholtes en sinussen) controversieel is, omdat langdurig gebruik zou kunnen inspelen op antimicrobiële resistentie tegen het medicijn. Het kan daarom meer worden gebruikt in geselecteerde gevallen en niet als een eerstelijnskeuze.

Het heeft naar verluidt een snel effect tegen infecties veroorzaakt door Bartonella (de bacteriën die “kattenkrabziekte” bij mensen veroorzaken) hoewel klinisch zorgwekkende infecties bij katten veroorzaakt door Bartonella de neiging hebben om ongewoon te zijn.

Er wordt ook gedacht dat het enige activiteit tegen bepaalde protozoale micro-organismen als Toxoplasma en Babesia ook, hoewel een betere werkzaamheid kan worden gezien in combinatie met andere geschikte medicijnen.

Azitromycine is een bacteriostatisch antibioticum, maar dit betekent niet dat het “zwakker” is dan een bacteriedodend antibioticum zoals Clavamox. Bacteriostatische antibiotica doden gevoelige bacteriën, ze hebben gewoon een hogere concentratie nodig om dit te doen.

Een studie uit 2018 in Clinical Infectious Diseases waarin bacteriostatische en bacteriedodende antibiotica bij mensen worden vergeleken, benadrukt dit onderscheid. Onderzoekers ontdekten dat niet alleen bacteriostatische en bacteriedodende antibiotica meestal ongeveer gelijkwaardig waren in werkzaamheid, maar dat in gevallen waarin er een verschil was, bacteriostatische antibiotica vaak superieur en kosteneffectiever leken.

In tegenstelling tot de meeste antibiotica, azitromycine ook heeft een aantal ontstekingsremmende en immuunmodulerende effecten. Hoewel deze effecten niet goed worden begrepen bij dieren, dragen deze voordelen waarschijnlijk bij aan verbeteringen bij katten met chronische rhinosinusitis en stomatitis (ontsteking in de mond).

Hoewel niet erg goed begrepen bij dieren, heeft azitromycine enkele promotiliteitseffecten op het maagdarmkanaal bij mensen (wat betekent dat het het maagdarmkanaal helpt voedsel te verplaatsen) en sommige van deze effecten zijn ook gemeld bij honden en katten.

Wat doet azitromycine voor katten?

kat die medicatie krijgt

Een uniek kenmerk van azitromycine is dat het veel langer in weefsels kan blijven dan andere antibiotica.

Azitromycine is een effectief antibioticum tegen de meeste bacteriën die er meestal gevoelig voor zijn. Dierenartsen bepalen vaak het antibioticagebruik op basis van bacteriecultuur waar mogelijk of op zijn minst op basis van de waarschijnlijkheid dat infectieuze organismen aanwezig zijn en het lichaamssysteem wordt aangetast.

Zoals met de meeste antibiotica, heeft azitromycine een goede mate van werkzaamheid tegen bepaalde bacteriën, terwijl anderen resistent kunnen zijn of er gewoon niet vatbaar voor zijn.

Bijvoorbeeld een infectie van de bovenste luchtwegen bij een kat veroorzaakt door de bacterie Bordetella, of uveïtis (ontsteking in het oog) veroorzaakt door Bartonella, zal meestal vatbaar zijn, maar het heeft geen effect tegen Chlamydophila felis | die conjunctivitis bij katten veroorzaakt, of bloedarmoede veroorzaakt door Mycoplasma hemofelis bij katten.

Azitromycine is ook niet effectief tegen virale oorzaken van infecties van de bovenste luchtwegen bij katten, zoals feline herpesvirus en calicivirus, die actually veruit de meest voorkomende onderliggende oorzaken bij katten.

Een uniek kenmerk van azitromycine is dat het veel langer in weefsels kan blijven dan andere antibiotica. Deze unieke absorptie van azitromycine zorgt voor minder frequente dosering. Dit maakt het een goede en meer kosteneffectieve keuze voor bepaalde gevoelige infecties die weken van behandeling kunnen vereisen.

