5 verklaringen voor oranje kattenpoep en wat te doen om te helpen


Het observeren van de uitwerpselen van uw kat kan u helpen meer te weten te komen over zijn gezondheid.

Allereerst moet je weten hoe een normale kattenuitwerpselen eruit hoort te zien.

Het moet de vorm van een worst hebben. Het mag niet te hard of te zacht zijn. Katten moeten meestal minstens één keer per dag ontlasting hebben.

Een andere belangrijke informatie over de uitwerpselen van uw kat is de kleur. Een gezonde kattenpoep moet chocolade of diepbruin zijn.

Alle andere kleuren duiden mogelijk op bepaalde veranderingen of zelfs medische aandoeningen bij katten. Een van de kleuren die je hier zou kunnen opmerken is oranje.

Wat geeft oranje kattenpoep aan? Er zijn vijf veelvoorkomende redenen voor deze ongebruikelijke verkleuring in de ontlasting van uw kat.

Laten we ze eens bekijken en zien wat u moet doen als u dit fenomeen opmerkt.

1. Voedsel dat uw kat heeft gegeten

De kat heeft oranje poep

Het is zeer waarschijnlijk dat de oranje poep van uw kat het gevolg is van het voedsel of de voedingsadditieven die het onlangs heeft geconsumeerd.

Dit betekent dat uw kat waarschijnlijk een oranjekleurige maaltijd heeft gehad. Dit kan zowel natuurlijke als kunstmatige kleurstof zijn in het dieet van uw kat.

Hetzelfde kan bijvoorbeeld gelden voor de groene kattenpoep. Dit geeft meestal aan dat uw kat te veel gras heeft ingenomen.

In deze situatie zou uw kattenpoep snel weer zijn normale kleur moeten hebben. Daarom hoeft u zich geen zorgen te maken, zolang uw katachtige vriend geen tekenen van angst of pijn vertoont.

2. Bijwerkingen van medicijnen

Een gele kat poept in de tuin en kijkt voor zich uit

Bepaalde medicijnen kunnen ook een verandering in de ontlasting van een kat veroorzaken.

Cat World legt uit hoe elke vorm van medicatie, zoals antibiotica of synthetische medicijnen, maar ook vitamines, een verandering in de poep van een kat kan veroorzaken.

In sommige gevallen kan deze verandering een verschuiving in de textuur van de ontlasting met zich meebrengen, terwijl het in andere gevallen kan resulteren in een andere kleur, zoals oranje.

Deze verandering mag ook niet blijvend verloren gaan. Natuurlijk moet u uw huisdier in de gaten houden en controleren of het extra symptomen vertoont.

3. Galblaasontsteking

De dierenarts maakt een echo bij de kat

Oranje kattenpoep kan echter een teken zijn van gezondheidsproblemen. Een daarvan is een galblaasontsteking.

Dit type infectie kan bij elke kat voorkomen, ongeacht de leeftijd en het ras. Oranje poep is geen veel voorkomend symptoom van een galblaasontsteking, maar het kan verschijnen, vergezeld van enkele andere klinische symptomen.

Volgens Spruce Pets zijn enkele van de meest voor de hand liggende symptomen hier buikpijn, geelzucht, lethargie, verlies van eetlust en braken.

Galblaasontsteking bij katten wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die zich vanuit de bloedbaan of darmen naar de galblaas verplaatsen.

Deze aandoening treedt meestal op wanneer er een primaire bacteriële infectie is in het maagdarmkanaal van de kat. Het is niet besmettelijk, maar het kan zeer ernstig zijn voor de gezondheid van een kat.

De dierenarts moet bloedonderzoek, röntgenfoto’s en een echografie van de buik uitvoeren om de galblaasontsteking bij uw kat te bevestigen.

De eerste stap in de behandeling is het corrigeren van uitdroging en verstoring van de elektrolytenbalans bij een kat. Vervolgens schrijft de dierenarts de juiste antibiotica voor.

In ernstige gevallen stellen dierenartsen een operatie voor die ziekenhuisopname en monitoring van de kat vereist.

Er is geen juiste manier om dit type infectie bij katten te voorkomen. Het belangrijkste is om contact op te nemen met een dierenarts zodra u potentieel gevaarlijke symptomen opmerkt.

4. Abdominaal trauma

De dierenarts maakt een echo van de buik van de kat

Een andere mogelijke oorzaak van uitwerpselen van oranje katten is buiktrauma.

Katten die naar buiten mogen, lopen een groter risico op een verkeersongeval. Dit soort ongelukken zijn een mogelijke oorzaak van buiktrauma bij katten.

Zelfs als je je kat niet naar buiten laat gaan, kun je merken dat hij van huis wegloopt. Dit komt het meest voor bij katers die hun huis verlaten op zoek naar krolse poezen.

Bovendien kan uw kat ervaring hebben met een val van grote hoogte, wat leidt tot abdominaal trauma.

In sommige gevallen kunnen kattenbezitters niet eens merken dat hun katten pijn hebben, omdat ze er prima uitzien. Zoals Veterian Key suggereert, is de mate van buikInaal trauma is vaak niet bekend bij de eerste evaluatie. Er zijn dus uitgebreide diagnostische tests nodig om de gezondheidstoestand van de kat volledig te beoordelen.

Oranje poep kan een van de indicatoren zijn van deze medische aandoening bij uw kat. Het kan aantonen dat er iets mis is met zijn gal of lever.

In ieder geval moet u uw kat naar een dierenkliniek brengen voor een gedetailleerde observatie.

5. Maagtumoren

De kat braakt op de grond

Ten slotte kan oranje kattenpoep een teken zijn van een katachtige maagtumor.

Dit soort tumoren komen niet vaak voor bij katten, maar de mogelijkheid, hoe laag ook, bestaat altijd. Het is handig om op de hoogte te zijn van alle medische aandoeningen waar je harige vriend aan kan lijden.

VCA Animal Hospitals beschrijft de maagtumor als een abnormale proliferatie en replicatie van de cellen waaruit de maag van een kat bestaat. Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Maagtumoren hebben meer kans om zich te ontwikkelen bij oudere katten en mannelijke katten lopen een hoger risico.

Enkele van de bijkomende klinische symptomen zijn gewichtsverlies, lethargie, gebrek aan eetlust en braken. Een dierenarts moet bloedonderzoek, endoscopie en een biopsie uitvoeren om een diagnose te stellen.

De keuze van de behandeling hangt af van het type tumor en de mate van verspreiding en groei.

Katten kunnen worden behandeld met chemotherapie, bestralingstherapie of met chirurgische verwijdering.

Laatste woorden

Is oranje kattenpoep een reden om je zorgen te maken?

In de meeste gevallen is dat niet het geval. Oranje poep is meestal geen teken van een ernstige aandoening, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij rode kattenpoep.

Katten hebben deze poepkleuring meestal door wat voedsel dat ze hebben gegeten. Toch kan dit ook een medische bijwerking zijn, evenals een teken van galblaasontsteking.

Bovendien kan oranje kattenpoep duiden op buiktrauma of een maagtumor bij katten.

Hoewel dit niet de meest voorkomende scenario’s zijn, is het goed voor alle ouders van huisdieren om op de hoogte te zijn van alle mogelijke gezondheidsproblemen.

Als u bijkomende symptomen bij uw kat opmerkt, zoals gewichtsverlies, lethargie of braken, moet u hem onmiddellijk naar een dierenarts brengen.

In een dierenkliniek vindt u in elke situatie de hulp die u nodig heeft.

Lees volgende: 5 huismiddeltjes om te voorkomen dat katten op de vloer poepen