5 redenen waarom mijn kat overal tegen blijft miauwen en wrijven


Je merkte dat je kat soms tegen je aan wreef. Dit zag er in het begin niet vreemd uit. Maar naarmate de tijd verstreek, merkte je dat ze overal tegenaan leek te wrijven. En ze miauwt overmatig terwijl ze dit doet?

Wat gebeurt er? Heb je iets om je zorgen over te maken?

Nou, ik zal je meteen aan het begin vertellen dat je kat dit soort gedrag niet zonder een goede reden vertoont. Eigenlijk zijn er 5 veel voorkomende redenen waarom je kat overal tegenaan blijft miauwen en wrijven.

Door de oorzaak van dit gedrag te herkennen, kun je het stoppen, omdat ik denk dat dit behoorlijk vervelend is voor alle kattenouders. Daarom heb ik ook een aantal fatsoenlijke oplossingen voorbereid voor alle mogelijke oorzaken van het gedrag van deze kat.

1. Ze wil je aandacht

De kat krabt zichzelf door over het donkerblauwe ijzer te wrijven

Je kat blijft miauwen en tegen je wrijven, of een ander voorwerp in je huis?

Er is misschien niets mis met haar; Ze wil gewoon wat aandacht van je krijgen! Misschien wil ze een beetje aaien of wat speeltijd.

Ze miauwt omdat dit haar manier is om met je te communiceren, en ze wrijft tegen alles aan omdat ze weet dat je dit soort gedrag niet zult negeren! Ze verwacht dat je haar geeft waar ze om vraagt.

Hoe op te lossen?

Omdat katten vrij onafhankelijke huisdieren zijn, hebben de meesten van ons minstens één keer gevraagd of onze katten zelfs weten hoeveel we van ze houden.

Ze vertonen misschien niet al te vaak aandachtzoekend gedrag, maar katten hebben wel veel van onze tijd en toewijding nodig. Probeer haar te aaien, geef haar wat nieuw speelgoed en breng meer tijd met haar door.

Als ze positief reageert, zou het duidelijk zijn dat je kat gewoon wat meer aandacht van je wilde krijgen!

2. Ze kan angstig zijn

Helaas kan een kat die luid miauwt en overal tegenaan wrijft stress en angst ervaren.

Ze miauwt om je te laten weten dat ze zich ongemakkelijk voelt; Ze voelt zich veilig bij je en op de een of andere manier ziet ze je waarschijnlijk als haar moeder en verwacht ze dat je haar helpt om te gaan met het slechte gevoel dat ze heeft.

En hoe zit het met al dat wrijven?

Ze doet dit om haar lichaamsferomonen over te brengen naar objecten in je huis. Katten voelen zich beter als ze hun eigen geur kunnen ruiken, dus dit is hun manier om hun geur op zoveel mogelijk plaatsen in huis achter te laten.

Tegen alles wrijven is de poging van je kat om haar angst te verlichten.

Maar waarom zou je kat eigenlijk angstig zijn?

Volgens Marta Amat en haar medewerkers [1], zijn er verschillende oorzaken van angst bij katten, zoals een verandering in de omgeving, zoals de komst van een nieuw lid van het huishouden, elke vorm van afwijking van haar standaard dagelijkse routine of een conflict tussen katten.

Sommige angstige katten kunnen ook verminderde eetlust, verstopgedrag vertonen of plassen op onverwachte plaatsen, zoals je bed.

Hoe op te lossen?

Als je kat te maken heeft met angst, heeft ze veel liefde en steun van je nodig.

Zorg ervoor dat ze zich op haar gemak voelt en alles heeft wat ze nodig heeft. Breng ook zoveel mogelijk tijd met haar door.

Je moet ook proberen te achterhalen wat je kat stress bezorgt.

Als het niet beter lijkt te worden, moet u uw dierenarts raadplegen. Uw kitten heeft mogelijk medicijnen nodig om haar angstprobleem te verlichten.

3. Ze mist je

Kartuizerkat die zich in huis op een groen tapijt wrijft

Sommige kattenouders vinden deze reden misschien zelfs grappig. Afstandelijke, onafhankelijke katten die hun hoomans missen? Is dit überhaupt mogelijk?

O ja, dat is het! Als je veel tijd van huis bent, kan je kat eenzaam zijn. En ze zal proberen je dit te laten zien met enkele gedragsveranderingen, zoals miauwen en wrijven tegen alles.

Scheidingsgerelateerde problemen zijn meestal verbonden met honden, maar ze kunnen ook worden gezien bij katachtigen.

Daiana de Souza Machado en haar medewerkers [2] impliceren hoe verlatingsangst vaker voorkomt bij huisdieren die in huishoudens leven zonder andere dieren, en degenen zonder toegang tot speelgoed.

Hoe op te lossen?

Ik weet dat het voor ons niet echt mogelijk is om al onze tijd met onze kittens door te brengen.

