8 manieren om een kat te helpen met stress (2023-gids met foto’s)

Katten zijn altijd het symbool geweest van Zen en onafhankelijkheid. Maar soms vergeten we dat onze katten ook gestrest kunnen raken. Het goede nieuws is dat stress kan worden opgelost met wat aanpassingen aan de omgeving. Als uw kat zich de laatste tijd gespannen voelt, zijn hier acht manieren om te helpen.

cat + lijnverdeler

De 8 manieren om een kat te helpen met stress

1. Catify de ruimte

twee tweekleurige Seal Ragdoll Katten op krabpaal
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Een van de beste manieren om je kat te helpen van gestrest naar sereen te gaan, is door de ruimte te “catificeren”. Hiermee bedoelen we het gebied veranderen in een kattenparadijs.

Vul de kamer met kattenbomen en krabbers om te klimmen en te klauwen. Open een raam, voeg een kattenkruidplant toe of misschien een kattenwaterfontein. Maak van de ruimte een ruimte waar uw kat zich prettig en vredig voelt.

thematische pauze

2. Wees in de buurt van je kat

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock

Als katteneigenaren zijn we de enige constante in het leven van onze katten. Katten voelen zich vaak gestrest wanneer hun dagelijkse routine wordt verstoord, dus het helpt om een bekend gezicht te zien. Spelen met je kat, aaien of in de buurt zijn kan genoeg zijn voor je kat om zich veilig te voelen in een onveilige omgeving.

thematische pauze

3. Probeer een synthetisch feromoon

Diffuser
Afbeelding Credit: asundermeier, Pixabay

Als je Feliway nog niet eerder hebt geprobeerd, raden we je aan het eens te proberen. Feliway is een synthetisch feromoon dat de feromonen van een moederkat nabootst. Deze feromonen helpen babykittens te kalmeren, maar Feliway werkt op dezelfde manier voor volwassen katten door angst en angst te verminderen.

thematische pauze

4. Bied iets verleidelijks aan voor het diner

Kat die natvoer eet uit witte kom op houten vloer
Afbeelding Credit: IMG Stock Studio, Shutterstock

Een goede maaltijd kan alles veranderen als je een slechte dag hebt. Als je kat gespannen is, probeer dan iets verleidelijks aan te bieden, zoals natvoer. Het geluid van de blikopener zal uw kat in een goed humeur brengen en misschien bereid zijn om uit de schuilplaats te komen.

thematische pauze

5. Aparte huisdieren

schattige gemberkat die stoffen kraag draagt wanneer fighting_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Het bij elkaar gooien van twee huisdieren zonder de juiste introducties kan snel leiden tot gevechten. Zelfs huisdieren die elkaar kennen, kunnen snel agressief worden als ze zich allebei op nieuw terrein bevinden.

Langzame introducties zullen echter helpen de vrede te bewaren en verandering in een beter beheersbaar tempo in te luiden. Scheid uw huisdieren en laat ze over elkaar leren door middel van geur en af en toe een ontmoeting en begroeting.

thematische pauze

6. Laat uw kat zijn

een tabby kat slapend op een kussen
Afbeelding Credit: KatinkavomWolfenmond, Pixabay

Soms is alleen gelaten worden alles wat je huisdier wil. Geef je kat de ruimte en laat hem naar je toe komen als hij er klaar voor is. De rust en stilte helpen uw kat zijn gevoelens te verzamelen zonder zich overweldigd te voelen.

thematische pauze

7. Medicatie

kat met medicatie
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Stressvolle situaties zoals langeafstandsbewegingen, nieuwe huisdieren en nieuwe baby’s kunnen soms te veel zijn voor katten, en Feliway en natvoer snijden het gewoon niet. Anti-angst medicijnen of CBD kunnen helpen om de rand veel sneller weg te nemen dan andere methoden, omdat ze krachtiger zijn.

Als u zich in een situatie bevindt waarin uw kat gedurende een bepaalde periode kalm moet blijven, kan medicatie de beste optie zijn.

thematische pauze

8. Controleer uw stressniveaus

kat likkende eigenaren gezicht
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Je kat pikt de stressniveaus van een vreemde misschien niet op, maar dieren zijn enthousiast over de gevoelens van hun eigenaren. Als je je gestrest en overweldigd voelt, absorbeert je kat waarschijnlijk een deel van die stress uit sympathie.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Katten zijn moeilijk te lezen, dus we weten niet altijd wanneer ze gestrest zijn. Gelukkig hebben katten niet veel nodig om zich stressvrij te voelen. Het enige wat ze nodig hebben is een beetje liefde van hun eigenaren en tijd om zich aan te passen. Met de tips in deze lijst kun je je kat in een mum van tijd zen laten voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Simone Hogan, Shutterstock