7 redenen waarom je poes ineens veel miauwt

langharige bruine tabby kat miauwend

Alle katteneigenaren zullen hun kat op een gegeven moment hebben horen miauwen. De meeste katten zullen hun stem gebruiken om te communiceren met zowel mensen als andere katten.

Sommige katten zijn erg vocaal en miauwen veel; andere katten zijn stiller en we horen zelden geluid van hen. Sommige kattenrassen zijn over het algemeen mondiger dan andere, bijvoorbeeld Bengaalse katten of Siamese katten zijn notoir luidruchtig.

Snel overzicht

01

Katten miauwen om veel verschillende redenen. Het is slechts een van de vele manieren waarop ze ervoor kiezen om te communiceren.

02

Vrouwelijke katten kunnen veel miauwen omdat ze loops zijn, of omdat ze hongerig, verveeld, gestrest, pijn of ziek zijn.

03

Als uw poes plotseling meer begint te miauwen dan normaal, kan dit een indicator zijn van een probleem waarvoor mogelijk een veterinair onderzoek nodig is.

Individuele verschillen zijn normaal; het probleem ontstaat wanneer uw kat plotseling meer begint te miauwen dan normaal. Hier zijn de top zeven redenen waarom uw vrouwelijke kat meer zou kunnen gaan vocaliseren:

#1 Uw kat is loops

Calico kat in loopsheid liggend op haar rug

Een loops vrouwtje kan op haar rug rollen of haar kont in de lucht steken om potentiële partners aan te trekken.

Als je niet-betaalde poes plotseling begint te joggen, is de kans groot dat ze loops is. De paringsroep van een kat is een heel eigenaardig geluid. Het is agressief en luid, en niet erg aangenaam. Veel eigenaren verwarren het geluid met angst of pijn, wat erg verwarrend kan worden.

Als je kat loops is, zal ze meestal ook erg duizelig en aanhankelijk zijn en zich veel tegen je wrijven. Als je haar op haar rug gaat strelen, kan ze haar rug buigen en vervolgens haar kont in de lucht steken in een positie die lordose wordt genoemd. Als een vrouwelijke kat de lordosis-houding aanneemt, is dit een duidelijk signaal aan mannetjes dat ze hen uitnodigt om te paren en hen het groene licht geeft. Als ze dit doet en miauwt of jogt, kun je ervan uitgaan dat ze loops is.

Lees ook: Genieten katten van seks of paring?

#2 Verveling/Eenzaamheid

verveelde kat

Verveelde of eenzame katten kunnen miauwen om aandacht van je te krijgen.

Als uw kat een deel van de dag alleen wordt gelaten, kan hij eenzaam of verveeld zijn. Constant miauwen kan aandachtzoekend gedrag zijn. Sommige katten krijgen zelfs verlatingsangst. Je kunt proberen verveling en eenzaamheid tegen te gaan door met ze te spelen en ze veel aandacht en genegenheid te geven als je thuis bent.

Overweeg ook interactief speelgoed die een verrijking toevoegen aan de omgeving van uw kat. Een ander goed idee is om speelgoed dat voor je kat is weggelaten te roteren, zodat ze niet wennen aan het dag in dag uit spelen met hetzelfde speelgoed.

Je kunt proberen goed gedrag positief te versterken door ze te strelen en je druk over ze te maken als ze kalm zijn, en ze te negeren wanneer ze beginnen te miauwen. Dit is niet iets dat van de ene op de andere dag kan worden opgelost, maar met een beetje tijd en geduld stel je je kat gerust dat ze niet in de steek worden gelaten en dat ze op een veilige plek zijn.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

#3 Honger

hongerige kat

Wanneer de voerbak leeg is, zullen katten alles proberen om je dit te laten weten, inclusief veel vocalisatie.

Dit is een veel voorkomende reden voor uw kat om overmatig te gaan miauwen. Dit is een reden waarom veel mensen zich kunnen inleven, omdat heel veel van ons ook erg vocaal worden als ze “hangry” zijn!

