9 redenen waarom de vacht van je kat klonterig is geworden


Omdat katten zoveel van hun tijd besteden aan het verzorgen, zien hun vachten er meestal glanzend en netjes uit.

Er zijn echter enkele situaties die ervoor kunnen zorgen dat de vacht van uw kat er dof uitziet. Een soort huidaandoening kan bijvoorbeeld een ongewoon uiterlijk van de vacht van uw kat veroorzaken.

Ook als je overdrijft met het wassen van je kat, kan dit het tegenovergestelde effect hebben en ervoor zorgen dat de vacht van je kat er eigenlijk slechter uitziet.

U kunt ook merken dat de vacht van uw kat er klonterig uitziet.

Waarom gebeurt dit? Waarom is de vacht van mijn kat klonterig geworden?

Er zijn negen mogelijke verklaringen voor dit voorkomen bij katachtigen. De meeste van hen zijn gezondheidsgerelateerd, dus u moet goed bekend zijn met elk van hen en weten wat u moet doen om uw huisdier te helpen.

1. Matten en klitten in de vacht van een kat

Matten en klitten in de vacht van een kat

In veel gevallen zal de vacht van een kat er klonterig uitzien door matten en klitten.

PetVet Care legt uit hoe dit vooral voorkomt bij langharige katten. Wanneer ze veel vacht verliezen, kan het gemakkelijk in de knoop raken, vooral in de borst- en beengebieden, wat resulteert in een bobbelig uiterlijk.

Samen met de vacht bestaan matten uit vuil en dode huidcellen.

Hoewel een kat geweldig werk doet bij het verzorgen van katten, kan zijn vacht nog steeds in de knoop raken. Katten met lang haar kunnen gewoon te veel vacht hebben om het allemaal goed te verzorgen.

Het verwaarlozen van gematteerde vacht kan aanzienlijk ongemak veroorzaken voor een kat. Zo’n vacht kan zelfs gaan jeuken en tot ontstekingen leiden.

Daarom, als u dit opmerkt, moet u uw huisdier helpen. De beste manier om dit te doen is door een mattenbreker te gebruiken om de klitten eruit te borstelen.

In sommige gevallen kan de vacht van een kat ernstig gematteerd raken, en dit is wanneer het nodig is om contact op te nemen met een dierenarts of een professionele trimmer. Je moet de vacht van je kat niet alleen scheren, hoe groot het mattenprobleem ook is.

De beste manier om matten en klitten in de vacht van uw kat te voorkomen, is door deze regelmatig te borstelen.

2. Te vaak baden

Ik weet zeker dat velen van jullie het wenselijk vinden om je kat een bad te geven, tenminste soms.

Nou, dit is niet nodig, vooral niet met strikt binnenkatten. Katachtigen hebben hun mensen alleen nodig om ze te wassen in het geval ze oud zijn of niet in staat om zichzelf goed te verzorgen.

Frequente baden kunnen zelfs de vacht van uw kat beschadigen en ervoor zorgen dat deze er klonterig uitziet. Dit gebeurt omdat chemicaliën in shampoos de natuurlijke oliën in de vacht van een kat kunnen verstoren.

Deze oliën zorgen ervoor dat hun vacht er glad en glanzend uitziet. Frequent wassen van uw kat kan de delicate balans van hun huid verstoren.

Daarom moet u uw katachtige vriend alleen wassen als uw dierenarts u dat opdraagt.

3. Obesitas

Obesitas kat

Obesitas is een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij katachtigen over de hele wereld.

D. Tarkosova en consorten [1] geven aan dat tot 63% van de huiskatten zwaarlijvig is. Potentiële risicofactoren voor de ontwikkeling van obesitas zijn mannelijk, gecastreerd, van middelbare leeftijd, gevoed met traktaties en binnenshuis gehuisvest.

Gewichtsproblemen kunnen de kwaliteit van leven van een kat aanzienlijk verminderen. Het kan ook voorkomen dat het goed wordt verzorgd, waardoor zijn vacht klonterig wordt.

