5 redenen waarom je kat niet poept, maar normaal doet


U kunt veel leren over de gezondheid van uw kat door haar uitwerpselen te observeren. Een normale kattenpoep moet bruin zijn en gevormd worden in de vorm van een worst.

Er zijn enkele algemene regels als het gaat om de poepfrequentie en het uiterlijk van een kat.

Natuurlijk kunt u van tijd tot tijd bepaalde afwijkingen opmerken. Je kat kan vaak plotseling poepen en in sommige andere gevallen merk je misschien dat ze al een tijdje niet heeft gepoept.

Waarom poept mijn kat niet maar gedraagt hij zich verder normaal? Is dit een reden om bezorgd te zijn?

Het zou kunnen. Het is niet bepaald een goed teken als je kat een bepaalde periode niet heeft gepoept. Maar er is ook een verklaring voor dit voorval.

Laten we eens kijken naar de vijf meest voorkomende redenen waarom een kat niet poept en manieren om haar te helpen.

1. Uitdroging

Uitgedroogde kat

Gebrek aan waterinname kan ervoor zorgen dat uw kat niet poept, maar ze zal zich normaal blijven gedragen, dus veel eigenaren merken in het begin misschien niet eens dat er iets mis is met hun huisdieren.

PetMD suggereert dat een gezonde, volwassen kat ongeveer 4 gram of 1/2 kopje water per 5 pond lichaamsgewicht per dag moet drinken.

Als uw kat de laatste tijd niet genoeg water heeft gedronken en als ze meestal droogvoer eet, kan dit leiden tot uitdroging bij haar.

Enkele andere tekenen van uitdroging die kunnen optreden zijn verlies van huidelasticiteit en ingevallen ogen. Volgens de kleurenkaart van kattengom kan bleek tandvlees er ook op wijzen dat een kat uitgedroogd is.

Hoe te helpen?

Om ervoor te zorgen dat uw kat weer een normale stoelgang heeft, moet u haar laten compenseren voor het vocht dat ze heeft verloren.

Je moet het water in haar kom zelfs meer dan één keer per dag verversen.

Als je kat niet enthousiast is over het drinken van water, wil je misschien een fonteinwaterschaal kopen om haar aan te moedigen meer water te drinken.

Overweeg ten slotte om over te schakelen op natvoer om ervoor te zorgen dat uw kat goed gehydrateerd blijft.

2. Stress en angst

gestreste kat

Je kat lijkt misschien heel normaal, behalve dat je hebt gemerkt dat ze al een tijdje niet heeft gepoept. Dit kan betekenen dat ze te maken heeft met stress en angst.

Katten vertonen niet gemakkelijk tekenen van angst, omdat in het wild het vertonen van kwetsbaarheid hen een gemakkelijke prooi voor roofdieren kan maken.

Daarom zullen de meeste katten hun pijn of slechte emoties niet aan hun eigenaren laten zien, maar u kunt enkele tekenen vertonen als u uw kat zorgvuldig observeert.

Judi Stella en haar medewerkers [1] Wijs erop dat er veel verschillende stressoren in de omgeving van een kat kunnen zijn, zoals plotselinge bewegingen, onbekende geluiden, nieuwe plaatsen of objecten, een vreemdeling die hun persoonlijke ruimte nadert, enzovoort.

Elk van deze stressoren kan de normale stoelgang van een kat beïnvloeden. Je moet er dus over nadenken of er een recente verandering in de omgeving en routine van je kat is geweest die ervoor kan zorgen dat ze niet poept.

Hoe te helpen?

Stress en angst zijn natuurlijk slecht voor de gezondheid van een kat in het algemeen. Om je kat te helpen weer normaal te poepen en zich goed te voelen, probeer je te identificeren wat haar stress bezorgt.

Zodra u de stressor hebt vastgesteld, kunt u deze elimineren of uw kat er geleidelijk aan blootstellen.

Wat je onder geen beding moet doen, is schreeuwen of je kat straffen, omdat dit haar alleen maar meer gestrest kan maken.

Als u dit probleem niet zelf lijkt te kunnen oplossen, moet u een dierenarts om advies vragen. Sommige katten moeten misschien zelfs anti-angst medicijnen nemen.

3. Gebrek aan lichaamsbeweging

kat zit in kattenbak

Als uw kat de laatste tijd niet actief genoeg is geweest, Dit kan leiden tot verminderde darmcontracties, wat betekent dat ze niet poept zoals gewoonlijk.

Je kat zal dus doen alsof alles normaal is – dat is het vrijwel, omdat ze geen pijn ervaart, maar te lang zonder poepen is niet goed voor katten.

Een kat die te veel poept is ook een reden om bezorgd te zijn, maar als de kat meerdere dagen achter elkaar helemaal niet poept, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Katten hebben elke dag een vorm van lichaamsbeweging nodig om een normale stoelgang en een gezonde ontlasting te hebben.

