Kan een gecastreerde kat nog steeds paren en een vrouwtje impregneren?


Ik denk dat jullie allemaal de voordelen kennen van het castreren van je kat. Dit kan een deel van zijn ongewenste gedrag verminderen, zoals weglopen van huis om een loops vrouwtje te vinden.

Ook is castratie voor u, als verantwoordelijke katteneigenaar, de enige manier om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Ik weet zeker dat je je bewust bent van het enorme aantal zwerfkatten dat er is.

Het castreren van uw kat kan zelfs voorkomen dat hij teelbalkanker krijgt, omdat, volgens de Northeast Georgia Humane Society, castratie de regio waarin deze kanker zou kunnen groeien volledig elimineert.

Als je hebt besloten om je kater te steriliseren, wed ik dat je ook graag wilt weten of een gecastreerde kat nog kan paren.

Welnu, gecastreerde katten kunnen nog steeds op vrouwtjes bulderen en proberen ze te impregneren. Een gecastreerde kat kan dus nog steeds paren of proberen te paren, maar dit zal geen succesvolle paring zijn, omdat het niet zal resulteren in nakomelingen.

Hoewel een gecastreerde kat niet in staat zal zijn om te paren voor de voortplanting, kan hij nog steeds seksuele drang vertonen.

Dit gebeurt meestal om twee redenen, dus laten we ze eens bekijken.

1. Castratie gebeurde te laat

Dierenartsen in de operatiekamer die katten castreren

Het wordt vaak aanbevolen om een kater te castreren op de leeftijd van zes of zeven maanden. Maar volgens sommige meningen zou dit nog eerder moeten gebeuren.

Volgens Philippa Welsh [1], het castreren van een kat op de leeftijd van vier maanden toont lagere complicatiepercentages, kortere chirurgische duur en zelfs snellere herstelpercentages.

De Federatie van Dierenartsen van Europa stelt voor dat geen enkel kitten gecastreerd mag worden voordat ze worden gespeend, wat meestal rond de 8 weken oud is. Ze impliceren ook hoe vroege castratie onmiskenbare voordelen heeft, zoals een betere controle van de kattenpopulatie en minder kans dat katten in de steek worden gelaten.

Het moment dat u besluit om uw kat te castreren, kan iets te maken hebben met zijn wens om te paren, zelfs na sterilisatie.

Als de mannelijke kat vóór de sterilisatie met vrouwtjes heeft gepaard, kan dit ervoor zorgen dat hij nog steeds een seksuele drang heeft, zelfs nadat zijn testikels zijn verwijderd.

Mannelijke katachtigen worden meestal seksueel actief als ze 4 tot 6 maanden oud zijn. Je zult dit merken aan tekenen zoals je kat die van huis wegrent om een loops vrouwtje te vinden om mee te paren.

Als je je mannetje later in zijn leven castreert – nadat hij al heeft gedekt – bestaat de kans dat hij na sterilisatie nog steeds seksueel gedrag vertoont.

2. Testosteron residu

Je zult misschien teleurgesteld zijn als je merkt dat je kater nog steeds vrouwtjes neukt dagen nadat je hem hebt gecastreerd.

Nou, dit is volkomen normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. Katten kunnen nog steeds testosteron (primair voortplantingshormoon) in hun lichaam hebben, dagen of zelfs weken, na castratie.

Uiteindelijk zal het testosteronniveau afnemen en zul je minder agressiviteit en bromgedrag bij je kat opmerken.

Seksueel gedrag zal dus niet zomaar verdwijnen bij uw kater op hetzelfde moment dat de operatie wordt uitgevoerd. Dit geldt vooral voor katten die op latere leeftijd gecastreerd worden.

Kan een kat impregneren nadat hij is gecastreerd?

Twee katten die een geslachtsdaad hebben

Deze vraag lijkt misschien vreemd, omdat het basisdoel van het castreren van een kat is om te voorkomen dat deze zich voortplant.

In sommige zeldzame gevallen kan een kater echter een vrouwtje impregneren nadat hij is gesteriliseerd.

Zoals Scarsdale Vets suggereert, Mannelijke katten kunnen nog steeds vruchtbaar zijn tot 6 weken na castratie, omdat er mogelijk wat overgebleven hormonen en sperma zijn.

Als ze in deze periode in contact komen met een loops vrouwtje, kunnen ze nog steeds nakomelingen produceren.

Dus, als u dit scenario wilt vermijden, doe dan uw best om uw mannetje na de procedure enige tijd binnen te houden.

Waarom blijven gecastreerde mannetjes seksueel gedrag vertonen?

Als je je kater een vrouwtje ziet neuriën, denk je dat hij probeert geslachtsgemeenschap te hebben.

Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Katten monteren andere katachtigen vanwege enkele extra redenen in plaats van alleen om zich voort te planten.

Sommige katten kunnen bromgedrag vertonen als gevolg van stress of angst; Dit zou hun poging kunnen zijn om ongemak te verlichten.

Neuriën kan ook een teken van dominantie bij katten. Als je wilt weten welke van je katten dominant is, zoek dan naar degene die probeert op andere katachtigen in het huishouden te zitten of te!

Je kunt namelijk verwachten dat castratie de some van het ongewenste gedrag bij mannelijke katachtigen, zoals urine sproeien en het risico van zwerven.

Maar castratie zal waarschijnlijk niet het temperament en de gewoonten van uw kat drastisch veranderen, zoals zijn verlangen om dominant te zijn. Sommige katten kunnen zelfs extreem actief zijn na castratie, omdat ze meestal slechts een paar dagen na de procedure herstellen.

Gecastreerde mannetjes kunnen ook bromgedrag blijven vertonen als gevolg van een gezondheidsprobleem, zoals de urineweginfectie.

Daarom, als uw gecastreerde kat doorgaat met het brommen, moet u controleren of dit te wijten kan zijn aan gedragsproblemen of gezondheidsredenen.

Het eindoordeel

Sommige gecastreerde katten kunnen nog steeds de drang tonen om te paren, of het zelfs doen, maar zonder nakomelingen te produceren.

De seksuele drift bij uw kat zal uiteindelijk verdwijnen na castratie – voor sommige katten kan dit binnen een paar weken gebeuren, terwijl sommigen van hen vrouwtjes zelfs maanden na de sterilisatie kunnen bulten!

U hoeft zich geen zorgen te maken of er iets mis is gegaan of misschien is de castratie van uw kat niet gelukt. Dit zal waarschijnlijk gebeuren met mannelijke katten die hun geslachtsrijpheid hebben bereikt voordat ze castreren.

Zie je, hormonen zijn krachtig en het zal enige tijd duren voordat ze het lichaam van de kat volledig verlaten.

Verwijzingen:
[1] Welsh, P: Castratie van huiskatten op de leeftijd van vier maanden (of minder). DOI, geraadpleegd op 18 april 2023.