Hier is het noodzakelijk om een kat niet te veel te voeren of te allen tijde voedsel beschikbaar te laten. Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht bij katten.

Het kan soms lastig zijn om een geschikte hoeveelheid dagelijkse maaltijden voor een kat te definiëren. Als u hier problemen mee heeft, moet u uw dierenarts om advies vragen.

4. Artritis

Een kat wiens vacht klonterig is geworden, kan te maken hebben met een onderliggend gezondheidsprobleem waardoor hij zijn verzorgingsroutine niet adequaat kan uitvoeren. Een van deze problemen is artritis.

Deze aandoening veroorzaakt pijnlijke gewrichten bij een kat en zorgt ervoor dat bewegen ongemakkelijk aanvoelt.

Volgens de WebMD zijn de volgende de meest voorkomende tekenen van kattenartritis:

• Verminderde activiteit

• Verberggedrag

•Hinkend

• Onwil om te springen of trappen op of af te gaan

•Hinkend

• Stijfheid in de benen

De dierenarts moet een röntgenfoto maken om artritis bij uw kat te bevestigen. Deze aandoening wordt behandeld met pijnbestrijdingsmedicijnen en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen.

Hoewel artritis niet kan worden genezen, kan een kat met een adequate behandeling nog steeds een kwaliteitsvol leven leiden.

5. Gebitsproblemen

Gebitsproblemen kat

Een ander gezondheidsprobleem dat kan leiden tot Je kat moet zijn vacht niet verzorgen is een gebitsprobleem.

De pijn maakt je kat ongeïnteresseerd in verzorging. Dit kan leiden tot een slecht onderhouden en bobbelige vacht.

Tandresorptie en gingivitis behoren tot de meest voorkomende gebitsproblemen bij katachtigen. Naast een bobbelige vacht kan een kat ook tekenen vertonen zoals rood tandvlees, slechte adem, verlies van eetlust en overmatig kwijlen.

Zodra u een van deze opmerkt, moet u uw kat naar de dierenarts brengen. Het is noodzakelijk om het tandheelkundige probleem te behandelen en de symptomen ervan te verlichten.

6. Bacteriële huidinfecties

Bacteriële huidinfecties zijn een andere mogelijke medische reden achter de bobbelige vacht van een kat. Naast dit teken wijst PetMD op andere veel voorkomende symptomen van dit gezondheidsprobleem:

• Roodheid op de huid

•Huidschilfers

•Korsten

• Opes zweren of zweren

• Afscheiding of bloed uit zweren

• Huidgeur

Deze infecties kunnen ervoor zorgen dat een kat zijn vacht overmatig krabt, waardoor het er erger uitziet.

Enkele van de meest voorkomende bacteriële infecties bij katachtigen worden veroorzaakt door Staphylococcus pseudintermedius en Pasteurella multocide.

Deze infecties worden behandeld met antibiotica. Ook kan een dierenarts u adviseren om actuele medicijnen op de vacht van uw kat aan te brengen.

7. Allergieën

kat met allergieën

Voedsel- of omgevingsallergieën zijn ook een potentiële boosdoener van de bobbelige vacht van een kat. Andere veel voorkomende klinische symptomen zijn niezen en tranende ogen, overmatig krabben en open zweren op hun huid.

Jeuk als gevolg van allergieën kan erg worden bij katten, waardoor ze krabben en zelfs in hun vacht bijten.

Dit gezondheidsprobleem kan op verschillende manieren worden behandeld. Sommige katten zullen baat hebben bij orale antibiotica, terwijl anderen zullen worden voorgeschreven met corticosteroïdentherapie.

In sommige gevallen schrijven dierenartsen ontstekingsremmende topicals of allergeenspecifieke immunotherapie voor.

8. Parasitaire infecties

Naast bacteriële infecties kan een kat ook parasietinfecties krijgen.