Hoe te helpen?

Ervoor zorgen dat uw kat fysiek actief is, kan op natuurlijke wijze haar metabolisme versnellen, waardoor het voor haar gemakkelijker wordt om te poepen.

U moet uw kat dus elke vorm van lichaamsbeweging bieden , zoals buiten rennen, met u spelen of op een krabpaal klimmen.

Het niveau van lichaamsbeweging is afhankelijk van factoren zoals uw de leeftijd, het ras en de levensstijl van de kat, echter, de Spruce Pets legt uit dat katten over het algemeen dagelijks ongeveer 30 minuten beweging nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven.

4. Hypothyreoïdie

kat die in haar doos zit

Ondanks dat uw kat zich normaal gedraagt, kan een bepaald gezondheidsprobleem ervoor zorgen dat ze niet poept. Een daarvan is hypothyreoïdie, die het Veterinary Specialty Center van Tucson beschrijft als een aandoening die wordt gekenmerkt door een traag werkende schildklier bij katten.

Deze gezondheidstoestand resulteert in een gebrek aan essentiële hormonen voor een kat om een gezond metabolisme te behouden.

Daarom, als uw kat hypothyreoïdie heeft, zal haar metabolisme worden vertraagd, wat betekent dat ze mogelijk niet in staat is om te poepen en enkele andere symptomen kan vertonen, zoals een lage lichaamstemperatuur en koude-intolerantie.

Hoe te helpen?

Als u twijfelt of uw kitten hypothyreoïdie heeft, moet u haar naar een dierenarts brengen.

Hij kan een verandering in het dieet van uw kat voorstellen, omdat het goed is voor katten met deze aandoening om de vetinname te verminderen.

Sommige katten moeten mogelijk hormoonsupplementen nemen. De prognose is goed en de meeste katten herstellen snel.

5. Darmkanker

CT van de hele kat

Helaas kan een kat die al een tijdje niet heeft gepoept last hebben van darmkanker. Ze kan ook pijn hebben, maar, zoals ik al zei, dit misschien niet gemakkelijk aan haar eigenaar laten zien.

Daarom kan uw kat ernstig ziek zijn, maar zich nog steeds normaal gedragen. Daarom moet u altijd uw dierenarts om een mening vragen, vooral wanneer u symptomen opmerkt zoals dat uw kat niet poept.

VCA Dierenziekenhuizen legt uit hoe een darmtumor zich kan ontwikkelen overal langs het darmkanaal van de kat, dat wil zeggen in de dunne of dikke darm.

Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn, terwijl kwaadaardige tumoren gevoelig zijn voor metastasering. De meest voorkomende darmtumor bij katachtigen is lymfoom, dat meestal voorkomt in de dikke darm.

Darmkanker komt vaker voor bij katten tussen de 10 en 12 jaar.

Enkele andere symptomen die bij katten kunnen optreden, zijn verminderde eetlust, lethargie, gewichtsverlies en bleek tandvlees.

Hoe te helpen?

De dierenarts moet verschillende tests uitvoeren om darmkanker bij uw kat te diagnosticeren, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, endoscopie en een biopsie.

De behandeling hangt af van het type kanker en de mate van groei en verspreiding bij de kat. De meest voorkomende opties zijn bestralingstherapie, chemotherapie en chirurgie.

De prognose zal voor elke kat variëren, afhankelijk van het type kanker en het stadium waarin de behandeling begint.

Samenvatting

Zoals we hadden kunnen zien, zijn er verschillende redenen waarom je kat niet poept, maar zich normaal gedraagt.

Ze zou uitgedroogd kunnen zijn en het verhogen van haar waterinname zou haar snel moeten helpen weer normaal te poepen.

Een andere mogelijkheid is dat ze geen lichaamsbeweging heeft, wat gemakkelijk kan worden aangepakt door haar regelmatig dagelijkse fysieke activiteiten te bieden.

Als uw kitten gestrest is en dit ervoor zorgt dat ze niet in staat is om te poepen, moet u de exacte oorzaak van deze emotie bij haar ontdekken.

Bovendien kunnen bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hypothyreoïdie en zelfs darmkanker, leiden tot constipatie bij uw kat.

Het lijkt ongelooflijk dat een kat erg ziek kan zijn, maar zich nog steeds normaal kan gedragen. Katten zijn echter zo – altijd hun pijn verbergen – dus ze hebben onze hulp nodig in deze situaties.

Voor de zekerheid moet u altijd uw dierenarts om advies vragen, omdat onregelmatige stoelgang bij katten niet normaal is en tot ernstige gevolgen kan leiden als ze niet worden behandeld.

Verwijzingen:
[1] Stella J, Croney C, Buffington T. Effecten van stressoren op het gedrag en de fysiologie van huiskatten. Appl Anim Behav Sci. 2013 Jan 31;143(2-4):157-163. DOI, geraadpleegd op 21 juli 2023