4 veel voorkomende oorzaken van winderigheid bij katten

laten katten scheten

Alle zoogdieren, inclusief katten, hebben winderigheid, wat eenvoudigweg wordt gedefinieerd als gas in de maag, darmen en dikke darm. Een kleine hoeveelheid darmgas is normaal, maar als u merkt dat uw kat overmatig gas doorlaat, overmatig stinkend gas, of als gas gepaard gaat met diarree, braken, gewichtsverlies of verlies van eetlust, dan kan dit wijzen op een onderliggend spijsverteringsprobleem dat veterinaire aandacht vereist.

Snel overzicht: Winderigheid bij katten

klok
Urgentie:Laag
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek: Nee, als af en toe of tenzij andere spijsverteringsproblemen worden gezien.
kat
Gezien in Cats:Soms
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Darmparasieten, voedingsintolerantie, bacteriële overgroei/onbalans, virale of bacteriële infectie, inflammatoire darmziekte, malabsorptieve aandoeningen.
pil
Behandelingsopties: De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak, maar kan ontwormers, antibiotica, vezelsupplementen, probiotica en therapeutische diëten omvatten.

Laten katten echt scheten?

Zoals elk dier met een gastro-intestinaal systeem en anus, zijn katten in staat om scheten te laten.

Kortom, ja, katten laten scheten. Een scheet wordt geproduceerd wanneer gas het gastro-intestinale systeem verlaat, en omdat katten een gastro-intestinaal systeem en een anus hebben, hebben ze alle onderdelen die nodig zijn om een scheet te produceren.

Oorzaken van winderigheid bij katten

Winderigheid wordt veroorzaakt door een opeenhoping van overtollig gas in het gastro-intestinale systeem. Er zijn veel dingen die gasophoping in het spijsverteringskanaal van katten kunnen veroorzaken.

Het volgende is een korte lijst met dingen die scheten kunnen laten bij de huiskat:

1. Lucht inslikken

Katten die hun voedsel te snel opeten of lijden aan een ademhalingsaandoening, kunnen gevoelig zijn voor het passeren van gas.

2. Darmparasieten

zieke kat

Darmwormen, zoals haakwormen of rondwormen, en andere darmparasieten veroorzaken ontstekingen in het spijsverteringsstelsel, wat kan resulteren in een abnormale opeenhoping van gas. Wormen komen vaker voor bij kittens en buitenkatten.

3. Gevoeligheid van ingrediënten

reisziekte bij katten

Het probleem kan het dieet van uw kat zijn. Sommige katten hebben moeite met het verteren van de ingrediënten in hun voedsel. De meest voorkomende voedselallergieën bij katten zijn kip, eieren, zuivelproducten, rundvlees, varkensvlees, soja en minder vaak voorkomende maïs en tarwe. Ondanks het beeld van een kat die melk uit een schotel drinkt, is het een feit dat de meeste katten lactose-intolerant zijn.

Sommige katten zijn gevoelig voor veranderingen in het dieet en kunnen gas geven als u hun voedsel abrupt verandert. Bovendien reageren katten anders op vezels die zijn geformuleerd in voedsel voor huisdieren en kunnen ze bepaalde soorten of hoeveelheden vezels mogelijk niet verwerken.

Als u merkt dat uw kat overmatig gas of andere spijsverteringsproblemen heeft, probeer dan over te schakelen op een kattenvoer dat geen van de bovenstaande ingrediënten of peulvruchten zoals erwten of kikkererwten bevat (die bijdragen aan darmgas), gecertificeerde niveaus van probiotica heeft die het spijsverteringskanaal voeden en is gecertificeerd om compleet en uitgebalanceerd te zijn door AAFCO.

Nog beter, vraag uw dierenarts om voedselaanbevelingen van hoge kwaliteit. Ze hebben een schat aan voedingskennis en kunnen verschillende soorten voedsel aanbevelen die het gasprobleem van uw kat kunnen verminderen.

4. Andere gezondheidsproblemen

Therapie kat

Ziekte in het spijsverteringsstelsel van een kat of elders in het lichaam kan kattenscheten veroorzaken. Spijsverteringskanaalziekten, zoals inflammatoire darmaandoeningen, constipatie, haarballen, GI-lymfoom, pancreatitis, onevenwichtigheden in darmbacteriën of andere problemen met de gastro-intestinale functie kunnen bijdragen aan de opbouw van gas. Andere gezondheidsproblemen, zoals hormonale problemen, leverziekte of stress kunnen het spijsverteringsstelsel beïnvloeden en gas veroorzaken.

