Alles over katten “Een stem voor katten” Winnend beursessay 2020

beursaankondigingsfunctie

We zijn verheugd om de winnaar van onze derde jaarlijkse “A Voice for Cats” -beurswedstrijd aan te kondigen. De winnaar van dit jaar is Aarthi Sankaran, een student aan het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Minnesota.

Aarthi ontvangt $ 1.000 voor haar permanente educatie en $ 1.000 gedoneerd aan een reddingsorganisatie naar keuze.

Gefeliciteerd, Aarthi!

Een stem voor katten – De stem is van mij

Zodra onze ogen elkaar ontmoetten, bevroor hij. Ik keek met niet geringe verwarring toe hoe zijn ruggengraat naar binnen krulde en zijn toch al kleine frame verkleinde. Zijn vingers trilden zo erg dat stukjes vlees van het bord vielen dat hij bij zich had. De kat voor hem snelde vrolijk naar voren om de brok te pakken. De kat was gelukkig, maar zijn menselijke tegenhanger was dat allesbehalve.

Dit was de eerste keer dat ik iemand zag die zich schaamde voor het houden van dieren. Mijn verwarring veranderde al snel in angst toen ik me realiseerde waarom; de moeder van de jongen kwam haar huis uitvliegen en sloeg hem. Ze zou de kat hebben geschopt als hij niet al bij het zien van haar was gelopen.

Helaas is dit de realiteit voor veel katten- en kattenliefhebbers in India. In mindere mate was dit ook mijn realiteit. Mijn jeugdzomers doorgebracht in India waren altijd beladen met spanning; Ik bezat een aangeboren fascinatie voor dieren, een eigenschap die mijn moeder er alles aan deed om te verpletteren. Tot ontsteltenis en milde afschuw van mijn hele familie leken hun pogingen om mij tegen katten op te zetten echter averechts te hebben gewerkt.

Vandaag zit ik in mijn tweede jaar van de veterinaire school, na een decennium vrijwilligerswerk te hebben gedaan bij verschillende reddingsorganisaties, te hebben gewerkt in een dierenkliniek voor kleine dieren en mijn carrière te hebben gewijd aan dierenwelzijn. Voor mijn Indiase familieleden is mijn cv het spul van nachtmerries. Ik vind dit ironisch, want tot op de dag van vandaag sluit ik ’s nachts mijn ogen en herinner ik me de stenen die naar zwangere katten werden gegooid, en de dode kattenlichamen aan de kant van de weg, en ik huil.

In India worden katten gezien als slechte voortekenen, vies en sinister. Ik zie katten als heerlijk intelligente wezens, die sterke banden vormen met hun eigenaren. Mijn ervaringen hebben me echter ook geleerd dat er zelfs in de Verenigde Staten veel misvattingen zijn over kattengedrag en -verzorging.

Toen ik bijvoorbeeld vrijwilligerswerk deed bij de Richmond SPCA, was ik verbaasd om te ontdekken dat een van mijn favoriete katachtige vrienden – een knappe smoking genaamd Butler – voor de deur van de SPCA was achtergelaten met een briefje met de tekst: “Hij maakt een puinhoop van ons tapijt. Zet hem neer of vind hem een wonderhuis.” Een batterij diagnostiek bevestigde dat er geen onderliggende medische oorzaak was voor Butlers gewoonte.

Na vele uren onderzoek en trial-by-error ontdekte ik dat Butler gewoon erg gevoelig is voor het soort zwerfvuil in zijn doos. Hoe konden Butlers eigenaren hem ter dood veroordelen voor één fout? Verhalen als deze motiveren mij om te blijven vechten voor kattenwelzijn.

Het is de reden waarom ik, zelfs als student diergeneeskunde, deelneem aan en leiding geef aan verschillende organisaties om mijn collega-toekomstige dierenartsen te informeren over kattengedrag en de voordelen van vrijwilligerswerk.

Na tien jaar dienst beloof ik dit: ik heb en zal mijn leven blijven wijden aan het welzijn van katten.

Lees meer over de A Voice for Cats-beurswedstrijd.

Over de beurswinnaar:

Aarthi Sankaran

Aarthi Sankaran doet al sinds de middelbare school vrijwilligerswerk bij reddingsorganisaties, zoals de Richmond SPCA en de Animal Adoption and Rescue Foundation. Ze studeerde af met een Bachelors in Animal Science aan de Cornell University, waar ze haar vrije tijd doorbracht met het redden van zwerfkatten. Ze werkte vervolgens als dierenartsassistente in een drukke katachtige / hondenpraktijk in Virginia, voordat ze werd toegelaten tot het College of Veterinary Medicine van de Universiteit van Minnesota. Aarthi is momenteel vrijwilliger bij Healing Hearts Rescue. Ze is ook president-elect van de Shelter Medicine Club, bestuurslid van de Animal Behavior Club en deelnemer aan verschillende non-profit studentenorganisaties.