7 voordelen van het gaan naar een pet loss support groep

Het verliezen van een huisdier kan extreem moeilijk zijn. Ze maken deel uit van onze familie en zijn vaak veel te snel weg. Het verlies van huisdieren krijgt ook niet dezelfde hoeveelheid ondersteuning als andere deprimerende levensgebeurtenissen. Niet iedereen in je leven zal begrijpen wat het betekent om een huisdier te verliezen dat heel dicht bij je staat.

Dat is waar steungroepen voor het verlies van huisdieren binnenkomen. Ze kunnen helpen bij het ondersteunen van mensen die een dierbaar huisdier hebben verloren, vooral als er niemand in je buurt is die weet wat je doormaakt. Deze groepen verbinden je met anderen die huisdieren hebben verloren, zodat iedereen elkaar kan ondersteunen.

Er zijn veel voordelen van het gaan naar een steungroep voor het verlies van huisdieren, waaronder:

3 kat face divider

De 7 belangrijkste voordelen van het gaan naar een Pet Loss Support Group

1. Emotionele steun

Steungroepen voor het verlies van huisdieren bieden een veilige, niet-oordelende omgeving. Niet iedereen begrijpt wat het verliezen van een huisdier inhoudt. Soms schaam je je misschien om je gevoelens te delen met sommige van je vrienden of familieleden. Je kunt je afgewezen of onbegrepen voelen.

Door lid te worden van een groep waar anderen weten wat je doormaakt, kun je je begrepen en getroost voelen. Ze kunnen aanmoediging bieden die je misschien niet van iemand anders kunt krijgen. Deze steun kan ervoor zorgen dat je je minder geïsoleerd voelt en geeft je iemand om mee te praten.

thematische pauze

2. Je verhaal delen

Soms worden huisdieren op een traumatische manier genomen. Uw huisdier kan bijvoorbeeld gewond zijn geraakt bij een ongeval. Zelfs als je huisdier niet traumatisch is overleden, kan het nog steeds emotioneel verontrustend zijn. Vaak helpt het delen van je verhaal je om met het verdriet om te gaan, omdat het je helpt ambacht een verhaal. Mensen begrijpen de wereld door middel van verhalen.

Je kunt ook luisteren naar andere leden die vergelijkbare verhalen hebben en leren van hun copingstrategieën, inzichten en lessen. Dit kan je helpen je verdriet te verwerken en betekenis en doel te vinden in je verlies. Het kan je ook helpen beseffen dat je niet alleen bent in je reis en dat er hoop is op herstel.

Soms kunnen anderen je ook helpen om je huisdier te vieren.

Kat en mens
Image Credit: Free-Photos, Pixabay
thematische pauze

3. Begrip van andere leden

In een steungroep voor huisdieren kunt u contact maken met anderen die dezelfde situatie hebben doorgemaakt, zodat u begrijpt hoe rouw om huisdieren werkt. Je ontmoet mensen in dezelfde positie als jij, maar ook mensen die hun huisdieren maanden geleden hebben verloren. Het zien van mensen in alle stadia van rouw kan je helpen het proces een beetje beter te begrijpen.

Bovendien kunnen de andere leden je helpen je gevoelens te begrijpen. Ze hebben waarschijnlijk vergelijkbare gevoelens, wat hen helpt enig inzicht te bieden.

thematische pauze

4. Leer copingvaardigheden

Degenen die je zijn voorgegaan, hebben copingvaardigheden ontwikkeld en je kunt van deze copingvaardigheden leren om met je eigen verdriet om te gaan. Je kunt tips en suggesties krijgen om je te helpen leren hoe je voor jezelf kunt zorgen in deze moeilijke tijd. Je zult in staat zijn om je stress en emoties een beetje beter te beheersen, wat altijd positief is.

Misschien vindt u gezonde uitlaatkleppen voor uw pijn via een van deze groepen. Veel steungroepen voor het verlies van huisdieren doen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij huisdiergerelateerde doelen.

Sommige groepen hebben programma’s die speciaal zijn ontworpen om deze copingvaardigheden aan te leren. Deze programma’s kunnen bijzonder goed zijn om je te helpen omgaan met verdriet.

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding credit: Oleg Ivanov, Unsplash
thematische pauze

5. Nieuw perspectief

Door te zien waar anderen zijn na hun verlies, kun je een nieuw perspectief krijgen op het verlies van huisdieren. Je hoort verhalen en ervaringen van anderen die door de verschillende stadia van verdriet zijn gegaan en kunnen zien hoe ze zijn veranderd in een nieuw persoon. U kunt extra betekenis en doel in uw leven vinden, wat kan helpen omgaan met het verlies van uw huisdier.

Praten met anderen kan je horizon en blik verbreden. Een goede plek om andere mensen te vinden die weten wat je doormaakt, is met een steungroep.

thematische pauze

6. Validering

De wereld kijkt vaak niet naar huisdieren zoals veel dierenliefhebbers doen. Daarom is het gemakkelijk om je beoordeeld of afgewezen te voelen als je rouwt om een huisdier. Dit kan je het gevoel geven dat je gevoelens op de een of andere manier verkeerd zijn, waardoor je er niet doorheen kunt werken. Uiteraard is dit niet goed voor het rouwproces.

Dat gezegd hebbende, zijn steungroepen voor huisdieren een geweldige plek waar deze gevoelens worden gevalideerd in plaats van geminimaliseerd. Bij deze groepen zijn veel differente leden die dezelfde gevoelens hebben als jij, wat heel validerend kan zijn.

Gevalideerd worden kan je helpen om je gevoelens te verwerken.

kat die in de armen van de eigenaar slaapt
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock
thematische pauze

7. Nieuwe vrienden vinden

Als anderen in de steungroep zitten, geven ze waarschijnlijk net zo veel om huisdieren als jij. Deze vergelijkbare interesse kan je helpen een band op te bouwen met anderen in de groep en nieuwe vrienden te maken. Je zult anderen ontmoeten met interesses en waarden die vergelijkbaar zijn met die van jou, en je gezelschap bieden.

Het extra gezelschap kan erg nuttig zijn als je door verdriet gaat. Bovendien is het altijd positief om meer vrienden te hebben.

kattenpootverdeler

Conclusie

Steungroepen voor het verlies van huisdieren zijn zeldzamer dan ze zouden moeten zijn. U kunt nu echter veel verschillende opties online vinden. In grotere steden kun je ook steungroepen voor het verlies van huisdieren vinden, hoewel ze ongebruikelijk zijn in minder bevolkte gebieden.

Lid worden van een van deze groepen heeft veel voordelen, vooral als je niet erg begripvolle reacties krijgt over je verdriet van anderen. Vrienden en familie begrijpen niet altijd hoeveel onze huisdieren voor ons betekenen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Andrea Piacquadio, Pexels