Verschillende soorten parasieten kunnen een kat aanvallen. Enkele van de meest voorkomende zijn ringwormen, lintwormen en haakwormen.

Deze wormen veroorzaken ernstige irritatie en jeuk op de huid van een kat. Dit is de reden waarom een kat overmatig begint te krabben en het getroffen gebied bijt, waardoor zijn vacht er klonterig uitziet.

Sommige katten vertonen ook ernstig verlies van eetlust en gastro-intestinale problemen.

Wanneer een dierenarts de exacte parasietinfectie bij uw kat bepaalt, zullen ze een ontwormingsmedicijn voorschrijven.

Als je je zorgen maakt over hoe je je huis moet schoonmaken nadat je hebt ontdekt dat je kat wormen heeft, kun je hier nuttig advies vinden.

9. Hormonale aandoeningen

hormonale aandoeningen kat

Een bobbelige vacht kan ook een teken zijn van hormonale onbalans bij katachtigen. Enkele van de meest voorkomende hormonale aandoeningen bij katten zijn diabetes mellitus en hyperthyreoïdie.

Verhoogde dorst is meestal het meest zichtbare teken van diabetes bij een kat. Maar, zoals Kingsdale Animal Hospital uitlegt, Een bobbelige, onverzorgde vacht is ook een belangrijk symptoom van deze aandoening.

Dit gebeurt vaak omdat het lichaam van een kat verstoken is van energie, waardoor zowel de vacht als de huid worden aangetast. Ook kan een kat met diabetes lusteloos worden en ongeïnteresseerd in het netjes houden van zijn vacht.

Kattendiabetes wordt behandeld met insuline-injecties. Hoewel het een ongeneeslijke aandoening is, kan een kat nog steeds een lang en gelukkig leven leiden.

Feline hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij een overproductie van schildklierhormoon optreedt.

Cornell Feline Health Center wijst erop hoe katten met deze aandoening een onverzorgde en gematteerde vacht kunnen manifesteren.

Hyperthyreoïdie wordt behandeld met dieettherapie, medicijnen en, in sommige gevallen, chirurgie. De laatste optie omvat het verwijderen van de schildklier. Hoewel dit een permanente oplossing is, gaat het om algemene anesthesie die altijd een dosis risico met zich meebrengt.

Natuurlijk vereist elke vorm van hormonale aandoening bij een kat dringende hulp van een dierenarts.

Laatste gedachten

Waarom is de vacht van mijn kat klonterig geworden?

Er zijn een aantal mogelijke antwoorden op deze vraag. Klitten en vacht kunnen ervoor zorgen dat de vacht van een kat er klonterig uitziet, en dit komt vooral vaak voor bij langharige katachtigen.

Hoewel je denkt dat je je kat een plezier doet door hem te wassen, kun je mogelijk het bobbelige uiterlijk van zijn vacht veroorzaken. Wassen is meestal niet nodig bij gezonde, jonge katten. Door dit vaak te doen, zou je de huidbalans kunnen verstoren.

Een kat die proBlems met gewicht kunnen niet in staat zijn om te verzorgen, wat leidt tot een bobbelige vacht. Ten slotte kunnen verschillende gezondheidsproblemen dit probleem bij uw kat veroorzaken, zoals diabetes, huidinfecties en hormonale aandoeningen.

Om klonterige vacht te voorkomen, is het essentieel om de vacht van uw kat regelmatig te borstelen. Als u twijfelt over de ideale frequentie, biedt onze kattenhaarlengtegrafiek nuttige informatie.

Tot slot, als u twijfelt of uw kat een gezondheidsprobleem heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn wat er precies voor zorgde dat zijn vacht plotseling klonterig werd.

Verwijzingen:

[1] Tarkosova D, Story MM, Rand JS, Svoboda M. Feline obesitas – prevalentie, risicofactoren, pathogenese, geassocieerde aandoeningen en beoordeling: een overzicht. Dierenarts Med-Tsjechisch. 2016; 61(6):295-307. DOI, geraadpleegd op 7 oktober 2023.