Houd het gewicht van uw kat goed in de gaten en merk op of er onlangs dramatische veranderingen zijn geweest. Zorg ervoor dat uw kat voldoende voedsel krijgt en op de juiste momenten wordt gevoerd. Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat je kat niet wordt gepest uit de voerbak of niet zijn eerlijke deel krijgt.  Als je kat meer een grazer is, geef hem dan minstens vier keer per dag kleine maaltijden, maar idealiter zes.

Houd er rekening mee dat uw kat mogelijk aan het joggen is vanwege daadwerkelijke honger of waargenomen honger. Ze hebben misschien niet echt meer voeding nodig. Een paar dingen zoals hormonale onevenwichtigheden of bepaalde medicijnen kunnen de eetlust beïnvloeden en uw kat kan smeken om voedsel, maar heeft het niet per se nodig.

Lees ook: Cat Gewichtscalculator

#4 Stress

stress kat

Als iets in het leven van uw kat stress veroorzaakt, kunnen ze proberen dit te communiceren met dringend miauwen.

Er zijn helaas veel stressoren in ons huis die onze katten kunnen triggeren. Als katten zich voelen beklemtoond ze zullen vaak luid en vaak vocaliseren in een poging om hun gevoelens over te brengen.

De meest voorkomende stressoren zijn zaken als verhuizen, de introductie van een nieuw familielid (nieuw huisdier of mens), het verlies van een familielid, conflict met een andere kat, bouwwerkzaamheden of andere willekeurige harde continue geluiden.

Katten zijn erg gevoelig en intelligent en ze worden beïnvloed, zelfs als er kleine dingen veranderen. Probeer de bron van de stress en neem dan maatregelen om het voor uw kat te verminderen of te verwijderen indien mogelijk. (Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan!)

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

#5 Pijn

kat met pijn

Als uw kat miauwt en sist wanneer u hem aanraakt, kan dit verband houden met pijn.

Katten zijn meestal erg goed in het maskeren van pijn en in het wild hebben ze de neiging om geen tekenen van pijn te vertonen, omdat het een zwakte uitdrukt voor potentiële roofdieren. In een huiselijke omgeving, waar je een band hebt met je kat, vinden ze het soms leuk om te vocaliseren om je te laten weten dat ze gekwetst of lijden.

Dit is hun manier om je te waarschuwen dat ze niet gelukkig zijn. Als ze veel pijn hebben, bijvoorbeeld een gebroken bot, zullen ze ongecontroleerd joggen en erg gestrest raken. Als u enige reden heeft om te geloven dat uw kat pijn heeft, zoek dan onmiddellijk veterinaire aandacht.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

#6 Ziekte

kat miauwen door ziekte

Overmatige vocalisatie wordt geassocieerd met sommige medische aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie.

Uw kat kan worden getroffen door een medisch probleem. Er zijn er een paar die ervoor zorgen dat ze beginnen te miauwen of meer vocaal zijn. Een daarvan is hyperthyreoïdie. Dit wordt veroorzaakt door een overactieve schildklier. Dit kan worden gezien samen met gewichtsverlies, agressief gedrag en honger.

Een andere is katachtige lagere urinewegziekte of cystitis. Katten kunnen erg gestrest raken wanneer ze niet in staat zijn om vrij te plassen in hun kattenbak en ze vocaliseren vaak om hun frustratie en ongemak te uiten.

Aandoeningen zoals chronische nierziekte of diabetes kunnen ervoor zorgen dat uw kat overmatig dorstig is, in welk geval hij onophoudelijk zou miauwen voor meer water en misschien constant bij de waterbak zou rondhangen om te proberen u te communiceren over hun toegenomen dorst.

Andere problemen zoals een gastro-intestinale aandoening of darmparasieten die de eetlust van uw kat beïnvloeden, kunnen ervoor zorgen dat ze ook meer miauwen.