Wat te doen als je kat te veel scheten laat?

Kat die te veel scheten laat

Overmatige winderigheid kan wijzen op een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, dus als uw kat te veel scheten lijkt te laten, moet u overwegen de onderliggende oorzaken van de winderigheid aan te pakken.

Als uw kat te veel gas geeft, is het eerste wat u moet doen om uw dierenarts te raadplegen. Neem uw kat mee voor een controle en neem een fecaal monster mee om te controleren op darmparasieten.

Naast wormen kan uw dierenarts controleren op parasieten zoals Giardia en Tritrichomonasfoetus. Als er tijdens het bezoek andere gezondheidsproblemen worden opgemerkt, behandel ze dan op de juiste manier onder begeleiding van uw dierenarts.

Als uw kat gobbles voer te snel, dan zul je je kat op zo’n manier moeten voeren om dat gedrag te verminderen. Je kunt je kat voeren op een plat oppervlak, zoals een bakplaat, of je kunt een kattenbak met langzame feeder krijgen.

Als al het andere klopt, is het nu tijd om te kijken naar het veranderen van het voedsel. Volg de bovenstaande aanbevelingen voor ingrediënten en zorg ervoor dat u een dieet kiest dat is gecertificeerd om compleet en uitgebalanceerd te zijn in overeenstemming met de AAFCO-normen.

Wanneer u het voer van uw kat verwisselt, ga dan langzaam – als u te snel gaat, kunt u meer problemen veroorzaken! Meng het nieuwe voedsel langzaam en neem 5-7 dagen de tijd om volledig over te schakelen op het nieuwe voedsel.

Lees meer: Beste kattenvoer voor gassy katten

Geduld is de sleutel bij het bepalen of een nieuw dieet zal helpen of niet. Tenzij uw kat het niet goed doet met het nieuwe voedsel (braken, diarree of weigeren te eten), moet u het nieuwe voer minimaal een maand aan uw kat voeren om te zien of het scheten zal verminderen.

Terwijl u uw kat dit nieuwe voer geeft, geef uw kat dan niets anders te eten, inclusief menselijk voedsel. Anders weet u niet of uw kat scheten laat door het nieuwe voer, of door de extra lekkernijen die u geeft.

Als u na een maand geen verbetering opmerkt, zal het nieuwe voedsel waarschijnlijk niet helpen. Praat in dit geval met uw dierenarts over een therapeutisch kattenvoer dat specifiek is geformuleerd om gas te verminderen en een gezonde spijsvertering bij gevoelige katten te bevorderen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor gevoelige maag

Hoewel scheten laten zelden een levensbedreigende aandoening is, geeft het wel aan dat het lichaam van uw kat minder dan optimaal functioneert. Steek dus een geurkaars aan en weet dat er dingen zijn die je kat kunnen helpen minder gasachtig te zijn en je wereld een beetje beter te laten ruiken.

Veelgestelde vragen

Waarom stinken katten zo slecht?

Katten zijn obligate carnivoren en het is een vaststaand feit dat carnivoor darmgas een andere, scherpere geur heeft dan herbivoren. Als u overmatig gas opmerkt, of als de scheten gepaard gaan met andere symptomen, zoals braken, diarree, gewichtsverlies, dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem. Spijsverteringsproblemen, gevoeligheid voor ingrediënten, darmparasieten en andere gezondheidsproblemen kunnen allemaal bijdragen aan overmatig gas – als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw lokale dierenarts.

Geven huiskatten gas door?

Alle zoogdieren, inclusief katten, geven gas door. Een kleine hoeveelheid darmgas is normaal, maar als u overmatig gas, overmatig stinkend gas opmerkt, of als gas gepaard gaat met diarree, braken, gewichtsverlies of verlies van eetlust, dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem dat veterinaire aandacht vereist.

Is het normaal dat een kat veel scheten laat?

Het is normaal dat katten een kleine hoeveelheid gas doorgeven, maar als u overmatig gas opmerkt, overmatig stinkend gas, of als gas gepaard gaat met diarree, braken, gewichtsverlies of verlies van eetlust, dan kan dit wijzen op een onderliggend probleem dat veterinaire aandacht vereist.