5 redenen voor haar in kattenpoep met tips Hoe te helpen


De uitwerpselen van uw kat kunnen een handig hulpmiddel zijn om zijn gezondheidstoestand te bepalen.

Hoewel het misschien niet aantrekkelijk klinkt om je in dit onderwerp te verdiepen, ben ik er zeker van dat jullie allemaal prioriteit geven aan het welzijn van je huisdier.

U moet dus weten dat uw kat, als hij gezond is, minstens één keer per dag ontlasting moet hebben. De uitwerpselen moeten de vorm hebben van een worst en moeten een diepbruine of chocoladekleur hebben.

Elke verandering in deze kleur, zoals rood of geel worden, kan duiden op een bepaald gezondheidsprobleem. Naast kleur is ook hier consistentie essentieel. De poep van een kat mag niet te hard of te zacht zijn.

Bovendien kunt u naast de poep in de uitwerpselen van uw kat ook iets anders opmerken, zoals haar.

Waarom zit er haar in kattenpoep? Is dit iets om je zorgen over te maken?

Laten we eens kijken naar de vijf meest voorkomende verklaringen voor dit voorkomen bij katten. We analyseren ook de stappen die u moet nemen om uw harige vriend te helpen.

1. Verveling

Gemberkat die zijn poot likt

Haar in kattenpoep verschijnt meestal als gevolg van overmatige verzorging.

Wanneer een kat zijn vacht te veel verzorgt, kan hij een deel ervan samen met speeksel inslikken. Dit resulteert in een haarophoping in het spijsverteringsstelsel, waardoor dit haar uiteindelijk in de ontlasting van uw kat verschijnt.

Er zijn een aantal redenen voor oververzorging bij katten, Een daarvan is verveling. Alle katten moeten gedurende de dag een behoorlijke hoeveelheid fysieke en mentale stimulatie krijgen.

Dit geldt vooral voor zeer intelligente rassen die de hele dag een soort activiteit nodig hebben.

Als je je kat te lang alleen laat, kan hij zich gaan vervelen. Dit probleem kan escaleren, vooral als er tijdens uw afwezigheid geen speelgoed of mogelijkheden zijn om te spelen of te jagen

Katten die zonder gezelschap en vermaak worden achtergelaten, kunnen destructief worden. Sommigen van hen kunnen krassen op de muren maken, terwijl anderen zichzelf veel te veel gaan verzorgen.

Zoals PetMD uitlegt, helpt verzorging in een situatie als deze een kat om het gebrek aan mentale of fysieke stimulatie te compenseren.

Hoe te helpen?

De oplossing hier is om verveling bij je katachtige vriend te voorkomen. Je moet het de hele tijd vermaken en stimuleren, om de kans te verkleinen dat het te veel wordt verzorgd en uiteindelijk met haar in de ontlasting terechtkomt.

Je moet je kat voorzien van interessant speelgoed. Dit kunnen jachtspeelgoed of puzzelspellen zijn.

Het moet ook toegang hebben tot krabpalen en krabpalen. Alle katten genieten van een fijn plekje om te luieren en uit te rusten.

De tijd die u met uw huisdier doorbrengt, is hier ook essentieel. Probeer er elke dag voldoende aandacht aan te besteden, hoe druk je agenda ook kan worden.

Als je wat inspiratie nodig hebt, bekijk dan deze leuke dingen om met je kat te doen.

2. Stress/angst

Foto van een gestreste kat

Een andere waarschijnlijke verklaring voor de overmatige verzorging van een kat is stress-/angstproblemen.

Volgens Judi Stella en haar medewerkers [1], zijn enkele van de meest voorkomende triggers voor stress bij katten de volgende:

• Harde of onbekende geluiden

• Plotselinge bewegingen

• Benadering van vreemden (mensen of dieren) in hun persoonlijke ruimte

• Nieuwe of onbekende plaatsen en objecten

• Elke vorm van verandering in hun routine

Elk van deze triggers kan dwangmatig likken bij uw kat veroorzaken. Door dit te doen, probeert het zichzelf beter te laten voelen tijdens een stressvolle situatie.

Ook al lijkt iets helemaal niet schadelijk voor u, uw kat kan een totaal andere perceptie hebben.

Een kleinste verandering, zoals sommige gasten in uw huis, of een verandering van de voerbak kan angst veroorzaken.

Hoe te helpen?

U moet erachter komen wat er precies voor zorgt dat uw kat zich gestrest/angstig voelt.

Zodra je haar in zijn poep opmerkt, let dan op zijn verzorgingsgedrag. Probeer erachter te komen op welk moment het overmatig begint te verzorgen.

Indien mogelijk moet u proberen de stresstrigger uit de omgeving van uw kat te verwijderen. Ongeacht de oorzaak van deze emotionele toestand, het is van cruciaal belang om uw huisdier nooit te straffen of uw stem te verheffen.

Geef het wat tijd voor zichzelf en duw het niet om eruit te komen, voor het geval het zich verstopt.

Mogelijk moet u ook contact opnemen met uw dierenarts. Sommige katten krijgen zelfs angstremmers voorgeschreven.

3. Allergieën of huidinfecties

Kattenverzorging zelf

Als u haar in de poep van uw kat ziet, kan dit erop wijzen dat deze lijdt aan allergieën of een huidinfectie. Nogmaals, dit houdt verband met katten die overmatig likken en, onbedoeld, hun vacht inslikken.

Beide aandoeningen kunnen uiterst ongemakkelijk zijn voor katten. Daarom is oververzorging de schreeuw om hulp van uw kat.