Vanwege deze eigenschappen kan een dierenarts azitromycine overwegen voor infecties van de bovenste luchtwegen, vooral die met betrekking tot de neusholtes en sinussen, die zeer chronisch of terugkerend van aard zijn en mogelijk langere perioden van behandeling vereisen om op te lossen.

Anekdotisch is azitromycine ook nuttig geweest bij katten met stomatitis, een chronische ontstekingsaandoening van de weefsels in de mond. Er wordt gedacht dat dit verband houdt met de ontstekingsremmende en immuunsysteemmodulerende effecten.

Lees ook: Mondzweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoewel het kosteneffectief is, kan het voor dit doel als controversieel worden beschouwd, omdat het gebruik van het kan ook leiden tot antimicrobieel resistente bacteriestammen. Het mag daarom alleen voor dergelijke doeleinden worden gebruikt in geselecteerde gevallen onder advies van een dierenarts.

Bijwerkingen van azitromycine voor katten

Azitromycine is over het algemeen een veilig en goed verdragen medicijn bij katten. Zoals veel antibiotica heeft het het potentieel om spijsverteringsstoornissen te veroorzaken, waaronder braken, verminderde eetlust en diarree. Overdoses van azitromycine kunnen eerder leiden tot deze bijwerkingen en de pro-kinetische effecten op gi-motiliteit kunnen ook buikklachten door krampen veroorzaken.

Azitromycine wordt voornamelijk gemetaboliseerd door de lever, dus het moet voorzichtig worden gebruikt bij katten met een onderliggende leveraandoening of disfunctie.

Zoals elk medicijn kan azitromycine geneesmiddelinteracties hebben met sommige andere medicijnen, met name -azol antischimmelmiddelen zoals itraconazol, die kunnen leiden tot een verandering in het hartritme. Uw dierenarts moet altijd worden geraadpleegd voordat u met een nieuw medicijn begint, zodat eventuele interacties kunnen worden beoordeeld.

Een laatste belangrijke opmerking is dat azitromycine soms kan worden verward met azathioprine, een heel ander medicijn dat wordt gebruikt als immunosuppressivum en niet vaak wordt gebruikt bij katten.

Miscommunicatie kan optreden via de telefoon met een apotheek, door verkeerde spelling of verkeerde interpretaties van handgeschreven scripts. Azitromycine wordt meestal in een menselijke apotheek genoemd, dus zorg er altijd voor dat u het recept van uw kat dubbel controleert wanneer u het ophaalt.

Azitromycine voor katten dosering

kat die een tablet ontvangt

Bij katten is het het meest gebruikelijk dat de vloeibare orale suspensie wordt voorgeschreven, omdat de beschikbare tabletformaten bij de meeste katten te groot zijn voor dosering.

De dosering voor azitromycine kan verschillen afhankelijk van het type infectie dat wordt behandeld. De frequentie en lengte van de behandeling kunnen ook nogal variëren. Om deze reden mag de werkelijke dosering voor een kat alleen worden verstrekt door een behandelende dierenarts om ervoor te zorgen dat het medicijn correct en verantwoord wordt gebruikt.

Voor een algemeen begrip van het gebruik ervan is het echter belangrijk om de unieke doseringskenmerken op te nemen, die verschillen van andere antibiotica.

Omdat azitromycine steeds hogere concentraties in weefsels kan bereiken, zijn er protocollen die toestaan dat het eenmaal per dag gedurende meerdere dagen wordt gegeven, en dan alleen om de andere dag of om de derde dag, vooral als de behandeling gedurende enkele weken of langdurig moet worden voortgezet. Andere protocollen kunnen hogere doses omvatten die slechts een paar keer per week worden gebruikt.

Deze protocollen worden het vaakst gebruikt voor chronische infecties van de bovenste luchtwegen en stomatitis, maar zijn niet geschikt voor alle indicaties. Daarom is het belangrijk om zich te houden aan de instructies van een dierenarts voor de juiste dosering van dit medicijn.

