Skip to Content

Aandachtzoekend gedrag bij katten: wat eraan te doen

Voor veel katteneigenaren en -liefhebbers is er een neiging om zich nogal vereerd te voelen wanneer een normaal enigszins onthechte katachtige op zijn benen komt wrijven of zich op je schoot nestelt voor een knuffel. Onder normale omstandigheden en in gebruikelijke hoeveelheden worden deze uitingen van aandacht zoeken verwelkomd en gewaardeerd. Dat is tenslotte een van de belangrijkste redenen waarom we katten als huisdier houden – voor aanhankelijk gezelschap.

Natuurlijk kunnen we geïrriteerd raken als onze kat besluit om aanhankelijk te worden wanneer we bezig zijn in de keuken of proberen een belangrijke e-mail verzonden te krijgen, maar de ergernis in die gevallen is ons eigen doen. Aan de andere kant zijn er gevallen waarin uw kat overmatig aandacht zoekt en niet op de juiste manier reageert op uw afschrikkende reacties.  Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gepast en ongepast aandachtzoekend gedrag bij katten en te weten wanneer je er iets aan moet doen. We zullen beide in dit artikel bekijken, evenals enkele remedies.

kat face divider 2

Wat is aandachtzoekend gedrag bij katten?

Hoewel katten inherent solitaire dieren zijn (met uitzondering van leeuwen), zijn ze als gevolg van duizenden jaren domesticatie gaan vertrouwen op en genieten van een zekere mate van socialisatie. Bijvoorbeeld binnen de menselijke thuisomgeving of in verwilderde kattengroepen. Een onderzoek uit 2019 toonde zelfs aan dat moderne huiskatten op vrijwel dezelfde manier gehecht raken aan hun bontouders als honden en mensenkinderen 1.

Aandachtzoekend gedrag is normaal in groepen dieren die enige sociale cohesie en afhankelijkheid van elkaar hebben. Zoals de woorden impliceren, is het een gedrag of opeenvolging van gedragingen die door de kat worden vertoond met de bedoeling een reactie uit te lokken. Soms is het gedrag volledig gerechtvaardigd en gepast. Bijvoorbeeld overmatig jodelen en wrijven tegen je benen in de keuken als je 2 uur te laat bent met hun avondeten! Andere keren is het gedrag volledig ongepast, zoals iedereen die om drie uur ’s nachts is gewekt met zijn kat op zijn gezicht zal getuigen!

Kat die zijn baasje wakker maakt
Image Credit: Miljard foto’s, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van aandachtzoekend gedrag bij katten?

Wanneer je amoureuze kat je aandacht wil, kunnen ze een van de onderstaande gedragingen vertonen. Veel van deze zijn volkomen normaal, vertederend en schattig wanneer ze matig worden weergegeven. Anderen zijn echter helemaal niet prettig en nooit acceptabel. Wanneer gedrag aanhoudend en ongepast wordt, is het tijd om een beslissing te nemen over wat eraan te doen.

 • Wrijven tegen of weven tussen je benen
 • Pawing naar je
 • Voorwerpen van bureaus, tafels en toonbanken afkloppen
 • Op dingen springen om op ooghoogte te zijn
 • Scherp
 • Starend naar je
 • Je pad blokkeren of aan je benen rennen als je loopt
 • Klaaglijk miauwen
 • Krassen
 • Over je heen lopen of op je hoofd zitten als je slaapt
 • Vervuiling buiten hun kattenbak of op andere ongepaste plaatsen
 • Vernietiging van huishoudelijke artikelen
 • Volg je overal
 • Je “geschenken” brengen

verdeler-catclaw1

Wat zijn de oorzaken van aandachtzoekend gedrag?

De oorzaak of oorzaken van aandachtzoekend gedrag zijn talrijk. Zoals besproken, valt dit gedrag in een van de twee categorieën: of het is een normale sociale vertoning of het is ongepast en / of buitensporig. In dit gedeelte zullen we kort ingaan op enkele mogelijke oorzaken van aandachtzoekend gedrag. En in de volgende zullen we wat dieper ingaan en kijken naar enkele managementstrategieën en remedies.

Aan de basis van al het aandachtzoekende gedrag bij katten ligt hun perceptie dat aan een bepaalde behoefte van hen niet wordt voldaan. Dit kan een gerechtvaardigde perceptie zijn of een valse perceptie als gevolg van de vorming van slechte gewoonten na bepaalde eerder versterkte gedragspatronen.

In het geval van gerechtvaardigd gedrag kan de oorzaak stress of angst zijn als gevolg van een gebrek aan structuur of routine, een gebrek aan aandacht, eerdere mishandeling, of ze kunnen last hebben van verlatingsangst. Dit laatste komt vooral voor bij vrouwelijke katten die alleenstaande huisdieren zijn en binnenkatten waar hun mens voor langere tijd weg is. Dit is een volkomen begrijpelijke reactie als je erover nadenkt.

Andere keren, en gelukkig minder vaak, kan de oorzaak een onderliggende medische aandoening zijn. Het gedrag van de kat kan een reactie zijn op verwarring of pijn als gevolg hiervan.

kat wrijft hoofd op het been van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Gordana Sermek, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Hoe ga ik om met een kat met aandachtzoekend gedrag?

Matig aandachtzoekend gedrag dat als normaal kan worden beschouwd, hoeft helemaal niet te worden beheerd of verholpen. Het is waarschijnlijk een goed idee om het niet te veel te eten, omdat het ertoe kan leiden dat je kat waarneemt dat dat soort gedrag de voorkeur heeft. Dit kan ervoor zorgen dat het zich vaker zo gedraagt. Een gepaste reactie van jou zou een wederkerige gematigde uiting van genegenheid zijn.

Aan de andere kant, als je een van die geliefde katachtigen hebt die neigen naar extreme afstandelijkheid, wil je misschien hun aandachtzoekende gedrag belonen om er meer van aan te moedigen.

Het eerste dat u moet doen voordat u probeert ongewenst aandachtzoekend gedrag te verhelpen, is de oorzaak van dat gedrag achterhalen. Het is niet mogelijk om een geschikte remedie te bedenken zonder te weten waarom het in de eerste plaats gebeurt. U kunt het gedrag verergeren als u een onjuiste reactie implementeert.

1. Je gedrag kan de oorzaak zijn

Als het aandachtzoekende gedrag van uw kat een direct gevolg is van een tekort van uw kant als zijn vachtouder, dan is dat gemakkelijk te verhelpen. Voorbeelden van zo’n tekort zijn inconsistente voedingsroutines, onvoldoende tijd met hen doorbrengen, hun kattenbak niet vaak genoeg schoonmaken, enzovoort. Er zijn veel andere scenario’s waarin uw kat u een redelijke behoefte meedeelt die hij heeft en waar u voor kunt en moet zorgen. In deze gevallen kan hun gedrag overdreven vervelend zijn, maar het is eigenlijk niet ongepast.

thematische pauze

2. Negeer ze

Als u zeker weet dat u een modelkatteneigenaar bent geweest en hun gedrag opzettelijk ongepast is, kunt u eerst proberen het gedrag consequent te negeren. En dan bedoelen we negeren. Vergeet niet dat een negatieve reactie nog steeds een reactie is en dat sommige katten elke aandacht zullen krijgen die ze kunnen krijgen, negatief of anderszins.

Tegelijkertijd vertoont de beloning goed en gepast gedrag. Dit beloningssysteem moet resultaten opleveren bij katten die gewoon aandachtzoekend gedrag hebben ontwikkeld. Als er geen verbetering is in het gedrag van uw kat na enkele weken of maanden van deze methode van versterking, dan moet u andere oorzaken en remedies ervoor overwegen.

kat die opkijkt
Image Credit: victoriyasmail, Shutterstock
thematische pauze

3. Wanneer angst de oorzaak is

Sommige katten raken gestrest en angstig door inconsistente routines, te lang alleen zijn en slecht afgedwongen grenzen hebben. Bij anderen kan angst voortkomen uit eerdere slechte behandeling of misbruik. Als je denkt dat dit de oorzaak kan zijn van het aandachtzoekende gedrag van je kat, richt je dan op het krijgen van consistente routines met betrekking tot voeding, verzorging en knuffeltijd, bijvoorbeeld. Pas deze routine toe op een zo groot mogelijk deel van de dag.

Als eenzaamheid de oorzaak is, neem dan deel aan om meer toegewijde tijd door te brengen met je dierbare kat als je thuis bent. Sommige katten genieten van en kunnen baat hebben bij een vorm van gedisciplineerde gehoorzaamheidstraining. Anders zal gewoon knuffelen met hen of met hen spelen een lange weg gaan naar het goedmaken van wanneer je afwezig bent. Zorg ervoor dat je kat voldoende speelgoed en activiteiten heeft om ze bezig te houden als je er niet bent. Dit geldt met name voor binnenkatten.

thematische pauze

4. Een meer sinistere oorzaak

In zeldzame gevallen kan aandachtzoekend gedrag het gevolg zijn van een ernstig onderliggend gezondheidsprobleem. Een cognitieve stoornis, zoals leeftijdsgebonden dementie, kan leiden tot dit soort gedrag. Als alternatief kan een lichamelijke ziekte zoals kanker, huid- of gewrichtsproblemen, of iets dat uw kat pijn veroorzaakt, er mogelijk voor zorgen dat ze zich op een aandachtzoekende manier gedragen.

Als u alle niet-medische mogelijke oorzaken hebt uitgesloten, moet u een afspraak maken met uw dierenarts. Praat met hen over uw zorgen en laat hen een grondig onderzoek uitvoeren voor het geval er een ernstiger onderliggende oorzaak is.

Image Credit: PxHere

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen Aandachtzoekend gedrag bij katten

Bestaat er zoiets als een kat te veel aandacht geven?

Ja, zeker. Katten hebben normaal gesproken goede grenzen en ze zullen slechts zoveel aandacht accepteren als ze willen. Er is meestal geen onzekerheid over of een kat wel of niet geaaid of geknuffeld wil worden. Ze nemen wat ze nodig hebben en zijn dan op weg. Sommige katten kunnen echter toestaan dat de knuffels langer doorgaan dan goed voor hen is, tot het punt dat ze overprikkeld raken. Dit kan ervoor zorgen dat ze een plotselingen agressieve reactie; Veel katteneigenaren zijn getuige geweest van een dergelijke reactie. Als alternatief kunnen ze langdurig ongepast aandachtzoekend gedrag ontwikkelen.

Welk kattenras is het meest aandachtzoekend?

Drie van de meest aanhankelijke kattenrassen zijn de Ragdoll, de Siamees en de Abessijn. Hoewel de Ragdoll ervan houdt om eindeloos te knuffelen, is het ook een super relaxt kattenras en het is onwaarschijnlijk dat zijn aandachtszoeker tot een vervelend niveau zal aanhouden. De Siamezen en Abessijnen hebben echter een beetje de reputatie van aanhankelijkheid!

kattenpootverdeler

Conclusie

Als aandachtzoekend gedrag zich begint te manifesteren in je geliefde pusskat, zijn er een paar veranderingen die je kunt aanbrengen in de routine van je kat of die van jou, of beide, die zouden moeten resulteren in een verbetering. Vergeet niet dat veranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden en dat het een paar maanden kan duren voordat er significante resultaten zijn.

Consistentie is de sleutel bij het proberen om ongewenst gedrag te verhelpen met op versterking gebaseerde benaderingen. Het helpt om je bewust te zijn van, sympathiek te zijn voor en geduldig te zijn met de onzekerheden en angsten van je kat om deze niet te verergeren. Dit geldt met name als het gedrag het gevolg is van eerder misbruik.

Houd er rekening mee dat, af en toe, de oorzaak van aandachtzoekend gedrag kan liggen in een ernstige onderliggende medische aandoening. Als u ooit twijfelt, is het raadzaam om onmiddellijk veterinair advies in te winnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Kasefoto, Shutterstock