Een allergische reactie of huidinfectie veroorzaakt irritatie en jeuk, dus u kunt ook merken dat uw kat de hele tijd aan zijn vacht krabt. Dit kan leiden tot zweren en haaruitval.

Enkele van de meest voorkomende allergieën bij katten zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en stoffen uit de omgeving, zoals pollen of schimmels. Huidinfecties kunnen worden veroorzaakt door parasieten, bacteriën of schimmels.

Hoe te helpen?

Dit doel vraagt om de hulp van een dierenarts.

Zodra u merkt dat uw huisdier overmatig likt en krabt, moet u het naar een dierenkliniek brengen.

Allergieën bij katten worden behandeld met orale antibiotica of corticosteroïdtherapie. Ook zal de dierenarts waarschijnlijk ontstekingsremmende topicals en shampoo voor uw kat voorschrijven.

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen huidinfecties ook op verschillende manieren worden behandeld. Enkele van de meest voorkomende zijn orale antibiotica, actuele antibacteriële producten en injecteerbare antibiotica.

4. Een blessure

Gewonde kat op het kantoor van de dierenarts

Een verwonding kan ervoor zorgen dat er haren in de ontlasting van uw kat verschijnen. Als u ziet dat uw kat overmatig aan een bepaald deel van zijn lichaam likt, duidt dit hoogstwaarschijnlijk op een soort verwonding in de kat.

Verwondingen veroorzaken pijn en ongemak bij katten, wat leidt tot overmatige verzorging, waardoor er uiteindelijk haar in hun spijsverteringskanaal terechtkomt. Ten slotte wordt dit haar via de ontlasting uit het lichaam van een kat verdreven.

De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals wijst op de volgende veelvoorkomende oorzaken van verwondingen bij katten:

• Ongevallen met motorvoertuigen

• Verwondingen bij kattengevechten

• Valt van balkons of open ramen

• Kraag verwondingen

• Verwondingen door het trekken van de staart

• Gescheurde of gebroken nagels

Hoe te helpen?

Elke vorm van letsel bij uw kat mag niet onbehandeld blijven.

Het is echter niet aan te raden om uw katachtige vriend alleen te onderzoeken of te helpen, omdat deze weerstand kan bieden vanwege de pijn en het ongemak.

Bovendien kan uw kat in deze situatie zelfs defensief en agressief tegen u worden.

Het beste wat je hier kunt doen, is het naar een dierenarts brengen. U moet de symptomen uitleggen die u hebt opgemerkt en het deel van het lichaam van uw kat waarvan u denkt dat het gewond kan zijn.

Om dit soort letsel te voorkomen, moet u uw best doen om de omgeving van uw kat zo gevaarlijk mogelijk te houden.

Dit betekent dat je hem niet vrij moet laten rondlopen en er altijd aan moet denken om alle ramen en balkons te sluiten.

Houd uw kat binnen, omdat dit de levenskwaliteit en de algehele levensverwachting kan verhogen.

5. Je kat verzorgde je te veel

Het knuffelen van de vrouw en van de kat

Eindelijk, het haar dat je in de poep van je kat zag, kan echt van jou zijn!

Katten verzorgen elkaar om hun diepe band en liefde te tonen. Ze zouden hetzelfde kunnen doen met hun mensen als ze eenmaal erg aan hen gehecht zijn.

Dus als je merkt dat je kat je haar of hoofd overmatig likt, is dat hoogstwaarschijnlijk de manier om zijn genegenheid te tonen.

Maar dit kan ertoe leiden dat uw kat een deel van uw haar inslikt.

Ook zijn sommige katten fan van elastiekjes en haarelastiekjes. Ze kunnen deze haaritems likken en uiteindelijk een deel van je haar in hun spijsverteringsstelsel hebben.

Hoe te helpen?

Het is schattig dat je kat zijn immense genegenheid voor jou probeert te tonen.

Toch moet je voorkomen dat het je haar likt. Zodra je merkt dat hij dit doet, probeer dan zijn aandacht op iets anders te richten. Geef hem bijvoorbeeld meteen zijn favoriete speeltje, om hem met iets interessanters bezig te houden.

Bewaar ook uw haarborstel en stropdassen op een plaats waar uw kat er niet bij kan.

Stofzuig bovendien uw huis vaker om er zeker van te zijn dat er geen haren op de vloer liggen – noch die van u, noch die van uw kat.

Laatste woorden

Waarom zit er haar in kattenpoep?

De meest waarschijnlijke reden hiervoor is oververzorging. Katten kunnen om een aantal redenen hun vacht overmatig gaan verzorgen. Enkele van de meest voorkomende zijn verveling, stress, pijn en gezondheidsproblemen zoals allergieën of huidinfecties.

Het haar dat je in de ontlasting van je kat hebt gezien, kan ook van jou zijn. Dit gebeurt omdat je kat jou ook verzorgt, omdat hij je ziet zoals ikts favoriete mens.

Hopelijk heb je de reden voor dit voorval op onze lijst gevonden. Ik hoop ook dat deze tips nuttig voor je zullen zijn om te voorkomen dat je weer haar in de ontlasting van je kat ziet.

Een ander onderwerp dat je interessant zou kunnen vinden om te lezen, is waarom de haarbal van een kat eruitziet als poep. Vang je daar!

Verwijzingen:

[1] Stella J, Croney C, Buffington T. Effecten van stressoren op het gedrag en de fysiologie van huiskatten. Appl Anim Behav Sci. 2013 31 januari; 143(2-4):157-163. DOI, Opgehaald 17 oktober 2023.