Bij katten is het meest voorkomend voor de vloeibare orale suspensie om voorgeschreven te worden, omdat de beschikbare tabletformaten te groot zijn voor dosering bij de meeste katten. Omdat azitromycine een menselijk medicijn is en off-label wordt gebruikt bij huisdieren, is de vloeibare smaakstof geschikt voor mensen en sommige katten houden misschien niet van de smaak. Een dierenarts kan aanbevelen om er een samengestelde vorm van te krijgen om de smakelijkheid en effectieve dosering te verbeteren.

Conclusie

Azitromycine kan een nuttig antibioticum zijn bij katten, vooral wanneer langdurig gebruik nodig is of waar de kosten een belangrijke zorg zijn. Het heeft een aantal ontstekingsremmende en immuunmodulerende eigenschappen, evenals enkele unieke doseringskenmerken die het onderscheiden van andere antibiotica.

Het kan echter niet worden gebruikt voor alle soorten infecties en zoals alle antibiotica, moet het oordeelkundig worden gebruikt op voorschrift en advies van een dierenarts.

Veelgestelde vragen

Wat is Azithromycin gebruikt om te behandelen bij katten?

Azitromycine is een antibioticum dat wordt gebruikt om bepaalde gevoelige infecties bij katten te behandelen. Hoewel het een breed spectrum van gebruik heeft, wordt het meestal gebruikt voor infecties van de bovenste luchtwegen bij katten, met name chronische rhinosinusitis (ontsteking / infectie van de neusholtes en sinussen) die enkele weken behandeling vereist.

Azitromycine heeft ook een aantal ontstekingsremmende en immuunmodulerende eigenschappen, waardoor het soms een receptkeuze is voor stomatitis (mondontsteking) bij katten. Hoewel het enkele prokinetische effecten heeft op het maagdarmkanaal, wordt het soms voor dit doel gebruikt bij katten.

Hoeveel azitromycine geef ik mijn kat?

Hoewel sommige protocollen kunnen aangeven dat azitromycine eenmaal daags wordt gegeven voor bepaalde aandoeningen, zijn er protocollen, vooral wanneer het gedurende een langere periode wordt gebruikt, die om de andere dag of om de derde dag moeten worden toegediend. Sommige anderen kunnen ook vragen om hogere doses slechts twee keer per week.

Vanwege de hoge mate van variabiliteit in protocollen en omdat microbiële resistentie tegen antibiotica altijd een slepende zorg is, is het belangrijk dat azitromycine alleen wordt voorgeschreven en gebruikt onder advies van een dierenarts, zodat het op de juiste en verantwoorde manier wordt gebruikt.

Moet Azitromycine voor katten worden gekoeld?

De vloeibare orale suspensievorm van azitromycine, eenmaal gereconstitueerd, hoeft meestal niet te worden gekoeld en mag dat ook niet zijn. Het kan meestal als stabiel worden beschouwd bij kamertemperatuur gedurende maximaal 10 dagen, waarna het moet worden weggegooid.

Wat is het beste antibioticum voor katten?

Het echte antwoord is voor welk antibioticum de bacteriën die betrokken zijn bij de infectie het meest vatbaar zijn!

Alle antibiotica zijn niet effectief tegen alle bacteriesoorten en stammen. Dierenartsen beslissen meestal over het juiste antibioticum om te gebruiken op basis van het getroffen lichaamssysteem, de soorten bacteriën die waarschijnlijk aanwezig zijn en, indien mogelijk, op basis van bacteriecultuur en gevoeligheid.

Azitromycine wordt vaak gebruikt voor infecties van de bovenste luchtwegen, maar het is belangrijk om te onthouden dat een grote meerderheid van de infecties van de bovenste luchtwegen bij katten wordt veroorzaakt door virussen zoals herpesvirus en calicivirus, niet door bacteriën. Dus in veel gevallen is een antibioticum helemaal niet geïndiceerd, zelfs als uw kat tekenen van niezen of loopogen vertoont.

De beste manier om te bepalen of uw kat een antibioticum nodig heeft en welke het meest effectief is om te gebruiken, is door uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken.