9 Veel voorkomende soorten toxicose bij katten uitgelegd door een dierenarts & Wat te doen

Je kat kan toegang hebben tot gifstoffen waarvan je niet eens wist dat ze in huis bestonden. Er zijn veel verborgen gevaren die toxicose bij uw kat kunnen veroorzaken en daarom is het van vitaal belang om op de hoogte te zijn van tekenen en mogelijke oorzaken.

Lees hieronder de 9 meest voorkomende soorten toxicose die we bij katten zien en wat u kunt doen als uw kat is blootgesteld.

kat face divider 2

De 9 soorten toxicose bij katten

1. Over the Counter (OTC) Medicijnen

OTC-medicijnen kunnen van alles omvatten, van pijnstillers zoals Ibuprofen en paracetamol tot koude medicijnen of zalven en zalven. Je kunt een paar pillen uit de container laten vallen en het niet beseffen. Zalven en zalven kunnen een verleidelijke geur voor uw kat hebben die ervoor zorgt dat ze het willen proeven. Je denkt misschien dat je je kat helpt door zalf op een wond of verwonding te doen, terwijl het in werkelijkheid extreem giftig kan zijn voor je kat als ze het verzorgen.

medicijnpillen pakket in winkelmandje met apotheek wazige achtergrond
Afbeelding credit: Kwangmoozaa, Shutterstock

Wat te doen:

Probeer erachter te komen hoeveel je kat heeft ingenomen. Dit kan al dan niet gemakkelijk zijn als de hele container op de vloer is gemorst en / of er slechts half opgegeten stukjes pillen overblijven. Doe je best om in te schatten hoeveel en welk product is ingenomen. U moet dan het ASPCA Poison Control Center bellen. Ze zullen je door een paar vragen leiden om te proberen te berekenen of wat je kat at zelfs giftig is, en zo ja, in welke dosis. Als uw kat negatieve tekenen vertoont, kunt u het beste zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan.

thematische pauze

2. Voedsel

Hoewel dit vaker voorkomt bij honden dan bij katten, kunnen katten voedsel stelen dat veel knoflook, uien, xylitol of vet bevat. Katten kunnen ook meer geneigd zijn om zeevruchten zoals garnalen, oesters of vis van je bord of het aanrecht te stelen omdat het naar hun voedsel ruikt.

Wat te doen:

Bel uw dierenarts of uw lokale dierenarts voor noodgevallen. Afhankelijk van wat uw kat heeft ingenomen, moet u hem al dan niet naar de dierenarts brengen. Sommige voedingsmiddelen zijn alleen giftig in grote hoeveelheden, terwijl andere voedingsmiddelen dagen of zelfs weken geen tekenen van toxicose vertonen.

thematische pauze

3. Medicijnen op recept voor mensen

Net als bij OTC-medicijnen kunt u per ongeluk een pil of twee laten vallen of uw pilcontainer op het aanrecht laten liggen zonder na te denken. Uw kat kan de pillencontainer en/of de medicatie zien en er een vleermuis mee slaan om ermee te spelen. Sommige nieuwsgierige katten kunnen zelfs de gevallen medicijnen binnenkrijgen. De meest voorkomende medicijnen die problemen kunnen veroorzaken, zijn antidepressiva, diabetesmedicijnen, anti-convulsiva, hartmedicijnen en bloeddrukmedicijnen. Zelfs een enkele pil kan een ernstig effect hebben op de gezondheid van uw katten.

medicijntablet en container op een houten oppervlak
Image Credit: Jumpstory

Wat te doen:

Net als bij OTC-medicijnen, probeer erachter te komen hoeveel en welk product uw kat heeft gekregen. We raden dan altijd aan om de ASPCA Poison Control te bellen. Zoals hierboven vermeld, kunnen ze helpen bepalen of waar uw kat mee in contact kwam giftig was of niet en of u uw kat naar een dierenarts moet brengen.

thematische pauze

4. Planten

Lillies en verschillende andere veel voorkomende huishoudelijke planten zijn ernstig giftig voor katten. Elk deel van de lelieplant, inclusief het stuifmeel, is ernstig giftig voor uw kat. Als je kat aan een blad of een deel van de bloem knabbelt, is het duidelijk dat ze het gif hebben ingenomen. Maar zelfs als uw kat gewoon zijn gezicht tegen de vaas met bloemen wreef en zichzelf vervolgens verzorgde, kan hij een giftige hoeveelheid stuifmeel hebben ingenomen.

Wat te doen:

Breng uw kat zo snel mogelijk naar uw dierenarts of een dierenarts voor noodgevallen. Elk deel van de lelie is giftig, inclusief het vaaswater. Lillies kunnen acuut nierfalen veroorzaken dat, indien onbehandeld, binnen enkele dagen tot de dood kan leiden. Het aanbevolen verloop van de behandeling is ziekenhuisopname op IV-vloeistoffen en bloedwerkmonitoring gedurende een paar dagen. Hoe langer u wacht met het opnemen van uw kat, hoe groter de kans dat hun nieren al onherstelbare schade hebben opgelopen.

thematische pauze

5. Huishoudelijke toxines

Dit kan elk type reinigingsproduct zijn, zoals bleekmiddel of reinigingsdoekjes. Uw kat kan het gif fysiek binnenkrijgen, of op andere momenten kunnen ze door een kamer rennen waar de vloer net is schoongemaakt, of op het aanrecht springen en de reiniger afkloppen, waardoor het product op zijn vacht komt.

bleekpoeder
Afbeelding Credit: kropekk_pl, Pixabay

Wat te doen:

Als je kat door een schoonmaakmiddel is gelopen of iets op zijn vacht heeft gekregen, is het eerste wat je moet doen hem wassen met een ongeparfumeerde en ongeverfde afwasmiddel. Als uw kat het toestaat, was het getroffen gebied dan minstens drie keer en droog het gebied ertussen grondig uit. Nadat u uw kat hebt gewassen (indien nodig), moet u contact opnemen met uw dierenarts of de ASPCA Poison Control om te bepalen of uw kat moet worden gezien of niet.

thematische pauze

6. Veterinaire producten

Veel veterinaire producten worden tegenwoordig op smaak gebracht om ze smakelijker te maken voor uw huisdier om te eten. Dit is vooral gevaarlijk als je een nieuwsgierige kat hebt die graag iets eet. NSAID’s en antibiotica voor uw hond kunnen extreem giftig zijn voor uw kat, vooral bij hoge doses. Andere pijnstillers zijn misschien niet noodzakelijkerwijs giftig, maar vanwege een hoge dosis kunnen ze aanzienlijke sedatie bij uw kat veroorzaken.

Wat te doen:

Bel uw dierenarts of een lokale dierenarts voor noodgevallen. Sommige producten kunnen veilig zijn voor uw kat en ze kunnen gewoon last hebben van wat sedatie of maagklachten. Andere producten kunnen echter extreem giftig zijn, zoals bepaalde NSAID’s voor honden of hoge doses antibiotica. Laat de dierenarts weten wat uw kat heeft gegeten, hoeveel en hoeveel uw kat weegt. Dit zal hen helpen bepalen of uw kat gezien moet worden of niet.

thematische pauze

7. Rodenticiden

Helaas zijn rodenticiden geformuleerd om extreem smakelijk en aantrekkelijk te zijn voor knaagdieren. Andere dieren kunnen ze ook lekker en aantrekkelijk vinden. Ook kan uw kat een knaagdier hebben ingenomen dat rodenticide heeft ingenomen. Deze producten zijn zeer dodelijk, want daar zijn ze voor geformuleerd.

Commerciële ratten- en muizenrodenticiden in een emmer
Afbeelding credit: Jay Ondreicka, Shutterstock

Wat te doen:

Neem contact op met uw plaatselijke dierenarts voor noodgevallen of de ASPCA Poison Control en heb de naam van het product en ongeveer hoeveel uw kat heeft gegeten. Uw kat zal hoogstwaarschijnlijk door een dierenarts moeten worden gezien voor behandeling. Sommige rodenticiden veroorzaken bloedingen, andere veroorzaken nierfalen en andere veroorzaken epileptische aanvallen.

thematische pauze

8. Insecticiden

Dit kunnen producten zijn die in huis, uw tuin of zelfs sommige producten worden gebruikt die op de markt worden gebracht voor huisdieren. Honden vlooien / teken medicijnen zijn giftig voor en kunnen zelfs dodelijk zijn als ze op uw kat worden aangebracht. Er zijn ook veel vrij verkrijgbare vlooienpreventiemiddelen op de markt gebracht voor katten die tremoren, epileptische aanvallen en huidirritatie kunnen veroorzaken.

Wat te doen:

Als het product op uw kat is aangebracht en/of uw kat het op zijn vacht heeft gekregen, zoals hierboven, baad hem dan minstens drie keer. Dit zal helpen het gif uit hun vacht te verwijderen en de absorptie in hun systeem te verminderen. Nadat u dit heeft gedaan, raden wij u aan uw dierenarts of het nummer op de productdoos te bellen. Uw kat kan al dan niet verdere zorg nodig hebben, afhankelijk van het product.

thematische pauze

9. Recreatieve drugs

Met de legalisatie van marihuana in veel staten, is er een opleving geweest in zowel katten als honden die deze producten innemen en lijden aan toxicosen. Andere geneesmiddelen die worden weggelaten, kunnen echter veel ernstigere bijwerkingen veroorzaken en vaak fataal zijn.

marihuana joints naast een potje
Afbeelding credit: Mitch M, Shutterstock

Wat te doen:

Neem contact op met uw dierenarts of uw plaatselijke dierenarts voor noodgevallen. Als je kat een kleine hoeveelheid marihuana heeft ingenomen, zal hij waarschijnlijk in orde zijn (alleen een beetje verdoofd). Andere medicijnen kunnen echter ernstig giftig of zelfs dodelijk zijn voor uw kat. Afhankelijk van wat er is ingenomen, kan uw dierenarts u aanbevelen om behandeling op de eerste hulp te zoeken, omdat ze meer geschikte behandelingsprotocollen zouden hebben.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten, vooral kittens, kunnen erg nieuwsgierig zijn en proberen overal in te komen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op toxicose. Sommige gifstoffen liggen voor de hand, zoals het innemen van recreatieve drugs. Andere keren realiseer je je misschien niet eens dat je kat tegen de lelies op je tafel wreef of een kleine hoeveelheid wondzalf likte.

Bij elke vorm van blootstelling, contact of inname is de eerste stap altijd om uw kat uit de situatie te verwijderen en te proberen te bepalen hoeveel blootstelling uw kat heeft gehad. U moet dan altijd contact opnemen met uw dierenarts, een lokale dierenarts voor noodgevallen of het ASPCA-antigifcentrum om te bepalen of uw kat veterinaire zorg nodig heeft of niet.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Prystai, Shutterstock