Maar er zijn enkele dingen die u kunt doen om het uw kat gemakkelijker te maken als u niet thuis bent. U kunt proberen een radio of tv te verlaten, om yOnze kat geniet van wat kalmerende muziek.

Je moet je kat ook voldoende speeltjes geven om haar bezig te houden terwijl je weg bent.

Ook moeten alle katten een plek met toegang tot hoogtes, een mooie en warme plek om te slapen en een ruimte die geschikt is om te krabben.

Als je je ooit hebt afgevraagd of katten echt een krabpaal nodig hebben, nou, deze voldoet aan al deze drie voorwaarden, zodat de kat gelukkig en vermaakt is, zelfs als haar eigenaar niet thuis is. Dus ja, je moet je kat zeker een boom geven!

4. Ze is loops

Heb je een poes die niet gesteriliseerd is?

Dan het meest waarschijnlijke antwoord op je vraag: Waarom blijft mijn kat overal tegen miauwen en wrijven? is vrij simpel: ze is loops!

Wanneer katten geslachtsrijp worden, zullen ze dit manifesteren door enkele veranderingen in hun gedrag. Mannetjes zullen van huis weglopen om katachtigen te zoeken die loops zijn, terwijl vrouwtjes luid miauwen om mannetjes in hun omgeving te laten weten dat ze klaar zijn om te paren.

Als Susan Little [3] Beschrijft, samen met vocalisatie om de aandacht van mannetjes te trekken, kunnen loopse vrouwelijke katten ook een slechte eetlust hebben, rusteloos zijn en waarschijnlijk meer genegenheid tonen voor hun eigenaren.

En, hoe zit het met wrijven tegen alles?

Vrouwtjes doen dit waarschijnlijk om hun geur zoveel mogelijk te verspreiden. Het is een andere manier voor hen om de mannetjes te bellen!

Hoe op te lossen?

Als u voor het eerst een katteneigenaar bent, moet u weten dat een loopse poes meerdere keren per dag met meerdere mannetjes kan paren.

Als u dit wilt voorkomen, moet u uw kat binnen houden en haar zo comfortabel mogelijk maken.

Maar als u dit probleem permanent wilt oplossen, is de enige nuttige stap om uw kat te steriliseren.

Op deze manier voorkomt u dat ze nakomelingen krijgt, maar deze procedure vermindert ook de kans dat uw kat baarmoederinfecties en zelfs borsttumoren heeft!

Volgens VCA Animal Hospitals, als u uw kat steriliseert voor haar eerste cyclus, is er minder dan 0,5% kans dat ze een borsttumor ontwikkelt.

5. Ze zou ziek kunnen zijn

Een schattige volwassen kat wrijft tegen het hek

Waarom blijft mijn kat alles miauwen en wrijven?

Ze kan gewond of ziek zijn. Katten kunnen geen woorden gebruiken, maar ze kunnen een aantal ongewone gedragingen vertonen om ons te vertellen dat ze zich niet goed voelen.

Je kat die overmatig miauwt en tegen je wrijft, of tegen een ander item in huis, kan haar poging zijn om je om hulp te vragen.

Nogmaals, jij bent de persoon die je kat het meest vertrouwt en ze gelooft dat je haar zult helpen.

Je zou verwachten dat je kat hard huilt als ze pijn heeft, maar dit zal waarschijnlijk niet gebeuren. Katten in het wild toonden nooit hun pijn, omdat dit zou worden geïnterpreteerd als een teken van zwakte, waardoor ze een gemakkelijk doelwit voor roofdieren zouden kunnen zijn.

Katten hebben dus natuurlijke instincten om hun pijn te verbergen. Dit betekent dat u enkele andere tekenen moet herkennen die erop kunnen wijzen dat uw kitten zich niet goed voelt.

Hoe op te lossen?

U moet controleren of er zichtbare wonden bij uw kat zijn; Misschien kreeg ze ruzie met een andere kat, of raakte ze op een andere manier gewond.

Wat nog belangrijker is, u moet onmiddellijk uw dierenarts raadplegen. Omdat katten goed zijn in het verbergen van hun pijn, kan er een ernstig onderliggend gezondheidsprobleem zijn waarmee uw kat te maken heeft.

Wacht daarom niet – vraag zo snel mogelijk om professionele hulp!

Verwijzingen:

[1] Amat M, Camps T, Manteca X. Stress bij eigen katten: gedragsveranderingen en welzijnsimplicaties. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2016;18(8):577-586. DOI, geraadpleegd op 24 april 2023.

[2] De Souza Machado D, et. al. Identificatie van scheidingsgerelateerde problemen bij huiskatten: een vragenlijstonderzoek. PLoS Een. 2020 april 15;15(4). DOI, geraadpleegd op 24 april 2023.
[3] Little, SE: Hoofdstuk 40 – Vrouwelijke voortplanting. De kat: klinische geneeskunde en management, 2012, pagina’s 1195-1227. DOI, geraadpleegd op 24 april 2023.