Een andere aandoening die overmatige vocalisatie veroorzaakt, is het hyperesthesiesyndroom van de katachtige. Dit is een ongewone aandoening waarbij katten overgevoelig zijn voor aanraking en andere stimuli. Het kan ervoor zorgen dat ze vaak miauwen en joggen. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

#7 Katachtige Dementia

senior kat

Oudere katten met katachtige cognitieve disfunctie kunnen in de war raken en daardoor meer miauwen.

Hoewel het niet op precies dezelfde manier is gedocumenteerd bij katten als bij mensen, verslechtert het hersenweefsel op dezelfde manier. Oudere katten worden seniel of krijgen kattendementie, wat ook wel katachtige cognitieve disfunctie wordt genoemd. Dit wordt meestal niet gezien bij kittens.

Katachtige dementie kan resulteren in een aantal scenario’s waarin uw kat verward of bang is. Ze reageren meestal door herhaaldelijk overmatig te miauwen of te joggen. Ze kunnen ook prikkelbaarder zijn, hebben veranderde slaappatronen waar ze wakker zijn als ze vroeger sliepen. Ze kunnen onhandiger worden en kunnen ook op ongebruikelijke plaatsen naar de badkamer gaan.

De aandoening kan desoriëntatie veroorzaken en katten kunnen vaak huilen zonder duidelijke reden, vooral ’s nachts. Een nachtlampje kan soms helpen in deze situatie. Uw dierenarts kan sommige medicijnen voorschrijven, dus het is altijd de moeite waard om uw kat te laten controleren.

Als uw kat zijn gezichtsvermogen of gehoor verliest, wat vaak gebeurt met ouderdom, kunt u vergelijkbare tekenen zien als wat hierboven is beschreven. Soms is het bij een oudere kat moeilijk om onderscheid te maken tussen de problemen als er meerdere dingen aan de hand zijn.

Lees ook: Waarom jogt je kat ’s nachts & hoe zorg je ervoor dat ze stoppen?

Laatste gedachten

kat miauwen

Het is het beste om een dierenartscontrole te plannen wanneer het gedrag van uw kat verandert ten opzichte van wat normaal voor hem is.

Sommige katten miauwen veel. Het probleem begint wanneer de frequentie van hun miauwen meer toeneemt dan gebruikelijk is voor uw kat. Het lastige is om erachter te komen wat katten bedoelen met hun overmatige vocalisaties.

Houd het gedrag van uw kat in de gaten wanneer hij meer begint te miauwen om te zien of er aanwijzingen zijn over wat er aan de hand zou kunnen zijnbel ze. Zoals altijd, als u zich ook maar de geringste zorgen maakt over het fysieke of mentale welzijn van uw kat, breng hem dan rechtstreeks naar uw dierenarts, zodat hij ze kan controleren.

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

Veelgestelde vragen

Wat betekent een kat die herhaaldelijk naar mij miauwt?

Als je kat onophoudelijk recht op je miauwt, hangt dat wel af van de toonhoogte van zijn miauw. Het kan betekenen dat je kat enthousiast is om je te zien. Het kan betekenen dat ze bang of gekwetst zijn. Ze kunnen zich bedreigd of ongelukkig voelen.

Kijk ook naar hun lichaamstaal, want dat kan je aanwijzingen geven. Als ze op je schoot liggen en miauwen, is het waarschijnlijk dat ze tevreden en blij zijn om in je gezelschap te zijn. Als hun hackles omhoog zijn en hun staart in de lucht hangt, zijn ze eerder boos of geïrriteerd.

Waarom loopt mijn kat miauwend rond?

Veel katten vragen zich af of ze eenzaam of verveeld zijn. Sommigen doen het misschien omdat ze honger of dorst hebben. Sommige katten willen misschien wat aandacht.

Als uw kat er regelmatig een gewoonte van maakt om door het huis te lopen en te vocaliseren, kan dit volkomen normaal voor hem zijn. Als ze dit echter plotseling beginnen te doen terwijl ze dit gedrag niet eerder vertoonden, kan dat wijzen op een probleem en moet u uw kat laten controleren door een dierenarts.